Sint Pancratius in het hart van Heerlen

In beeld en woord wordt in 10 hoofdstukken de geschiedenis geschetst van kerkgebouw en kunst van de St. Pancratius.

Hierin komen de architectuur, het liturgische gebruik en de restauratie van het gebouw aan de orde; de schilderingen, ramen en kunstvoorwerpen en de geschiedenis van het interieur. Het boek bevat een literatuurlijst. De kaft heeft een uitvouwbare flap met plattegrond van de kerk. Samensteller is Piet Mertens, die tevens de leiding had over de recente restauratie en herinrichting. De overige auteurs zijn merendeels kunsthistorici. De 12e-eeuwse kerk is voor een deel nog romaans, maar heeft een neoromaans transept en koor naar ontwerp van Cuijpers. Zelfs rond 1960 is de kerk nog uitgebreid. Deze doorlopende geschiedenis en het gebruik tot op heden maakt de kerk bijzonder. Dit boek geeft hiermee ook een beeld van de geloofsbelevenis en de overwegingen bij een hedendaagse restauratie: er wordt niet teruggerestaureerd naar een hypothetisch verleden, maar ook de aanpassingen uit de loop der eeuwen zijn zichtbaar gebleven. Het boek is mooi vormgegeven en prettig leesbaar. Interessant voor de regio, maar ook breder dan dat door de aandacht voor de (overwegingen bij) restauratie.

(NBD|Biblion recensie, Drs. M. van Waveren Hogervorst)

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.