Het zonnige puntje aan de Voskuilenweg

In 1976 verhuisde ons gezin van Heerlerheide naar Heerlen. Waar was plaats voor vader, moeder en vijf zonen? Het werd een fraai vrijstaand pand aan de Voskuilenweg, op nummer 1. In de omtrek stond het huis bekend als het zonnige puntje, een naam die overigens ook op het pand te vinden was.

Negen slaapkamers telde de woning. Ik woonde daar van 1976 tot 1986 en heb er mooie herinneringen aan. Naast de broeders en tegenover de zusters. Wat kon ons gebeuren? Om de tijdgeest aan te duiden: we woonden er net toen de Lange Jan de verkeerde kant uitviel.

Het zonnige puntje (Voskuilenweg 1) 1975
Het zonnige puntje (Voskuilenweg 1) 1975

We liepen in de zomervakanties dag in, dag uit naar zwembad De Onderste Molt en gingen uit in La Cave, Femina, ’t Piepke (later Style en Number One), Ouwe Stomp en Femina. In 1995/1996 moest het pand wijken voor de aanleg van de huidige Mijnspoorweg tot groot verdriet van mijn ouders die hierna nergens meer goed hebben kunnen aarden.

Ik herinner me dat ik in de jaren tachtig bij de spoorwegwachter boven in zijn huisje op bezoek ging en zelfs de bomen mocht bedienen. De bomen van de spoorwegovergang werden later vervangen door automatische bomen waardoor weer een beroep uit het straatbeeld verdween. Het zonnige puntje dateerde zeker uit 1926. Het huis deed waarschijnlijk in die jaren dienst als spoorwachthuis.

Het zonnige puntje (Voskuilenweg 1) 1986
Het zonnige puntje (Voskuilenweg 1) 1986


Heeft u meer informatie over “Het zonnige puntje” ? Of herkent u dit huis en heeft hiervan nog foto’s?
Neem dan contact op met: Jan Lenferink (jan.lenferink@gmail.com) of info@heerlenvertelt.nl

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

12 gedachten over “Het zonnige puntje aan de Voskuilenweg”

 1. ik kan me het “zonnige puntje” nog heel goed herinneren. Ik woonde op molenberg in de oude wijk. Telkens als ik met mijn ouders naar de stad liep kwamen we er lqngs. Ik keek er om meer dan een reden tegenop. Ten eerste lag het vrij hoog ten opzichte van de straat. Bovendien keek ik er tegenop omdat je als jongen uit een arbeiderswijk toch dacht: poeh, hier moeten wel erg rijke mensen wonen! Die spoorwegovergang herinner ik me ook nog heel goed. Ik ben daar eens gevallen met mijn scooter. Een melkboer had op de straat melk gemorst. De nonnetjes uit het klooster hadden met water de weg schoongemaakt en ’s avonds was de weg spiegelglad. Het liep goed af. Leuk artikel meneer lenferink!

 2. Ook ik kan me ‘het zonnige puntje’ herinneren. Sterker nog, ik sta op de foto samen met mijn 4 jaar jongere zusje. Mijn ouders waren destijds gescheiden en elke zaterdag gingen we trouw bij pap op bezoek die toen een kamer huurde in dit huis aan het spoor.
  Het was altijd super gezellig om bij papa op bezoek te gaan en het waren leuke tijden. Ik raakte bevriend met de oudste dochter van de familie die er toen woonde. Leuk om dit op deze website terug te zien!

 3. Ik woonde in Schaesbergerveld en kwam geregeld voorbij dit knusse huisje,wat een onzin dat dit moest wijken voor de spoorweg….die lag er toch al jaren?
  Ze zijn in Heerlen veel te kwistig geweest met afbraak van allerlei moois en dan lelijke grijze blokken te gaan planten.Domme mensen die dit op hun geweten hebben en nooit meer goed te maken.

 4. Wij hebben op het zonnige puntje gewoond het was 1958.
  In die tijd was er een enorme woningnood.
  Je moest `n paar jaar getrouwd zijn om `n woningvergunning te krijgen.
  We hebben er twee jaar met plezier gewoond op twee kamers bij de fam braakman
  `s Nacht werd er gerancheerd (treinen) `n lawaai van jewelste.
  Maar we moesten hard werken dus daar sliep je meestal wel doorheen.

  1. Beste Hannie en Wim, leuk dat jullie reageren op het artikel over Het Zonnige Puntje. Ik heb een beetje de geschiedenis van dit markante pand verzameld. Was de familie Braakman eigenaar van het pand? Hebben jullie foto’s uit die tijd? Ik hoor het graag! Groeten, Jan Lenferink

 5. Geachte Jan Lenferink.
  De fam Braakman was eigenaar van het huis maar de grond is altijd
  eigendom gebleven van de nederlandse spoorwegen.
  Daarom is het misschien ook zo vlug afgebroken.
  Het was een prachtig huis .We hebben er hele leuke herrineringen aan.
  Met vriendelijke groeten
  Hannie brink.

 6. Beste Hannie, mijn ouders kochten in 1976 Het Zonnige Puntje van de familie Kok die het in 1956 kocht van de familie Bak. De grond en woning waren allang geen eigendom meer van de NS. Het pand moest in 1996 wijken voor de aanleg van de Mijnspoorweg. Er is kennelijk altijd sprake geweest van verhuur van kamers. Wellicht komt de naam Braakman daar vandaan. Heb je nog foto’s van het huis? Gr Jan

 7. Hallo, mijn moeder Jenny Braakman heeft in het Zonnig Puntje gewoond vanaf haar 17de in 1957 tot haar 21ste. Haar ouders Theo en Helena Braakman hebben er tot ongeveer 1970 gewoond. Daarna werd het pand bewoond Door Piet Kok, halfbroer van mijn moeder, samen met zijn vrouw en 4 kinderen.
  Mijn opa en oma hebben er altijd een pension gehad. Et was al een pension toen ze er kwamen wonen.
  mijn moeder zoekt of ze nog foto’s heeft.
  mijn opa en oma hebben later nog in de Aambosflat gewoond van waaruit zij op het Zonnig Puntje uitkeken. Met weemoed.

  Groetjes Yvonne Strolenberg

 8. Dag Yvonne, leuk dat je reageert! Eigenlijk ken ik alleen de naam Kok van wie mijn ouders het huis kochten. Heb lang gemaild met 2 dochters van Kok en vaak verzocht om foto’s maar contact is verwaterd. Heb info gekregen van de NS en van de gemeente waar ik kopieën van bouwtekeningen wist te bemachtigen. Zo is de geschiedenis van het pand een beetje in beeld. Zou mooi zijn als je moeder foto’s vindt van het pand. Laat wat weten. Leuk dat je opa en oma later nog uitkeken op het huis. Met weemoed geeft al aan dat ze er graag woonden. Dat geldt ook voor mij. Als je wil, mag je me ook rechtstreeks mailen. En mocht jij of je moeder meer foto’s willen zien, laat dat dan ook weten.

  Groeten,

  Jan

 9. Na de reactie van mijn dochter, nu een verlate reactie van mij. Na mijn verhuizing van mijn ouders en mij vanuit Brunssum naar het zonnig puntje, ben ik vandaaruit getrouwd. Van die bruiloft heb ik nog enkele kiekjes, maar die zijn binnen genomen. Ook heb ik in het Heerlens archief naar foto’s gezocht, maar helaas. Mijn ouders hebben indertijd voor mijn halfbroer, Piet Kok, het zonnig puntje gekocht. Na mijn ouders heeft Piet met zijn gezin er gewoond en enkele kamers laten bijbouwen op de begane grond.
  Met vriendelijke groet,
  Jenny Collong-Braakmann.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.