Bron: Ton Hotterbeekx | Uitzicht over de speelweide tussen de van Lennepstraat en de Hofdijkstraat. Links achteraan staat in het houten gebouwtje was de friture.

Opgroeien in de jaren ’60 op de Molenberg

Ik ben geboren op 25 mei 1954 in de Hofdijkstraat 37 te Molenberg, Heerlen. Vanaf mijn 6e jaar heb ik de lagere school doorlopen op de Broederschool.

Daar heb ik les gekregen van meester Souren, meester Stijfs, meester Vroomans en de broeders Bernard, Desiderius en Valericus. Ik ben ook nog lang lid geweest van het Gregoriuskoor, onder leiding van meester Souren. Dit koor had een goede reputatie, er werd zelfs een optreden voor een AVRO-radioprogramma opgenomen en uitgezonden. Ook werd een elpee opgenomen met Kerstliederen.

Naast ons woonde destijds de familie van Loo (denk aan de bekende Heerlense zanger Paul van Loo, een van de zonen) en aan de andere kant van ons woonde de familie Malherbe, later (mede-) oprichters van het Heerlens Streek Theater (Ben Malherbe).

Bron: Ton Hotterbeekx | Uitzicht over de speelweide tussen de van Lennepstraat en de Hofdijkstraat. Links achteraan staat in het houten gebouwtje was de friture.
Bron: Ton Hotterbeekx | Uitzicht over de speelweide tussen de van Lennepstraat en de Hofdijkstraat. Links achteraan staat in het houten gebouwtje was de friture.

Winkels op de Molenberg
Bij “De Magneet” aan de Joost van de Vondelstraat was echt alles te krijgen, vooral snoep en suikerpapier. Met al die gangetjes en houten kastjes, tot aan het plafond. Bij “De Gruyter” aan de Kerkraderweg moest ik boodschappen doen. Ook ben ik vaker in de supermarkt van Ben Heusschen geweest en in de groentewinkel van Kemp op de hoek Kerkraderweg en van Lennepstraat, naast café Verwijlen. Later gingen we naar Johannes Ritzen in de Joost van de Vondelstraat, hele aardige mensen.

Onze schoenmaker woonde verderop in de deze straat (een van de witte huizen). Hier moest je aan de voordeur aanbellen en dan samen met de schoenmaker (ik weet helaas zijn naam niet meer) via de keldertrap naar beneden naar zijn werkplaats. Ik herinner me ook nog goed het postkantoor aan de Kerkraderweg, waar we met ons spaarbankboekje naar toe gingen en waar je inderdaad ook nylonkousen kon laten repareren. Bij de rijwielzaak van Nijs van Bijnen kocht ik mijn eerste Tomos.

De elektrozaak van Vondenhoff weet ik ook nog goed. Daarnaast had je de zaak van juwelier Meertens en verderop de fotograaf Frankort. Meer naar de Joost van de Vondelstraat was er ook nog een speelgoedzaak, waarvan ik de naam helaas niet meer weet (Hillen-Jansen ?).

De frituur op de hoek van de van Lennepstraat kan ik me nog goed herinneren, een houten gebouwtje. Hier was het altijd druk. Tegenover de Broederschool was de kapperszaak van kapper Vonken en daarnaast ook een schoenmaker gevestigd, volgens mij met de naam Tackenberg.

Buiten spelen
Achter de kleuterschool (Gerard Bruningstraat) lag de speeltuin, waar we als kleine kinderen vaak speelden, al waren er niet veel speeltoestellen. We speelden ook veel in de wei tegenover ons huis (tussen de van Lennepstraat en de Hofdijkstraat), later stonden hier oude auto’s van garagebedrijf Steins.

Bron: Collectie Ton Hotterbeekx | De speeltuin achter de kleuterschool.
Bron: Collectie Ton Hotterbeekx | De speeltuin achter de kleuterschool.

De van Lennepstraat
Deze van Lennepstraat had vroeger een rechtstreekse verbinding naar de Kerkraderweg en niet, zoals nu een aansluiting op de Hofdijkstraat. Tegenwoordig is hier het medisch centrum Molenhoek gevestigd. Spannend was ook altijd het beklimmen van het grote reclamebord op de hoek van deze straten. Later gingen we naar “het bosje”, gelegen aan de van Alphenstraat tot aan de Justus van Maurikstraat.

Bron: Collectie Ton Hotterbeekx | 1. Op deze foto staat het reclamebord op de hoek van de van Lennepstraat en de Hofdijkstraat. Hier kun je nog zien, dat de van Lennepstraat nog aansluit op de Kerkraderweg. Op de achtergrond café Verwijlen.
Bron: Collectie Ton Hotterbeekx | 1. Op deze foto staat het reclamebord op de hoek van de van Lennepstraat en de Hofdijkstraat. Hier kun je nog zien, dat de van Lennepstraat nog aansluit op de Kerkraderweg. Op de achtergrond café Verwijlen.

De speelplaats van de Mariaschool (Gerard Bruningstraat) was gedeeltelijk overdekt en hier was later altijd wel wat te doen. ’s Winters gingen we met de slee in de Hofdijkstraat naar beneden en verder omlaag door de Caumermolenweg. Wel iedere keer daarna dat lange eind weer naar boven lopen. Onder aan onze straat stond een grote (heel) oude boerderij. Wij noemden dit het Patronaat. Later werd er een gedeelte van het Patronaat verbouwd en ingericht als jeugdsoos en kreeg de naam Gejem, Gezamenlijke Jeugdverenigingen Molenberg. Grote drijfveer hierachter was Hub Vossen uit de Gerard Bruningstraat.

Bron: Collectie Ton Hotterbeekx | Spelen in de sneeuw
Bron: Collectie Ton Hotterbeekx | Spelen in de sneeuw

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

113 gedachten over “Opgroeien in de jaren ’60 op de Molenberg”

 1. Hoi Ton. Heel leuk verhaal.
  Volgens mij heette die schoenmaker Bergmans.
  Hillen-Jansen klopt en hiernaast had je nog een winkel Fijneman.
  Textiel en fournituren.
  Schoenmaker Tackenberg klopt ook.
  Op de Kerkraderweg was ook nog een slijterij. Ik dacht Otten.
  Verder lag nog in die hoek van de Molenberg garage Steins.
  Rechts naast die garage was ook nog een klein winkeltje van Steins waar je fietsmaterialen en zaklampen kon kopen.
  Links naast garage Steins was een bakker (Cremers)
  In 1958 in die friture van Wiel Verwijlen geopend. Hij was getrouwd met een nicht van mij. Naderhand heeft Wiel het cafe Hermans overgenomen van mijn oom en tante. De friture werd overgenomen door Hein Hamers.
  Rechts naast de supermarkt van Ben Heuschen lag ook nog een klein sigarenwinkeltje. Daar stond vader en dochter Sachs (of Sax?) in.

  1. Hallo,

   U zegt dat Wiel naderhand het cafe Hermans heeft overgenomen van uw oom en tante.
   Mag ik vragen wie uw oom en tante dan zijn?
   Want mijn opa en oma hebben ook een café gehad op de molenberg en heten Hermans, dus misschien dat we het over dezelfde personen hebben.

   Groet,

   Manon

   1. ik denk ook dat we het over dezelfde mensen hebben. Zoveel café’s Hermans waren er niet op de Molenberg. 🙂
    Mijn oom en tante waren Giel Hermans en Tilla Hermans-Beckers.
    Mijn vader, Wiel Beckers, was dus een broer van jouw oma.
    Ik dacht dat jouw opa in 1961 is overleden en je oma in 1995.
    Tot haar dood heeft je oma in huize Tobias gewoond. Mijn moeder Nellie woonde daar ook.
    Mag ik vragen van wie jij de dochter bent? van Sjef?

    1. Bij deze namen komen bij mij vele herinneringen boven. Mijn vader Louis Hueber was lid van de duivenvereniging en de namen Giel en Tilla zijn bij ons velen malen genoemd. Later was het Wiel. Ik heb een tijdje boven dit café gewoond op de bovenste verdieping met een klein raampje. Mijn neef Armand woode daar ook op de eerste verdieping. Toen was een zoon de eigenaar. Zijn naam ben ik vergeten. Er was ook nog een neef die opde Kerkraderweg woonde. Met hem ging ik stappen in Maastricht. Hij had toen al een motor. Deze motor had men gestolen en wij moesten liftend terug naar Heerlen. Een lege LTM bus nam ons mee. De Dr.Schaepmanstraat had toen mooi aangelegde perken met prikkeldraad en rozen met scherpe doornen. Erg gevaarlijk voor die lieden die zwalkend uit dit café via de Dr.Schaepmanstraat naar huis moesten.
     Groetjes, Frits Hueber

  2. Bekend verhaal voor mij, heb zelf als kind van 1961 tot 1962 aan de Kerkraderweg gewoond. Je had daar ook nog de sigarenzaak van Huber, op de hoek Kerkraderweg/staringkstraat, verder richting Broederschool aan de linkerkant bakkerij Pelt,beetje verderop lag de timmerwerkplaats van Boonen, op de hoek van de Gerrd Bruninkstraat de sigarenwinkel van Boumen vlees moest ik halen bij slagerij Starmans, en veel kleine boodschappen en ook het snoep dat van het zondagsgeld gekocht werd bij Swinkels. Ik kan me ook nog de klokkenzaak van Zupank herinneren, lag naast de fotograaf en apotheek Hardy, naast de Zwaluw, natuurlijk de Magneet, het hele jaar door vuurwerk te koop, haha

   1. Niet verderop, maar pal naast bakkerij Pelt lag de timmerwerkplaats, niet van Boonen, maar van Boon. En dit was een dubbel bedrijf, tevens begrafenisonderneming. Naast Boon was de frietzaak van Merckelbach, daarnaast weer het supermarktje van Vissers en daarnaast weer een bakkerij. Een bedrijvig stukje straat. We hebben het hier over de huisnummers 90 tot en met 82 (Kerkraderweg)

 2. Mooi verhaal Ton.
  Brengt vele herinneringen teweeg over onze jeugd op de Molenberg.
  Mijn moeder had een kapsalon in de Karel vd Oeverstraat. Zij was vriendin van mevrouw Bergmans. Haar man had in de kelder of te wel het souterain een schoenmakerij
  Mijn opa Tackenberg had een schoenmakerij bij de Broederschool
  Mijn tante had een sigarenzaak aan de kerkraderweg.
  Mijn oom Wiel heeft ook nog schoenen gerepareerd in de Staringstraat.

  Groetjes,

  Frits

 3. leuk geschreven Ton. Natuurlijk ken ik als Molenberger al die dingen die jij beschrijft. De familie Malherbe heb ik goed gekend. Zoon Emiel zat samen met mij op de St.Henricus-mulo. Bij de friture van Hein Hamers heb ik menig frietje gegeten. Hij kwam oorspronkelijk van het Dr.Schaepmanplein. Groetjes.ton.

 4. Hoi Ton,
  Ja, jeugdherinneringen!!
  Op de foto met het reclamebord op de hoek van de van Lennepstraat en de Hofdijkstraat staat een moeder met twee kinderen. Weet jij toevallig wie dat zijn?
  Zo nee, zou je mij de foto in hogere resolutie kunnen toesturen zodat ik wat meer kan inzoomen op die drie?

  Groet,

  Joop

  1. Dag Joop,

   Je vraagt of ik weet, wie die moeder met die twee kinderen is. Toevallig ben ik dat zelf, met mijn moeder en mijn zus. Leuk, Hè?

   Veel groeten,
   Ton

   1. Hallo Ton,

    Wat leuk die oude foto’s. Jos & ik wonen nu nog steeds in het huis van jullie buren, de van Loo’s. Aan de andere kant woont nog steeds de familie Malherbe.
    Ik kan me jouw ouders, je broer Jos en zus Mieke nog goed herinneren, al zijn we niet zolang buren geweest.
    Groetjes vanuit de Hofdijkstraat!
    Annemarie Lemaire

   2. Hallo ton ik ben broer willemsen.. Ik woonde in de zaterdag straat. Heb op de broeder school gezeten.. Bij broeder.. zijn bij naam.. Spitska.. 3de klas.. En op de don sarto school.. Voskuilen weg.. Ik heb een mooie jeugd gehad op molen berg.. Soms vechten met de kattepul tegen schaesberg
    Achter af gezien.. Erg gevaarlijk..
    Ik ben op zoek naar een jeugd vriend
    Hij heet hein raden en woonden in de Joost van de vondelstraat.. Hij heefd ook op de wilde vaard gezeten.. En is toen geëmigreerd naar australie.. Ik heb nooit meer iets van hem gehoord.. Volgens ziin moeder was hij getrouwd en had 2 dochters
    In Australië… Ik woon all 26 jaar in indonesie… En ik zou graag zijn adress willen hebben.. Van Australië.. Als mij iemand kan helpen.. Zou ik geweldig vinden
    Zijn stam Kaffe was Kaffe hermans op de scheasberger weg.. Bij de kissel…
    Oke bij voor baat mijn dank.. Gr.. Broer

 5. Leuk dit zo te lezen; recht uit de wijk …..
  Ik ben een van de jongens, die dagelijks op de Molenberg kwamen doordat we met velen van ‘ver’ kwamen om onderwijs te volgen op de Broederschool. We kwamen dagelijks met een groepje Poolse en Indische kinderen van Heerlerheide met 2 bussen, via het oude station en dan met lijn 2 dwars door het centrum (Saroleastraat) en s’avonds weer terug. Als je in de winter thuis kwam was het al donker en je vriendjes uit je eigen stgraat waren dan al vaak klaar met spelen en zaten dan al weer thuis.
  Tijdens de verplichte middagpauze op school werd er naast surveilleren stevig gevoetbald door meester Vroomans en de paters. We verveelden ons geen moment. Toch probeerden ook wij wel eens met de anderen mee naar buiten te lopen en gingen dan wel eens iets kopen bij het winkeltje aan de Kerkraderweg. De zus van meester Stijfs gaf les aan de school voor de meisjes. Ze kwamen uit Hoensbroek en waren echt verknocht aan het onderwijs. Meester Souren kon wel eens wat emotioneel zijn, maar was zéér betrokken. Later ben ik hem nog vaker tegengekomen, zakelijk … ik werkte toen bij de onderwijsinspectie 🙂
  Hij selecteerde graag zangers voor zijn inderdaad fameuze kinderkoor. Ik ken nu nog Irus Kruszel, de zingende tandarts uit Heerlen, die bij hem begon met zingen. Zingen was aan mij niet besteed, maar dankzij zijn advies stuurden mijn ouders mij naar de muziekschool. Die ervaring heeft mijn leven enorm verrijkt tot op de dag van vandaag.
  Tijdens mijn werk ben ik vaak mensen tegengekomen die ik kende van de Broederschool; enkelen van hen op het ministerie van onderwijs in Den Haag, maar ook in de rest van het land : Marc Becher (+) en Leo Burdorf, Hans Leerschool, Mr. Lückers 🙂 , Rob Wijman, de altijd spraakmakende Henk Silverentand.
  Fritsje Pelt stond al in de 3e klas met Carnaval een buut te houden waarbij we neer lagen van het lachen. Pietje Verstappen en zijn vriend Meijers zorgden ook voor wat spanning en adrenaline … niet alleen in de gymzaal, waar meester Valericus als volleerd turner ons wel vaker zijn echte reuzezwaai liet zien. Waar is hij eigenlijk gebleven.
  Bij de komst van de nieuwe pastoor, liet Victor zijn haren erg kort knippen want hij had vernomen dat deze tijdens de Godsdienstles stouterikken flink aan hun haren trok. Martijn Daazert vertrok als eerste (na dee 5e klas) en begon aan de VK. Daar waren de broeders niet blij mee !
  De jongens van de echte Molenberg, kwamen met fijne verhalen over hun wijk. Vaker bleef je dan op zaterdag bij iemand spelen, na een halve lesdag te hebben gehad. Ook op Heerlerheide werd ik door menig klasgenootje bezocht en gingen we zwemmen op de Hitjesvijver.
  Zwemles van school, dat was een consternatie : te voet naar het sportfondsenbad aan de Valkenburgerweg. We renden door het Aambos op de Oliemolen naar beneden met grote vaart. Ooit holde er iemand en viel ernstig gewond tegen een boom daar. Was dat .. Grond ? Frits Bialas kende de weg door het centrum van Heerlen als geen ander en na de zwemles struinden we vaker door Kapé …. tot de bus weer vertrok.

  Nu rijd ik nog wel vaker door de wijk, als ik in Zuid-Limburg ben. Soms ben ik op visite bij een oud-collega tegenover de Oliemolen. In gedachten ren ik dan vaak voorbij zijn huis ; op weg naar het zwembad.

 6. Ton je verhaal is zeer herkenbaar.Ik was bevriend met Emiel Malherbe en heb met hem toneel gespeeld.Ik kwam regelmatig bij de familie Malherbe thuis.Ma was een zeer zachte vriendelijke vrouw.Pa Piet was een en al toneel.Ben Malherbe vrijde toen met een meisje van Swelzen van de Joost van de Vondelstraat.

  Trouwens mijn schoonvader zaliger werkte op hetzelfde kantoor als jouw vader.Mijnwerkersbond.

  Ook ik zong op het koor van meester Souren.Heb menig keer voor de radio gezongen.Kan me nog heriineren dat we naar Duitland gingen Loope heette het plaatsje.Mijn slapie was Mat Wolters uit de Potgieter straat.

  Uiteraard keetten we in de kerk,vooral als de pastoor van Oppen de dienst deed.Hard de trppen oplopen en onder de mis en lof kletsen…

  Wekeljiks was er ook oorlog met de Sjaaspieken.Op woensdag of zaterdag werd er met de kattepult door de voorbij rijdende wagons over en weer geschoten.
  Wie er won was niet duidelijk.De ene keer dreven wij deSjaas pieken terug naar het bosje, de volgende keer werden wij tot aan de Magneet terug gedrongen.Dat was een blamage toendertijd.
  Ik weet ook dat we versterking kregen van twee jongens van JPC.KO.Die hadden een restaurant in Heerlen en waren volgens mij toendertijd een van de eerste Chinezen in Nederland.

  De jongens van Ko schoten toendertijd al met scherp.Windbuks.Nadien kwamen de jongens van de famlie Hunter erbij.Buiten muziek konden ze goed overweg met de kattepult.

  De oorlog werd vaak danig verstoord door buren die de politie belden.Ik werd zelfs door een hele snelle vrouwelijke agente ingehaald,en moest straf schrijven op het bureau aan de Akerstraat.

  Toen een van de jongens een oog werd uitgeshoten was de oorlog over.

  1. Hallo René,

   Bedankt voor je leuke reactie op mijn verhaaltje. Je schrijft, dat je schoonvader samen met mijn vader bij de Mijnwerkersbond heeft gewerkt. Wie was dat dan?
   Ben benieuwd. Laat het me aub eens weten.

   Veel groeten,

   Ton

   1. Hoi Ton,
    Jáá, leuke verhalen en al die winkels ken ik ook nog, vooral de Magneet
    Daar kon je wel wat met een dubbeltje.
    Meester Vroomans was de vader van mijn vriendin Marianne, waar ik mee op de Theresiaschool heb gezeten en wij kregen in de derde klas van Juffrouw Stijfs , super lief mens!
    En dan die schoenmaker in de kelder ja, daar rook het altijd heel sterk naar lijm.
    Ik woonde tot 1972 in de Woensdagstraat. Leuk wonen was dat.

 7. Heb vanaf geboorte 1944 tot eind 1970 op Molenberg gewoond en bouw Witte Dorp

  Volgens mij was dat een jongen uit schaesberg genaamd Kunkels.Zelf ben ik tijdens die gevechten ook eens naar huis gebracht door agent Beurs van de Kerkraderweg.

 8. Mijn opa Hueber was een van de eerste bewoners van de Molenberg. Mijn moeder heeft altijd een kapperszaak gehad, eerst in de Hendrik van Veldekestr. Later zijn wij verhuisd naar de Karel v/d Oeverstr..Mijn andere opa Tackenberg (was zo’n lieve man) heeft de schoenmakerij op de Kerkraderweg (t.o. de broederschool ) gehad.Frietkeet van Hein : “na het eten van een friet, zeiden wij (vrienden) Hein schrijf het maar op de lat,en als je dan genoeg latten heb,dan bouw je maar een nieuwe keet” groetjes van Wieke

 9. Guten Tag

  Mit grossem Interesse habe ich die Berichte gelesen (wohne in der Schweiz und verstehe Niederländisch:-). Wissen Sie auch etwas über Jan Hueber, meinen Grossvater? Seine Frau, Helene Hueber Peters hatte einen Tabak-Geschäft am Kerkradeweg…. später hat auch ihre Tochter Mieti Hueber im Geschäft gearbeitet.

  mit liebe Grüsse
  Fiona Künzi

  1. Hallo Fiona,

   Sind Sie die Tochter von Jo Hueber? Er hat in die Sweisz gelebt un gearbeitet. Er wohnt jetz im Canada.
   Mein vater war der bruder von Jan Hueber.

   Grusse aus Amsterdam

  2. Guten Tag Fiona Künzi, auch ich habe lange auf der Molenberg gewohnt und habe die Grosseltern wohl gekannt. Mußte immer für meine Eltern Zigaretten holen. Es waren sehr liebe Leute kann ich mich erinnern. Auch Jo Hueber habe ich gekannt, habe noch ein Buch von ihm, “Ontvoering naar de vrijheid”. Da wohnte er noch in der Schweiz. Wie geht es mit der Rest der Familie?
   Grüße aus Köln.

   1. Hallo Anneke,
    Als “echte Meulenpiek “weet ik nog heel goed dat wij bij elkaar in de Jan Camperststraat hebben gewoond. Jij had een broer die Jacky heette en meer dan eens liep jet jouw hond Wampie te wandelen. In die tijd was ik razend verliefd op jou en keek er elke naar uit wanneer je met jullie hond kwam langslopen.
    Toen ik muzikant werd ben je nog een paar keer met me geweest, naar mijn optreden met de band.
    Ik heb je op een gegeven moment uit het oog verloren, toen ik beroepsmuzikant werd en jij de Molenberg verliet.
    Toen was Molenberg inderdaad een toffe wijk om te wonen. Ook ik denk nog vaak met heel veel weemoed naar die terug. Toen ik naderhand ben gaan trouwen heb ik trouwens toch nog een tijdje op de Molenberg gewoond. Als toevallig in de buurt Heerlen optreed, zie ik nog vaak oude vrienden en kennissen van de oude Molenberg in het publeik zitten.
    In de pauze maak ik dan meestal een praatje met hun, om wat herinneringen op te halen.
    Ik hoop dat het jou goed gaat.

    André Simon
    “The Indonesian Voice “”

    1. Dag André, inderdaad woonden wij in dezelfde straat. Dat jij de naam van onze Wampie nog weet, dat noem ik een goed geheugen!!
     Van mijn ouders hoorde ik wel eens wat nieuws van de buurtgenoten en ik wist wel dat jij in een band speelde maar dus niet dat het je beroep is.
     Aan je ouders kan ik me nog goed herinneren en ook aan die leuke zus van jou, heet ze niet Daisy??
     Nadat mijn vader in 2006 is gestorven kom ik niet meer zoveel op de Molenberg maar heb nog wel contact met Sjef en Alice – de overburen -die ken jij ook nog wel.
     Met mij gaat het goed, ben aan het rentenieren maar dat bevalt me best wel goed en ik hoop dat het met jou ook goed gaat en hartelijk bedankt voor je leuke berichtje en heel veel succes verder!
     Groetjes, Anneke

    2. Hoi Andre.
     Ik woonde in de zestiger jaren in de Nicolaas Beetsstraat.
     Woonden jullie daar toen ook?
     Ik kan me herinneren dwel eens bij jullie thuis te zijn geweest.
     Martin Ariaans

  3. Beste Fiona,
   Ik schrijf maar in het Nederlands, omdat je dat ook begrijpt. Als je de talenknobbel van je vader hebt spreek je sowieso een aantal talen.
   Je vader is geen doorsnee man. Hij was gedurende zijn middelbare schooltijd en zijn studietijd aan de TH in Aken kind aan huis bij ons. Helaas zijn dit soort mensen niet altijd de ideale huisvaders, maar hij was (is) wel bijzonder. Ik zie hem af en toe nog wel eens als hij Nederland is. Vooral met mijn broer, Sjaak van Loo, heeft hij nog regelmatig contact.
   Uiteraard kenden we de familie Hueber vrij goed. Je oma is na de dood van je opa nog op oudere leeftijd hertrouwd, of ze heeft ten minste samengewoond met de heer Lippertz uit Voerendaal, waar ze ook ging wonen.
   Lieve groeten,
   Léon van Loo

  4. Hoi, ik heb je grootouders en hun dochter gekend.
   Ben er vaak geweest om sigaren voor mijn vader te halen.
   Ik kan je vertellen dat je grootmoeder Helene in de jaren 1996/1997 ong. Opgenomen was in de verpleegkliniek bij t Atrium Heerlen.
   Zij dementeerde
   Hoop dat je iets aan deze informatie hebt, groetjes gerry

  1. Hallo Albert,

   Dat is juist. Van 1962 tot en met 1970.
   Op de Doorman ongeveer 2 jaar. 1964 tot 1965.
   Ik kan mij jou niet meer herinneren, Sorry?
   Groetjes,
   Frits

 10. Hallo Frits,Zie je wel. Ik kan mij jou wel herinneren,in die twee jaar tijd heb jij altijd mijn nassi-goring op mogen eten. Wan ik eet dat indo eten nog altijd niet! En jij had snel ruzie ? Klopt dat? Een streepje meer,een klapje meer. En hoe komt een Limburger in Amsterdam terecht. Ik woon al jaren in Geleen onder de rook van de…….. Groetjes Albert

 11. Limburgers zijn naar alle windstreken uitgewaaierd, maar het blijven Limburgers en oud-Heerlenaren blijven oud-Heerlenaren. Ondanks dat ik al bijna 50 jaar in Apeldoorn woon.

 12. Hallo Frits

  Ja, ich bin die ältere Tochter von Jo Hueber. Und ich bin einfach neugierig, etwas über die Geschichte meiner Grosseltern zu erfahren, vorallem über meine Grossmutter Leni… Mit meinem Vater habe ich keinen engen Kontakt, er wohnt immer noch in Canada.

  Vielen Dank für Ihre Antwort! Dann sind Sie ja der Nefje von meinem Vater 🙂

  liebe Grüsse aus der Schweiz
  Fiona Künzi

  1. Hallo Fiona,
   Ich weisz alles viel ûber deinem familie Hueber von Molenberg Heerlen. Ich bin dort viel als kind gewesen. Aber ich will diesen privatsachen nicht ûber diesen site besprechen. Am besten ist dass du suchs auf internet zu meinen firma in Holland (Hueber Medica) denn ist da ein mailadresse.Ob uber Facebook unter meinem namen. Auch haben wir noch verwanten in Kûssnacht .Das sind die sohnen von meinem verstorben Schwester Helene unter die namen Binder. Vielen grusse, Frits

 13. Ook ik ben geboren op de Molenberg en heb daar een deel van mijn jeugd doorgebracht. In de van Alphenstraat nr. 34 t.o. de kerk met het kerkplein.
  Een hele leuke en mooie (vooral groene buur). Ik koester de fantastische herinneringen aan het buitenspelen. Volop de ruimte, met een bos aan de overkant ( uitloper van het Aambos ook wel het Houten Keetje genoemd).
  Een paar hoogtepunten: de processie elk voorjaar, de straat wer verierd met vlaggetjes en voor de kerk kwam een groot altaar, waar wij nadat de hoogmis wad opgedragen op mochten spelen. Wij droegen onze eigen “kindermis” op onder toeziend oog van de kaplaan en meneer pastoor. Die woonden ernaast. ‘ s Winters met sneeuw was het net een wintersportdorp. Vanaf boven in de van Alphenstraat bonden we de sleeen aan elkaar en via de S-bocht sleeden we met zo veel mogelijk kinderen naar beneden tot de Molenberglaan. ‘S avonds als de kinderen naar binnen moesten ging menig vader nog even op het sleetje naar beneden. En nog meer herinneringen aan het Patronaat, de speeltuin, het Aambos, de rattenbeek, Pierre de melkboer met Frits zijn paard kortom veel en mooie herinneringen.
  Ik zal wat foto’s opzoeken en deze plaatsten.

 14. Dag Ton,

  Even op je vraag terug komen wie mijn schoonvader was.
  Gerard Verstegen uit de Bergstraat.ik begreep, dat zij vaker met elkaar naar het kantoor van de mijnwerlersbond reden.
  Kwam jou vader ook tussen de middag thuis om teeten?
  Nog een persoonlijke vraag aan jou Ton.

  Ken ik jou van Welterhof?heb jij daar de opleiding gevolgd en nadien gwerkt?

  René van der Heiden

  1. Hallo René,

   Bedankt voor je antwoord. Natuurlijk heb ik de heer en mevrouw Verstegen gekend. Tegenover hun woonde de familie Dirkx, eveneens een collega.
   Mijn vader kwam inderdaad vaker met jouw schoonvader tussen de middag even eten en dan weer terug.
   De kinderen van de familie Verstegen kan ik mij niet (meer) herinneren. Waar wonen jullie tegenwoordig en wie waren de kinderen?

   Ik zelf heb nooit in Welterhof gewerkt, ik ben echter werkzaam in de gezondheidszorg en wel de Koraal Groep (gehandicaptenzorg) op de centrale locatie in Sittard, niet direct in de zorg, maar administratief.
   Misschien bedoel je mijn neef Rob Hotterbeekx?

   Laat nog graag eens iets weten,
   groeten,
   Ton

 15. Bij alle bekende namen van de Molenberg mogen mijn inziens twee namen niet ontbreken. Ik mis namelijk de bekende ondernemers sinds jaar en dag : de winkel van Dora Swinkels op de hoek Kerkraderweg / Guido Gezellestraat waar vele anekdotes over te vertellen zijn en de kolenboer tijdens en na de oorlog Piet Snijders gelegen aan de Joost van de Vondelstraat. Ook zij zijn zeer markante Molenbergers geweest.

  Oud Sjaaspiek .. alhoewel mijn hele familie Molenbergers waren.

  Pierre Snijders

  1. Wie kent kleine dikke frans Huntjes,enLies dat als verkoopster werkte bij de gruyter en de 3 kinderen .2 meisjes 1 jongen .Henriette,els,en de jongen weet ik zijn naam niet meer ik meen begint met a

 16. de slijterij en sigarenzaak op de kerkraderweg was van mijn grootouders
  m.van hout.tot begin jaren ’50
  zij hebben daar gewoond vanaf de jaren 30.
  ook mijn tante een zus van mijn vader,
  getrouwd met oom barend Balk (schilder bij de philips molenberg) woonde daar.

  1. Beste Bob,

   De zus van jou vader was voor mij tante Els. Barend was een broer van mijn moeder,Tho Balk. Als ik het me goed herinner woonden zij boven de winkel “Jamin” op de hoek van de Kerkraderweg en de Gerardbruyningsstraat.
   Mijn vader was kapper Voncken tegenover de broederschool.

   Groet Leon

   1. Dag Leon. Lang geleden woonden wij samen in de zondagstraat. Begin jaren 60. Je had een oudere zus die samen met (ik dacht) Riam??? een zogenaamd gymclubje hadden. We speelden op het grasveldje langs het paadje richting Joost van de Vondel. (Tegenwoordig staan er garageboxen); Koprol oefenen. Daarbij kneusde ik mijn arm! Nu moet je HBO gestuurd hebben om überhaupt in een gymzaal te mogen staan. Bij ons thuis hadden we wat meer met muziek dan gym. Mijn vader dirigeerde een koor. . En inderdaad was jou vader op de molenberg een zeer bekend iemand als kapper.

    Groet Hubertus.

   2. Hallo Leon,

    Wat kan het toch raar lopen in deze wereld. Door stom toeval kom ik op de site HeerlenVertelt terecht en bladerend en lezend de reacties over Molenberg kwam ik toch wel enigszins verbaast ook jouw naam tegen. We hebben vaak op het grasveld op het Dr. Nolensplein gevoetbald met o.a. Leo Jaegers, Martin Flinstenberg, Paul Dautsenberg, Tonny Pennings, Henk Willemsen, Hans Terlocken, Martin Versleijen en van de anderen schieten de namen nu even niet in mijn herinnering. Wat ik me nog wel heel goed kan herinneren is dat onze sportiviteiten werden gadegeslagen door jouw zuster Mariet en haar vriendin Marèse Simons en ook door de zus van Martin Versleijen wiens voornaam volgens mij ook Mariet is. Het was een mooie tijd. Bijna elke dag kwamen we bij elkaar onder de boom (hoek Zondagstraat en Dr. Nolensplein ) om te kijken of er voldoende personen waren om een partijtje te voetballen of een partij kastie (Kastie is een balsport die enigszins lijkt op honkbal.) Er is ooit nog eens een reünie georganiseerd waar ik toen ook bij geweest ben maar daarna is het contact verwaterd. Ik vroeg me af hoe het nu met die iedereen gaat en hoop stiekem dat jij me dat wilt vertellen. Ik ben Frans van Hees en heb op het Dr. Nolensplein gewoond en ben op mijn 18e verhuisd naar Amsterdam. Na nog een paar verhuizingen woon ik alweer een tijdje in het prachtige Alkmaar.
    Met Vriendelijke groet. Frans van Hees

    1. Beste Frans,
     Toevallig zit ik vandaag naar zeer lange tijd op deze site. Marese Simons is getrouwd en woont al jaren in Eykenerveld. Mariet van ons was met Hans te Locke getrouwd en is naar Welten verhuisd. Helaas is Hans vorig jaar overleden. Leo Jaegers ben ik vorig jaar in Heerlen nog tegengekomen. De rest van de mensen van het pleintje heb ik ook nooit meer gezien. Zelf woon ik al jaren in Landgraaf. Ik zie dat jij behoorlijk noordelijk bent gaan wonen. Frans blijf gezond en de groeten. Leon.

     1. Hallo Leon,
      wat leuk dat je gereageerd hebt. We hebben inmiddels een leeftijd bereikt dat we om ons heen helaas afscheid moeten nemen van diegene die ons ontvallen zijn. dat zijn trieste momenten en ze komen steeds vaker voor. Ik ben gelukkig nog gezond en geniet nog volop van elke dag die mij gegeven is. Mocht je nog iemand van de oude garde tegenkomen, doe ze dan namens mij de hartelijke groeten.
      Groetjes
      Frans van Hees

 17. hallo ton,
  bij het verhaal van je heb ik een
  kleine aanvulling.de speelgoedwinkel
  was van mijn tante w.jansen van hout
  daarna overgenomen door mijn lievelings nicht lidy
  hillen-jansen.de fam. van mijn vaders kant woonden allen op de molenberg sinds de jaren 30
  bob van hout (77 jaar)

  1. Hoi Bob wat leuk om via deze site wat van je te horen,ik moest even schakelen omdat je oudere broer zich nu ook Bob noemt
   maar de herkenning kwam door dat ik je lievelings nichtje ben
   Wat is het lang geleden dat we ons gezien en gesproken hebben
   en nu dit
   Ik kan mij ook veel namen herinneren wat is het toch leuk om op deze manier te lezen hoe het verder is verlopen met “”de jeugd van vroeger””
   groetjes Lidy

 18. Ja, die sigarenzaak (neem aan die op de hoek Kerkraderweg/Gerard Bruningstraat) ken ik inderdaad onder de naam “van Hout”. Mijn opa van Bilsen noemde de zaak “Balk”.
  Wist niet dat dit ook een slijterij was.
  Naderhand werd de zaak gerund door Boumen en was later ook nog een filiaal van Jamin. Kon je van die lekkere gesuikerde pinda’s kopen.
  25 cent voor een zakje.
  Hillen-Jansen ken ik ook nog goed. Heb er veel van die “Matchbox auto’tjes” gekocht.
  In deze zaak stond naast mevrouw Hillen ook wel eens een oudere vrouw. Haar moeder misschien?

  1. Fre ,wat leuk dat je onze zaak nog kunt herinneren .Inderdaad hielp mijn moeder ons als wij naar de markt waren maar ook de moeder van mijn man Jo Hillen hielp ook wel eens
   Groetjes Lidy Hillen

 19. hoi fre,
  inderdaad was dat mijn tante. een zuster van mijn vader en de dochter van m.van hout(sigarenwinkel)
  de kruising links op het plein woonde een broer van mijn vader(was een timmerman) l.van hout.
  ze hadden 4 kinderen,resi,hubert ,matheu en jozef.
  mijn oom en matheu hebben ook bij de philips gewerkt.
  ik ook anderhalf jaar.

 20. De friture van Jo Merckelbach was ook bekend bij iedereen, daar kreeg je patat tot in de morgen.

  Cafe Cuppen ook beroemd, kroeg Paniek van Bart Hovens, ook berucht

  1. Hoi Hans,
   mag ik je vragen of jij de hans Jussen bent die in de zaterdagstraat heeft gewoond, ik ben Theo de Boer
   wij hebben nog samen op de don Sartoschool gezeten. laat wat van je horen als jij de ware bent.
   groetjes Theo

 21. Wat ontzettend leuk, er komen toch wel weer na 42 jaar in het buitenland heel veel herinneringen aan de molenberg terug.
  Groeten, Anneke

  1. Hallo Anneke Berger-Bogers woonde jij bij mijn zuster in de straat?,Mijn zuster en zwager waren Erich en Willie Peters ,met dochter Dianna ze woonde tegenover de ingang van de Philips ,volgens mij was je vriendin met Dianna,want ik heb je daar toch meermaals ontmoet.VrGr A.Spoelstra

 22. hein hamers was een oom van mij. mijn opa en oma hamers hadden een winkel aan de kerkraderweg 84 naast de friture van jo merkelbag tot omstreeks 1960. was een grote familie hein,jo, hub, annie daarna is mijn oma verhuist naar de dr. schaepmanplein en had daar een snoepwinkeltje aan huis.fam.merkelbag starte in 1949 een friture aan de kerkraderweg 86 in een lange smalle gang. daarnaast lag jan boon hout en timmerbedrijf met begraafnis onderneming. in de guido gezellestraat lag een slager geloof dat die bert roemkes hete en op de andere hoek lag de kruidenier vivo van jan ???. in de henderik van veldekestraat lag verf winkel van wersch en daarnaast een wasserette. het oudpapier dat ik ophaalde bracht ik naar naar klombarense op de hoek potgieterstraat /roemervisserstraat. verder op de kerkraderweg lagen 2 bakkerijen lemaire en pelt. verderop had je dora swinkels met snoep en levensmiddellen op de hoek guido gezellestraat kerkraderweg. de broer van dora had een vloerbedekking en gordijnen winkel ernaast is daarna de crisliebar geworden. op het albert dincktijnplein stond een groot maria beeld met aan weerszijde een plantenbak eraan. daar tegenover lag de terresiaschool. de juwelier meertens zat naast de elektrozaak aan de kerkraderweg. de feesttent stond altijd op de albert dincktijnplein en de kermis op de kerkraderweg joost van vondelstraat tussen bloemenhuis ritsen en meertens. tegen over meertens lag ook een fotozaak. jammer dat het allemaal weg is alleen nijs van bijnen en cafebar bart paniek is nog van de oude garde over. berg en dal en cafe wilhelmina zijn er ook niet meer jammer.

   1. De slager in de Guido Gezellestraat was een filiaal van slagerij Moonen aan de voet van de Schelsberg. De zitbaas was Frans Starmans in die tijd de trommelslager van de harmonie Bernadette.
    Op de hoek met de Potgieterstraat was een vivozaak gevestigd die gedreven werd door respectievelijk Jongmans daarna Michorius (is later een rijschool begonnen) en vervolgens door Jan Curvers.
    Zelf heb ik op de Molenberg gewoond vanaf 1937 (2 jaar) in de Tolensstraat 38 naast de familie Traun. In februari 1942 zijn we verhuisd naar de Hendrik van Veldekestraat 95 en in oktober 1948 naar de Guido Gezellestraat 22 tussen de genoemde slagerij en de Vivo, de huizen met trapgevels. Onze buren waren resp. de fam. Grimm en nadien de fam. Pelzer.
    Ik ben nogal actief geweest in het verenigingsleven. Jong Nederland, later werd dat de verkennerij, misdienaar, KAJ als medeoprichter van de drumband Molenberg waarvan ik de eerste tamboer maitre was.
    In 1961 ben ik getrouwd en heb de Molenberg vaarwel gezegd.
    De broederschool bezocht ik van sept. 1941 tot en met 1947.
    Aansluitend de Henricus MuloB en daarna Bernardinus.
    Met belangstelling heb ik de verhaaltjes gelezen die de diverse schrijvers geplaatst hebben waarbij de gememoreerde namen zeer
    bekend zijn.
    Ik hoop een klein steuntje bijgedragen te hebben.
    Een groet aan alle oudgedienden.

 23. Hello everybody, all you story’s bring back, many memories l lived in the staringstraat no 16 ,I went to new zeeland in 1967,and still live there,
  Mine best was friend was Fritz Hueber, I married Trees Riswick ln 1966 ,

  All best wishes ,aan iedereen van de molenberg

   1. Hallo Frits en Willy,
    Oude klasgenootjes van de Broederschool. Veel oude herinneringen komen weer to leven. Hopelijk gaat het goed met jullie. Hebben jullie de klasfoto nog van Klas 5, daar staan nog een heel stelletje andere batteraven op.
    Groetjes, Alex

    1. Hallo Alex,

     Hoe gaat het met jou?
     Ik heb geen klassefoto van klas 5A met die moeilijk broeder. Zijn naam ben ik vergeten.

     Groetjes,

     Frits

     1. Hallo Frits,
      Klassefoto van 5a heb ik nog in mijn bezit, mocht je interesse
      hebben voor copie hoor ik het wel.
      Leuke verhalen over Molenberg in “goede tijden”
      Groetjes
      René Pelt

     2. Hallo Frits, ik kwam vaak in de sigaren zaak moest wel eens een en ander voor mijn ouders halen er stond toen een wat oudere vrouw in de winkel ik heb na lang zoeken een foto van haar gevonden op interneten soms een oude man, ik weet niet hoe ik deze foto kan publiceren

 24. Aan de Molenberg te Heerlen zal ik altijd dierbare herinneringen overhouden uit mijn jeugd.
  Vaak heb ik als neef bij jullie mogen logeren, jou vader en moeder waren mijn Peetoom en Peettante, ik had me geen betere kunnen wensen.
  Verjaardagen en niet te vergeten het “doorhouwen” met Oud en Nieuw.
  Zelfs later kwam ik met mijn vrienden bij jullie op de Molenberg op bezoek.
  Gastvrijheid stond hoog bij jullie in het vaandel.
  Tijden die helaas nooit meer terugkomen, maar de herinnering blijft…………..

 25. ook mijn familie waren een van de 1ste inwoners van de molenberg,n.l. de familie Braam, meen dat mijn opa aan vaders kant in 1908 op de molenberg kwam wonen, in een woning aan de dokter schaepmanstraat moet de 1ste straat van de berg zijn geweest. Naderhand hebben mijn ouders de “Chrisley Bar”gehad, deze bij velen wel bekend. Toen was een kroeg nog een kroeg waar je lachen en huilen kon, ieder weekend bombe vol, metveel optredens van orkesten voornamelijk “De Aljo’s”een broer en neef van mijn vader.
  Wie kan de beroemde voetbalclub van de crisley niet, ze speelden op het veld achter de don sartoschool, tegen andere kroegenclubs wel te verstaan.

  Ben nog steeds een ras- echte molenbergse heb er 46 jaar gewoond, woon nu sinds 10jaar vlakbij direkt naast de kissel. Steeds als ik er kom, voel ik me weer thuis.

  1. Hello Wilma. I remember the “Chrisley Bar” (near Zwinkels) very well as I used to go there often for a nice bier and a game of cards, darts etc. After a game at the stadium (VVH) it was off to the bar for a drink and a chat. Nice times. I think one of the boys’ name was Pierre or Henk?
   Groeten van Dunedin, New Zealand.

   1. Hi Paul, meen je jouw nog te herinneren, in die tijd gingen vele naar Nieuw Zeeland, ook een goede bekende was Frans de Jong,is snel getrouwd met een meisje van, van der poel en zijn toen vertrokken, hihihi woont er nu nog….
    Henk is mijn broer…. jij bent eeen van zijn vrienden van toen…jullie hadden allemaal van die mooie brommers, hahaha herinner ik me nog goed…. leukk hoor… het ga je goed….

   2. Mr. Paul,
    Ik heb een vraag aan u ik zoek een vroegere collega, zijn naam
    is Jaques van Bilsen en getrouwd met Marlene.
    In 1986 geemigreerd naar Nieuw Zeeland.
    Hij ging werken bij een tuinder en hij in een ziekenhuis.
    Zij woonden of wonen 3 Turnerstreet halfway Bush Dunedin NZ.
    Ik lees op de website heerlen vertelt, over een opa van Bilsen
    en Dunedin NZ.
    Kunt u mij zeggen of de gezochte heer Jaques u bekend voor komt?
    Met vriendelijke groet,
    R. Luitjes

  2. Braam en de Chrisley Bar geweldig!Ik heb in die tijd gevoetbald met Jan Walraven die kwam mij altijd halen als er een tournooi met de Chrisley Bar was omdat ik toen bij VVH speelde!Ik mocht dat niet van thuis omdat we zelf Cafe Schiffers hadden!Toch speelde ik iedere wedstrijd mee!Jan wist mij altijd te vinden als er een tournooi bij jullie was!Hij kon mij altijd overhalen om mee te doen terwijl ik zoveel moeite moest doen om bij ons met voetbaltas weg te komen thuis!Niemand heeft mij ooit verklikt vond ik mooi want dan was ik de pineut.We hebben vele grote tournooien gewonnen en vele vaten bier!Ik kreeg altijd van je moeder lekkers achter te eten dat weet je denkelijk niet omdat ik niet thuis was geweest!We wonnen toen de beker van heel Heerlen en dan zeiden die altijd ja jullie laten Rudie Schiffers mee doen!Ik heb toen met een broer (ik ben zijn naam kwijt )van jou op school gezeten en hij voetbalde ook mee!Wat een feesten heb ik daar gehad alleen al door Jan Walraven omdat hij altijd vroeg om mee te doenHet was de moeite waard omdat ik toch angst had dat iemand mij thuis verklikte!Dan waren de rapen gaar geweest!Zo heb ik ook nog in Schaasberg cafe voetbal gespeeld door natuurlijk Jan en kampioen van alle cafe,s daar met de HAK BOYS!Zondags met het eerste en even later wist Jan mij nog te vinden met zaalvoetbal!Mooie tijd al moest ik er de nodige dingen voor doen!Groeten Rudie.

 26. Mensen wat een pracht verhalen, en heb deze met wat weemoet gelezen.
  Ben zelf een rasechte molenberger, Mijn vader Georg Gorissen is in de Tollestraat geboren
  Na zijn huwelijk met Annie Kisters verhuidse hij naar de Potgieterstraat no 7.
  Daarna naar de Guido Gezellestraat no 12, daar mijn broer Wiel en ik opgroeiden.
  Ben zoals vele naar de bewaarschool gegaan die gerund werd door de nonne en jufrouwen,
  Toen het grotere werk op naar grote school DE BROEDERSCHOOL.
  Maar hieromtrend zal ik appart een artikel schrijven, met diverse foto’s.
  Ja Doortje Swinkels met haar snoepgoed en haar moeder, deze runde de zaak ernaast, deze was later de Chrislybar.
  Hier kwam ook st Nicolaas op de bovenste verdieping.
  Op de hoek v/d Potgieterstraat De VIVO v/d fam Kurvers, met hun twee dochters Gertie- ?, en zoon Paul.
  Moest de altijd van mijn opa de sigaren bij de heer en mevrouw Hueber halen.
  En ik mocht dan de sigarenbandjes hebben en ik spaarde ze ook, heb nog een album.
  Met de zoon v/d schoenmaker Tackenberg Philip heb ik school gezeten.
  Als we naar school gingen en de schoenen waren nieuwe zolen toe, een tas mee met de schoenen.
  Geld voor de schoenreparatie, en geld voor de kapper.
  Die ernaast zijn zaak had dhr Voncken, die knipte je een eenheids kapsel.
  Maar dan kwam ’t behangplaksel erop voor een mooie look., na een week was ’t nog hard Ha Ha.
  Woon nu reeds 32 jaar op de Heerlerbaan, maar denk
  met plezier terug aan een onbekommerde tijd.

 27. Ook ik ben geboren in de Potgieterstraat, naast ons op de hoek was de kruidenier van Wiel Eijgelshoven ,en daarnaast was de slager Heuschen. De slager en de kruidenier waren broer en zus.

  Zelf heb ik ook een zus.
  Het was een mooie tijd met veel mooie herinneringen.
  Het is leuk om dit allemaal te lezen .

  Zelf heb ik op de Mariaschool gezeten .
  Er werkten Juffrouw Nelissen,juf Brounszwaar,juf???

  1. Voor mij is de naam Dorenberg heel bekend .Mijn schoonzuster Is geboren in de Potgieterstraat en is van een tweeling ,Tonia en Liesbeth,er is ook een zuster Wilma en een zuster Lena.Zijn dit misschien Familie van u.Ik heb ook Corrie Koster gekend,ze woonde ook in de Potgieterstraat daar heb ik mee samen gewerkt bij het Limagas aan de Schaesbergerweg ,Cor haar moeder was daar voorwerkster.Ben ook bij haar huwelijk geweest.Hopenlijk hoor ik hier nog iets van.Vr Gr A Spoelstra

  2. Dag Annie,
   Ik heb ook op de Mariaschool gezeten. Daar waren inderdaad Juf Nelissen, Juf Bronswaer (bromsnor) juf Leufkens ,Juf Maerschalkerweerts(hoofd van de school de rest weet ik ook niet meer. Als de kapelaan kwam gingen ze altijd naar de gang en stonden wij altijd stiekem te kijken wat ze deden haha. Vonden we toen spannend. Ik had wel 3broers en 2 zussen. Met 3 man op 1 kamer gezellig. De winkel van wiel Eygelshoven is naderhand door zijn dochter Mia en haar man Jo Gorissen overgenomen. Daar heb ik nog gewerkt. Als ik dit allemaal lees komen er steeds meer dingen uit mijn jeugd naar boven. Fam Rog, Fam Keen, Fam Koster van de limonade en het bier. Fam Douven, Ladeur, Overs, Grijn, Braam. Boerakker,Linssen, politie Melenoors. van Heur,

   1. je bent no 46 vergeten , je kwam veel bij ons over de vloer ,net als henk en gonny .ik heb nog verschillende foto’s waar ji op staat. Ook je vader en moeder staan nog op enkele.
    Als je interesse hebt laat me dan effe wat weten.

    groet Leo.

 28. Mijn moeder is geboren in Heerlen en heeft in de boerderij op de Molenberg gewoond. Ze zijn naar Helmond verhuisd net voordat de 2e wereldoorlog begon. Wie weet hier iets meer over te vertellen.
  De naam is Rompen Andreas (Andre)

 29. Idd. het waren tijden ,waaraan je denkt aan je jeugd,zoals mijn broer het beschreef.Maar met dat verschil ,dat ik vrij vroeg van de Molenberg ben weggegaan ,m.b.t. het bijzonder onderwijs .
  Het ? vraggteken bij de Fam .Kurvers ,die de VIVO-winkel hadden ,behoort Fieny.Die toch wel het langst bij haar ouders heeft gestaan in de winkel.
  Ik denk ook dat vele molenbergers van mijn leeftijd ,Smidje nog kennen.
  Deze man en zijn vrouw waren toch op leeftijd,die de Speeltuin Molenberg open hielden.Woonden op de Hoek van de Roemer Visscherstraat/Potgieterstraat.
  Wanneer de Speeltuin om 10.00 uur openging ,stonden wij gekken aan de deur voor hun huis en liepen met hun mee naar de speeltuin,om in de gunst te komen om te bellen als de Speeltuin dicht ging.
  De Theresiaschool leende zich goed voor Karbiet,want onder het afdak van deze meisjesschool,was de echo geweldig en zelfs bijna door de wijk te horen.
  Doortje is bijgebleven ,in die zin ,dat ik voor kwaadheid snoep ,door de winkel had gegooid.Gelukkig wist mijn moeder wat waar was en niet, want deze strafte streng hahaha.
  Kapper Jan Voncken werd al geinstrueerd hoe ze mijn broer en ik moesten knippen als we van school kwamen.De melkboer Pierre Vonken en zijn broer Wiel die aan de jan camperstraat zijn winkel met zijn vrouw ( zus van Doortje).
  Misschien ook wel leuk om te vertellen ,dat we sávonds rond half zes op de hoek van de staringstraat/Kerkraderweg ,dus zeg maar bij de sigerenwinkel Hueber,kwamen de reisbussen om de mensen van de Philips naar his te brengen.Het bijzondere was de soorten reisbussen.
  Je neemt de herinneringen mee in je leven ,maar zal die tijd nooit meer terugkomen.
  Ik woon zelf ook in mijn geboortewijk Heerlerbaan ,maar denk toch aan Molenberg terug ,omdat ik gewoond heb 25 jaar.En soms als je over de kerkraderweg rijd ,kijk je automatisch naar de Guido-gezellestraat waar we gewoond hebben.

 30. oh ja de familie smidje van de speeltuin.
  Daar hebben wij als kinderen geweldige tijden mee gehad. Wat hebben deze mensen veel voor de jeugd van de molenberg gedaan in de 60er jaren.
  Als t weer te slecht was om de speeltuin te openen kon je altijd bij hun thuis in de tuin terecht. Daar hadden ze een omgebouwde stal, waar flims, spelletjes en allerhande kinderspelen georganiseerd werden.
  Zelfs kreeg je er gratis limonade, van die lekkere prik limonade, nu bijna nergens meer te krijgen van het merk selpa…..ook als je er stiekum met je vriendje omging,wat zeer spannend was hahah, werd door hun nooit iets aan anderen vertelt. Ik kan me nog goed herinneren toen eerst mevrouw smitje stierf… dat was echt een teleurstelling voor ons kinderen. Ik kan me niet meer herinneren of meneer smidje toen nog wel de speeltuin heeft behouden????
  Ook aan de speeltuin zijn geweldige herinneringen, we waren er in de zomer 6 weken lang….geweldig en geen minuut verveling….

 31. Mooie verhalen van de Molenberg.wij zijn bijna allemaal geboren in de Bilderdijkstraat.Mijn vader woont er nog.Op de Joost van de Vondelstraat was toch ook de stomerij van Knoors vroeger?Ik heb er een fijne jeugd gehad.

  1. Ik kan me nog herinneren dat mijn moeder vroeger wel eens bij jullie kwam, en ook maar toen woonde ik niet meer op de Molenberg 2 broers van jou in ieder geval neem ik aan dat het jou broers waren de jodeljerries genoemd werden dat weet ik dus nog van mijn moeder.
   Zij konden goed jodelen en traden ook overal op, of heb ik het nu mis?

 32. Ja, die speeltuin van onze Molenberg, daar grenzend aan het Zusterbosje. Puur kindergeluk! Moeten we daar niet eens een stukje over schrijven?
  Meneer en mevrouw Smids met hun primitieve omroepinstallatie waardoor moderne muziek klonk van de Blue Diamonds of de Everly Brothers. De korte en de lange houten glijbaan. De kokosmatjes met kaarsvet ingesmeerd onder je kont om harder te kunnen gaan. De rollende ton de klimrekken en het reuzendamspel. De familieschommel en de schuitjes. Het voetbalveldje onder de appel- en perenbomen. Het pierenbadje onderin. De overdekte rolschaatsbaan en het snoepwinkeltje waar je zelfs als kind losse cigaretten van Lexington kon kopen voor een cent of 4. Herinneringen genoeg lijkt me. Wie opent?

 33. En niet te vergeten de heer Schillings, dacht uit de Tollensstraat, als oppasser.
  De heer Loenders in het snoepwinkeltje. Die had ook pony’s staan bij de Nicolaas Beetsstraat.
  Verder had je nog de kabelbaan, de 4 schommelpaardjes, de ronde schijf, de zandbakken en de klimrekken.
  Vele uren heb ik er in de vijftiger jaren doorgebracht.
  En het spannendste was als de ambulance kwam omdat iemand een arm of been gebroken had.
  Jammer dat deze speeltuin nu gesloten is.

 34. Hallo Ton,
  Geweldig verhaal en wat leuk dat ik je vandaag in levende lijve heb mogen begroeten. Zoals ik al zei zijn veel van die details niet meer paraat, maar als je ze dan weer leest komt het weer bovendrijven. Mijn broer Ton heeft hier ook enkele prachtige verhalen neergeschreven. En wat een reacties van oud-Mühlepieke! Enkelen zijn mij bekend, maar lang niet allemaal. Jij vertelt o.a. over meester Stijfs, waarvan ik kan vermelden dat hij afgelopen woensdag helaas op 86-jarige leeftijd is overleden. En hij is niet de enige die niet meer onder de levenden is. Kun je zien hoe oud dat we zelfs inmiddels al zijn. Mijn Broederschoolperiode was uiteindelijk in de jaren 1950-1956. Een speciale groet gaar hiermee naar André Simon, waarmee ik lang bevriend ben geweest. Zijn moeder kon lekker koken, uiteraard Indonesisch. Kan me nog goed herinneren dat ze met een grote zak rijst op schoot zat, waar ze de zwarte korreltjes uit haalde. Zijn vader ging altijd te voet naar zijn werk en dan zag ik hem lopen op de Voskuilenweg. Hij had altijd een witte uitgevouwen zakdoek in zijn hand. En inderdaad hij had een zus namens Daisy. Vond ik toen al een knappe meid!

 35. Hallo allemaal,

  Ik vond het èrg leuk deze verhalen gelezen te hebben en herken heel veel van wat jullie schrijven vele namen zoals b.v kapper Voncken die een leuk zoontje had, ik vond hem meer als leuk hahaha terwijl ik misschien pas 7? was, mijn vader ging daar des tijds zijn haren laten knippen ik meen ook mijn broer Jack en dan de magneet vergeet ik ook nooit ècht een
  rommelwinkeltje met lekker veel snoep, de speeltuin ook met lekker snoep met meneer Loenders, maar mijn moeder hielp ook met snoep verkopen en kinderen hun wonden te verzorgen en alles ging toen der tijd vrijwillig, zoals b.v Koninginnendag hielp mijn moeder ook mee met alle spelen en konden de kinderen bij ons op de tuin warme chocomel komen halen, daar deed mijn vader dan voor zorgen ze noemde het bij ons de Noordhoek op de hoek van de Joost van vondelstraat 78 woonde wij. Mijn moeder organiseerde ook van alles b.v de mondharmonikaclub en toneelstukken wat in het Patronaat werd opgevoerd en maakte zelf ook al die kleren en Sinterklaaspak en zwartepietenpak ook en speelde toen altijd voor zware piet en Sinterklaas weet ik niet meer zeker of dat Schillings was? ik weet wèl hij woonde in de Tollenstraat ik meen 1 of 2 deuren naast Fam Kisters, wie o wie kan mijn moeder nog Riet v.d Oord heeft veel goed werk gedaan en heb ook ontzettend mooie herinneringen aan de Molenberg waar ik ook geboren ben. Maar op 10 jarige leeftijd is mijn vader overleden mijn broer Jack was 12 en toen zijn wij naar de Heksenberg verhuisd waar ik overigens ook mooie herinneringen aan heb, maar anders.

  1. Dankjewel! Snieders, lèuk dat wist ik niet dat zijn voornaam piet was.
   Maar mij schoot wèl achteraf te binnen dat het niet Schillings was en dat hun idd op de hoek van da Costastraat woonde en je was van uit achterom het paadje zo daar.

 36. Hallo Marga v.d Oord.Ben voor twee weken naar 59 Jaren nog eens wezen kijken op de Molenberg nou dat paadje hebben ze dicht gemaakt in de Tollensstraat,en veel veranderd is het ook niet vind ik op de Molenberg de straaten zijn breeder geworden dat de Autos kunnen parken,en nu kun je de huizen koopen waar er niets meer aan de Hand is veel groeten van J.Snieders.

  1. Ooo lèuk dat je daar nog eens heb gekeken, zelf ben ik er 45 jaar niet meer geweest, jammer van die paadjes want zo kwam je overal lekker snel en vond het ook overal altijd leuk ook in de witte wijk kon je door vele paadjes. Ik heb de wijk nog wel vaker zo gezien en weet dat er pakeerplaatsen zijn gemaakt en toen der tijd ook verbouwd zijn maar ik heb ze van binnen niet meer gezien, maar van de buitenkant vind ik ze nu lelijk, kunnen ze beter de muren schoon spuiten zal zèker een ander en mooier gezicht zijn, maar ik vind het wèl zo nog nostalgie en wat hebben dat wel hoor! misschien omdat ik er gewoond hebt?
   dankjewel! voor je antwoord.

 37. Lees met veel plezier alle verhalen over de Molenberg. Maar nu kan ik het niet laten om ook eens te reageren. Marga v.d. Oord vraagt wie haar moeder kent … ik heb nog bij ’tante Riet’, zoals wij haar noemden, op de mondharmonikaclub gezeten. We repeteerden bij jullie in de woonkamer. Geweldig! Ik herinner mij haar ook als zwarte piet. Ik heb nog ergens een foto van een verjaardagsfeestje bij jullie in de keuken .. zal eens zoeken.
  Wij woonden in de Da Costastraat op nr. 4. Vanuit onze tuin konden we zo op julli tuin kijken. Mijn broers zijn Paul, Frans-Jozef, Martin en Hans. We zijn in 1964 naar Schaesberg verhuisd.

  1. Hoi Mathilde,

   Ik lees hier net toevallig jou verhaal, wat lèuk dat jij hier reageerde.
   Dus jullie waren al eerder verhuist toen mijn vader stierf want dat was in 1967 terwijl ik jullie naam nog hèèl goed kan herinneren ( trouwens wij mijn man en ik hebben nog ooit eens een auto een Audi gekocht bij jou broers op Heerlerbaan ) en toen hebben wij het ook nog even over mijn moeder gehad, mijn moeder is al overleden in 1985 ze was 55 jaar en had leukemie en ik was toen 7 maanden zwanger van onze zoon en enigste kind dus ze heeft hem niet meer kunnen zien jammer genoeg, hij was en bleef voor ons een grote herinnering aan haar tot vorig jaar februari onze zoon dodelijk verongelukte op 26 jarige leeftijd klap boem uit ons leven gerukt, zonder afscheid van hem te kunnen nemen ( daar kom je nòòit overheen en is ontzettend zwaar dat je als ouders zijnde je eigen kind overleeft ) en het was altijd al zwaar dat ik mijn moeder vroeg moest missen want ik had nog zoveel vragen, maar je kind is werkelijk niet te bevatten en ook hèèl anders om te verwerken, bij ouders lukt dat enigzins, maar je kind??? Maar ik vind lèuk dat je mijn moeder nog kan herinneren en dat jij in de mondharmonikaclub hebt gezeten, mijn broer Jack ook nog, maar ik was daar waarschijnlijk nog te jong voor of geen zin hahaha ik weet het eigenlijk niet waarom ik niet? denkelijk toch net te jong en denk dat je in de leeftijd van mijn broer bent of waarschijnlijk iets ouder, weet je ik kan mij zelfs nog heel goed herinneren de blauwe pakjes wat mijn moeder allemaal zelf had gemaakt, de meisjes hadden een blauw rokje en zo’n diadeem in de haren met een rozet erop met een steen erin, en de jongens hadden de korte broeken in het blauw in dezelfde stof en een vlinderstrik haha dat ik dat nog weet hè want ik moet toch nog best klein geweest zijn, maar ik vond het zò mooi!!! daarom zal ik dat nog wèl weten.Ja ik kan mij ook nog goed herinneren het Sinterklaaspak en 3 zwartepiettenpakken ( groen blauw en rood) ze speelde elk jaar weer voor zwarte piet zolang ik mij kan herinneren en dat is ècht lang, maar ik kan mij niet herinneren dat bij ons in de woonkamer werd geoefend met mondharmonika spelen, ik vraag mij af waar ik dan was? haha hier ben ik zelf een stukje kwijt ( terwijl ik me zoveel nog kan herinneren en mijn moeder veel organiseerde voor kinderen en voor ouderen ( gezellige busreisjes zonder demonstraties dat was toen niet, het was puur voor de gezelligheid ) en alles deed ze vrijwillig omdat ze dat lèuk en gezellig vond, en kinderen en ouderen het dankbaarste vond, ik vind het ècht leuk om hier wat op gehoord te hebben Mathilde.
   Groetjes van Marga

 38. Ik ben geboren op 28 september 1937 in de hofdijkstraat 37 en in 1953
  verhuist naar nr 11. Onze buren waren toen de fam. Hol op 39 en de fam.
  Malherbe op nr.35.Ben Malherbe was 20 dagen ouder dan mij.Speciaal aan
  Ben bewaar ik veel goede herinneringen
  Groeten aan alle oude bekenden.

 39. Wilma grijns schrijft dat bij de smidjes van de speeltuin films gedraaid werden maar ik kan me alleen vullop in de staringstraat herrinneren die deden ook altijd alle feestjes voor kinderen organiseren leuke herrinneringengr diny klomparends

  1. Ja Diny ik kan ook geen Smidjes herinneren maar alleen Vullop kan ik mij nog goed herinneren, die deden idd ook alles organiseren voor kinderen.
   Films draaien en kienen wat ik zèèr leuk vond als kind zijnde kon je ook nog mee winnen, en regelmatig deelde ze kleurplaten uit voor te kleuren en nog veel en veel meer deden zij, mooie tijd was dat.

   Groetjes Marga.

  2. hallo Diny, je hebt volkomen gelijk, de naam vullop was het niet de smidjes….. hoe is t trouwens met jouw???? niks meer van je gehoord, sinds je verhuist bent…..

 40. Leuk al die verhalen! Ik ben in 1955 geboren in de toen nieuwe huizen aan de Nic. Beetstraat en ons gezin is in 1960 verhuisd naar de Joost van Vondelstraat. Omdat die straat op de grens lag van de ‘oude wijk’ en de ‘witte wijk’ heb ik zowel op de Maria als Theresiaschool gezeten. Eerder op de kleuterschool Gr.Bruningstraat en later ook nog op de Regina Pascis! Ik ken ze dus eveneens nog allemaal; onze schoenmaker dhr. Bergmans in z’n kelder, Mw. Swinkels, Tant Magneet, Vivo Jan Kurvers, de kappers Hueber, Vonken en Zenden, de kolenboer Pietje Snijders, de verfwinkel Van Wersch, alle cafés……..Kortom; ik ben er geboren, heb er geleerd, gewerkt en heb er liefgehad. De mooie herinneringen blijven….
  Groeten aan alle oude bekenden.

 41. Geboren in 1940 in de karel v/d oeverstraat. Al meer dan 60 jaar gelden vertrokken naar andere oorden. Maar veel is mij nog bij gebleven . De staringstraat met de regelmatige open lucht film voorstelingen voor de jeugd georganiseerd door de buurtverenigiing,De wei van langoor om te sleeen,de broederschool waar ik mij nog broeder arnoud kan herinneren. De kerk die een forse stempel op de bewoners drukte, De wedijver tussen de jeugd van schaesberg en de molenberg die vaak in grote ruzie eindigde en vooral niet vergeten de voetbalclub VVH die in de hoogste klasse tegen clubs als PSV en Sparta speelden.Kan mij nog wel veel herinneren over die tijd

 42. Hallo Mensen Van de molenberg. Ik heb in de tollenstraat 14 gewoond achter onze tuin Doctor schaeppmanstraat woonde Marcel Kloos zijn vader was geloof ik loodgieter. De Buren in de tollenstraat
  Bijv. Scheijen die hadden later een autorijschool dan nog Van Westerop en Amando Jansen.
  Op de hoek Van de tollenstraat/da Costa straat was een snoep en sigarenwinkel toen wij zondagsgeld
  kregen gingen wij daar snoep kopen. Op de andere hoek woonde Marjan Van Gorp. O wat was ik verliefd
  in haar. Aan de Fam. Kisters herinner ik me ook nog. Wij zijn in 1967 naar Duitsland verhuizd.
  Ik hoop dat mijn nederlands nog te lezen is. Misschien heeft nog iemand herinneringen.
  Groeten hit duitsland.
  Dick

  1. hallo ben t zusje van
   anny dirks dorenberg
   gewoond in de potgieterstraat 63 t.o fam koster en fam zenden,fam van kan
   daarna zijn wij naar de dr schaepmanstraat verhuisd een gezellige tijd daarna ben ik naar sittard vertrokken toen heb ik in eindhoven gewoond
   t was een geweldige tijd

  2. Hallo Dick,
   Ik weet niet of jij je mij nog herinnert. Ik woonde in die tijd in de Joost van Vondelstraat op nr. 78.
   Wij hebben samen met o.a. Amando, Theo/Herman, Marcel op de Don Sartoschool gezeten.

   Groetjes,
   Jack.

   1. Hi Jack, ja ik kan mij nog herinneren. Ik heb nog een tijd met
    Sjef Ritzen contact gehad die zit in heerlen bij de belastingsdienst.
    Daar moest ik altijd heen vanwege omzetbelasting van mijn Tweede
    Huis in zeeland. Na ja misschien lees ik wel nog iets van jou.
    Groeten
    Dick

 43. Goedemorgen waarde neef,
  Prachtig stuk waarvoor dank. Zoals je wellicht weet, is mijn vader al vroeg begonnen met fotograferen. Ik heb dan ook een scala aan visueel materiaal over Heerlen tussen pakweg 1959 en 1994 -toen zijn ze voor de derde keer en nu definitief naar Echt verhuisd. Ik vind je verhaal inspirerend en overweeg dan ook binnenkort enkele anekdotes te gaan schrijven, inclusief fotomateriaal. Hou je op de hoogte!
  Hartelijke en familiaire groet,
  Hans

 44. en naast de schoenmakerij lag kapper vonkenhij kon maar een kapsel knippen, de tondeuse op standje verschrikkelijk, je hield bijna geen haarmeer over, en dat in de Beatles tijd op het einde van de Kerkraderweg was ook nog een klein supermarktje, cash and carry genaamd, ja Tackenberg herinner ik me nog goed, hij vertelde nog wel eens over de oorlog in Rusland
  ik heb zelf op de Kerkraderweg gewoond, schuin tegenover de sigaren winkel

 45. Hallo meulenpieken, ook ik ben op de Molenberg geboren en getogen.
  Ik ben een van de 7 kinderen van van Rijt.
  Veel namen die ik hier lees zijn mij ook bekend.
  Wij woonden tegenover kapper Liselotte in de Karel van oever straat .
  Na ongeveer 8jaar zijn we verhuist naar de genestetstraat.
  Hub van Dam,Wim Frijns, en het winkeltje Jan de Held, politie van Eisden,zijn nog namen die ik mij uit de Karel v,d oever straat herinner.
  Ik heb op de Maria school gezeten,net zoals mijn zussen Elly, Lea,marijke en de jongste Monique.Mijn broers René en Ronny gingen naar de broeder school.
  Truus Simons Nelleke van Herpen Jose hawinkels woonde toen der tijd ook in de Karel v,d oever.

 46. Mijn naam is Maria Volbeda en ben op 6 mei 1950 geboren, en heb ook altijd op de Molenberg gewoond.
  Eerst op de Kerkraderweg 97 en later op de Joost van Vondelstraat 82. Wij waren met 6 kinderen en zijn allemaal op de Molenberg naar school geweest. De meisjes Jetty, Maria en Willy. De jongens Henk, Jo en Aart ook. Op de Joost van Vondelstraat 82 is mijn moeder een frituren begonnen. Die mis ik dus in de verhalen :-)). Heb in mijn jonge jaren daar zelf ook ingestaan na mijn werk. We waren beroemt voor onze zelfgemaakte kroketten Enig om die verhalen allemaal te lezen. Mijn zus Jetty heeft tot haar dood, nu al 3 jaar geleden in het huis op de Joost van vondel gewoond. En eigenlijk kende de hele Molenberg Jetty wel en Jetty de hele Molenberg En ja, ook ik heb meegevochten tegen de sjaaspieken hartstikke spannend was dat. Groeten aan iedereen die zich ons herinnerd

  1. Hallo Maria, ik weet jullie friture nog goed, eest de houten deur door en dan kwam je op zo’n binnenplaatsje waar je ook naar de achtertuinen kon. Het “bestelraam” zat nogal hoog maar er was een verhoogde houten vlonder zo kon ik er net bij. Wij woonden eerst aan de nic. Beetstraat nr 14 daarna Joost van Vondelstraat 90 en daarna naar de witte woningen hogerop in dezelfde straat nr 53. Al die woningen zijn al afgebroken. Heb nog mijn goede herinneringen eraan. Af en toe wandel ik er nog graag. De Piuskerk zien opbouwen en afbreken. Een grasveld voor ons huis kreeg door toedoen van vrienden van mijn vader een pad het “Helderspad” stond op het bordje aan het pad. Snoep haalden we bij het snoepwinkeltje “d’r köster” op de hoek da costa/tollenstr. Het mannetje was ook de koster van de “nieuwe kerk” op de molenberg. Ernaast brachten we de schoenen voor te maken, achterom door de tuin. Groetjes Marjo Eijgelshoven-Helders

 47. Leuk om te lezen hoe jullie allemaal Molenberg herinneren. Meeste van jullie zijn allemaal wat ouder en hebben eerder mijn vader, Arno Fijnaut gekend. Wij woonde zelf in de Karel van den Oeverstraat.
  Zie veel bekende namen waar ik de kids van ken.
  Kwam hier terecht ivm het zoeken van bakkerij Voncken op de Joost van de Vondelstraat.
  Rick Fijnaut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.