Bron: Rijckheyt.nl | Stationstraat. Achterzijde van de muziekschool. Op de achtergrond links het hoofdkantoor van de Staatsmijnen en de St.Pancratiuskerk.

Mijn herinneringen aan de muziekschool

Afgelopen jaar (2010) bestond de muziekschool in Heerlen 100 jaar. De muziekschool in Heerlen heeft in haar 100 jarig bestaan vijf directeuren gehad die de muziekschool stap voor stap groot hebben gemaakt.

Begin jaren ’50 bezocht Bert Nijkamp enige jaren de Heerlense Muziekschool, die toen aan de Stationsstraat was gevestigd (naast een oud schoolgebouw). De directeur van de muziekschool was Henri Heydendael die ook dirigent was van het mannenkoor St. Pancratius. Harry Lückers leerde ons “Solfège”. Behalve docent aan de muziekschool was deze organist van de Pancratiuskerk.

Bron: Rijckheyt.nl | Charles Hennen (3 december 1861 - 21 augustus 1953). Violist, oprichter en directeur van de Heerlense muziekschool. Op deze foto ca. 90 jaar oud.
Bron: Rijckheyt.nl | Charles Hennen (3 december 1861 - 21 augustus 1953). Violist, oprichter en directeur van de Heerlense muziekschool. Op deze foto ca. 90 jaar oud.

Toen Mannenkoor St. Pancratius het 50-jarig  bestaan vierde met een concert in de schouwburg aan de Klompstraat, werkte daar  het Maastrichts Stedelijk Orkest (later LSO) o.l.v. André Rieu Sr aan mee. Ook speelde een kinderkoor mee dat was geformeerd uit leerlingen van de muziejschool. Ik was daarbij en die mannenkoorzang heeft zo’n indruk op mij gemaakt dat ik nu al meer dan 40 jaar lid ben van een groot Apeldoorns mannenkoor.

Toen ik klaar was bij de muziekschool, werd mij geadviseerd om chello te gaan studeren maar daar had ik geen zin in. Enige tijd later heb ik klassiek gitaarles genomen van de heer H(ein) Sikkenga, die aan de Bautscherweg op Heerlerbaan woonde. Een keer per week kwam hij op z’n brommer naar Meezenbroek om mij les te geven en ’s avonds het Mandoline-orkest “Excelsior” te dirigeren. Daar heb ik ook enkele jaren meegespeeld op gitaar. Toen ik in 1956 ging werken, moest ik mijn lidmaatschap opzeggen. De heer Sikkenga is in 1968, samen met een zoon, omgekomen bij een verkeersongeluk in Frankrijk.

Bron: Rijckheyt.nl | Stationstraat. Achterzijde van de muziekschool. Op de achtergrond links het hoofdkantoor van de Staatsmijnen en de St.Pancratiuskerk.
Bron: Rijckheyt.nl | Stationstraat. Achterzijde van de muziekschool. Op de achtergrond links het hoofdkantoor van de Staatsmijnen en de St.Pancratiuskerk.

Bert

Bert Nijkamp werd in 1941 in Heerlen geboren. Twintig jaar woonde Bert in Meezenbroek. Deze tijd was voor hem onvergetelijk. Na een (mislukte) start in de horeca diende hij zijn militaire dienstplicht te vervullen en in die periode was zijn gezin in 1961 naar Apeldoorn verhuisd. Na te zijn afgezwaaid, had hij een paar jaar een adm. functie bij een constructiefabriek om daarna als burger-ambtenaar in verschillende technisch/ administratieve functies bij een TD-eenheid van Defensie zijn brood te verdienen. Al sinds zijn jonge jaren schreef hij graag en was hij geïnteresseerd in historie. Zowel voor die constructiefabriek, als voor zijn militaire werkgever heeft hij verschillende artikelen geschreven. In 2010 schreef Bert samen met een oud-collega een boek over over “150 jaar Kamp Nieuw Milligen”, een militair complex midden op de Veluwe. Ze hebben er twee jaar aan gewerkt. En in 1991 kwam een door Bert geschreven boek uit over 75 Jaar Apeld. Chr. Mannenkoor (zie www.acm-apeldoorn.nl) waarvan hij al jaren lid was (de basis voor zijn liefhebberij voor mannenkoorzang was n.b. bij het K.H.M. St. Pancratius gelegd!). Bert is op 10 oktober 2012 in Apeldoorn overleden.

29 gedachten over “Mijn herinneringen aan de muziekschool”

  1. Solfègeles van Harrie Lückers, ja, dat heb ik ook twee jaar gehad. Meneer Lückers was niet alleen docent aan de muziekschool en organist van Pancratius, maar hij was ook de stadbeiaardier!
    Ik weet wel dat hij erg driftig kon zijn, maar nu waren we ook niet van die gemotiveerde leerlingetjes. Hij schold ons altijd uit voor stomme klunzen en ik heb een keer de borstel (van het schoolbord) naar mijn hoofd gekregen. Raak.
    Maar ik heb veel van hem geleerd. Zeg ik achteraf 🙂

    1. Ik heb maar kort solfėgeles gehad op de Muziekschool want ik herinner mij dat de school kort na de bezetting door de Duitse Wehrmacht (?) werd gevorderd. Daarna heb ik jaren lang pianoles gehad van de heer Eyck bij hem aan huis in de Schoolstraat. Het muziekonderwijs ging zo toch door.
      Ik weet niet precies wanneer het schoolgebouw gevorderd werd en welk militair onderdeel er gelegerd werd. Wie weet dat nog?

  2. DE MUZIEKSCHOOL KAN IK ME GOED HERINNEREN VAN DE BALLETLES VAN WALLY HAAKEN .JAREN LES VAN GEHAD HET LEUKE IS DAT SONJA JANSEN [JA VAN DE KAPSALON ]MET MIJ OP LES WAS .
    DE VERHALEN VAN DE MOLENBERG: PRAAT MIJN MAN NOG ALTIJD OVER HIJ WOONDEN IN HET WITTE DORP
    IK GENIET VAN AL DE VERHALEN AL BEN IK AL RUIM VEERTIG JAAR WEG GROETJES KITTY

  3. Niet alleen muziek, ballet en zo werd er in de muziekschool gegeven. Ook zat er de de Hervormde MULO in. In de jaren 1958-1960 heb ik daar 3 klassen gevolgd. De zijingang naar de klassen boven de lokalen van de muziekschool was links en we moesten 2 trappen klimmen om in de gangen naar de lokalen te komen. De heer Tukker(s?) was er het hoofd van de school en stond altijd minzaam in de gang ons op te wachten. En achter de school op het plein (zie de foto die bij het artikel geplaatst is) hadden we onze pauze, in weer en wind. Toen was het ook nog heel gewoon op zaterdag naar school te gaan. Tot net een paar minuten voor half een.
    Iedere keer wanneer ik naar Heerlen kom en een bezoekje breng in die hoek van de stad, krab ik me (figuurlijk) achter de oren, omdat ik deze veranderingen niet meegemaakt heb.
    groeten vanuit Arnhem. H.Dammer

    1. Ja, het klopt Henk dat de MULO ook in dat pand gehuisvest was. Mijn broer Jan heeft er ook op gezeten en hij vertelde dat ze meneer Tukkers ook wel “Kutkers” noemden; misschien omdat het geen gemakkelijk persoon was, maar dat weet ik niet (meer). Maar “mijn” muziekschool heeft jarenlang in een pand ernáást (richting Royal) gezeten. Ze zullen daar wel ruimtegebrek hebben gehad en daarom naar de buren zijn verhuisd nadat daar plaats vrij kwam.
      Groetjes.

  4. Ja ! Dependance van de muziekschool in lokaaltje Bekkerveld, daar heb ik geweldige herinneringen aan. We kregen les van meneer Palmen en we hadden zoveel lol met o.a. de melodika. We kregen een stempel als we een solfège-oefening goed hadden en met 10 stempels mocht je iets uitzoeken. Na afloop kropen we met z’n 8-en of 10-en in zijn Volkswagen Kever en bracht meneer Palmen ons thuis. We zaten gestapeld bij elkaar op schoot, veiligheidsgordels bestonden nog niet. Meisjes uit het Aarveld, Welterlaan, jongens uit de Hamerstraat. En de hele weg lagen we natuurlijk in een deuk van het lachen!

  5. De Muziekschool zat van oudsher in de Stationstraat 60. In 1934 was Jos Smeets de directeur (Limburgsch Dagblad van 30-8-1941 en De Tijd van 20-9-1934). Op 3-12-1951 werd de “Vernieuwde Heerlende Muziekschool in gebruik genomen” (Limburgsch Dagblad van 26-11-1951).
    In 1971 verhuisde de Muziekschool naar het Wilhelminaplein 24-26 (Limburgsch Dagblad van 15-1-1970, 29-4-1970 en 15-10-1971).

    In het gebouw van de Muziekschool in de Stationstraat 60 zat ook de Openbare Lagere School 2 en de Openbare MULO. De architect van dit gebouw was Cornelis van der Velden, toendertijd nog in dienst van architect Jos Seelen (Rijckheyt, Centrum voor regionale geschiedenis, Collectie prentbriefkaarten no. 30073, 18859, 2889 en 2766).
    Cornelis van der Velden was ook de architect van Hoeve De Aar aan de Welterlaan in Heerlen; toen was hij in dienst van de Staatsmijnen.

    Ik zat op deze MULO van 1958-1961.

    1. De Christelijke ULO is in 1922 opgericht en zat toen aan de Centuurbaan (gewijzigd in Ruys de Beerenbroucklaan 29). In 1955 was B.G. Tukkers de directeur (Limburgsch Dagblad van 21-6-1955). Later werd de naam gewijzigd in Prinses Beatrixschool en in 1982 in Koningin Beatrixschool. Zie het artikel “Feest rond 60-jarig bestaan Heerlense school. Beatrix-mavo past naam aan” in het Limburgsch Dagblad van 10-3-1982.
      De langste tijd zat de school aan de Schaesnbergerweg 58.

      Bernhard Tukkers, geb. Denekamp 27-1-1910, overleed in Heerlen op 26-3-1998; hij woonde aan de Hagerweg 2 in Klimmen.

        1. De weergave over de hervormde muloschool “Princes Beatrix” aan de Schaesbergerweg 58 te Heerlen lezende komen bij mij herinneringen op die ik wel wil beschrijven.
          Ik zat op deze school in het schooljaar1964/1965. Mijn klassenleraar was dhr. H. Sikkema. Reeds vroeg in het jaar was min of meer bekend dat ik het jaar niet zou worden bevorderd. Een aanvaring met dhr. Tukkers omschrijf ik wat nader.
          In een periode van hevige sneeuwval liet dhr. Tukkers zich in de voltallige klas een weddenschap ontvallen. Hij bracht in de klas te verstaan dat hij er 10 gulden voor over zou hebben wanneer iemand op zijn blote voeten een half uur buiten door de sneeuw zou lopen. Ik bedacht me geen moment trok mijn schoenen en sokken uit, verliet de klas, ging naar de binnenplaats en iedereen kon door de ruiten van de klassen aanschouwen dat ik aan de sneeuwwandeling was begonnen. Toen de pauze was begonnen kwamen de meeste leerlingen in een kring op de pauzeplaats staan waarbinnen ik verder marcheerde. Na een half uur ging ik met verkleumde voeten naar de lerarenkamer om de 10 gulden op te halen. Dhr. Tukkers gaf echter aan dat zijn weddenschap niet meer was dan een grapje. Hoe kon hij weten dat er een onnozele hals was die het ging doen. Ik gebruikte enkele uitspraken die je onder normale omstandigheden niet doet. Gevolg was dat dhr. Tukkers mij uitsloot van zijn lessen en ik om mijn rapport automatisch een 4 zou krijgen. Eigenlijk nog een hoog cijfer voor iemand die geen lessen volgde. Uiteindelijk ging ik na het jaar naar de LTS en rondde met goed gevolg achtereenvolgens ook de MTS, HTS, een universitaire opleiding en verschillende postdoctorale opleidingen af. Het jaar Mulo heeft bij mij ondanks alles geen slechte nasmaak.

      1. dank voor reactie konginneschool de openbaren school was gevesticht in de stationstraat voorby royal theater tot 1944 wy hadden oa ook joodse kinderen opschool tot 1942 43 laatste leraar was dhr dolman

  6. hallo mr hans ik weet dat het moeilyk is te achterhalen de school was echter ter degen in de stationstraat ik bezit nog een klassefoto uit 1941 42 toch dank voor je reactie groetend henk veronkschot

    1. Beste Henk, dat was de Openbare Lagere Koninginneschool. In het Limburgsch Dagblad van 23-12-1948 lees ik dat na de bevrijding in de Koninginneschool in de Stationstraat een noodziekenhuis werd ingericht o.l.v. de heer J.P. van Els van het Roode Kruis Limburg.

      1. In de Beeldbank van het Centrum voor Regionale Geschiedenis Rijckheyt in Heerlen is deze afbeelding met nr. 2766 beschikbaar: Koninginneschool (Openbare Lagere School II) in de Stationstraat in Heerlen, naar een tekening van Warzijbok, 5 mei 1968.

        En er zijn vier foto’s beschikbaar met nrs. 30073 (uit 1912), 247 (uit 1915), 2889 en 18859 (www.rijckheyt.nl).

        Begrijpen we elkaar nu?

        1. hallo hans fyn om te weten dat myn school toch nog een gezicht krygt de bomen die onze speelplaats sierde staan er nog ik hoop ooit nog informatie te krygen van myn speelvriendinnetje inge w groetend henk

          1. Dag Henk, dat hoop ik ook voor je.

            Ik las in het Limburgsch Dagblad van 18-12-1982 een verhaal (met foto) over de amateur voetballer Henk Verdonkschot. Kan jij het verhaal over zijn voetbalcarrière verder vertellen?

  7. Ja, Solfègeles van Harrie Lückers heb ik ook gehad. 2 jaar lang 1969-1970 vanuit Kunrade met de bus naar het station en dan was je er zo. Het boekje heb ik nog steeds en er zijn 2 melodietjes die nog steeds ken. Van de verdere solfège heb ik niet alles meer paraat. Toch weet ik nog steeds bepaalde dingen die ik toen geleerd heb. Ik heb er geen spijt van gehad.
    Harrie Lückers herinner ik me als een norse man. Hij heeft ons ook meegenomen naar de toren van de Pancratiuskerk waar hij als beiaardier ons e.e.a. liet zien en horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.