Leven in – en vertrekken uit – Heerlen

Vorig jaar schreef Nettie Bouwkamp uit Zaandam de redactie van Heerlen Vertelt een uitgebreide brief en stuurde tevens de nodige foto’s mee. Het eerste deel van haar leven (ruim dertig jaar) had zich namelijk afgespeeld in Heerlen en daar denkt zij nog graag aan terug. Mevrouw Bouwkamp schrijft ook waarom ze daarna met haar man Hein Heerlen verliet. “Dat was toen het bericht doorkwam dat de mijnen in Zuid-Limburg zouden gaan sluiten. We hebben zitten huilen tot voorbij Sittard op een heel vroege morgen in juni 1968”. 

‘Bramen pukken’. De kinderen van mevrouw Bouwkamp: Sonja, Peter en Carla en haarstiefmoeder, Gre Bouwkamp-Lokkerbol.

Over haar leven in Heerlen weet zij nog veel te vertellen. Van de NeutraleVolksSchool tot het clubgebouw van ‘Jonge Strijd’. Mevrouw Bouwkamp (wiens volledige achternaam later De Graaf-Bouwkamp  zou worden), schrijft ons dat ze in 1937 op de Dr. De Visserstraat in Meezenbroek werd geboren. De straat en de inwoners is zij niet vergeten: “Aan de ene kant van ons woonde de familie Middelbosch met 5 kinderen. Hun vader is verongelukt op de Oranje Nassaumijn 1. En aan de andere kant woonde de familie van Dam. Zij hadden een zoon, die later onderwijzer is geweest op de NeutraleVolksschool. Tegenover ons woonde de famlie Al en als je de straat uitliep dan woonde daar de familie De Boer. Zij hadden een dochter, Marian en een zoon, Sjon. Ook in die rij, maar dan aan het einde van de straat, woonde de familie De Wit. Zij hadden een dochter: Hiske.”

Voor de ingang van de ‘Eikholt’ Valkenburgerweg. Familie De Graaf, Chris Bouwkamp

De winkels
Ook de gebouwen, supermarkten en slager kan mevrouw Bouwkamp zich nog goed voor de geest halen. “Op de dr. De Kuijperstraat stond in die tijd een clubgebouw, De Voorzorg. Verder had je hier bakkerij Pricards en Volkers, later NKB.” Aan de Kasteellaan had je in haar jeugdjaren nog een bakkerij, De Haan, die later Ummels werd. “Rond het plein bevond zich ook de winkel van de familie Bokking, waarvan Carrie gelukkig nog leeft. En nog een slagerij namelijk Brouwer. Op de andere hoek, tegenover slagerij De Haan kwam later BLK, een supermarkt. Kreeg je in die tijd a een zakcentje, ook wel zondagsgeld genoemd, dan kon je dat lekker omzetten in een ijsje of snoep bij Klos op de Mesdagstraat.”

NeutraleVolksSchool
Mevrouw Bouwkamp zat op de NeutraleVolksSchool, totdat in de Tweede Wereldoorlog de school geannexeerd werd en zij als kinderen daar geen les meer kregen. Om dit op te vangen gingen zij twee ochtenden in de week ‘naar school’ bij twee families die hiervoor ruimte beschikbaar stelden. “Dat waren de familie Brussen en de familie Kranenburg.”

- Schiphol, juli 1950. NeutraleVolksSchool, 5e en 6e klasen op schoolreis onder leiding van meester en mevrouw Blaauw en meester Haak.
– Schiphol, juli 1950. NeutraleVolksSchool, 5e en 6e klasen op schoolreis onder leiding van meester en mevrouw Blaauw en meester Haak.

Na de oorlog gingen zij weer gewoon naar school, net zoals voor de oorlog. “Wat ik nog weet is dat we met de klassen 5 en 6 op schoolreis zijn geweest naar Schiphol. Op de foto, gemaakt op Schiphol, zullen misschien velen zichzelf nog herkennen. Van de jongens weet ik niet veel namen meer, van de meisjes wel.”

‘Jonge Strijd’ en trouwen
Op 15-jarige leeftijd werd mevrouw Bouwkamp lid van ‘Jonge Strijd’. Het clubgebouw stond op de Mesdagstraat. “En dat is ook de plaats waar ik mijn Hein heb leren kennen”, aldus de Heerlense.

- De Jonge Strijd: Annie Haak, Corrie Jongepier en Hein de Graaf
– De Jonge Strijd: Annie Haak, Corrie Jongepier en Hein de Graaf

“Toen ik 18 jaar was in 1955, zijn wij getrouwd en ingetrokken bij mijn vader, Chris Bouwkamp. Mijn moeder was toen al overleden. Mijn vader is na 4 jaar weduwnaarschap hertrouwd met Gre Lokkerbol. Zij werd onderwijzeres op de NeutraleVolksSchool. Mijn gezin en ik verhuisden toen naar de Heksenberg. Mijn Hein ging toen werken op de Oranje Nassau 4.

Terug naar Meezenbroek
Door toedoen van, zover ik zij zich kan herinneren, een zoon van Meester Blaauw (NVS), zijn verhuisde mevrouw Bouwkamp samen met haar Hein na een paar jaar weer naar Meezenbroek. Dit keer naar de Govert Flinckstraat. “Daar werden we lid van de speeltuinvereniging. Hein heeft daar een tijdje plaats genomen in het bestuur. Daarin zaten onder andere ook Winand en Ellie Konen (foto?), Winand was in die tijd de voorzitter.

Speeltuinvereniging

Actie commitee voor het 40-jarig bestaan van Speeltuin Meezenbroek.
Actie commitee voor het 40-jarig bestaan van Speeltuin Meezenbroek.

“Deze speeltuin vereniging deed meer, op woensdagmiddag was er bijvoorbeeld handwerken voor meisjes en handarbeid op dinsdagavond voor de jongens. Een paar keer per jaar werd dan alles uitgestald in het clubgebouw ter bezichtiging en eventuele verkoop van gemaakte spulletjes. Met de hele horde zijn we toen nog een dag naar Stein geweest, als cadeautje voor de leden. Helaas is die dag toen in het water gevallen. Letterlijk. Zoveel regende het toen.”

Vertrek uit Heerlen
Alles leek ‘koek en ei’ in Heerlen. “Totdat het bericht kwam dat de heer Den Uyl het besluit nam dat de mijnen in Zuid Limburg zouden gaan sluiten. Dit was de aanleiding van ons vertrek van Heerlen naar Zaandam. We hebben zitten huilen tot voorbij Sitttard op een heel vroege morgen in juni 1968.”

- Januari 1967, Richting Kappeller Bos. Naast de heg: De Volkstuintjes
Januari 1967, Richting Kappeller Bos. Naast de heg: De Volkstuintjes

Brandtrap
Maar met die wat mistroostige woorden wil mevrouw Bouwkamp zeker niet eindigen. “Ik wil graag nog even kwijt dat mijn vader Chris Bouwkamp en mijn stiefmoeder regelmatig huiswachten zijn geweest op de Eikholt op de Valkenburgerweg. Op last van de brandweer moest daar een brandtrap worden aangelegd. Mijn vader had achter zijn huis op de Dr. De Visserstraat een klein smederijtje en heeft die trap daar gemaakt.”

“Dezelfde ‘Rooie Chri’s’ heeft ook het kruis op de katholieke kerk van Meezenbroek gemaakt. ‘Het kan verkeren’, zei Bredero.”

Alle foto’s zijn uit het persoonlijke archief van mevrouw Nettie Bouwkamp. “Met mijn oudste dochter Sonja hebben we zoveel mogelijk foto’s bij elkaar gezocht.” Een selectie vind je in dit verhaal.

Frank

Frank van Opdorp (1985) is onder andere schrijver, media-cultuurwetenschapper, bedrijfsjournalist en communicatieadviseur. Bij Heerlen Vertelt vervult hij de rol van hoofdredacteur. Frank studeerde in 2009 af aan de Universiteit van Maastricht, waar hij zijn Masterdiploma Cultuur- en Wetenschapstudies behaalde met een specialisatie in politieke cultuur. Een jaar daarvoor behaalde hij op dezelfde plek zijn Bachelor Cultuurwetenschappen (2008) met een specialisatie in Media-cultuur. Na de ervaring die hij tijdens zijn studie opdeed, met onder andere stages bij de Provincie Limburg en L1 Radio-Televisie, werkte hij een jaar bij de gemeente Meerssen als communicatieadviseur en persvoorlichter. Momenteel werkt hij al ruim tien jaar op de afdeling Communicatie & Marketing van Zuyderland (voorheen Atrium en Orbis). De Heerlense cultuur, samenleving en geschiedenis (en breder gezien ook die van Parkstad) heeft altijd zijn aandacht gehad en mede dit heeft er eind 2009 / begin 2010 toe geleid dat hij samen met initiatiefnemer Maurice van Opdorp Heerlen Vertelt inhoudelijk vorm gaf. Na het overlijden van Maurice, nam Frank de rol van hoofdredacteur op zich, in het bestuur dat momenteel verder bestaat uit voorzitter Michel Lemaire, penningmeester Jeroen Postma en secretaris Pim Odekerken. Buiten zijn grote interesse voor cultuur, actualiteit en media, houdt hij zich in zijn vrije uurtjes ook bezig met design, film, voetbal, hardlopen, schrijven, muziek maken met zijn band en fotografie.

7 gedachten over “Leven in – en vertrekken uit – Heerlen”

  1. Ik vind het zo leuk om al deze verhalen te lezen. Door die verhalen zeg je op een keer , ja dat klopt of dat heb ik ook nog mee gemaakt. Daarom heb ik ook mijn verhaal hier op Heerlen vertelt geschreven toen Maurice van Opdorp mij heeft gevraagd of ik dat wilde doen. Blijf maar schrijven hoor ik vind dat wel prima.

    Hank (Henk) Gortzen,Waterloo Ontario

  2. Hoi Nettie, wat ’n leuk verhaal.Ik ben Nellie van den Eijnden. Ik heb nog kort geleden over jullie verteld aan mijn zussen.We waren met nog maar ’n klein clubje vrouwen over die ’s avonds gingen handwerken en vonden ’t zonde om ’t hele speeltuingebouw te verwarmen, toen zei jij we kunnen ook bij mij thuis handwerken. Ik heb er nog hele leuke herinneringen aan en weet ook nog hoe verdrietig je was.Hopelijk hebben jullie ’t daar ook naar je zin gehad. Groetjes Nelie.

  3. Hallo Nettie,
    Door mijn broer Ronald werd ik geattendeerd op een artikel van jou in Heerlen vertelt. Ik kende en herkende je verhaal. Ik ben een volle neef van je. Ik ben een zoon van Annie, de zus van je moeder, mijn tante Sjaan. Ik vond het erg leuk je verhaal te lezen waarin ik, ofschoon ik niet in Meezenbroek heb gewoond, veel herkenning vond, aangezien ik veel bij je ouders ben geweest.
    Ik zou het leuk vinden met je in contact te komen. Mijn e-mailadres is bij de redactie bekend.
    Groet, Ton Theunissen

  4. Na aanleiding van het artikel WINKELS waar de supermarkt BLK genoemd wordt, wil ik erbij vermelden dat BLK de afkorting was van Brouwer vd Leur Kastrop.
    Deze supermarkt werd later overgenomen door een Fries dhr Rijpkema en weer jaren later door Hermans voorheen NKB die destijds Volkers had overgenomen.
    En links naast Kapper Bijlsma zat een kledingzaak van Vliet waar nu bakkerij Vonken zit.
    En laten we niet vergeten ome jan de kaasboer ( Jan v Heugten ) die wekelijks z’n karretje vol met lekkere kaas door Meezenbroek duwde, vaak heb ik als kind hem geholpen om zijn kaaskar te duwen en hij mij dan beloonde met een stukje kaas.
    Allemaal leuke herinneringen uit de jaren 50 / 60

    Gr Henk.

    1. Nog even terugkomend op mijn verhaal van hierboven, daar moet ik nog vermelden dat v Vliet de kledingzaak had overgenomen van Jan de Liefde.
      Maar dat kan ik mezelf niet meer herinneren, dit weet ik nog uit verhalen van mijn ouders.
      Misschien zijn er nog enkele in Meezenbroek die zich dat wel nog kunnen herinneren.

      Gr Henk

  5. Hallo mevr. Bouwkamp.
    Met belangstelling Uw artikel gelezen. Mijn naam is Cees de Brouwer en ben als baby met mijn ouders vlak na mijn geboorte eind 1936 in de Dr. de Visserstraat nr.16 komen wonen. Helaas zegt de naam Bouwkamp mij niets,
    wel de fam. van Dam, met zonen Koen, Nico en zusje Riet?? Zij woonden op nr. 8. Volgens mij woonde een broer van v.Dam bovenaan de straat , schuin tegenover fam. Al. Volgens mijn zus hadden die een zoon, die schoolmeester werd. Er woonde ook een fam. de Boer op nr. 5 ????.
    Met vr.gr. Cees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.