U kunt nog steeds terecht bij dé oudste kapsalon van Heerlen

Dat Heerlen Vertelt steeds meer leeft onder de mensen van Heerlen, bleek toen een van onze redactieleden zich liet knippen in “De oudste kapsalon van Heerlen”.

Na plaats genomen te hebben in de kappersstoel werd de aandacht getrokken door een fotolijst met daarop “1964, Opening Kapsalon Sonja”. Hier zou wel eens een mooi verhaal achter kunnen zitten.

Na de knipbuurt kwam ik aan de praat met Dhr. Verberne, man van Sonja Jansen en zelf nog steeds actief om op maandag morgen “zijn” vriendinnen in de watten te leggen van kapsalon “Hem & Haar”. De kapsalon sinds juni 2009 gevestigd aan de Benzenraderweg 99 in Aarveld, wordt veelvuldig bezocht door jong en oud. Terugdenkend aan de fotolijst over de opening in 1964 begint ons gesprek.

Niet in 1964 maar al in 1937 ontstaat de basis voor deze kapsalon. In november 1937 opent Frans Jansen de deuren van Kapsalon Jansen “De kapsalon voor iedereen” aan de Stationsstraat. De kapsalon is in korte tijd een druk bezochte kapperszaak die ook de nodige prominenten – waaronder alle Heerlense burgemeesters (tot 2009) – tot zijn klanten mag rekenen.

Bron: Hem & Haar Kapsalon | V.l.n.r. Frans en Mietsi | Mietsi en werknemers in kapsalon aan de stationsstraat | Kapsalon aan de stationsstraat
Bron: Hem & Haar Kapsalon | V.l.n.r. Frans en Mietsi | Mietsi en werknemers in de kapsalon aan de stationsstraat | Kapsalon aan de Stationsstraat

Wanneer echter de Tweede Wereldoorlog ook in Limburg merkbaar wordt, krijgt de kapperszaak het moeilijker. Frans Jansen werkt vanaf 1942 – verplicht – in krijgsgevangenschap in Duitsland. Zijn vrouw Mietsi (geboren in Schaesberg) neemt de zaak dan over. Dat is echter maar van korte duur want als de kapsalon in 1942 bezocht wordt door een Duitse officier en deze naar de baas vraagt, krijgt hij als antwoord: “Die moet in Duitsland werken”. Als daarna blijkt dat de eigenaar in krijgsgevangenschap in Duitsland werkt, vindt de Officier dit niet juist. Binnen korte tijd werkt Frans Jansen weer in zijn eigen kapsalon.

Bron: Rijckheyt.nl | Fotograaf Bos | Benzenraderweg 1952
Bron: Rijckheyt.nl | Fotograaf Bos | Benzenraderweg in 1952 | De huidige locatie van Hem & Haar Kapsalon

Wanneer Emile Franssen – eigenaar van Kapsalon Erica Franssen – in 1962 nieuw personeel zoekt, begint Sonja – de dochter van Frans – in de kapsalon gelegen aan de Benzenraderweg. Dit bevalt zo goed dat Sonja in 1964 de zaak overneemt en de naam omgedoopt wordt tot “Kapsalon Sonja”. Tot de jaren ’90 verhuist de kapper diverse keren aan de Benzenraderweg. Zo zit de kapsalon 13 jaar in het pand van het huidige “’Ut Bolke”. In 1980 verhuist men naar het pand waar anno 2010 cadeaushop DICO gevestigd is. Dit verblijf is echter van korte duur. Na een jaar verhuist men naar de overkant waar de zaak sinds 1981 nog steeds te vinden is.

Inmiddels is de kapsalon aan de Stationsstraat gesloten en gesloopt. Tot 1990 kon men daar terecht voor een knip- of scheerbeurt. Frans Jansen was daar werkzaam tot zijn 72ste jaar en werd als een van de weinigen – werkzaam in de middenstand – onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Bron: Kapsalon Hem & Haar | Twee generaties kapsalon Jansen/Hem & Haar | V.l.n.r. Sonja Jansen, Frans en Mietsi Jansen, Goord Verberne
Bron: Kapsalon Hem & Haar | Twee generaties kapsalon Jansen/Hem & Haar | V.l.n.r. Sonja Jansen, Frans en Mietsi Jansen, Goord Verberne

Met diverse locaties is de kapsalon ook enkele malen van naam veranderd. Wanneer in 1981 de zoon van Sonja en Goord ook mede-eigenaar wordt, is de zaak bekend onder de naam SRGH (Sonja, Ron, Goord Haarmode). In de tijd dat de kapsalon onder leiding van Ron Jansen gerund wordt, begint Sandra Souren als stagiaire. Het werk bevalt haar zo goed dat zij in 2009 het stokje overneemt en verder gaat als Hem & Haar.

Met jaren ervaring en de steun van Sonja en Goord – die af en toe nog bijspringen – is het in Aarveld nog steeds mogelijk om bij dé oudste kapsalon van Heerlen uw haren te laten knippen en wassen.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

One thought to “U kunt nog steeds terecht bij dé oudste kapsalon van Heerlen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.