Bron: Jan Meijer | Shangri-La bar

De muziekale invloed van de Shangri-La

Eind jaren ‘60 waren er in Heerlen en omstreken nog weinig echte uitgaansgelegenheden. Wel worden er af en toe “gecontroleerde” dansavonden georganiseerd vanuit de kerk, maar meer ook niet. Langzaam begint de flowerpower en soul over te waaien vanuit Amerika.

Wij spraken in café de Klinker in Heerlen met dochter van voormalig eigenaar van o.a. de Happy Night, Luxor, Kosmos Underground en Shangra-Li, Elisabeth Dirkse.

Flowerpower
De flowerpower is ontstaan vanuit protesten tegen oorlog, honger en armoede op de wereld. Deze “flowerpower golf” wordt vooral door de oudere generatie in het christelijke Nederland niet direct omarmd. Jongeren van die tijd vinden het maar wát interessant, maar voelen zich nog geremd. Hier komt begin jaren ‘70 verandering in. Niet alleen worden kleding en haardracht overgenomen, maar ook muzikaal zal deze tijd flinke veranderingen met zich meebrengen. Een grote rol voor de muzikale opkomst in Zuid-Limburg is weggelegd voor Hans Dirkse.

Bron: Jan Meijer / Chris van Alem | Shangri-La bar
Bron: Jan Meijer / Chris van Alem | Shangri-La bar
Bron: Jan Meijer / Chris van Alem | Shangri-La bar
Bron: Jan Meijer / Chris van Alem | Shangri-La bar
Bron: Jan Meijer / Chris van Alemr | Shangri-La bar
Bron: Jan Meijer / Chris van Alem | Shangri-La bar

Radio Veronica
Hans Dirkse, onderwijzer in Rotterdam heeft een voorliefde voor muziek. Getrouwd met Judith Dirkse – de Leeuw, bekend als “DJ Anuschka” bij de (toenmalige) zeezender Radio Veronica.(1). Radio Veronica was toentertijd een vooruitstrevende zender met nieuwe muziek uit het buitenland. Met deze voorliefde voor muziek ontstond bij Hans het plan om een discotheek te openen. De eerste goede gelegenheid deed zich voor toen een pand in Heerlen beschikbaar was. Samen met de 4-jarige dochter Elisabeth werd naar het zuiden afgereisd. Aan de Willemstraat achter het spoor opende, op dat moment de grootste discotheek van Limburg, haar deuren.

Bron: Veronicastory.nl | Judith de Leeuw (DJ Anuschka)
Bron: Veronicastory.nl | Judith de Leeuw (DJ Anuschka)

De Shangri-La
Geïnspireerd door de verfilming van het boek Lost Horizon waarin Shangri-La de naam van het aardse paradijs is, is er meteen een naam gevonden voor de discotheek. Vanaf de opening staan er wekelijks, ruim voor de openingstijd van 20.00 uur, lange rijen voor de deur om de dansvloer te betreden. Dochter Elisabeth – toen de familie Dirkse nog boven de Shangri-La woonde – kan zich de lange rijen wachtende mensen nog herinneren als de dag van gisteren. Op de zwart-wit geblokte dansvloer kon men dansen op de laatste nieuwe Soul en Funk muziek.

Bron: Shangri La
Bron: Shangri La

Jaarlijks ging Hans naar Amerika om nieuwe muziek te kopen om te kunnen draaien in de Dancing. Vanwege de nieuwe muziek afkomstig uit Amerika, was Shangri-La vooral populair bij militairen van de AFCENT (Allied Forces Central Europe gevestigd in Brunssum). Dit trok jonge meisjes uit Heerlen en omstreken. Waar muziek en dans de grootste pijlers voor Hans waren om de Shangri-La te openen, kon men ook niet heen om de hasjiesj en wiet die flowerpower met zich meenam. Dit zorgde voor weerstand uit de omgeving. Aan de andere kant bestond rondom dit nieuwe en onbekende ook een bepaalde aantrekkingskracht.

Bron: Shangri La
Bron: Shangri La

De Cosmos Underground, de Happy Night en meer..
In de jaren die volgden, resulteerde het sluiten van de ene gelegenheid in het openen van een nieuwe discotheek. Met steeds meer ideeën en het succes van de Shangri-La zorgde dit er dan ook voor dat de Cosmos Underground, de Happy Night, de WhyNot en de Luxor hun deuren konden (her)openen. Het geld dat verdiend werd met de verkoop één van de zaken werd geïnvesteerd in de Luxor in Hoensbroek.

Bron: Elisabeth Dirkse | Happy Night
Bron: Elisabeth Dirkse | Happy Night

Herman Brood
De Luxor was echter maar 3 jaar open. (2). Het was op 1 maart 1979 Herman Brood & His Wild Romance die hoogst persoonlijk voor de sluiting zorgde. Het pand dat voorheen als bioscoop ruim 600 zitplaatsen had, moest na de ravage van dit concert de deuren definitief sluiten.

Bron: Zwartgoud.net | Herman Brood schildering <br/>in Hoensbroek
Bron: Zwartgoud.net | Herman Brood schildering in Hoensbroek

Naast de vele uitgaansgelegenheden hield Hans er ook een grote platencollectie erop na. Deze collectie voortgevloeid uit zijn liefde voor muziek, stelde hem dan in staat om de nieuwste muziek in zijn gelegenheden te draaien.

Terug naar huis
Dat muziek en horeca in het bloed van de familie Dirkse zit, blijkt uit het feit dat dochter Elisabeth – inmiddels wonend in Amsterdam – aan de Nieuwmarkt een café heeft gehad. Samen met de jongste broer van Hans – runde ze café Post Modern tot 1995. Wanneer zij dat jaar een zoon krijgt is dit de voornaamste reden voor Hans om weg te gaan uit Heerlen en definitief terug naar de Randstad te verhuizen. In 2004 overleed Hans Dirkse in zijn woonplaats Amsterdam.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

26 gedachten over “De muziekale invloed van de Shangri-La”

 1. Leuk om dit te lezen! Echt jeugdsentiment. De Shangri La, daar kwam ik niet, was ik nog net te jong voor. Ik ging toen naar Femina. Maar ik kwam wel veel in de Cosmos, maar dat werd een erg ruige tent toen de heroïne zijn intrede deed in Heerlen. Maar Hans opende toen de Happy Night, en dat werd stamcafé in de laatste jaren dat ik nog in Heerlen gewoond heb (tot aug 1977). Volgens mij klopt het deel over De Luxor niet. Volgens mij zag ik daar in 1976 John Cale en in 1977 The Soft Machine. Ik meen dat het eerste concert daar gegeven werd door The New York Dolls. Hans had een goede neus voor goede muziek en liet zich ook erg leiden door wat de bezoekers van Happy Night wilden zien en horen. Hij vroeg daar ook altijd naar.
  Dank voor dit stuk over Hans Dirkse en zijn tenten in Heerlen. Jammer dat hij er niet meer is!
  Ik zou graag meer willen weten over de Luxor: wie weet nog wie daar allemaal optraden en wanneer?

  1. Hallo Rob,

   Over de luxor weet ik nog wel wat leuks te vertellen.
   In het jaar dat amira(het toen dertijd bekende tamponmerk) pinkpop had gesponserd hadden we met een paar goede bekende het idee geoppert om een festival in de luxor te organizeren onder de naam “het amira festival”dit ook in het kader van enkele verjaardagen van ons die toevalliger wijze samen vielen en wel in jullie van dat jaar.Hans was toen nog eigenaar van zowel de luxor als de happy night en ging naar enig overleg accoord met de plannen.
   Er werden uitnodigingen gemaak die beplakt werden met een tampon, daar in stond trouwens dat het verplicht was om verkleed te komen die avond.de meest origineel verklede persoon kon hiermee een marsepijnen tampon van 1meter lang winnen.
   Zie je het al voor je ,midden in een bleodhete zomer stoppende taxis voor de luxor waar verklede mensen uitstapte…….geweldig men wist niet wat men zag.
   Er waren mensen die in de schouwburg van heerlen kostuums hadden geleend ,waardoor er opeens een hele bups musketiers de zaal binnen stormde met zwaarden en er die avond menig duel is uitgevochten onder het genot van veel drank en drugs.
   Het was een een avond en morgen om nooit meer te vergeten.Met dank aan Hans

  2. Op 12 maart 1977 traden Van Der Graaf (toen voor het eerst zonder Generator) en Hawkwind op. Concert van Van Der Graaf maakte zo’n indruk op mij dat ik er nu nog fan van ben.
   Het volgende concert was volgens mij, maar dat weet ik niet zeker, Tavares. Verder heeft ook de Golden Earring er opgetreden.

   1. Bedankt Peter en Jos, keep ‘m coming die verhalen over de Luxor! Van der Graaf (Peter Hammill) was super. De Luxor was toch een heel bijzondere concertlocatie zo in het diepe zuiden, want wat was er verder nog, behalve het jaarlijkse Pinkpop? Soms ook concerten in Kerkrade (Rodahal).

 2. Leuk hier eens over te kunnen lezen. Ik was een echte “soul freak” en kwam hier bijna ieder weekend. Ook in de underground kwam ik wel eens, maar ik was geen druggie. Goede herrineringen aan het op stap gaan in Heerlen, Saint Tropez, het Piepke en nog vele andere lokalen waar ik regelmatig vertoefde.

 3. Zoekend naar gegevens over mijn opa die in Heerlen, naast de oude muziekschool, een winkel in serviesgoed heeft gehad rond 1910-1920, kwam ik op deze site terecht. De Shangri-La zegt me heel veel, evenals de Cosmos en de Why Not. Mijn broer Harry Brosky, 25-7-1953 – 14-10-2011, heeft in al die 3 cafe’s gewerkt als barkeeper. Hij begon in de Shangri La, in de periode van de soulbroeken en plateauzolen, naderhand werkte hij ook in de andere twee cafe’s van. Harry heeft vele jaren voor Hans gewerkt. Hij is ook nog een keer met Hans mee geweest op een van zijn Amerika reizen. Ik heb nog, als vakantiebaantje, een zomer in de Cosmos gepoetst. Ik kon ’s morgens zien als er de avond daarvoor een politie inval was geweest dan kwam ik allerlei verboden spullen tegen op de grond. Ik zal niet uitweiden over wat ik met die spullen gedaan heb. Zodra ik kleingeld vond stopte ik dat in de jukebox en draaide steevast de single van Lou Reed “Walk on the wild site” en poetste swingend verder.

 4. hallo mijn naam is marco vonk ik ben sinds ongeveer 15jaar een grote soul liefhebber o.a the temptations+james brown+tamla motown+stax en alles wat met soul+funk muziek te maken heeft
  ik wil in samen werking met paul connemans een reunie opzetten van de shangri-la ik zou het heel mooi vinden als dat van de grond kon afkomen is een grote wens van mij persoonlijk zijn er nog mensen die dat willen of intresse hebben om mee te helpen of te komen mijn tellefoon nummer is 0613052208 email adres is vonk1970@hotmail.com

 5. Zaterdagavond 19.30 uur ben ik op bezoek bij mijn oude vriend Chris van Alem in Treebeek. Chris was een van de eerste disk jockey`s van de Shangri-La. Ik bewonder zijn lp`s 1500 stuks en zijn singels 2400 stuks, waarvan een groot aantal collectors items zijn, heel veel eerste persingen. Stones, Fats Domino en Ventures. Ook interessant hij heeft diverse 25 cm 33 toeren lp`s van Heerlense groepen Little B, The Interpereters, Flying Condor en de groep Het. Echte hebben dingentjes uit de jaren 60. Chris werd door Hans Dirksen gevraagd om platen te draaien. Dat heeft hij gedaan in de periode 1969 t/m 1975. De muziek aan elkaar praten was niet nodig. Gewoon draaien. De verlichting (tango bal en black blue tl`s en de spots zorgden voor de juiste sfeer). Hans en Frits achter de bar en Huub bracht de drankjes rond bij de dansvloer. Op de dansvloer was altijd een danser aanwezig Jos heette hij en deed de moves van diversen artiesten perfect na. Dat was een lust voor het oog. Toen Chris stopte heeft hij veel soul en funk platen verkocht, maar zijn verzameling bleef toch door groeien alleen wordt het moeilijker nog wat goeds te vinden Chris zegt vinyl is nooit weggeweest Chris is een discofiel in hard en nieren ik denk nog met veel plezier terug aan die tijd daarbij heeft hij pret oogjes we halen nog memories naar boven volgende keer bij mij als ik Chris verlaat okè

  1. Hallo Jan meyer,
   Ik ben al een geruime tijd bezig met het schrijven van een boek getiteld ” 40 joar Limburgse Disco-power” Hierin komt Dj Chris van Alem ook in voor. Ik heb al ong. 170 Dj’s opgespoord en geintervieuwd, in binnen en buitenland maar Dhr. van Alem is voor mij helaas, tot nu toe, onvindbaar. Zou u mij daarin kunnen helpen: mijn email adres is 2rockstarzz@gmail.com en mijn naam is Bo.

 6. In 1979 was ik erbij,toen Herman Brood er op trad.
  Herman’s ruige gedrag werd opeens toaal anders toen men vuurpijlen en rotjes op hem begonnen af te schieten,het publiek kreeg de meeste klappen,haha wat was dat leuk om Herman te zien springen.

 7. Geloof het of niet, maar Catapult heeft nog opgetreden hier in Luxor. Moet ’76 of ’77 zijn geweest. Volgens mij 10 man publiek.
  Hawkwind weet ik ook zeker. Ben er niet geweest, maar kan het me wel nog herinneren van de posters.

 8. Even terug na de jaren 1970. Na het lezen van de reacties viel mij een ding op. Iedereen konden de zaken van Hans, maar een miste ik, dus de vergeten bar.
  Deze was gevestigd in een ruimte die gebruikt werd als garderobe van de Shangri-La. Hans had een ander idee. Een bar in een bar. De Fiets-o-theek. De inrichting was net zo verrassend als de naam.
  Fietsen frames aan de muur en fiets wielen aan het plafond in felle kleuren. Spots deden de rest.
  De bar was verlicht met kleine lampjes. Een jukebox zorgde voor de muziek.
  Je kon er zelfs LP`s kopen. Achter de bar waren rekken, waar de LP`s opstonden. Van rock en roll tot soul en alles wat er tussen lag.
  Op de bar stond een pick-up en hoofd telefoon.
  Als ik daar aan terug denk, krijg ik nog altijd het Vroom en Dreesman discobar gevoel.
  In het begin ging de zaak goed, maar dat was van korte duur. Midden de jaren 70 werd de zaak gesloten.
  Per avond kregen de medewerkers 35 gulden en een paar drinks.
  De diskjockey kreeg 140 gulden voor 4 avonden, door Hans Dirksen was een ommezwaai gekomen in het uitgangs leven in Heerlen. Ik denk met plezier terug aan deze tijd en vele met mij, die deze tijd bewust hebben meegemaakt. Het was een big famly.

 9. Hallo Elisabeth,

  Ik heb Hans leren kennen door muziek eind jaren tachtig, waarbij hij werkte in 2e handswinkels en verkocht -uiteraard – muziek.
  Hans had werkelijk mooie verhalen over Shangrila, maar ook over Bowie Bar in Schandelen. Maar ook over de discotheek – ben de naam vergeten – die maar 1 dag is open geweest. Momenteel is er op de Bongerd Mc Donald’s, maar voorheen heeft Hans daar ook een Dancing gehad. Heb Hans eind jaren 80 geholpen met de (ontbrekende) singles voor zijn Tros programma #1 hits in USA. Weet nog dat hij met een oude Amerikaans GMC van Heerlen naar Hilversum is gereisd.
  Later ben ik regelmatig bij Hans op de Bokstraat (thuis) geweest, tevens een aantal feestjes meegemaakt (o.a. in de keuken). GEWELDIG!!!
  Zeer spijtig te vernemen dat hij reeds lang niet meer onder ons is!

 10. Chris van Alem Belde mij met de mededeling, dat hij nog 2 foto`s gevonden had. Van de grote en de kleine bar van de Shangri-La bar. Chrie hielp Hans wel eens uit als barkeeper. Op de achtergrond zijn de singels nog te zien, die daar verkocht werden. Zeer tegen de zin van diversen grammofoonplaten zaken van Heerlen. De foto`s waren een verrassing voor Chris net als de sticker. Hij wist niet meer dat hij deze nog had. Hij heeft ze gevonden in een lade. Foto en sticker wilde hij de oude Shangri-La gangers niet onthouden. Chris heeft nog gedraaid in palvijoen Aambos en in La Plaza Streeper Kruis. De foto`s (zie foto 1,2,3) zijn gemaakt eind jaren 1970, begin 1971.

 11. Geen punk in Luxor? Ik geloof dat ik de Vibrators er nog gezien heb. ( Ook hawkwind and john cale, maar dat is een ander verhaal).Met de bar tussen het podium en het publiek. Of toch teveel dope gehad?

 12. Met ongeloof heb ik vernomen van het overlijden van Chris van Alem alias mister soulman. Chris was een van de eerste disck jockey van de Shangri-la bar.
  Muziek dat was zijn leven. Na een kort ziekbed is Chris overleden op 7 maart j.l. te Heerlen 69 jaar oud.

  Music was his first love and his last

  Jan Meijer

 13. Mooi om deze pagina te ontdekken. Ik was denk ik na Chris daar DJ… toen was B. Fintelman daar de baas…. ! Heb er nog boven gewoond. Hing elke week of in Amsterdam bij Boudisque of bij Soul with Milk in Rotterdam om stapels platen te kopen. Constant op zoek naar import Funk and Soul. Man man…… dat waren nog eens tijden.
  Was goed toeven in Heerlen destijds…. uitgaansstad no 1.

  groet, Angelo Bombrini

  1. Hallo,Angelo
   ik kan me jou nog herinneren,heb daar ook gedraaid in 1978 na efi borosso (zal wel niet goed gespeld zijn)maar je weet denk ik wel wie ik bedoel,die heeft ook boven de sjang gewoond met een vrouw met 2 kinderen,bart fintelman met zijn blonde (schoonheid) was ook nog van de partij,inderdaad een gouden tijd,ben blij dat we die nog hebben mee gemaakt,heb je een telefoonnr. voor me dan bellen we eens,b.v.d.
   Groeten ,Cees

 14. Wat was dat een geweldige tijd, wat wilde je meer als soulpik, Shang was the place to be. Super Surinaamse vrienden gemaakt. 3 Amerikaanse schoonbroers er aan overgehouden zodat 80% van de familie in Amerika woont. Maar vooral de tijd van genieten van soul, funk en DANSEN enz…..
  Denk er met devotie aan terug!!

  p.s ook hier het voor mij 1e optreden van Herman Brood mee gemaakt, wat een funk was dat!!!!

 15. Hallo allemaal,

  Kreeg vandaag een berichtje van Jan Meyers. Heb ooit samen met hem onze verjaardagen gevierd met Hans, Judith, Chris en vooral ook niet te vergeten Hansje en Connie!!!! insiders weten wel wie ik bedoel. Ook ik heb vaker hand en spandiensten gedaan in de bar en de discotheek. Heb ook nog een foto van de raket waar ik de plaatjes op mocht draaien. Geweldige tijd. Geweldige mensen.

  Groetjes allemaal.

  Nico

 16. Goedendag Allemaal.Moet even schrijven dat de voorganger van Kosmos de Bonanza bar was,kwam er al toen ik 15 jaar was onder begelijding van Martien Roosmalen&Sjef Wolf,Kwamen daar meestal voor te tafelvoetballen.Deze twee supermannen zijn niet meer onder ons.ben er nu 70,top tijd toen.grt Harald van Loon

 17. Wanneer, ongeveer in welk jaar werd Sjang Ri La het drugscafé van Heerlen? Ik vond het als jonge tiener een enorme agressie uitstralen. Zag er iemand met een enorm mes voor de deur staan!
  Er werd veel gedeald harddrugs waren er volop en de politie had er zijn handen aan vol!
  Heeft iemand daar nog beeldmateriaal van? Daar ben ik naar op zoek!

  Raymond Bedaux

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.