Royal 1938-2023 – de geschiedenis van Heerlens mooiste bioscoop

29.50

Het Royal Theater behoort niet alleen tot de mooiste bioscopen van Nederland, de grand dame van Heerlen kwam tot stand door een felle strijd tussen twee bioscoopmannen.  Het leidde tot een ongekend luxe filmtheater in de kleine mijnstad Heerlen en zo zal het ook met de vernieuwing blijven.

Beschrijving

In dit geheel nieuwe boek doet Ivo Senden verslag van de bewogen geschiedenis van de monumentale Heerlense Royal-bioscoop. Verluchtigd met vele afbeeldingen komt de geschiedenis van het ‘Tuschinsky van het zuiden’, zoals de bios ook wel werd genoemd helder in beeld tot aan de dag vandaag, In onze Historische Reeks Parkstad Limburg verscheen in 2008 het eerste boek over deze bioscoop als familiebedrijf van de Van Bergens. Inmiddels is de bioscoop verkocht en gaat het een nieuwe toekomst tegemoet. De tekst van het boek met ook een terugblik naar het begin van het bioscoopwezen in Heerlen van de eerste kennismaking met de cinematografie op de kermis, is geheel herzien en aangevuld met de geschiedenis van de laatste 25 jaar. En er wordt een vooruitblik gegeven naar de nieuwbouw en uitbreiding tot een volwaardig moderne bioscoop en zalen voor onderwijs en evenementen beoogd voor 2025 naar een ontwerp van Francine Houben.

Het Royal Theater behoort niet alleen tot de mooiste bioscopen van Nederland, de grand dame van Heerlen kwam tot stand door een felle strijd tussen twee bioscoopmannen.  Het leidde tot een ongekend luxe filmtheater in de kleine mijnstad Heerlen en zo zal het ook met de vernieuwing blijven. Lees in dit boek hoe Royal een cruciale rol speelde in de oorlogsjaren en hoe de Roermondse kermisfamilie Van Bergen de projectoren draaiende hield in goede en slechte tijden en nu huisvesting ging bieden aan Filmhuis ‘De Spiegel’. Aan hand van archiefmaterialen, interviews, mooie anekdotes en bijzondere wetenswaardigheden, geïllustreerd met veel historische foto’s in zwart-wit en kleur, is dit het unieke verhaal van de 85 jaar oude Royal en alles dat vooraf ging.

Het boek is op 21 november 2023 in het Royal-theatergepresenteerd.