Kijken naar de maanlanding door een etageruit in de Stationstraat

De zomer van 1969 werd gekenmerkt door een bijzonder, zeg maar historisch, nieuwsmoment: ‘de maanlanding.’ Cruciaal voor de maatschappelijke beroering was de televisie, die destijds toch al in heel wat huiskamers een vertrouwde verschijning geworden was. De maanlanding werd onafgebroken uitgezonden, live dus. Hoe werd dat stukje wereldgeschiedenis vanuit Heerlen beleefd en bekeken?

Jo, die destijds als tiener op de Molenberg woonde, weet dat nog. Hij wilde het niet missen, maar was niet thuis. Toch zag hij de maandlanding: op straat in het centrum van Heerlen.

Met de trein
‘Ik keerde terug van Zaandam’, weet Jo nog goed. ‘Daar was ik met mijn ouders en broertje geweest, op familiebezoek. We namen samen op tijd de trein terug, want we wilden het niet missen en thuis op televisie kunnen zien. Zou het die astronauten echt lukken om op de maan te landen?’ Helaas hadden de treinen ook eind jaren ’60 wel eens vertraging en ja hoor… het was ook op die bewuste 20 juli het geval. ‘Ongeduldig keken we door de raampjes van de trein, om te zien of we de contouren van de Lange Jan en Lange Lies al zagen. Dat was voor mij immers het teken dat we bijna in Heerlen waren.’

 

Het station van Heerlen in de jaren ’60 (Foto: R. Ankersmit)

 

En eindelijk doemden ze op in verte: de Lange Jan en zusterschoorsteen Lange Lies kwamen in beeld. Ze waren jarenlang beeldbepalend voor de stad. Jo en zijn familie wisten dat lopen naar huis – de voettocht naar De Molenberg vanaf het station was best een stukje – te lang zou duren. ‘We zouden mogelijk te laat zijn voor hèt moment,’ zegt Jo (toen 17 jaar oud), ‘terwijl mijn broertje en ik er zo geïnteresseerd in waren.’ Terwijl ze toch de weg naar huis inzetten, is een stukje verderop een tafereel te zien dat nog goed op het netvlies staat. ‘Ik zag in de Stationstraat, hoe een aantal mensen zich voor een etalage verzamelden. We dachten nog: wat doen ze daar?’


Winkelruit

Het gevormde groepje mensen blijkt door de winkelruit naar binnen te kijken, waar een televisie geplaatst was. En jawel, hij stond aan: de maanlanding was te zien. ‘We liepen er snel naartoe. Dankbaar maakten we gebruik van de gelegenheid, om zo, ondanks dat we het maar op het nippertje hadden gehaald, getuige te zijn van de meest legendarische nieuwsgebeurtenis uit de 20e eeuw.’ Het was zover. Zeventien over negen, Nederlandse tijd. De eerste mens stond echt op de maan.

 

Stationstraat in Heerlen, vorige eeuw (Foto: Rijckheyt)

 

In de stationstraat
Jo herinnert zich niet meer precies welke winkel het was. ‘Ik denk dat het ongeveer tegenover het politiebureau was. En stond die televisie daar, omdat het een elektronicazaak was, of omdat de eigenaren deze gebeurtenis gewoon wilden delen met eenieder op straat?’ Wie nog weet wiens televisie er in de winkel in de Stationstraat stond, moet zeker even een berichtje onderaan deze pagina achterlaten.

Enkele uren later, het was toen inmiddels 21 juli, zette Neil Armstrong ook daadwerkelijk als eerste mens ooit voet op de maan. Zijn beroemde, Amerikaanse woorden, zouden ook op vele televisies in de huidige Mijnstreek klinken. En bovendien nog (heel) vaak, herhaald worden. Zoals in het Limburgs Dagblad, die destijds nog gemaakt werd aan de Nobelstraat te Heerlen.

 

Het Limburgs Dagblad maakt melding van de maanlanding (foto: privé-collectie Jo)

Frank

Frank van Opdorp (1985) is onder andere schrijver, media-cultuurwetenschapper, bedrijfsjournalist en communicatieadviseur. Bij Heerlen Vertelt vervult hij de rol van hoofdredacteur. Frank studeerde in 2009 af aan de Universiteit van Maastricht, waar hij zijn Masterdiploma Cultuur- en Wetenschapstudies behaalde met een specialisatie in politieke cultuur. Een jaar daarvoor behaalde hij op dezelfde plek zijn Bachelor Cultuurwetenschappen (2008) met een specialisatie in Media-cultuur. Na de ervaring die hij tijdens zijn studie opdeed, met onder andere stages bij de Provincie Limburg en L1 Radio-Televisie, werkte hij een jaar bij de gemeente Meerssen als communicatieadviseur en persvoorlichter. Momenteel werkt hij al ruim tien jaar op de afdeling Communicatie & Marketing van Zuyderland (voorheen Atrium en Orbis). De Heerlense cultuur, samenleving en geschiedenis (en breder gezien ook die van Parkstad) heeft altijd zijn aandacht gehad en mede dit heeft er eind 2009 / begin 2010 toe geleid dat hij samen met initiatiefnemer Maurice van Opdorp Heerlen Vertelt inhoudelijk vorm gaf. Na het overlijden van Maurice, nam Frank de rol van hoofdredacteur op zich, in het bestuur dat momenteel verder bestaat uit voorzitter Michel Lemaire, penningmeester Jeroen Postma en secretaris Pim Odekerken. Buiten zijn grote interesse voor cultuur, actualiteit en media, houdt hij zich in zijn vrije uurtjes ook bezig met design, film, voetbal, hardlopen, schrijven, muziek maken met zijn band en fotografie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.