De Hema of de frieteboet bij het spoor?

Zaterdagochtend eind jaren ’60, vroeg uit de veren, kleren aan, ontbijt op en naar buiten. De pap lag nog lekker even op bed want als koelpiet had je die rust wel eens even nodig! De mam was zoals gewoonlijk op en was aan het poetsen! ‘s middags was het dan zover goeie kleren aan en tussen d’r pap en mam in te voet naar de stad, vanuit het Schaesbergerveld was dat niet ver en trouwens zeer gezellig met die twee oudjes van me!

Als eerste altijd even met de pap bij de Panda naar binnen terwijl de mam ondertussen door liep naar de markt om daar wat van die vrouwen dingen te scoren! De panda was een super speelgoed winkel en vooral rond kerst! Als uk liep mij het water uit de mond en ook de pap genoot van al dat moois! Ik ging altijd naar buiten met een mooie Dinky Toy!! (had ik ze nog maar) !

Bron: Rijckheyt.nl | Emmaplein (1975). Speelgoedzaak Panda. Rechts de Emmastraat.
Bron: Rijckheyt.nl | Emmaplein (1975). Speelgoedzaak Panda. Rechts de Emmastraat.

Dan werd de reis voortgezet richting Hema en daar werd ik altijd voor de moeilijke keus gezet!!! Of een halve Hema worst of een grote puntzak met friet en wel van die houten frieteboet bij de spoor overgang aan de Willemstraat, genaamd Baeten. Hoe dan ook, die halve worst of die tuutfriet had ik dus niet alleen want onderweg was het altijd van….geef mij ook eens een hapje jong of geef mij een frietje?

En ja hoor, van twee kanten werd er stevig (in mijn kinderogen) mee gegeten! Maar voor mij was het toch altijd teveel en dus hadden die twee ouders van mij altijd iets om van te plukken.
Dat zijn de dagen die mij mijn hele leven bij blijven, dat maakte Heerlen zo speciaal voor mij en ja Heerlen ligt mij na aan het hart en ik zal haar dus ook nooit verlaten!

Een Heerlenaar met heimwee naar weleer!

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

42 gedachten over “De Hema of de frieteboet bij het spoor?”

  1. Jaaa!! Die frieteboet inderdaad, dat was voor ons vaak de start van een flinke wandeling naar huis. Je ging dan niet met de bus omdat je net de bus bij het station had gemist. Nou dan maar lopend naar Schaesbergerveld maar wel effe een frietje d’r bij. Ja dat maakte een hele hoop goed!
    Wat raar, die Panda herinner ik me helemaal niet…..
    Een mooi verhaal trouwens. Ik woon al 27 jaar niet meer in Heerlen maar ik heb wel heel warme herinneringen aan deze stad en zeker aan mijn kindertijd in Schaesbergerveld!

  2. Ja hoor de fritetent ben ik nooit vergeten wat waren ze lekker en de naam baeten weet ik me nog te herrinneren woonde zelf op de schaesbergerweg
    wat was heerlen een leuke stad

  3. Die Panda herinner ik me ook niet, wel de Gruyter waar het altijd zo lekker naar koffie rook. En dan daarnaast, de White Cars, was dat niet een busfirma? Leuk zeg, zo’n foto van vroeger!!

  4. Panda kan ik mij nog maar vaag herinneren, maar de
    frieten van Baeten zijn onuitwisbaar. Een heerlijke, grote puntzak vol met dikke verse frieten en een vette klodder mayonaise…..mmmmhhh!!

    1. Dat waren tenminste nog eens echte frieten! Veel keus was er niet maar een knakworst, frikandel, croquette en een bami of nasi ..o ja een braadharing in het zuur het was wel allemaal te eten!! Nu zijn het halve restaurants met een ontelbare keuze aan specialiteiten maar het woord frieteboet is hier niet meer van toe passing!!

  5. Zowel de Gruyter (een ander filiaal lag aan de Saroleastraat) als ook Panda speelgoed herinner ik mij heel goed.
    Bij De Gruyter kwam ik als kind graag, vooral voor de lekkere geur van koffie, en “het snoepje van de week” (altijd met leuke hebbedingetjes voor de jeugd)
    Bij Panda heb ik vaker speelgoed gekocht.

    De friture aan de overweg, ja natuurlijk.
    Vaak genoeg friet bij gekocht.

    Vroeger was Heerlen leuker, zeker weten.

    1. Het snoepje van de week herinner ik mij ook nog goed! De panda was een leuke gezellige speelgoed winkel met veel keus! Toen was speelgoed nog echt speelgoed en geen electronica met toeters en bellen!!

  6. Ja, de Panda winkel kan ik nog heel goed herinneren, ik en mijn broer kochten hier vaak van die plastic soldaatjes en vliegtuigen die je zelf in elkaar moest plakken. De winkel had (geloof ik) 2 verdiepingen. Ook de friture heb ik vaak bezocht. Moest ie niet weg omdat de overweg verplaatst werd? Jammer, want hier kon je tot laat in de nacht (na sluitingstijd Studio 54) nog frieten krijgen.

    1. De Panda had zelfs 3 verdiepingen.
      Bij binnenkost voornamelijk houten speelgoed,
      Dan de poppen en poppenwagens en boven in modelbouw waar ook nog een moie modelbaan stond.
      Zelf beoefen ik nu deze hobby en ben op zoek naar foto’s uit de begin jaren ’70 van het station. heb er wel al wat maar zoek met name een foto van de glazen voorpui. Ik weet niet precies wanneer ie geplaatst is maar ik dacht in die tijd,

  7. Dat die friteboet verdwijnen moest voor het spoor,geloof ik niet,ik weet nog precies de plaats waar die boet stond,kan er zo weer geplaats worden.
    Heerlijke friten had die Meneer Baeten.Kan geen ander aan tiepen vandaag met al die chines frituren van tegenwoordig.Ik weet nog dst ik een kwasrtje had,juist 5 cent te kort voor een zak,een aardige mevrouw heeft me toen die 5 cent gegeven.Oh,wat was ik blij.

  8. Links het pand van de Nedrlandse Bank, nu Opidom.
    Het kleine kantoortje van de White Cars, hun bussen stonden aan de spoorsingel en zorgden in die tijd voor het vervoeer naar het schoolzwemmmen. En ja dan Panda, het speelgoed paradijs voor elk kind uit de buurt. Friture Baeten werd door mij altijd bezocht na een avondje stappen. Een zak warme frieten maakte de voetreis naar het Scheasbergerveld een stuk aangenamer. Helaas is meneer Beaten enkele jaren geleden overleden. Die man had een boek kunnen schrijven over zijn klanten.
    In die tijd dat de foto werd genomen pasten de weekelijkse boodschappen nog in een tas. Vandaag de dag hebben we helaas een kofferbak vol nodig.
    Een geweldige tijd om te hebben mogen meemaken.

  9. Ja dat waren nog tijden .Ook ik kan me de frietboet nog heel goed herinneren .Was altijd een helemslechte eter en dan ging mijn moeder zo af en toe een ommetje met mij maken .
    Ze wist dan dat ik zou vragen naar een knakworst bij de frieteboet.
    We woonden zelf in de nieuwstraat samen met mijn opa en oma.
    Het was een heerlijke tijd waar ik met veel plezier aan terug denk

  10. Is er al een boek geschreven over de frieteboete van de jaren 60 en 70? Wellicht kunnen wijken genoemd worden naar de frieteboet , die er ooit stond. Zit er in friet, zoals ze hier zeggen “patat” ook een verslavend middel, zoals dat bij sigaretten bleek te zijn? Zijn er al CD’s met als thema “friet”? Halen jullie ook, terug van vakantie, het eerst een zakje friet? Volgens mij komen er heel wat herinneringen los bij dat woord en, naar blijkt, is er heel veel gelopen om zo’n puntzak te bemachtigen. De combinatie “Panda” en friet moet de hemel op aarde zijn geweest voor de kinderen van toen. De half- uur- bewegen-norm per dag werd door ,sommigen ruimschoots gehaald. Als we dan nog het boompjeklimmen, huttenbouwen, stockkarracen, op blikken- of stelten lopen, met-fiets- lopen- met- lekke banden, bromfiets- zonder- benzine-duwen, stand-in-de-wand spelen, nummerborden tikkertje, verstoppertje spelen, knikkeren, hoela-hoepen, rolschaatsen met slechte lagers en inmaakringen en het daarmee gepaard gaande vallen en opstaan enz. erbij tellen, kunnen we ons voorstellen, dat de toegediende calorieën zo weer opgeslorpt waren. Kunnen WIJ de energie opbrengen om onze kinderen daarvoor warm te maken, dan kan íets van die tijd herleven. Even deze lap- of desktop uit dus pa of ma of oma of opa……
    Als dit al fijne tijden waren, wat is deze tijd dan geweldig: McDonalds met en zonder drive, shoarmatenten , Pizzahutten, Kentucky fried chicken, Burgerkings. En we kunnen het ook nog thuis laten bezorgen. Ík herinner me de lekkerste kroket van Heerlen, liefst met een sneetje brood en wat mosterd: Op het dakterras van dat prachtige zwembad Terworm. Daar ging ik weer of geen weer naartoe (als het regende en wat koeler was, was het water extra warm en je had alle ruimte en dán die kroket)
    Herinnert iemand zich nog de “Kapé”? (Saroleastraat of Oranje Nassaustraat?) Dat was een winkel, die heel erg ongeordend leek, maar waar ik als kind precies kon vinden wat ik nodig had: De klappertjes voor mijn pistooltje, “coi”boyhoeden, plastiek zwaarden en de legerautootjes (niet echt dinky natuurlijk. Daarna een tuutje friet van Piet. en die stond zowaar in onze straat op de Benzenraderweg (t.o. kapper Roozen). Als je zussen had (en die heb ik nog, gelukkig), deed die er ook nog een extra kroket in. Met het snoepje van de week (van “De Gruyter” of van “Simon de Wit”), vaak plastic autootjes in blauw, groen of rood, speelde ik thuis urenlang op mijn zelf gebouwde autowegen van twee rijen speelkaarten. Als we daar al niet mee jokerden of toepten of pandoer speelden. Wat de “Panda” al niet oproept…. Oh ja, ik heb nog de friture van Joep vergeten, in Welten. Verdient ook een wijknaam. Daar at ik mijn eerste “Frikadel speciaal”. Hoe is het met jullie/uw gewicht? Nog gejojoot de laatste tijd?

    1. Ja, die Kapé ken ik ook nog. Als wij toen voor een dagje uit van Keulen naar Heerlen zijn gereden, was dat steeds een van de winkels die ik binnenloop. Een beetje rare winkel omdat het nooit de bekende merken waren (zoals je schrijft “niet echt dinky”)
      Ach, heel mooie heriinneringen. 🙂

  11. Jaaaa de Kapé kan ik me nog heel erg goed herinneren. En dan die frieteboet aan het spoor tegenover cosmos, ja die was het helemaal. Dat soort frieten krijg je nergens meer. Bij ons onder aan de Amsterdamstraat zat ook een frieteboet Tonie genaamd, mijn zus hebben het er nu nog over, wat had hij lekkere frieten!!

  12. Ja die panda, daar gingen we iedere woensdag middag als we met Moeder naar heerlen gingen kijken!, en dan naar de Hema, ik was altijd bang voor die grote roltrap!, dan maar met de gewone trap, daarna gingen we altijd naar Kapé, ook zon gezellig rommelige winkel, en als iemand van ons drieen jarig was, dan ging Moeder met ons naar de Oranje nassau straat naar de la venetiana ijs sallon en dan mochten we een sorbet uitkiezen, was volgens mij gewoon een uit de kluiten gewassen vlaflip 😀

    Heerlen was vroeger toch zo gezellig!, en zoveel winkels waar je uren kon rondmoezen,en dan had je nog niet alles gezien en bezocht, tegenwoordig, ik ga alleen voor het hoogs nodige naar Heerlen, wat een dooie boel is me dat toch zeg, vooruitgang noemen ze dat, nou, ik vind het meer achteruitgang

    🙂

  13. ja ik weet nog dat de friet zaak in brand stond en mijn vader heeft toen mee helpen blussen ja wij woonde op de willemstraat daar hadden mijn opa en oma een bakkerij die heete jongen
    maar heerlen is heerlen niet meer

  14. Leuke verhalen hier allemaal!
    Maar welek frituur is afgebrand?
    Ik kan me alleen herrinneren dat die frituur hoek oranje nassaustraat dautzenbergstraat is afgebrand.

  15. Wim Jonge heel hartelijk bedankt voor je bericht, ik was weer ff kind. met de bus komend uit waubach, gingen wij naar de grote stad zo voelde dat toen. In Juni 1962 hadden wij het geluk nog een broertje erbij te krijgen en dat werd gevierd in de smikkel bij V&D, een heerlijk half haantje met friet en appelmoes wat een luxe. Koste toen fl.2.50, En op de bongert bij het hamburger buffet werd er koffie gedronken. Ik werkte naderhand bij Stienstra en in de middagpauze vlug naar V&D op het balkon een glaasje limonade voor een kwartje.

  16. Bij de friettent van Baeten was ook een bushalte van de I.A.O.
    Omdat ik vaak met deze bus mee reisde heb ik tijdens het wachten vaak een zakje friet van Baeten gegeten. Wat me altijd is bij gebleven is dat hij de knakworst ook in het frietvet verwarmde waardoor de worst een bepaalde smaak kreeg.

  17. Ja die Panda winkel kan ik me goed herinneren. Ergens ernaast lag het Snoepwinkeltje waar je voor een paar centen de Belga kauwgums kon kopen, en daarnaast lag het Fopwinkeltje die hadden rotjes en dingen waar je mensen mee kon foppen. Ik liep er altijd langs opweg naar de Jan Willem Berix school dat is ook al tegen de vlakte gegooid. En dat nog dat kerkplein, dat hebben ze toen venieuwd, bij opgravingen kwamen nog schedels en botten uit de grond. Die hebben we toen in een doos mee naar school genomen.

  18. Leuk, al die oude verhalen. Ik ken Baeten ook goed. Wij woonden in de Klompstraat en dat was dus praktisch om de hoek. Ik meen mij verder te herinneren dat de frieten van Mien van Laar ook een geweldige reputatie hadden in Heerlen, maar dat was een stuk verder lopen. En ik heb inderdaad ook de Panda winkel veelvuldig bezocht eind 60er, begin 70er jaren. Veel van het speelgoed wat ik er toen kocht (treintjes, stoommachientje, Carrera racebaan, etc.) heb ik nu nog steeds in mijn bezit. Is er toevallig iemand die weet in welk jaar de Gruyter wegging en de Panda op die plaats kwam? En of de Panda de laatste winkel daar was? Het hoekpand is nu gesloopt. Er staat nu nieuwbouw met een bierbrouwer er in.

  19. Als kleine jongen woonde ik in Schinnen en als “mam” dan eens een keer niet op zaterdag naar de markt in Geleen ging, gingen we met de LTM bus, lijn 7 naar Heerlen. Alleen al de reis naar Heerlen was een wereldreis! Over de Hommerterweg naar Hoensbroek, langs de Emma en zo via Vriehei, Heksenberg naar Heerlen. In de verte zag je dan de contouren van de Lange Jan. En als we in Heerlen waren, dan stond een bezoekje aan de Hema en (als we ons hadden gedragen) aan de Panda op het programma. Kreeg ik een doosje Lego of een Matchbox autootje. Zowel in Heerlen als in Geleen lag een vestiging van de Kapé, maar die van Heerlen staat mij nog het meeste bij. Tegenover de Hema (ik geloof naast Kuring) lag vroeger de supermarkt van de V&D en een grote groente- en fruitzaak. Kilo’s fruit hebben we daar gekocht. En vlak voordat we weer naar huis gingen met de gele LTM bus, kregen we altijd een bekertje ranja bij Huppers in de Saroleastraat. Daar stond een grote limonademachine. Voor een kwartje kreeg je dan een overheerlijk bekertje sinaasappelranja. Nu ben ik 42 en realiseer ik mij dat dit alles niet meer bestaat. De Hema is verhuisd naar het Corio, de V&D (achter de H5) is gesloten en is nu kantoorpand van de gemeentelijke sociale dienst, Panda is naderhand verhuisd naar de Geleenstraat, en bestaat inmiddels ook niet meer, waar de speelgoedzaak eerst lag, was naderhand een vestiging van de ABN-AMRO gevestigd, de Kapé is ook voltooid verleden tijd net zoals in Geleen, de kleine zaak van Huppers met de limonadeautomaat is verhuisd naar de overkant, en is uitgegroeid tot een kleine Macdonalds, het grote statige station is er niet meer met het busplein ervoor. Daarnaast Van Gend en Loos. Zelfs het in de jaren ’70 gebouwde busstation is er niet meer….

  20. Ja geweldig die verhalen.En in Schaesbergerveld gingen we ook vaak een tuut friet halen bij Toni achter het shell station. Naar huislopen en die friet bleef maar warm. De panda was ons droomparadijs.En de kape wasaltijd een rommelige winkel waar e doorheen liepen om de weg af te snijden

  21. waarom de friet van tegenwoordig niet meer zo lekker is ? dat komt omdat men sinds een aantal jaren niet meer mag frituren in olie afkomstig uit dierlijk vet, maar alleen nog in plantaardige olie. dat is beter voor je lijf, vinden ze in brussel. misschien hebben ze gelijk, maar dan maar een jaartje korter leven en wèl een lekkerder frietje eten. tip: loop in belgie bij een echte slager binnen, deze verkopen nog wel het echte frietenvet!

    1. Of lekker in de reuzel bakken, dat deed mijn Oma en dat smaakte geweldig, maar op deze manier word dat jaartje eerder een jaartje of 5 en meer…lol.

  22. Friture Baeten, de kape, jan Willem berixschool de fietsenwinkel op de klomp, de cosmos en shangrila. Tja de goede oude tijd. Heb zelf op de jan Willem berixschool gezeten, mijn ouders hadden toen de frituur genaamd de hanenbar ongeveer 100 mrt verder voorbij de bakker. Toen had je nog de tunnel als de slagbomen dicht waten rende je snel door de gangen van de tunnel om aan de andere kant te komen, deze is later dichtgegooid met zand. Tunnel schijnt er naar mijn weten nog wel te liggen onder de grond. Toen was Heerlen nog Heerlen. Nu is het een dood Heerlen met vele lege panden.

  23. Wat een mooi verhaal Alf!
    Ik woon al sinds 1969 niet meer in Heerlen, maar vind je verhaal heel herkenbaar en heb ervan genoten. (ook van alle reacties die erop gekomen zijn)
    Wij woonden vroeger in de Rotterdamstraat en volgens mij liepen wij langs jullie huis als we naar school liepen. (door de Den Boscastraat?)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.