Bron: Rijckheyt.nl | Diorama van de Bongerd (±1880). Op de achtergrond huis De Luijff. Rechts hotel Cloot.

Huis de Luijff: Stille getuige van Heerlen

Onlangs opende aan het Wilhelminaplein in Heerlen het Beta-huis. In de voormalige muziekschool is nu plaats voor creativiteit en ondernemerschap. Aan dat zelfde Wilhelminaplein ligt letterlijk al eeuwen Huis De Luijff. Het pand was getuige  van vele veranderingen in en rondom de Bongerd. Maar ook het gebouw zelf heeft al heel wat meegemaakt.

Bron: Rijckheyt.nl | Diorama van de Bongerd (±1880). Op de achtergrond huis De Luijff. Rechts hotel Cloot.
Bron: Rijckheyt.nl | Diorama van de Bongerd (±1880). Op de achtergrond huis De Luijff. Rechts hotel Cloot.

In de eerste helft van de 17de eeuw was het gebouw eigendom van de  secretaris van Heerlen, Jan Dautzenberg. Tot 1737 bleef het huis in bezit van de familie Dautzenberg.

In 1802 werd apotheker Albert Schultze eigenaar. Van 1818 tot 1820 was hij burgemeester van Heerlen. Tijdens het bewonen van Huis de Luijff liet Schultze het huis ingrijpend verbouwen. De straatgevel liet hij verhogen met een tweede verdieping. Door het dak minder schuin naar beneden te laten hellen, ontstond extra ruimte. Hierdoor verloor het huis wel de luifel, waaraan het zijn naam ontleent. Verder kreeg de voorgevel  zijn huidige indeling in vijf vensterassen met een middeningang in hardstenen omlijsting. De apotheker woonde tot zijn dood in 1828 in het pand.

Bron: Rijckheyt.nl | Huis de Luijff (1959).
Bron: Rijckheyt.nl | Huis de Luijff (1959).

Na Schultze werd de woning gekocht door de kinderen Stollé-Kemmerling en vervolgens vererfde het aan de nakomelingen Preusser-Stollé. Daarna zou het pand nog drie keer wisselen van eigenaar. Dit keer geen particuliere eigenaren, maar de Mijnvereniging (1921), de Gezamenlijke Steenkolenmijnen (1959) en de gemeente Heerlen (1970).

Toon Hermans Huis Parkstad
Toen de gemeente het pand in haar bezit had, was het onderdeel van de naast gelegen Heerlense Muziekschool. Later, in 2010 nam het Toon Hermans Huis Parkstad zijn intrek in huize de Luijfel en werd het een plaats voor rust en persoonlijke begeleiding. Ook biedt het huis ruimte aan  een atelier en een verwenwinkel. Via het Toon Hermans Huis is het mogelijk om deel te nemen aan Yoga en schrijfcursussen.

Huize de Luijfel heeft ondanks zijn rijke geschiedenis een weinig opvallende uitstraling. Het is een van de weinige gebouwen in het centrum van Heerlen die de verbouwingsdrift van Heerlen door de jaren heen heeft overleeft. Misschien heeft het een met het ander te maken..

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

3 gedachten over “Huis de Luijff: Stille getuige van Heerlen”

  1. Hallo,
    Ik ben in het bezit van het schilderij HUIZS DE LUIJFF.
    De voorstelling is nog met de vijver in de voorgrond. Gezien van de markt naar De Bongerd. Het is op linnendoek geschilderd en gesigneerd vermoedelijk door J. Ubach. Het is misschien intersant te weten dat er een schilderij van bestaat.

  2. Oh wat leuk om de geschiedenis van dit prachtige pand te lezen. Ik ben hier verleden jaar binnen gelopen nadat ik ziek werd en volg hier nu wekelijks de heerlijke Yoga les. Geweldig om dit te mogen doen in dit mooie pand!

  3. Beste mensen: Ik moet op zeer korte termijn een lezing voorbereiden. Dit in ht kader van Het Jaar van de Mijnen.
    VRAAG: het Toon Hermanshuis Parkstad en het Betehuis: zijn die beide in het pand Wilherlminaplein 25 ondergebracht? Mij is die situatie niet helder.
    Dank voor uw – als dat kan! – OMGAANDE antwoord. Met veel waardering natuurlijk. Overigens. aardig informatieve site.

    Met een hartelijk
    “Glück Auf!”

    Sjef Maas (oud-Heerlenaar) en Mijnbouwhistoricus
    Fortunapark 24 6162 EH GELEEN
    tel o46 474 18 28

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.