Ruys de Beerenbroucklaan

Een straatnaambordje met een verleden: Ruys de Beerenbroucklaan

Mening Heerlenaar (maar ook inwoners van Landgraaf) staan iedere ochtend te wachten om de snelweg richting Maastricht, Eindhoven of Aken op te mogen. Wachtend op de Ruys de Beerenbroucklaan tot het stoplicht weer op groen springt. Na de kleurenwisseling volgt de weg langs de brandweer de vergeten locatie van het voormalige politiebureau. Ruys de Beerenbroucklaan, een hele aparte naam, maar wie  was Ruys de Beerenbrouck?

Ruys de Beerenbroucklaan
Ruys de Beerenbroucklaan

Niet afkomstig uit Heerlen, maar belangrijk voor Limburg – én Nederland – was (Charles) Ruys de Beerenbrouck zeker. We gaan terug naar het jaar 1917.

Na het einde van de eerste Wereldoorlog telde de Tweede kamer nog honderd zetels. Bij de grondwetherziening in 1917 waren diverse maatregelen doorgetrokken waardoor de positie van Katholieken groter werd. Door het in dat zelfde jaar doorgevoerde kiesrecht voor mannen konden nu ook de armere (katholieke) arbeiders en kleine agrariërs stemmen. Dit zou meer zetels op gaan leveren voor katholieke partijen in de regering, waaronder de Rooms Katholieke Staats Partij (RKSP). Na de invoering van het kiesrecht voor vrouwen (in 1922) werd de positie van de Rooms Katholieke Staats Partij nog groter. Wat resulteerde dat Willem Hubert Nolens (de leider van de RKSP) de beoogde nieuwe premier zou gaan worden. Echter, de Venlonaar Nolens was priester waardoor hij minder geschikt zou zijn voor het presidentschap van een land met ook een groot protestants deel.

Op zoek naar een nieuwe kandidaat stond er, zeker in de crisistijd na de Eerste Wereldoorlog, niemand te springen om de zware taak op zich te nemen. Toen werd vanuit de RKSP Charles Ruys de Beerenbrouck naar voren geschoven. Geboren in Roermond (1873) en stammend uit een Limburgse adellijke familie was Charles in 1918 de jongste premier ooit. De vader van Charles zat in de Tweede kamer als minister van Justitie en ook Charles zelf was al vanaf 1905 actief in de Tweede kamer.

Zijn rechtenstudie genoot hij in Leiden waar hij in 1895 promoveerde. Na gewerkt te hebben als advocaat werkte hij tot 1905 bij het Openbaar Ministerie en was hij gemeenteraadslid in Maastricht.

Tot aan zijn dood op 17 april 1936 te Utrecht, was Charles Ruys de Beerenbrouck actief in de politiek. In totaal leidde hij drie regeringen en was hij tien jaar minister-president. Onder zijn bewind loodste minister van Arbeid, Aalberse – in het eerste kabinet – een hele serie sociale wetten door de Tweede kamer. Onder anderen zorgde dit in 1919 voor de Arbeidswet die de achturige werkweek bracht. Daarna volgden o.a. nog de Gezondheidswet, de Ouderdomswet en de Ongevallenwet.

Ruys de Beerenbroucklaan op Google maps »

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

One thought to “Een straatnaambordje met een verleden: Ruys de Beerenbroucklaan”

  1. Wow, een achturige werkweek, dat lijkt mij ook wel wat. Wanneer is deze afgeschaft eigenlijk? Als het nog steeds geldt werkt iedereen veel te veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.