Geboren en bevallen in de Vroedvrouwenschool

De vroedvrouwenschool in Heerlen is sinds 1913 voor velen een werkplek en leerschool geweest. Velen werden er echter ook geboren. Een aantal van de verhalen over deze geboorten zijn via Rijckheyt bij HeerlenVertelt terecht gekomen, en we willen erbij deze een aantal met u delen.

Zo weet literatuurhistoricus Niels Bokhove te melden dat de geboorte van de beroemde Oostenrijkse schrijver Thomas Bernhard plaatsvond in de Vroedvrouwenschool in Heerlen (1931). Zo schijnt er veel informatie over het verblijf van Bernard als baby in Nederland te bestaan, zoals een brief van zijn (toen ongehuwde) moeder over haar ervaringen in de Elisabeth-kliniek.

Maar uiteraard zijn er ook veel persoonlijke verhalen van mensen op te tekenen. Zoals Marianne Schoen-Smeets (in 1955 geboren te Schaesberg 14-08-1955), die voor haar 15e levensjaar zwanger raakte. Ze werd in de vroedvrouwenschool opgenomen met 6 maanden omdat het dreigde mis te gaan…
“Er werd mij aan geboden om in huis te komen wonen tot dat de baby geboren werd en dan zou ik als ik geen toestemming kreeg om te trouwen, naar een huis voor ongehuwde moeders gaan,” zo weet Marianne nog precies te vertellen. “Trouwen moest namelijk aangevraagd worden bij de koningin!” Het was een mooie tijd, vond Marianne. “Maar,” zo vertelt zij ook, “er waren aanstaande moeders die het kindje afstonden en bleven daar tot dat de baby geboren was en gingen dan naar huis zonder baby.”

“Er was ook een afdeling waar heen kon je als je geen mogelijkheid had om de baby mee te nemen naar huis, omdat je nog te jong was bijvoorbeeld om te trouwen met de vader.” Volgens haar was het mogelijk om de baby daar achter te laten tot ongeveer 5 jaar. Je kon ook vaak op bezoek gaan en als het mogelijk was om voor je kind te kunnen zorgen, kon je je kind mee nemen. “Ik zelf had niks samen met mijn man toen we trouwden, alleen een baby en een bed. We kregen zelfs de ‘babyuitzet’ en de babykamer van de vroedvrouwenschool mee naar huis!” Onlangs was mevrouw 38 jaar getrouwd en haar dochter 38 jaar geworden. Mevrouw Schoen-Smeets heeft 6 jaar particulier gewerkt in de vroedvrouwenschool.

Bron: Rijkcheyt | Vroedvrouwenschool Fam Kleyenen
Bron: Rijkcheyt | Vroedvrouwenschool Fam Kleyenen

Conny Maase weet ons te melden dat ze zelf in 15 december 1945 in de Vroedvrouwenschool is geboren. “Na diverse zware bevallingen thuis was ik de 2e in de kinderreeks die geboren werd in de Vroedvrouwenschool, nadat een kindje in de oorlogstijd ten gevolge van de zware bevalling en weinig hulp thuis, kort na de geboorte,
overleden was,” zo begint mevrouw Maase haar treurige verhaal. Toch haalt zij positieve herinneringen aan de Vroedvrouwenschool op: “Mijn moeder heeft me altijd verteld hoe veilig ze zich in de Vroedvrouwenschool van Heerlen voelde, met maximale zorg en warmte voor moeder en kind.” In die tijd bleven moeder en kind, ook al waren er geen complicaties, na de bevalling langere tijd in het ziekenhuis. Maase: “Het gevolg hiervan was dat ze met
mij tot en met kerstmis 1945 in de Vroedvrouwenschool mocht blijven. Ze heeft me altijd verteld dat ze dat wel de heerlijkste kerst van haar leven vond! Juist in de kersttijd werd aan moeder en kind nog extra aandacht en zorg gegeven. Midden in de kerstnacht klonk engelen muziek over de gangen. De moeders
hadden de kinderen naast zich staan op de kamer.” Ook de broer en zus van mevrouw Maase kwamen later in de Vroedvrouwenschool ter wereld.

Een ander (kerst)verhaal van pakweg 10 jaar daarna komt van Willy Gorissen. Ook hij werd geboren in de voormalige “Moederschapszorg” (zoals de Vroedvrouwenschool in Heerlen heette). Zijn moeder zou daar later – na hem nog – drie doodgeboren kinderen op de wereld brengen. Deze tragische gebeurtenissen hadden alles te maken met de Rhesusfaktor die zijn moeder had. Hoe zijn eigen geboorte liep, heeft hij echter goed onthouden. Voor de Kerstdagen van 1954 moest zijn moeder naar de Vroedvrouwenschool om van hem te bevallen. Wijlen Dhr Dr.Oomers en zijn moeder dachten dat het zou gaan gebeuren tijdens de Kerstdagen, “maar helaas de natuur wilde niet mee werken”, aldus mevrouw Gorissen. Ook hier lag de Rhesus mede aan ten grondslag.

“Voor nieuwjaar is Uw kind er Mevrouw”, zei Dr.Oomers en gelijk kreeg hij. Toch was niet alles zoals het leek: “Op 30 december tegen de klok van 17,30, uur zag ik het eerste daglicht. Maar ik zag uit als een Chinees, althans wat de huidskleur betrof, en dat beviel mijn moeder niet!” Zijn moeder wilde direct de Dr.Oomers spreken, iets dat de zuster niet gelijk toe liet. Zijn moeder bleef hardnekkig en werd ondersteund door een andere moeder: “Goed zo vrouwke, bijt van je af ,het is je kind!”, zo luidde de aanmoediging.

Met tegenzin ging de zuster Dr.Oomers halen. Willy’s moeder bleek gelijk te hebben dat er iets niet klopte met mevrouw Gorissen. “N.a.v. mijn rhesus,heb ik alleen de slechthorendheid er aan overgehouden en natuurlijk de snee onder in de buik. De drie kinderen van haar moeder daarna overleden echter. Hoewel het voor mevrouw een emotioneel verhaal is om te vertellen, wilde ze het toch graag delen, mede omdat ze mee heeft gedaan aan de handtekeningactie voor behoud van het gebouw, toe men het wilde afbreken. “Ik vond dat destijds – en nu nog – een plicht voor me, voor wat de Vroedvrouwenschool heeft gedaan samen met moeder. En ik ben ook God ook dankbaar dat ik toch door het leven mocht gaan,” zo besluit hij zijn verhaal over de Heerlense Vroedvrouwenschool.

Sommige mensen kijken ietswat gefrustreerd terug op hun tijd in Heerlen. Op 19 mei 1962 beviel mevr. Lemmen-Fleure, nu woonachtig in Horst aan de Maas , van een gezonde dochter. “Daar hoorde ik bij de ongehuwde moeders”, vertelt zij. “Omdat het daags erna Koninginnedag was, kregen de gehuwde moeders op die dag een oranje strik aan het bedje van de baby, en mocht dat bedje de hele dag aan de voet van hun éígen bed staan.” Het waren echter priveleges die voor de ongehuwde moeders niet waren weggelegd. Mevrouw kijkt dan ook vrij teleurgesteld terug op die periode. Verdere herinneringen waren overigens ook niet zo positief, vindt zij. Om haar verhaal toch positief te beëindigen: “Maar ik kan u wél vertellen dat de dochter die toen geboren is, sinds 4 maanden oma is geworden van onze éérste achterkleinzoon!”

Naast de soms tragische en droevige herinneringen die er worden opgehaald aan het ter wereld brengen van baby’s in de Vroedvrouwenschool, zijn er ook de wat meer luchtige anekdotes. Zoals die van mevrouw Vaessen. In het jaar 1970 werd haar vierde kind (een zoon) in de Vroedvrouwenschool met behulp van Dhr. Oomers gezond en wel geboren. “Wat mij altijd bij gebleven is, dat ik onder de bevalling ’t gesprek hoorde van dhr. Oomers en mijn man over de jacht en het schieten van wild.” Dat is opzich al een komische situatie. Echter: “Tussen mijn weeën door begreep ik al vlug dat hij mijn man verwisselde met onze zwager die ook Vaessen heet en een jacht had voor wild te schieten. Ik moest het puffen helemaal alleen doen!”

Frank

Frank van Opdorp (1985) is onder andere schrijver, media-cultuurwetenschapper, bedrijfsjournalist en communicatieadviseur. Bij Heerlen Vertelt vervult hij de rol van hoofdredacteur. Frank studeerde in 2009 af aan de Universiteit van Maastricht, waar hij zijn Masterdiploma Cultuur- en Wetenschapstudies behaalde met een specialisatie in politieke cultuur. Een jaar daarvoor behaalde hij op dezelfde plek zijn Bachelor Cultuurwetenschappen (2008) met een specialisatie in Media-cultuur. Na de ervaring die hij tijdens zijn studie opdeed, met onder andere stages bij de Provincie Limburg en L1 Radio-Televisie, werkte hij een jaar bij de gemeente Meerssen als communicatieadviseur en persvoorlichter. Momenteel werkt hij al ruim tien jaar op de afdeling Communicatie & Marketing van Zuyderland (voorheen Atrium en Orbis). De Heerlense cultuur, samenleving en geschiedenis (en breder gezien ook die van Parkstad) heeft altijd zijn aandacht gehad en mede dit heeft er eind 2009 / begin 2010 toe geleid dat hij samen met initiatiefnemer Maurice van Opdorp Heerlen Vertelt inhoudelijk vorm gaf. Na het overlijden van Maurice, nam Frank de rol van hoofdredacteur op zich, in het bestuur dat momenteel verder bestaat uit voorzitter Michel Lemaire, penningmeester Jeroen Postma en secretaris Pim Odekerken. Buiten zijn grote interesse voor cultuur, actualiteit en media, houdt hij zich in zijn vrije uurtjes ook bezig met design, film, voetbal, hardlopen, schrijven, muziek maken met zijn band en fotografie.

98 gedachten over “Geboren en bevallen in de Vroedvrouwenschool”

 1. Ik ben ook in de Vroedvrouwenschool geboren en wel in 1941. In de oorlog dus, en mijn moeder vertelde me later dat we vaak naar de kelder moesten als er luchtalarm was. Vanwege de vorm en bouwstijl werd het complex nogal eens voor een kazerne aangezien.
  De nonnen droegen kappen als zeilschepen op hun hoofd.

 2. Ik ben in de Vroedvrouwenschool geboren in 1948.
  i.v.m. de resusfactor was ik een risico-geval, daarom vond men het verstandig daar te bevallen. Omdat daar alles bij de hand was en een gezonde omgeving, met al die natuur. Ik ben er het afgelopen jaar diverse keren geweest, de laatste keer een kop koffie gedronken in het restaurant, dat nu in het gebouw is gevestigd. Ik heb ook het boek 100 jaar Vroedvrouwenschool gekocht, om te zien hoe het er vroeger uitzag.

 3. In de zomer van 1959 ben ik in de vroedvrouwenschool geboren. Het verhaal van mijn moeder is ongeveer zo.
  Het was een erg warme zomer, maar mijn moeder moest tijdens de bevalling een groot zwaar laken over zich heen houden. Daarbij lag ik in een stuit. Nooit een pretje, maar voor een eerste helemaal niet, lijkt me.
  Mijn collega is onlangs in het gebouw geweest en vertelde over de nieuwe veranderingen. Ik wil er absoluut een keer gaan kijken.

 4. Ik ben op 5 juli 1945 in de vroedvrouwenschool geboren. Mijn moeder was zwanger geraakt van een soldaat. Meer heeft ze me nooit verteld. Je draagt het altijd met je mee en ik ben beng dat ik nooit meer achter de waarheid kom !!

  1. Hallo Charles, dan ben je op precies dezelfde datum geboren als ik, en ook dus in de vroedvrouwenschool! Misschien kenden onze moeders elkaar daar wel!! De mijne heette Jeanne Stroucken en mijn vader was ook soldaat, (ze waren getrouwd) en hij was toen ik geboren werd in Ned.Indië. Ik leerde mijn vader pas kennen toen ik ongeveer 3 jaar was. Mijn moeder overleed in 1993. Jammer dat je de naam van jouw vader niet kent…..

 5. Ik ben in 1958 in de vroedvrouwenschool geboren. Mijn moeder vertelde mij dat ze net van te voren een zgn. bloedstorting kreeg. Met spoed werd ze per ambulance overgebracht naar de vroedvrouwenschool. Daar stond een team klaar. Mijn moeder kreeg een narcose en ik werd middels een zgn. tangverlossing door Dr. Oomers gehaald. Mijn hoofd was behoorlijk beschadigd en ik werd apart gelegd. 10 dagen mocht ik niet bij mijn moeder. Ik moest rust hebben werd apart verzorgd en kreeg medicatie in de fles. Er bestond vrees voor een hersenbeschadiging. Gelukkig bleek deze vrees ongegrond. Met dank aan Dr. Oomers en zijn team dat door hun inzet mijn moeder en ik de bevalling overleefd hebben.

  1. Hallo , ik zat vandaag te kijken op internet omdat ik wilde weten hoe de voedvrouwenschool eruit zag omdat ik daar [ook in 1958 geboren ben] mijn moeder moet jou moeder dus waarschijnlijk kennen. Ik vraag me af of er babyfotoos zijn gemaakt van de moeders met hun baby. ik heb namelijk geen enkele babyfoto van mezelf dus dat zou heel mooi zijn. weet jij daar misschien iets over? gr.Els Regeling

   1. Dat vraag ik mij ook af, zou wel mooi zijn als ze dat deden, 1972?
    Als iemand Jannigje Maria de Vries (meisjesnaam) kent die daar toen de opleiding deed of als zij dit leest zou ik graag contact met jaar willen hebben.

    1. Hallo,

     Ik ben ook A, ook uit 1972 en ik zou ook ontzettend graag Jannigje Maria de Vries eens willen spreken, Is het jouw gelukt contact met haar te krijgen of weet jij waar ik wellicht verder kom?
     Ik zou het enorm waarderen als je mij kan helpen.
     Mvg A

 6. Ik ben in maart 1943 in de Vroedvrouwenschool geboren.Het tweede kind. Midden in de oorlog. Ik was eigenlijk ’t vierde kind. Vóór mij waren twee kinderen overleden. Meisje op van ± 1,5 en jongen van 3 dagen. Hij was een rhesuskindje. En ik ook! Erg dramatisch voor mijn ouders. Men wist nog niet veel van de rhesusfactor. Ik kreeg grote spuiten met plasma en lag in de couveuse. Mijn vader stond iedere dag aan de deur van de zaal en vroeg naar mij. Mijn moeder durfde niet te vragen. Wat de de dokter deed opmerken: De vader is er nog gekker mee, dan de moeder. Mijn moeder zaliger heeft ’t honderd keer verteld. Ze was er nog altijd door gegriefd. Het duurde tien dagen, voordat de dokter op zaal kwam en tegen mijn moeder, langs z’n neus weg, zei : Deze haalt ´t wel. Ik was een vechtertje, ben ik nog 🙂 Later zijn er nog drie kinderen geboren. De rhesusfactor was beter onder controle. In 1947 is mijn jongste zus ook in de Vroedvrouwenschool geboren, ook met rhesusfactor. In die tijd was er een vrouwelijke dokter, die er een proefschrift over heeft geschreven. Ook is er in Nederland een congres geweest over Rhesus, met dokters van de hele wereld. Deze hebben ook de Vroedvrouwenschool bezocht. Wij moesten met de hele familie komen opdraven. A moment of fame !

 7. Ik heb 7 jaar gewerkt op de vroedvrouwenschool, en er een heerlijke herinnering aan over gehouden. Het was echt een top tijd. Leuk werk , kleine kliniek, iedereen kon iedereen. Had het voor geen goud willen missen.

    1. Hallo Marijke ,
     Mijn zus is in die tijd bevallen van een dochter en ze heeft het kindje moeten afstaan .(Ongewenst zwanger )Weet jij waar ik gegevens kan opvragen naar mijn nicht .Bij het Fiom geven ze geen informatie vanwege de nieuwe AVG wet.

     1. Hallo,ik ben ook op mijn 17e bevallen in de vroedvrouwen school,en ze wilde mij ook dwingen mijn kind af te staan,ik heb het niet gedaan.
      Er is nu een onderzoek gaande,over die scheve praktijken die toen zijn gedaan.
      Mail me maar.

    2. Beste Marijke Leroy,
     Mijn moeder is in de vroedvrouwenschool bevallen van 2 meisjes een in 1972 en de andere in 1973 beiden zijn met 6 maanden geboren. Een meisje heeft bijna een uur geleefd de ander weet ik niet.
     Ik zou graag willen weten wat er met de kindjes is gebeurd, of er idd wel onderzoek naar is gedaan waaraan ze zijn gestorven.
     Misschien weet u waar ik deze gegevens kan opvragen.
     Ik weet dat dokter Roumen haar gynaecoloog was, maar verder niks.
     Helaas is mijn moeder 16 jaar geleden ook overleden en hierdoor wordt het moeilijk om nog informatie te krijgen.
     Ik hoop dat u misschien iets weet waar ik verder kan zoeken.
     Met vriendelijke groeten Cindy Veldhuizen

     1. Helaas kan ik u hier niet verder mee helpen.
      Weet alleen als er kindjes gestorven waren, wij ze naar de chapel de ardante moesten brengen, dat was de plaats waar de kistjes stonden met de overleden kindjes.
      Deze plaats lag toen ook bij de gebouwen van de vroedvrouwenschool, maar is inmiddels afgebroken.
      Weet niet wat of waar de kindjes hier na 3 dagen naar toe gingen, ( lichaampjes).
      triest altijd als we dit moesten doen, met zo’n kistje over het terrein lopen richting het bos waar deze chapel gevestigd was.
      Was niet de orginele kapel, maar meer een uitvaartkapel waar ze opgebaard lagen.

 8. Mijn partner mvr.H.Kersten heeft in op 06-01-1975 de geboorte van haar dochter Ramona gehad.Het kind is helaas voor de geboorte overleden en ze mocht niet bij de begrafenis zijn ivm haar geestelijke situatie op dat moment.Nu heeft ze er best wel problemen mee en wil ik in samen spraak met haar (en samen met haar en haar zoon )Waardig afscheid nemen van haar dochter.Dit om toch haar gemoedsrust terug te vinden.De gegevens van mijn partner waren destijds mevr.Didden-Kersten.Wij hopen dat u ons kunt verder helpen.(ps haar arts was toen dr.Oomers)met vrgr.Peter Bartel.(Echtgenoot van H.Kersten)

 9. Geboren op 7 september 1944.Ik heb de oorlog nog 10 dagen meegemaakt, want Heerlen is op 17 september 1944 bevrijd door de Amerikanen.

  Toen ik ging trouwen meldden we ons bij de balie van het gemeentehuis.Ik herinner me dat nog als de dag van gisteren.Hoezo?

  Het dikke boek werd geraadpleegd en de vraag was wanneer geboren ?
  De datum genoemd en wat schetst mijn vebazing.Ik stond niet als geboren ingeschreven!!
  Ik vroeg aan de ambtenaar om verder te zoeken.
  8. 9 10 11 september niets te zien.Ik kreeg het spaans benauwd.Eindelijk op 17 september werd ik in het boek gevonden.Gelukkig nu kon ik gaan trouwen

  Bij navraag bij mijn vader bleek het volgende. De Amerikanen schoten vanaf Ubachsberg met kanonnen naar Aken.De vroedvrouwenschool lag onder vuur.
  Alle ambtenaren van de gemeente Heerlen zaten ondergedoken in de kelders van de vroedvrouwenschool.

  Alle mannen die zich op straat bevonden werden door de Duitsers meegenomen naar Duitsland.Pa kwam via allerlei sluipweggetjes naar de vroedvrouwenschool.Gewaagd, maar hij nam dat risico.

  Nu begrijp ik ook waarom ik van mijn ouders een doopkaart heb gekregen.Daarop staat de excacte datum tijd en de geestelijke die mij onmiddellijk na de geboorte gedoopt had.
  Mogelijk als bewijs voor de ambtenaar van de burgerlijke stand.

 10. Op 1e paasdag 1963 werd onze eerste dochter geboren en op 10 juni 1965 onze 2e dochter.Beide geboortes werden begeleid door nonnen van het klooster Imstenrade.Normaal werkten veel van die nonnen als vroedvrouw in Afrika,maar als ze voor een soort vakantie naar Heerlen teruggingen hielpen ze in de vroedvrouwenschool.Ook mijn vrouw Loes is daar geboren.Later werd de vroedvrouwenschool verplaatst naar Kerkrade,maar volgens het verhaal geen groot succes geworden .Boze tongen beweerden dat de Heerlense moeders niet In Kerkrade wilden bevallen,want dan werden de jonggeboortenen Kerkraders en dat wilden de moeders van Heerlen niet.Onze dochters wonen nu “boven de Moerdijk””,maar ze blijven geboren “Heerlense”.

 11. Hallo , ben ook geboren in Heerlen in de vroedvrouwenschool op 28 september 1958 , al jaren wil ik te weten komen wie mijn vader is,tot mijn grote spijt ben ik nog geen stap verder gekomen misschien , had graag geweten waar ik zelf vandaan kom en probeer dit uit te vinden op elke mogelijke manier . Mijn moeder Clara Krips en was afkomstig van Bocholtz een klein dorpje iets verder aan de Duitse grens en weet dat ze verschillende keren bevallen is daar misschien wel 4 of 5 keer misschien is er een klein beetje hoop voor mij Groeten Marlies Krips

  1. Hallo marlies,
   Ik was aan het googelen naar mensen die ik van vroeger ken, en ook jou ben ik nooit vergeten dus zocht ik op jou naam en kwam dit verhaal tegen bij de Vroedvrouwenschool. Misschien ken je me niet meer maar we woonden in dezelfde straat. Jullie woonden naast de familie Rademakers en we waren vroeger vriendinnetjes. Je zusje heet Thea en je hebt later nog 2 halfbroertjes gekregen in Bocholtz. Jullie zijn later verhuisd naar Deurne in België. Ik kan me voorstellen dat je graag zou weten wie je vader is. Ik weet niet of je al verder bent gekomen met je zoektocht maar misschien kan ik je wel iets vertellen over wat mijn moeder me vroeger eens verteld heeft. Als je dit zou willen horen dan laat je maar iets weten. Hoop dat het goed met je gaat in je levenswandel.
   Veel liefs,
   Carin

   1. Hallo Carine heb juist pas je berichtje gelezen, natuurlijk ken ik jouw heel goed hoe zou ik dat vergeten , je kunt me bereiken op facebook onder Marlies Krips of via kima1@telenet.be . is beter om nog eens bij te praten , hoop dat je dit berichtje toekomt.
    Liefs Marlies

 12. Ik ben ook geboren in de vroevrouwenschool op 13 Augustus 1939. Ik heb er ook als electricien gewerkt in 1960 en 1961. Dat was echt een heel leuke tijd en inderdaad iedereen kende iedereen toen. Mijn moeder werkte toen ook op de school,hoofdzakelijk in de kapel en de keuken bij het klooster.Ik heb toen nog een heel nieuwe installatie gemaakt van de kapel naar de klinik zodat de moeders op de zaal het dopen van hun baby konden mee maken.
  Het was echt een heel interesante tijd en ik mis dat nu toch wel.

  hank van Waterloo , Ontario

 13. ik Michel (Miel) Leenders ben er geboren 13-03-1950, maar weet verder helaas niets, zou graag meer informatie hebben over mijn Moeder Annie Leenders geboren te Maastricht 22 juli 19(30)

 14. Ik ben in deze school geboren op 24 november 1966 maar mijn moeder stond me af. Ik ben eigenlijk heel benieuwd door wie ik tot 20 januari verzorgd ben. Hoe ging dat? Had je als baby een vaste verpleegster? Waren dat nonnen? Je hoort wel eens dat kinderen die bv in een tehuis geboren worden, niet/nauwelijks geknuffeld worden en daar later (qua hechting) moeilijkheden van ondervinden maar dat zit bij mij wel goed! Ik ben vast vaak geknuffeld en niet alleen ’technisch correct’ verzorgd. Wie weet meer van de verzorging van baby’s (die werden afgestaan) in die tijd?

  1. De baby s die indertijd afgestaan werden, gingen naar de zuigelingenafd na ongeveer 3 mnd.
   Van tevoren meteen na de geboorte eerst naar couveuse afd ( waar ik werkte).
   Kan je verzekeren dat de kindjes het goed hadden hoor, werden echt wel geknuffeld, maar op zuigelingen afd werkte geen nonnen meer in die tijd.
   Dit waren kinderverzorgsters die daar werkten, jonge vrouwen, die super lief waren met de kindjes.
   Tot ongeveer 4 jaar bleven ze daae en dan gingen ze naar sterrehuis op heerlerbaan.
   Of ze waren al geadopteerd!

 15. Reactie op bericht Marion Verwey 26-12-2012

  Mijn echtgenote Miek deed als verpleegkundige de opleiding kraamverpleegkundige 1 jaar 1965-1966.Haar ervaring was dat alle baby,s
  zeker geknuffeld en goed verzorgd werden.Hoorde bij de opleiding
  Zij staat op de bovenste foto met een baby onder de kraan R
  De moeders met weinig of geen geld werden door de nonnen tewerkgesteld
  in de keuken e.d.

  1. Hallo Wim. De vraag van Marion heb ik ook. Jij gaf mij het antwoord. Toch wil ik graag meer weten over hoe het verzorgen van de afgestane kindjes ging. Ik weet niet of jouw vrouw Miek nog in de gelegenheid is om mij persoonlijk meer te vertellen hierover. Ik mis gewoon de eerste 3 maanden van mijn leven.

   Ik hoor graag van je.

   Groetjes van Diane

   1. Hallo Diane en Marion, ik heb in 1969 ’n half jaar op de afdeling gewerkt waar de kindjes verbleven die weren afgestaan, met veel plezier heb ik er gewerkt en er werd heel wat af geknuffeld, ik heb nog een fotoalbum van kindjes met namen, de foto’s werden stiekem genomen, want dat mocht officieel niet van de kinderbescherming, de kindjes zijn nu rond de 50 en vraag me nog wel eens af hoe het met ze gaat.
    Groetjes Alda

    1. Hallo
     Dat zou ik ook graag willen weten hoe het met ze gaat want rond die tijd is mijn nicht daar geboren en ik zoek haar maar weet niet waar te beginnen.

    2. Hoi Alda, ik ben op 14 september 1960 geboren en heb negen maanden in het vroedvrouwen huis gewoond. Daarna ben ik geadopteerd en aan foto’s van na die periode geen gebrek. Maar van de eerste negen maanden van mijn leven heb ik geen enkele foto. Zou het kunnen zijn dat er ook in de periode ( 14-09-1960 tot 10-061961) foto’s gemaakt zijn die bewaard zijn gebleven? Het zou mij heel gelukkig maken.
     Groetjes Monique

 16. Ik wil graag weten of de geboorte aktes nog ergens terug te vinden zijn.
  Mijn oom Frans Willem is geboren in 1922,de naam van zijn moeder mijn oma dus,was Maria Elisabeth Slangen.Mijn oma was een ongehuwde moeder en is ook bevallen in Heerlen

  1. Gerachte E.Beukers,

   Mocht uw vraag met betrekking tot de geboorte aktes inmiddels beantwoord zijn kunt u mij het antwoord mailen.
   Ik zoek namelijk hetzelfde antwoord.

   Bij voorbaad dank.

     1. Ook mijn vader is vermoedelijk geboren in het vroedvrouwenhuis te Heerlen op 31 juli 1938. Zij moeder heette Maria Helena Adrian Josephina Melis. Zij was ongehuwd. Mijn vader leeft inmiddels niet meer maar ik ben wel benieuwd naar de geboorte papieren van het vroedvrouwenhuis. Intussen weet ik dat de geboorte akte wel opvraagbaar is bij het gemeentehuis te Heerlen. Dit kan echter alleen door mijn vader zelf en hij leeft niet meer. Ook vraag ik me af hoe lang mijn vader hier verbleef.

   1. geachte mensen,

    Mijn moeder[ Y. Poelsma]
    is ook geboren in Heerlen ik zou graag haar geboorte akte op willen vragen maar ik weet niet waar en hoe dat gaat. Wie kan mij helpen.
    b.v.d. Gerda Boekema

 17. Ik ben Rich Lormans en op 10 mei 1952 geboren in de vroedvrouwen school te Heerlen. Mij moeder was Truus Lormans Goossens en mijn vader was Jan Lormans. De geboorte is normaal verlopen. Dus verder geen problemen. Ik ben hier, vroedvrouwenschool ook gedoopt, massaal doopgebeuren met vele andere hier geboren mensen. Nu wil ik graag weten onder welke parochie de vroedvrouwen school viel, cw bij welke parochie de administratie is gevoerd en e.e.a. is geregistreerd.

  1. Hallo richard,zoals ik al beschreef,ben ik ook in de vroedvrouwenschool met Rhesusprobleem.
   Ik heb daardoor een nooddoop ondergaan ,die op een speciaal paper is gezet.Deze doopoorkonde heb ik nog steeds.ik ga nakijken ,misschien dat het erop staat.
   je hoort er nog van.
   groetjes

   willy

  2. Van de vroedvrouwenschool zelf weet ik niet zo heel erg veel, hoewel ik in die wijk, Heerlerbaan, ben geboren en opgegroeid. De Vroedvrouwenschool viel onder de St. Josephparochie Heerlerbaan. (Als je trouwens op Wikipedia die mooie Sint-Josephkerk van de architect Fanchamps opzoekt zie je ook een pastorie, maar die is later verkocht.) De pastorie verhuisde naar de Dr. Clemens Meulemanstraat 1, een voormalige ‘kapelanie’ met hetzelfde adres+huisnummer als de kerk.
   Op http://www.rksintjoseph.nl vind je wat meer info over deze parochie.
   Serkte met de speurtochten, allemaal.
   Groeten van Henk van den Berg

 18. Mijn grootmoeder lag in 1919 in de Vroedvrouwenschool, daar is haar vijfde kind geboren. Alles was prima, mijn grootvader kreeg bericht dat hij een dochter had gekregen. Na de bevalling mocht mijn grootmoeder natuurlijk 24 uur niet alleen blijven, dus een zuster heeft bij haar zitten waken. Deze zuster (religieuze) had al veel te lang moeten werken en is in slaap gevallen, zo werd in de familie verteld. Mijn grootmoeder kreeg een bloeding en ze is overleden. Heel tragisch. Mijn moeder heeft ook eens in de Vroedvrouwenschool gelegen, ivm een miskraam en zij was vol lof over de verzorging. Ze vond het net een hotel. Dus twee heel verschillende geschiedenissen.

 19. Ben 1946 geboren in heerlen op de voedvrouwenschool.
  mijn vader en moeder heten Bodelier en van Golden.
  Misschien staat het ergens genoteerd.
  vriendelijke groeten gjongenelen bodeleier

 20. Als ik mij goed herriner valt de vroedvrouwenschool onder de parochie st.Joseph op de Heerlerbaan Maar ik ben er niet helemaal zeker van.
  Ik geloof niet dat de school zelfstandig was in verband met aanmeldingen.

  groetjes Henk

 21. Ook ik ben geboren in de vroedvrouwenschool in 1947, evenals mijn man.
  Het was een uitkomst voor mijn ouders, thuis bevallen ging niet, want mijn ouders woonden officieel in bij de ouders van mijn moeder, maar “logeerden” in Kerkrade bij mijn oom Caspar en tante Lucie, die zelf acht kinderen hadden.
  Zelf ben ik in er 1975 bevallen van mijn eerste kind. Daarna verhuisden we naar Helmond. Met weemoed dacht ik terug aan de gezelligheid in de vroedvrouwenschool, waar borstvoeding gestimuleerd werd, je kindje bij je op de kamer mocht blijven en echtgenoten ook buiten de bezoekuren mochten komen. Hoe anders dan in het ziekenhuis in Helmond.

 22. Op 3 september 1963 om 7:27 uur ben ik in de vroedvrouwenschool geboren. Mijn eerste herinnering aan de vroedvrouwenschool is 3 jaar en 4 maanden later toen mijn broer(tje) geboren is.
  Op 12 januari 1967 is mijn broer(tje) Frank (Frenky) geboren. Ik kan me nog herinneren dat ik samen met mijn vader en oom en tante (Foortjes) naar de vroedvrouwen school ging om mijn kleine broertje en mijn moeder te bezoeken. Mijn vader had toen zelf nog geen auto, dus gingen we met de auto van mijn oom. Dat op zich was al een belefenis.
  De auto werd links geparkeerd voor een gevel of een muur (het is een beeld in mijn gedachte). Mijn broertje stond in een “bakje op wielen” bij het bed, mijn moeder lag in bed. Mijn tante heeft toen een beertje gegeven dat mijn broer tot op de dag van vandaag nog steeds heeft weliswaar helemaal versleten.

 23. Op 30 November 1963 ben ik in de vroedvrouwenschool geboren. Natuurlijk heb ik hier geen herinneringen meer aan maar het feit dat ik als man, sindsdien 3 keer mijn achternaam hen moeten veranderen en nogsteeds niet de naam van mijn vader heb is en blijft toch een vreemd gegeven.
  45 jaar later ben ik de vroedvrouw die mij op de wereld heeft helpen zetten ontmoet, Een antilliaanse doktor, nu woonachtig in Roermond. Zij wist het nog als gisteren te vertellen en wist ook nog mijn nog jonge moeder te herinneren.
  Bij deze, nogmaals bedankt voor de goed zorg. (E.c. Verveer, Banel, Boom, …..)

  1. Hoi Evert

   Ik ben geboren op 28 april 1964.
   Wat bijzonder dat jij weet wie jouw op de wereld heeft geholpen.
   Graag zou ik willen weten hoe je hier achter bent gekomen.
   Ook ik heb een achternaam gekregen en weet niet welke dat is, heb ook geen geboorte bewijs.
   Draag de achternaam van mijn stiefvader,maar ben niet officieel geadopteerd.
   Zou jij mij verder kunnen helpen.

   1. Hoi Annelies,

    Het was werkelijk een gelukstreffer. Ik ben werkzaam in de muziekindustrie en ben een paar jongens tegengekomen waarmee ik ben gaan werken. Op een dag werd ik uitgenodigd om een verjaardagsvlaai mee te eten, daar heb ik de moeder van de jongens leren kennen enz enz…. Zij was diegene die mijn moeder heeft ondersteund bij haar bevalling van mij. Omdat mijn moeder Surinaamse uit Caracao is en de vroedvrouw ook was het kontakt tussen die beide intenser dan normaal.

    Ik heb na 2 mooie jaren met mijn moeder helaas samen met mijn oudere zus Rojette Banel vele jaren moeten verblijven in het Koningin Emma Kinderhuis te Hoensbroek.

    Neen, ik weet nogsteeds niet wie mijn vader is ook blijft zijn naam onbekend.

 24. Mijn lieve oma werd 6 februari 1917 geboren in heerlen bij de vroedvrouwenschool. Haar moeder is daar bevallen en vervolgens werd ze afgestaan aan een ouder echtpaar. Op haar 12 e jaar kwam ze er via meneer pastoor achter wie haar echte moeder was. Daar heeft ze in t geheim contact meegehad. de familie mocht t niet weten, t was een schande in die tijd. ze wilde echter nooit vertellen wie de vader was. mijn oma heeft uit respect daar verder niet meer naar gevraagd omdat haar te kennen was gegeven dat ze t bij t overlijden van moeder wel van de notaris zou horen. Helaas is deze afspraak niet nagekomen en bleef mijn oma op 60 jarige leeftijd nog steeds zitten met de vraag wie haar vader was en wat er gebeurd was. was het uit liefde die niet mocht, soldaat. geruchten gaan over een rentmeester of iemand van de kerk.
  Ze heeft t geprobeerd maar bleef in onwetendheid en werd haar hele leven er mee gepest. Zelfs toen ze op oude leeftijd in t bejaardentehuis kwam en daar de jeugd van toen ze 12 was daar tegen kwam. Op 84 jarige leeftijd is ze overleden. Eigenlijk zouden we t graag willen weten maar we vreden dat de meesten die t wisten overleden zijn. Er zouden 2 mijnwerkers doopgetuigen zijn geweest in heerlen. Maar die weten ook waarschijnlijk niets. de familie neven en nichten waren boos op mijn oma, omdat ze wel voorkwam in het testament en haar kindsdeel kreeg. Het waren enigzins vermogende mensen van boerenafkomst, met een eigen kerkbank in de baseliek in Oudenbosch. Zeer verdrietig allemaal. Is ze uit liefde geboren en heeft haar vader t nooit geweten? Is het een rentmeester geweest, een soldaat een geestelijke in 1917 ? waarschijnlijk zullen we t nooit weten. Ik vond het wel zielig voor mijn oma die van haar 12 e jaar tot haar 60 uit respect voor haar moeder gewacht heeft te horen wie haar vader was. En dan neemt haar moeder t antwoord mee in het graf, het lijkt erop dat t een groot schandaal voor de familie is geweest dat het nooit op papier mocht en nooit uitkomen. Er is een verhaal dat mijn overgroot vader een gebrandschilderde raam geschonken zou hebben aan de basiliek in oudenbosch of de oude kapel van de paters. WE weten het niet. de broer vader en moeder en een zuster van mijn overgrootmoeder wisten het maar hebben allemaal gezwegen en mijn grootmoeder en mijn oma zeer onderdrukt. ER werd gezegd je hebt al genoeg paraat gemaakt hou je mond maar! zelfs op 70 jairige leeftijd toen overgroot moeder in t verzorgings te huis zat. Maar ook zij heeft toch gezwegen. Een groot geheim. Maar het zou fijn zijn wie de vader is geweest van mijn oma.Overgrootmoeder komt uit oudenbosch, bosschenhoof of Hoeven. Is opgegroeid op de oude heerenboerderij De blauwe hoef in oudenbosch. Er hangt een schilderij van de hoeve bij een broer of neef in groningen die aldaar een bboerenbedrijf is gestart. gegevens onbekend. het verhaal moest een keer van mijn hart.
  liefs mo

  1. Hoi Mo. Ik krijg hier de kriebels van.Wat deden ze vroeger toch moeilijk. Ik hoop dat je achter de waarheid komt. DNA-onderzoek kan ook nog. Ik heb met goede hulp van een van de Fora de echte vader van mijn grootvader gevonden, ook in die buurt. Die man was ook vermogend. Mijn grootvader is niet erkend door hem. Maar mijn overgrootmoeder heeft een groot bedrag gekregen na het overlijden van de verwekker. Daarmee kon ze een nieuw bestaan opbouwen met haar zoon. Ze kocht een huis en grond. En ze begon een bedrijf. Ze trouwde en mijn opa kreeg daardoor een achternaam, maar hij heeft er financieel niets aan overgehouden. Met die nieuwe man kreeg mijn overgrootmoeder n.l. kinderen. En als er geld is…….. Daar moet je je dan maar bij neerleggen. Mijn oma, waar mijn opa mee trouwde, bracht ook een geheim mee, maar dat is heel moeilijk op te lossen. Groetjes en veel sterkte.

 25. Hoi Allemaal,

  Namens mijn tante ben ik op zoek naar haar zoon die zei destijds verplicht heeft moeten afstaan ter adoptie. Bij de geboorte gaf zei hem de naam Richard maar is door adoptieouders anders vernoemd. Hij is geboren op 18 juni 1962. Kan iemand ons verder helpen in onze zoektocht!!!

 26. Ik ben op 31 juli 1971 geboren, mijn biologische moeder was Tineke/Tiny de Vries. In mei 1972 ben ik geadopteerd. Heeft iemand mijn biologische gekent en kan iemand bij herinneren als Baby, ik werd Anne de Vries genoemd.

 27. Hallo mensen,
  Mijn moeder is in Heerlen geboren, haar moeder was zwanger geraakt en is daar na toe gegaan om te bevallen. Hoe kom ik achter het geboorte bewijs en staat daar ook de naam van de vader op? graag zie ik u antwoord tegemoet. gerda.

 28. Wie kan mij helpen?
  In 1933 is een ongehuwde oudtante van mij bevallen van een meisjes tweeling in Heerlen, misschien in de Vroedvrouwenschool. Het gaat om Maria Gordina Verstappen. Haar dochters droegen de namen: Johanna Maria en Cornelia Maria. Wie weet hier meer van? Alvast hartelijk dank.

  1. Hallo!

   Ik was toevallig wat aan het rondstruinen in de internetarchieven mbt mijn reeds overleden oma. Haar naam is Cornelia Maria Sernee, geboren in 1933 en zij is inderdaad de helft van een tweeling. In de archieven die ik tegenkwam, heet haar tweelingzus (die ik nooit ontmoet heb) Adriana Maria Sernee, maar toen de dochter van Cornelia Maria Sernee geboren werd (mijn moeder), werden haar voornamen Johanna Cornelia Maria, en dat lijkt me geen toeval. Ook is mij altijd verteld dat mijn oma en haar zus ‘uit een weeshuis’ kwamen/opgevoed waren. In ieder geval ben ik er vandaag achter gekomen dat ik via mijn moeders lijn afstam van Maria Gordina Verstappen. Ik weet niet of je vragen hebt, ik hoor het graag. Ik zal wel even bij mijn moeder checken of ze het niet vervelend vindt dat ik in de familielijn gedoken ben. Hartelijke groet, Samantha

 29. Ik ben op 25 mei 1963 geboren in de vroedvrouwenschool, een zware bevalling zei mijn moeder. Ze heeft het nog altijd over Dr. Oomers, en hoe lief hij wel was. Bijzonder voor die tijd was dat de a.s vader erbij mocht zijn en dat de bedjes van de pasgeborene aan het voeteneinde van het bed mocht staan. Mijn éérste herinnering was toen ik 2 jaar en drie maanden was en ik naar mijn nieuwe zusje mocht gaan kijken, zó bijzonder!

 30. Ik ben geboren op 3 juli 1945 in de vroedvrouwenschool te Heerlen. Mijn mijn moder was Marie de wit. Toen ik geboren was, was zij 30 jaar. De man die mij verwekt heeft was henk huibers. Hij was een getrouwde man uit Eindhoven en had een vrouw met elf kinderen. Is er iets meer bekend over mijn moeder of eventueel foto’s die in die piriode gemaakt zijn?

  1. Jee Walter daar zeg je me wat, zouden er foto’s zijn. Daar ben ik ook wel erg benieuwd naar aangezien ik helemaal niks heb van die beginperiode van mijn leven. Groot gemis, ik heb van mijn eigen kinderen ook idioot veel foto’s juist van die eerste maanden van hun leven, soort compensatiegedrag van eigen gemis denk ik.

 31. Ik vraag me al jaren af of ik in de vroedvrouwenschool geboren werd maar kan hier nergens gegevens over terug vinden. Ik werd in 1971 geboren en ben na geboorte afgestaan. Men sprak over moederheil-huis maar het bestaan hiervan in Heerlen kan ik nergens terug vinden. Kan iemand mij vertellen hoe ik kan achterhalen waar ik precies geboren ben? Is er een lijst o.i.d. van hier geboren kinderen?

  1. Hi Emily,

   Ik ben een jaar eerder geboren op 1 januari 1970, hoe krijg je het voor elkaar 🙂 Soms vragen ze aan me of ik niet zeker was van mijn exacte datum want dan krijg je standaard 1 januari of 1 juli toegewezen als geboortedatum. Dat was niet het geval. Ook ik ben afgestaan en na 7 maanden kwam ik bij mijn nieuwe familie terecht. Mocht jij inmiddels meer informatie hebben dan hoor ik het graag.
   Met vriendelijke groet,
   Maartje

 32. Nadat moeder de koe in de wei op de Euren gemolken had, zei Pa: Het wordt hoog tijd om te bevallen. Moeder liep vlug langs de bosrand omhoog, over het grasveld van de villa van dr. Oomers, naar de kraamafdeling. Slechts enkele uren later werd ik om 21.00 geboren. Wie is er ook op 22 juli 1950 in de Vroedvrouwenschool geboren? Neem gerust contact op: jmkleijnen@gmail.com

 33. Francisca maria olijslager is op 24 juni 1923 bevallen van een zoon adrianus leonardus
  zij is geboren in groningen, en is een dochter van marinus olijslager en theodora kroon wonende in vught en groningen.
  ik wil graag weten wie is de vader, van adrianus leonardus.Dus mijn Opa.
  Ben al zo lang op zoek!
  Chris de Vos, Amsterdam

 34. Dag,

  Mijn vader is geboren op 30 mei 1934 in het huis voor ongehuwde moeders in Heerlen zoals hij dat zelf noemt. Zijn moeder heet Jacoba Faber.

  Graag hoor ik of er registratie is over de bevalling en en verdere gegevens.

  Wie kan mij verder helpen?

 35. Hallo

  Mijn naam is Petra Korsten Meijers ik ben op 5 februari 1962 geboren in de vroedvrouwenschool samen met mijn tweelingbroer Crit Meijers. Mijn ouders zijn Leon Meijers en Jaennie Meijers Thomassen en waren toen der tijd woonachtig in Spaubeek. Mijn vraag is of er nog gegevens zijn over mijn/onze geboorte zoals tijdstip van geboorte enz enz.
  Ik ben daar namelijk wel heel benieuwd naar.

 36. Ik ben geboren op 25 februari 1942 in het vroedvrouwenkliniek te Heerlen.
  aangegeven op het gemeentehuis. maar ik kan nergens iets terugvinden van gegevens van de kliniek, weet iemand waar alle gegevens opgeslagen liggen ?aangezien ik nog steeds niet weet wat er in de 2 maanden daarna met mij is gebeurt ?

 37. Ook ik ben geboren in de vroedvrouwenschool in Heerlen op 16 juni 1950. Mijn moeder heeft hier vanwege hartproblemen 3 maanden voor de bevalling gelegen. Ze heeft nog heel lang contact gehouden met een verpleegkundige Trau Görtz uit Terwinselen, die ik dus ook diverse malen heb ontmoet. Toen mijn moeder overleden was heb ik haar nog gevraagd of zij wist wie mijn vader was. Zoals zoveel reacties van jullie ben ik niet de enige die het nog steeds niet weet. Als enig antwoord kreeg ik de sneer: “Je bent toch gelukkig”!
  Daar mijn moeder niet genoeg borstvoeding had, werd ik ’s nachts stiekem aangelegd door een Duitse mutti, lief hé?
  Ik wens jullie ook alle geluk in het vinden van de antwoorden!!

  1. Herstel op bovenstaande, Trau Görtzen woonde in Eichelshoven!
   En een aanvulling: Mijn moeder heette Ria Lambers en de pastoor die haar dikwijls, (op haar verzoek met rokende sigaar), bezocht was pastoor Lazeroms. Misschien gaat er een belletje rinkelen, zou mooi zijn!
   Ik heb zelfs nog een roze mapje met daarin dagkaarten met gegevens zoals gewicht, hoeveel ik dronk etc.
   Er was rond mijn geboorte sprake van een hittegolf, dus ik had slechts een losse luier om, maar ondanks dat kreeg ik een enorme steenpuist op mijn bil(letje).
   Ik zou óók heel graag gegevens hebben over mijn geboorte aldaar!

   1. Nog een kleine correctie: de achternaam van mijn tante Trau luidt: GörtzEN.
    Na de dood van haar moeder (mijn oma) trok zij in bij haar twee broers en zus in Chévremont, St. Pieterstraat 77.
    M.vr.gr.
    René Görtzen (1948) / Amsterdam

 38. Hoi.. ik ben geboren op 12 oktober 1962 samen met mijn tweeling broer.
  Mijn moeder moest met een controlle meteen in de vroedvrouwe school blijven omdat ze al met ongeveer vijf maanden ontsluiting haden ze ons toen tegen hebben gehouden.Mijn moeder kwam er met zes maan pas achter dat ze een tweeling ging krijgen.Ik vraag me al jaren af waarom mijn broer wel meteen mee naar huis mocht naar de geboorte en ik pas met zes maanden .Mijn ouders vertelden mij dat de Dokter mij perse wilde adopteren omdat zijn vrouw geen kinderen kon krijgen.. het was de zoon van de Directeur dacht ik… dus is dat de reden geweest ..wie kan mij daar een antwoord op geven dat ik zes maanden daar moest blijven en niet bij mijn moeder en broer mocht zijn !!!Ik hoop dat er iemand mij hier iets over kan vertellen en ook wie heeft er al die maanden voor mij gezorgd…

  1. De zoon van de directeur is het beslist niet geweest want die is pas geboren in 1958 dus was hij destijds 4 jaar toen jij geboren werd. De directeur had 1 zoon en 1 dochter die was destijds 2 jaar.

 39. Hoi, mijn naam iq Rojette Banel en k ben in de vroedvrouwenschool geboren op 28 september 1962. Mijn moeder toen bekend als mevr. H Banel – Verveer is overleden op 10 januari 2016. Ik vond tussen haar papieren een kaartje met de naam Sint Joseph Ziekenhuis Heerlen. Zij was van Surinaamse afkomst evenals mijn vader. Misschien zijn er nog vroedvrouwen, verpleegkundigen of artsen die zich haar nog kunnen herinneren omdat er toen nog weinig Surinamers in het Heerlen waren. Ik ben opgegroeid in het Emma Kinderhuis in Hoensbroek en bij het pleeggezin Fam. J. Bosch in Hoensbroek geplaatst. Wie kan mij achtergrond informatie verschaffen over mijn moeder?
  Alvast bedankt.

 40. Ik ben Marije Houben, op 25 mei 1947 geboren op de Vroedvrouwenschool Heerlen.
  Wie kan mij de naam van mijn vader en moeder mede delen. Heb nooit meer iets van ze
  gehoord. Waar kan ik gegevens vinden.

 41. Mijn moeder bracht me ter wereld met hulp van dr Oomers, mevr. Boersma en mevr. Janssen op 27a april 1967 om 19:55. Volgens opa was er ook in Heerlen een prinsesje geboren! Wie weet nog iets van deze later bijzondere feestdag in de vroedvrouwenschool?

  1. Ik wil hier graag wat over vertellen: 23 aprl1967 was ik bevallen in de Vroedvrouwenschool.
   En op 27 april was prins Willem van Oranje geboren.
   Het was n gejuich van de verpleegsters die door de gangen liepen.
   Wat wij die dag te eten kregen had n oranje kleur…..tomatensoep, worteltjes en oranje cakejes enz.
   Kortom, het was n feestelijke dag die ik nooit vergeten zal, ik ben nu 75 jaar
   En dr. Oomers was ook bij de bevalling van mijn zoontje

   Ik hoop dat je dit bericht nog kunt ontvangen

 42. Mijn naam is Angélique… Al jaren ben ik op zoek naar mijn 2 halfzusjes…
  Mijn mamma heette Jansje/Janny van Zon/Bouwhuis. Na de dood van mijn manma is 2 jaar later ons ik en mijn 2 zussen verteld dat ze op rond haar 14e /15e 2 meisjes heeft gekregen. 1963 en 1965… Maar het kan ook een jaar later zijn.. Zij heeft ons dit nooit durven/mogen vertellen. Haar vader mijn opa heeft het haar gedwongen. Wij 3 zussen hebben altijd haar stille verdriet gevoeld .. maar konden haar niet helpen.. Altijd is ze aan de 2 meisjes blijven denken… En achteraf na haar plotselinge dood..
  Snappen wij dat jullie eigenlijk altijd bij ons zijn geweest… 1 van de meisjes heet In de trant van Marian Marianne Margje of Janny
  Altijd schreef ze deze namen op papiertjes en bewaarde ze die in haar schort. Ik ben op deze site gekomen via door middel van zoeken zoeken en stambomen afstruinen . Vanaf het moment dat ik hoorde van mijn 2 half zusjes kan ik jullie niet vergeten..
  Echter niemand in mijn omgeving durft mij iets te vertellen en werd vaak ook geblokkeerd op bv messenger. Alles heb ik afgezocht .. Ze heeft mij/ons altijd kleine hints gegeven. Zij is plotseling overleden op 30 okt 2010 aan een bloedprop in een ader dicht bij haar hart.. Ik geloof dat zij aan stil verdriet langzaam is weg gegleden. Nooit heeft zij over het gedwongen verlies van haar 2 kindjes kunnen praten. Ik zal wat namen hier mede delen in de hoop dat 1 van jullie dit leest.. ik heb jullie mijn hele leven ook ergens gemist…
  Ik heb vernomen dat jullie het niet fijn hebben gehad in het pleeggezin . Maar of jullie een andere mamma hebben gekregen weet ik niet. Bij ons in de familie is er zoveel verzwegen en mijn oma die al sinds 1992 overleden is heeft ook met jullie adoptie bemoeid.
  Zij heette johanna van Zon/Schraa
  Als het goed is heet jullie echte pappa iets in de trant van Bastien/Bastiaan.. kan een voor of achternaam zijn.
  Mijn Familie komt uit Zwolle.
  Op de begrafenis van mijn mamma werd het nummer wild world van Cat Stevens gedraaid.. Dat was altijd haar lievelingsnummer… En achteraf snap ik pas de tekst. Altijd heeft ze aan jullie gedacht… Had ze het ons maar vertelt Dan konden we haar helpen… Ook het nummer How can i tell you.. cat stevens draaide ze vaak… Het zou een wonder zijn mocht ik jullie kunnen omhelzen… Het is net of ze soms nog bij me is en dan huilen we eventjes samen. Mischien werkte iemand in de tijd daar die iets kan herrinneren van mijn mamma! Haar vader heette teun bouwhuis en zat bij een soort an duivenpost. Haar mamma.. mijn oma heette Margje Bouwhuis- Klaver haar roepnaam was Marry.

 43. ik ben geboren op 24 november 1954 in de Margrietstraat in Eygelshoven.
  moest met spoed naar het ziekenhuis, maar hoe ik in het sterrenhuis terecht ben gekomen is voor mij nog steeds een raadsel. ken nog steeds mijn familie niet. wilde tot op de dag van vandaag niks met mij te maken hebben.
  wie weet iets over die periode.

  1. hallo helmuth wat leuk om iets te horen hoe gaat het met je we wonen ng altijd in sittard neem even contact met ons op telnr is 0628084544 gr jan en henny meijer

   1. Lieve mensen,

    Willen jullie mijn geheugen even opfrissen waarvan ik jullie moet kennen.
    Geef hier mijn mailadres.
    Laat wat horen dan kijken we verder, dit kwam ik toevallig tegen ben nog aan het spitten naar mijn verleden, weet dat ik toen iets geplaatst heb maar verder geen aandacht meer aan besteed.

    Helmuth.nielaba@gmail.com

 44. Hallo ik ben geboren op 24-01-1984 in Heerlen maar geen woonlocatie maar op mijn geboorte akte staat een andere roep naam dan ik nu heb en het Elisabeth-kliniek als geboorte locatie
  Ik ben een donker kindje en mijn ouders kwamen destijds uit suriname, na 1 jaar ben ik weg gegaan uit heerlen en ingeschreven in een andere provincie.
  Ik heb nog contact met mijn ouders, maar heb heel veel vragen nu ik zelf vader ben geworden.
  ik mis het stuk van mijn geboorte tot 1 jaar.

 45. De zoon van de directeur is het beslist niet geweest want die is pas geboren in 1958 dus was hij destijds 4 jaar toen jij geboren werd. De directeur had 1 zoon en 1 dochter die was destijds 2 jaar.

 46. Hallo allemaal zijn er gegevens beschikbaar van mijn geboorte en doop 1984? Waar zou ik dat kunnen opvragen?
  Ik hoop dat iemand me kan helpen

 47. Hallo, heeft iemand ooit gehoord van Gerarda (Grada) van Zoggel die op 28.2.1940 een dochter Johanna Gerdina (Diny) heeft gekregen in het huis voor ongehuwde moeders in Heerlen?
  Bvd voor alle info.

 48. Hallo, ik ben Leon ik ben op 11-11-1969 geboren in de kliniek mijn bio moeder heeft me daar afgestaan ter adoptie en met 10 maanden hebben mijn adoptie ouders mij opgehaalt en ben zo in Emmen terecht gekomen en opgegroeid mijnadoptie ouders zijn Indische ben zelf ook getint dus op kleur wordt je dan afgestaan mijn bio moeder is een Nederlandse vrouw en mijn bio vader is volgens de stukken van Surinaamse afkomst.ik had in mijn jeugd nooit geweten dat ik geadopteerd ben tot ik in 1995 was ik 25 jaar bij de huisarts zat en zag op mijn kaart pleegkind staan dan schrik je aan mijn ouders gevraagd en die zeiden ja dat klopt ja en dan ben je het ff kwijt.in1997 is mijn dochter geboren en dan komen er bepaalde gevoelens los iets van jezelf je eigen vlees en bloed ben in 1998 via de fiom gaan zoeken naar mijn moeder is gevonden woont in nederland in de dezelfde plaats als waar ze wegkomt,maar ze wil geen contact ik ben het grote geheim ook voor haar huidige man over mijn bio vader zegt ze niet veel te weten dan alleen een voornaam Freddy en dat hij uit Arnhem kwam in 2020 heeft ze toestemmingen geven dat ik haar afstanddossier mocht inzien maar wel met de medeling naar de fiomdat ze geen contact wil,ik wil dat ook niet meer mede omdat wat ik al wist uit het dossier van de raad van de kinderbescherming dat ik afgestaan ben vanwege het feit dat ik getint ben dat een in die tijd een schande was en niet uit liefde ben verwekt en in haar dossier staat ook als ik blank was geweest ze mij wel had gehouden.de adoptie loopt als een rode draad door mijn leven in 2013 is mijn huwelijk gesneuveld na 21 jaar daarna een relatie gehad van 5 jaar met een vrouw die narcistisch is.dus de laatste 9 jaar onrustig nu gelukkig gesprekken met een therapeut zei is psychosociaal therapeut kijkt net ff wat verder dan een psycholoog want heb psychologen gepraat maar kon niet aan mijn adoptie liggen is hun mening maar deze vrouw waar ik mee praat denk daar anders over ik heb please gedrag anderen maar tevreden houden en mezelf op de laatste plaats zetten om maar jezelf gelieft te vinden ook wel codepentie genoemd.

 49. Waarom worden de jaren tussen 1940 en 1960 buitengesloten? Ik ben zelf in devoedvrouwenschool geboren in maart 1957 en wil er meer over weten. Mij is verteld dat het archief naar Maastricht overgeheveld is EN “vernietigd” is wegens “verjaringstermijn”. Ik zou wel eens willen weten hoe mijn destijds nog ongehuwde gereformeerde moeder vanuit Den Haag daar terecht is gekomen? Wist “iedereen”, ook in Holland, destijds dat je als ongehuwd zwangere daar moest zijn? Reacties worden zeer op prijs gesteld.

 50. Hallo,
  Ik ben op zoek naar de dochter Van Beppie Vluggen die in de jaren 60 vroedvrouwen school geboren zou moeten zijn. Mijn vrouw zou haar graag willen ontmoeten. Ik heb helaas niet meer gegevens
  En ik zou haar graag willen vertellen dat haar vader Albert (chauffeur) nog leeft en haar graag wil ontmoeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.