Schaesberger- en Heuvelweg: van drankhandel tot meisjesschool

Jacques van Wersch werd in Simpelveld in 1896 geboren. Hij zou later zijn drankenhandel in Heerlen beginnen. In 1952 verkocht hij een – nabijgelegen – stuk bouwterrein (aan de Heuvelweg), waar ondermeer een meisjesschool verrees.

Jacques’ vader was gemeenteontvanger in Simpelveld en actief in de gemeentelijke belastingen. De mensen betaalden die meestal bij hem aan huis. De oudste broer van Jacques werd overigens later ook gemeenteontvanger.

Naar Parijs en terug
Waarschijnlijk omdat zijn opa en oom in de horeca zaten, had hij in 1925 het plan opgevat om een zaak 40 kilometer van Parijs, in Dampmart te beginnen. Hij had al een pand, maar dit ging uiteindelijk niet door. Na een jaar in Frankrijk gingen vader, moeder en hun zoon Max terug naar Simpelveld.

Van Simpelveld naar Heerlen
In 1928 begon Jacques zijn drankenhandel in Simpelveld. Zodoende werd hij eerst lid en daarna, in 1931, secretaris van de Zuid-Limburschen Bond van BierBottelaars en Limonade fabrikanten. Jacques van Wersch was toen 35 jaar. Hij ging een samenwerkingsverband aan met Heineken uit Amsterdam en pachtte of kocht diverse panden in Simpelveld om die te verbouwen tot café. Om zijn bedrijf meer status te geven verhuisde hij de drankenhandel in 1933 naar Heerlen, waar het gezin ging wonen aan de Schaesbergerweg 35. Zijn zaak vestigde hij aan de Schaesbergerweg 39. In september 1937 verhuisde de familie tijdelijk naar de Parklaan 4 in Sittard, hij was toen 41 jaar. Behalve zijn drankenhandel deed Jacques investeringen in café’s.

Verkoop
In 1952 verkochten Jacques en zijn drie zonen Max, Louis en Philip een stuk bouwterrein aan de Heuvelweg. Deze weg had volgens de krant, pas in 1951 deze naam gekregen. Namens de gemeente trad Jan Hendrik Merkelbach, hoofd van de eerste Afdeling ter Secretarie van de gemeente Heerlen op die namens burgemeester Van Grunsven van Heerlen handelde. Hij kocht het terrein van 5700 m2 groot voor ƒ 11.580 (dat zou nu zo’n € 54.000 zijn).

Meisjesschool
Op dit terrein dat Jacques had verkocht en aanpalende stukken grond, werd in opdracht van de zusters Franciscanessen uit Heijthuizen de BLO meisjesschool Maria Regina gebouwd die in 1956 werd ingezegend. De krant schreef dat de school bestemd was voor meisjes die, zoals we dat tegenwoordig zeggen, verstandelijk beperkt waren. In 1956 werden andere woorden gebruikt die nu als degenererend worden beschouwd. De school was ontworpen door architectenbureau Seelen en Wolfs. Aan de Heuvelweg stonden meerdere schoolgebouwen.


Brand

In 1982 brandden een houten gebouw met enkele noodlokalen achter de Maria Reginaschool aan de Heuvelweg af. Na de sloop van de school kwam er in 2008/2009 een woonwijk met nieuwe straatnamen als Geertsemahof, Curtiushof en Geerlinglaan.

En de winkel?
De drankenhandel bestond ook nog in 1958 toen Heineken de groothandel overnam, waarbij Jacques 13 aandelen had en Heineken 11 van de zestig uitstaande aandelen. Ook Jacques’ zijn kinderen hadden aandelen. Toen Jacques in 1959 overleed, nam zoon Max de groothandel over en zoon Louis de winkel (aan de Schaesbergerweg). De groothandel stopte in 1966.

Met dank aan Philippe van Wersch! Hij heeft recent ook een oproep gedaan op HeerlenVertelt:

Wie heeft er foto’s van deze school (en niet van de school met dezelfde naam in Heerlerheide). En wanneer is de school gesloopt?

Klik hier om zijn oproep te lezen. Wie helpt hem verder?

 

Foto boven (rotonde Schaesbergerweg): Marjo Grosjean 
Foto midden: FB-pagina Schaesbergerweg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.