Bron: Abraxas | Op het Schelmenhofje werkt met aan de schildering van Os Gemeos

Wegdromen op het Schelmenhofje

Sinds 2008 is Heerlen een mini-stadspark rijker. Tegenover de voormalige Constructiewerkplaats Schmitz (1920), is na de sloop van het vroegere pand aan de Pancratiusstraat 43-45, het voormalig braakliggend terrein opnieuw vormgegeven. Onder de naam ‘Schelmenhofje’ is het terrein ingedeeld met 3 bankjes, een grasveldje en enkele bloembakken.

De Schelmentoren
Het parkje dat nu dient als ontmoetingsplaats en lunchplek dankt zijn naam aan de achterliggende Schelmentoren. De toren die aansluit op de Pancratiusskerk is gebouwd in de middeleeuwen als verdedigbare woontoren voor de Heren van Ahr-Hochstaden uit het Rijnland. De toren, die uit drie boven elkaar gelegen vertrekken bestaat, is vroeger benut als gevangenis (cachotten) en kamers voor schout en schepenen (rechtszaal en raadzaal). Momenteel wordt de toren gebruikt door de stadscarnavalsvereniging “de Winkbülle.”

Opknappen
In 2008 werd het gebied, waar nu het Schelmenhofje ligt, door de gemeente aangekocht voor 600.000 euro om dit wederom te betrekken bij het centrum van Heerlen. Wie nu op een van de banken zit valt meteen op dat je er niet alleen bent. Aan de zijkant van het huidige Chinees/Indisch restaurant Jasmin Palace staat een enorm markant figuur uit te kijken over het parkje.

Bron: Abraxas | Op het Schelmenhofje werkt met aan de schildering van Os Gemeos
Bron: Abraxas | Op het Schelmenhofje werkt met aan de schildering van Os Gemeos

Cultura Nova 2008
Deze markante reus was onderdeel van het cultureel festival Cultura Nova in 2008. Tijdens de openingsshow van dit jaarlijkse terugkomend festival kwam de figuur, dat geschilderd is door de Braziliaanse tweeling Otavio en Gustavo Pandolfo (Os Gemeos), tot leven. In samenwerking met Plasticiens Volants, waarmee de spectaculaire voorstelling L’Etranger gemaakt is, werd er behalve de schildering ook een soort “luchtballon” variant gemaakt. Deze samenwerking zorgde er voor dat het publiek toeschouwer kon zijn van een spektakel.

Het Braziliaanse duo – dat als graffitispuiters in de straten van São Paulo begonnen is – heeft inmiddels al heel wat grote steden aangedaan om deze op te vrolijken met hun kleurrijke, fantasierijke schilderingen. Behalve Braziliaanse sprookjes vormen ook thema’s als daklozen en de oorlog tegen het terrorisme een belangrijke inspiratiebron.

Nog meer Os Gemeos
Eerder in 2005 liet Os Gemeos in Heerlen al een schildering voor hetzelfde Cultura Nova festival achter aan de Akerstraat, maar deze is helaas niet meer te bezichtigen vanwege sloop. Wie tegenwoordig werk van Os Gemeos wil bewonderen kan behalve op het Schelmenhofje terecht in de parkeergarage van het Atrium Ziekenhuis in Heerlen. Daar zijn diverse gangen rondom de betaalautomaten versierd met dromerige, kleurrijke figuurtjes.

In de toekomst zal het Schelmenhofje – dat nu al een van de kleurrijkste (verborgen)plekjes in Heerlen is – verbinding krijgen met het Pancratiusplein-Noord zodat meer mensen op een zomerdag kunnen wegdromen bij de droomwereld van Os Gemeos.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.