Achterom binnen

De Limburgse schrijver Ton van Reen maakte een selectie van honderd familiefoto’s uit Limburg, afkomstig uit schoenendozen en albums, voor ieder jaar van de vorige eeuw een, en voorzag ze van een tekst, verteld door de mensen van wie de foto’s waren, en een interpretatie door hem zelf; een goed en vaak leuk verhaal.

Hij publiceerde dat vervolgens in De Limburger. Het resultaat was een zeer aangrijpend document dat weergeeft hoe het persoonlijk leven van de Limburgers er de afgelopen honderd jaar uitzag. De keuze van Van Reen is ook heel representatief voor de Limburgse bevolking: immigranten, mijnwerkers, de ‘chique luuj’, kunstenaars, voerlui, kleuters, soldaten, zieken etc. De foto’s zelf laten ook heel duidelijk een tijdsbeeld zien en zijn op zich zelf interessant als een geschiedenis van de huiselijke fotografie. Een schitterend sociaal-historisch document, dat vanwege zijn foto’s en zijn indringende weergave van de sociale geschiedenis zeker interessant is voor ook andere dan Limburgse lezers.

(Biblion recensie, Drs. H.H.M. Meyer)

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.