[IN]Beeld: Station Heerlen

Begin januari 2012 kopte het Limburgs Dagblad “Komst Maankwartier zo goed als zeker”.

Het krantenartikel kondigt hiermee meteen het einde aan van het huidige station van Heerlen. Eerder keken we  al terug op de roerige geschiedenis van het voormalig en huidige station. Onlangs kwamen we in het bezit van enkele unieke foto’s van de sloop van het eerste station van Heerlen en gezien de komst van het Maankwartier, willen we deze nostalgische kiekjes graag met jullie delen.

Bron: Privé collectie | Station Heerlen in volle glorie
Bron: Privé collectie | Station Heerlen in volle glorie
Bron: Privé collectie | Station Heerlen in oktober 1985
Bron: Privé collectie | Station Heerlen in oktober 1985
Bron: Privé collectie | Afbraak toren station Heerlen
Bron: Privé collectie | Afbraak toren station Heerlen

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

23 gedachten over “[IN]Beeld: Station Heerlen”

 1. Herinneringen aan het oude staion zijn er legio. Wij hadden Joden verborgen aan de Gasthuisstraat en werden natuurlijk verraden. Als jongetje van 4 werd ik naar het station gebracht om afscheid te nemen van mijn vader. Gelukkig heb ik hem terug gezien en nog vele jaren gehad. Wie ook?
  Han

 2. Wat zonde dat men in de jaren 70/80 zulke architectonische blunders heeft begaan. Helaas is Heerlen op deze wijze mooi erfgoed verloren gegaan. Men had het verleden moeten koesteren en moeten verbinden met het heden. Goed voorbeeld is nu wel eens de nieuwbouw bij rotonde van vroegere Vogelzang. Gebouw achter bushalte. Het lijkt erop dat men zich schaamde voor het verleden van deze omgeving. Dat men af wilde van het industriele erfgoed. Maar let nu dat deze vorm van architectuur met aanpassingen weer helemaal in is. Maar dat hier nauwelijks meer iets van over is. Treurig. Wie is hier ooit verantwoordelijk voor geweest? Waar kunnen wij onze kinderen nog iets tonen van het verleden van Heerlen? Behalve een klein op zichzelf staand gebouwtje als een schacht van ON of van thermen. Nee, het had een kleine stad kunnen zijn die enigszins nostalgie had kunnen uitstralen over zijn roemruchte verleden in de jaren 40/50/60 met zijn vele jonge gezinnen, maar daar is niets van over. Nu ons afvragen waarom onze kinderen nauwelijks nog binding hebben met onze stad. Niet alleen verkassen hoogopgeleiden uit deze regio vanwege werkgelegenheid, maar ook vanwege identiteit. wat is nog een echte winkbuul en waar kan hij zichnog mee identificeren als het gaat om gebouwen in relatie met verleden.

  1. Armand
   Volledig met je eens – ik heb vroeger heel graag in Heerlen gewoond,
   eerst Huskensweg, later Laanderstraat.
   ook al woon ik al geruime tijd ongeveer 130 km verwijderd,
   Ik voel me nog altijd als Limburger, Heerlenaar en Winkbüül.
   Ik kwam er tot een gegeven moment graag en vaak, ik moest altijd Heerlen in
   voordat ik naar Roda verder reed. Dus vrijwel elke 2e week was ik er.
   Heerlen is zo veranderd, en zeker niet in positieve zin.
   Er werd zo ontzettend veel kultuurgoed vernield, het karakter van Heerlen vernield,
   herinneringen en waarden de grond in gestampt.
   Mijn stad Heerlen, de draad ernaar toe heb ik in ongeveer het laatste decennium totaal verloren.
   En dat voelt niet echt prettig.
   Ik rijdt nu langs Heerlen met hetzelfde gevoel als wanneer ik een willkeurige andere stad voorbij rijdt.
   Ik ga nu liever eens Kerkrade in of rijdt zelfs door naar Aken, als de tijd het toe laat.

   Het laatste waar ik enkele jaren geleden (2016?) nog eens in de buurt van Heerlen was?
   – Kasteel Terworm (hoera, juhuuu, het staat er nog) – maar het Centrum, geen moment behoefte gevoeld.
   – Het voor mij allermooiste zwembad Terworm, niks meer van te zien. Schande.
   Een verdere ontgoocheling:
   Onze oude woning aan de Huskensweg nog eens bezocht, achterom gelopen.
   Het pad waaraan vroeger ooit eens de moestuintjes van de ON en/of OVS lagen.
   Ook dat nooit meer, vroeger alles open tuinen, praatje met de buren geen probleem.
   Spontaan over het hegje stappen, even samen koffie of een pilsje drinken,
   gewoon op het gras zitten/liggen, lekker “ouwehoeren”,
   En kersen plukken van de buur-boom-takken die aan onze kant van de heg hingen, extra lekker!
   Met alle kinderen uit de straat ooit eens “olympische Spelen” georganiseerd, reuze pret.
   Door de ON1 ter beschikkng gestelde Penningen kregen een bandje of touwtje, dat waren onze medailles.
   Vele jaren later (10+) nog eens een bekende uit de buurt getroffen en die sprak meteen over “onze spelen”
   DAT allemaal gaat helemaal niet meer.
   Nu tussen de tuinen hoge (beton)muren, andere afscheidingen, afrasteringen,
   je ziet de buren niet eens meer. Hoe erg zo moeten wonen.
   Mij gedachte toen ik daar stond: het enige wat tussen de buren nog ontbreekt – een mijnenveld.
   Sorry, maar soms wordt ik er gewoon sarkastisch door.
   Niet alleen de kontakten zijn weg, ook een stukje sociale kontrole.
   Inbrekers en dergelijk pak verheugen zich ook,
   zij zijn nu ook onzichtbaar voor de buren, dat als voorbeeld van hoe ik die kontrole bedoel.
   Groeten en fijne paasdagen
   Frans

 3. @Armand : wat is er nog toe te voegen . Ik kan me nog herinneren , het oude station met de bushaltes links ervan . Elke zaterdag met mammie naar Heerlen .
  Wat jammer is , is dat Heerlen zich altijd heeft willen opwerpen in de vaart der volkeren en dit met de gedachte dat vernieuwing ook een moiere stad zou opleveren . Het tegenovergestelde is echter waar : de “boerderij” , het oude gemeentehuis , station , het “toetergebouw”van AZM …. allemaal op zich staande juweeltjes die het veld moesten ruimen voor wat ???? Moderne gedrochten zonder sfeer en uitstraling . Naast Sittard en Maastricht mist Heerlen gewoon gezelligheid en sfeer . Natuurlijk is er en enorme keus vwb shoppen , maar dat is het dan ook . Jammer .
  De enigste plek waar je nog wat kan zien is als je hoger als 5 meter kijkt : dan zie je hier en daar nog mooie oude gevels . Met een spuuglelijke winkel eronder .
  Het gemeentebstuur heeft zn best gedaan een mooie skyline te ontwikkelen als je de stadsautoweg naar onder geraced komt , daarachter en sfeerloze city .

 4. Ik ben het roerend eens met Armand en Bas. Heerlen WAS een prachtige stad en had het nog kunnen zijn. Niets is er meer van over. En nu gaan we een nog moderner gebouw krijgen, het maankwartier een prestige-projekt. En wat hadden wij een mooi station, met een uitstraling. Het begon al met het spuuglelijke gebouw van het vroegere AZM op de Akerstraat met zijn blauwe gevels. Jammer dat er zoveel architecten en gemeentebesturen niet vasthouden aan historische gebouwen. IK raad echt iedereen aan om eens naar oude foto’s te kijken, dan weten jullie wat wij bedoelen.
  Christine

 5. Mooi is wel het mijnmuseum dat nog staat en het Royaltheater. Vanuit mijn slaapkamer zie je de letters ON staan. Daarnaast alleen nog maar oude gevels in de binnenstad die herinneren aan de goede oude tijd.

 6. Was ir. George Willem van Heukelom (1870-1952) van het Bureau Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen in 1912/13 misschien de architect van het station in Heerlen? Hij was in 1913 de architect van het hoofdstation in Maastricht, ook met zo’n toren.
  En was hij ook de architect van de stations van Voerendaal, Klimmen-Ransdaal en Schin op Geul, zoals door Monumentenzorg e.a. wordt gesteld?
  Het lijkt er niet op.

  In 1913 kreeg het station een toren, maar een vergelijkbare toren was omstreeks 1900 al aanwezig, nl. die van Hotel “Victoria” in de Stationsstraat 19, schuin aan de overkant van het station: http://www.rijckheyt.nl/sjablonen/rijckheyt/pagina.asp?subsite=100&pagina=178

  http://www.panoramio.com/photo/114584279
  http://www.panoramio.com/photo/113568939

  1. “Was ir. George Willem van Heukelom (1870-1952) van het Bureau Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen in 1912/13 misschien de architect van het station in Heerlen? Hij was in 1913 de architect van het hoofdstation in Maastricht, ook met zo’n toren.
   En was hij ook de architect van de stations van Voerendaal, Klimmen-Ransdaal en Schin op Geul, zoals door Monumentenzorg e.a. wordt gesteld?
   Het lijkt er niet op.”

   Ja dus inderdaad ir van Heukelom, ook Eindhoven Weert Geldrop Heeze Maarheeze

 7. Hans ben jij familie van Johan v.d. Woude?
  In de jaren 60/70 wethouder in Heerlen voor de P.v.d.A, hij zorgde ervoor dat in Heerlen Noord sportpark “de Varenbeuk”gebouwd werd.
  An.

   1. Waarde Heer van der Woude,

    Ik stuurde u een bericht via stamboom forum, echter de verzendknop zat een beetje raar boven het vakje verzenden, waardoor ik even niet weet of u mijn bericht heeft ontvangen betreffende Limburgia en Neerlandia. Het is ook vreemd dat een afschriftje van mijn bericht dan niet verschijnt in mijn postvak uit.
    Ik hoor graag even van u, dan zal ik het bericht opnieuw sturen.
    Hartelijke dank! groet Peter van Dam.

 8. Hotel “Victoria” in de Stationsstraat 19 had net zo’n markante toren als het station.
  Naast Hotel “Victoria” verrees op nr. 17 het Hotel Pommé.
  Op 10-8-1916 werd nl. door architect Bartels de bouw van een hotel voor de heer Pomme aanbesteed (De Telegraaf van 11-8-1916). De hoogste inschrijver was J. Leunissen van Schaesberg met f. 55.800 en de laagste inschrijver was J. Laeven uit Heerlen met f. 45.990. Deze architect Bartels is vermoedelijk Anthonius Johannes (Anton) Bartels (1879-1966), die kantoor hield aan het Tempsplein 25-26 in Heerlen. Hij begon zijn loopbaan op het kantoor van architect Jan Stuyt (1868-1934) in Heerlen.

 9. Hallo Frans van Oort,

  Was jouw vader verbandmeester op de ON I? Ik heb 22 jaar op de Huskensweg 34 gewoond (de zogenaamde Fransche School). Jouw zus had een gele regenjas, vraag het haar maar eens. Jullie woonden op de Platte daken (andere namen schieten mij te binnen, Schlangen, Van der Veen (mijnpolitie), van der Veer (idem), Glebocki, Nieuwkamer, Uyterschout, Mevissen, Heuvelmans (organist kerk Sittarderweg), Michalski, van Hooff, Hursel (op de uitgang van de mijn aangereden en dodelijk verongelukt, Robroek. Ik ben het helemaal met je eens: alles is naar de knoppen geholpen. Gelukkig heb ik ongeveer 3.500 fotos van Heerlen, hoe het vroeger was. Groet Andre. .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.