Joery Wilbers’ hoogtepunten uit vier jaar de Nieuwe Nor

De Nieuwe Nor, de opvolger van de voormalige, oude “Nor”, is alweer zo’n vier jaar verder nadat er in 2006 een nieuwe weg werd ingeslagen door directeur Joery Wilbers (zie ook het uitgebreide interview dat wij met hem hadden)

In de paar afgelopen jaren zijn er dan ook weer heel wat mooie optredens gegeven binnen de muren van de aan de Pancratiusstraat gelegen Nieuwe Nor. Heerlen Vertelt vroeg directeur Joery naar zijn hoogtepunten.

Beginnend in 2007 komen we uit bij een optreden van de Hacienda Brothers met Dave Gonzalez op gitaar en Chris Gaffney (The Paladins) die zong. Terugdenkend aan die avond krijgt Joery nog kippenvel. “Niet alleen muzikaal, maar ook de klik die er na een optreden ontstaat, waarna er nog een lange avond volgt vol leuke persoonlijke gesprekken met de voormalig bandleden van de Paladins. Die herinneringen zullen me altijd bijblijven”, aldus Joery.

Bron: olliec2007 | Anne Clark in de Nieuwe nor
Bron: olliec2007 | Anne Clark in de Nieuwe nor

Ook een optreden van Anne Clark, waar Joery nog menig cassettebandje van grijs heeft gedraaid in zijn eigen jeugd, brengen mooie herinneringen terug. De herinnering aan Luka Bloom brengt een anekdote over witte lelies.
Witte lelies, zul je denken? Ja, dat zit zo. Vooraf aan een optreden in de Heerlense Nieuwe Nor leveren artiesten vaak een lijstje met eisen in. Omdat de organisatie van het poppodium vindt dat het een artiest aan niets mag ontbreken, werd ook op het lijstje van Luka Bloom ingegaan. Deze wilde bij aankomst graag een bos witte lelies hebben. Bij aankomst zag hij echter geen bos witte lelies en dus ging hij direct zelf Heerlen in om een bos te kopen. Echter: bij terugkomst viel Luka Bloom pas de grote vaas met de bos lelies op die de organisatie had geplaatst. “Direct viel alles op zijn plaats voor de artiest”, zegt Joery. “Later die avond gaf hij een magistrale show.”

Het feit dat er ook artiesten met wat meer kapsones en minder bescheidenheid de Nieuwe Nor zijn binnengestapt, brengt ons bij een anekdote van de Deliquent Habits. De rapgroep die in de jaren negentig enkele bescheiden hits op hun naam hebben geschreven bezochten de Nieuwe Nor in 2007. De vaste Surinaamse kok Romeo, die namens de Nieuwe Nor voor alle artiesten kookt, kruidt regelmatig zijn gerechten voldoende, maar nooit overdreven. Bij de komst van de Mexicaanse band Deliquent Habits, waarvan je zou verwachten dat deze wel bekend zijn met ‘hot en spicy’ eten (het zijn tenslotte Mexicanen), was zelfs de Surinaamse keuken te pittig. Ook het vaste hotel waarin artiesten van de Nieuwe Nor verblijven was niet goed genoeg, waardoor de groep nog last-minute omgeboekt is geworden naar het Grand Hotel, herinnert Joery zich nog goed.

Delinquent Habits in de Nieuwe Nor (2007)
Delinquent Habits in de Nieuwe Nor (2007)

Terugdenkend aan de afgelopen jaren zijn er mooie concerten genoeg, maar vooral de magische en spontane speciale momenten (zoals met Luka Bloom en Dave Conzalez) weet Joury nog altijd zeer te waarderen. Hij ziet de Nieuwe Nor als een door enthousiasme gedreven organisatie. “Met dat enthousiasme worden bands ook goed ontvangen, ze voelen zich lekker, en dan spelen ze ook lekker”. De artiest wordt op een enthousiaste en betrokken manier ontvangen, zodat deze ook met een relaxt gevoel binnen kan komen. “En uiteraard ook een podium aantreft waar de bezoeker onder het genot van een goed getapt biertje kan genieten van goede muziek van goede kwaliteit.”

Bands die Joery hier zelf nog eens graag zou willen zien optreden zijn er niet direct, maar wel komen er namen voorbij als Dog Eat Dog en Clawfinger. Bands die in het verleden een bepaald niveau hadden, maar die nu nog steeds een grote boost kunnen geven. Bands die een groot publieksbereik hebben, zoals de komst van de band Therapy?, eind 2009. Het boeken van dit soort artiesten is dan ook een beleidsaspect van de Nieuwe Nor, zegt Joery, zeker met de doelgroep in deze regio die voor het grootste gedeelte uit een wat oudere publiek bestaat.

Frank

Frank van Opdorp (1985) is onder andere schrijver, media-cultuurwetenschapper, bedrijfsjournalist en communicatieadviseur. Bij Heerlen Vertelt vervult hij de rol van hoofdredacteur. Frank studeerde in 2009 af aan de Universiteit van Maastricht, waar hij zijn Masterdiploma Cultuur- en Wetenschapstudies behaalde met een specialisatie in politieke cultuur. Een jaar daarvoor behaalde hij op dezelfde plek zijn Bachelor Cultuurwetenschappen (2008) met een specialisatie in Media-cultuur. Na de ervaring die hij tijdens zijn studie opdeed, met onder andere stages bij de Provincie Limburg en L1 Radio-Televisie, werkte hij een jaar bij de gemeente Meerssen als communicatieadviseur en persvoorlichter. Momenteel werkt hij al ruim tien jaar op de afdeling Communicatie & Marketing van Zuyderland (voorheen Atrium en Orbis). De Heerlense cultuur, samenleving en geschiedenis (en breder gezien ook die van Parkstad) heeft altijd zijn aandacht gehad en mede dit heeft er eind 2009 / begin 2010 toe geleid dat hij samen met initiatiefnemer Maurice van Opdorp Heerlen Vertelt inhoudelijk vorm gaf. Na het overlijden van Maurice, nam Frank de rol van hoofdredacteur op zich, in het bestuur dat momenteel verder bestaat uit voorzitter Michel Lemaire, penningmeester Jeroen Postma en secretaris Pim Odekerken. Buiten zijn grote interesse voor cultuur, actualiteit en media, houdt hij zich in zijn vrije uurtjes ook bezig met design, film, voetbal, hardlopen, schrijven, muziek maken met zijn band en fotografie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.