Limburg en Friesland verbonden door de oorlog

In januari 1945 waren de gevechten bij de Maas in Midden-Limburg zo heftig geworden, dat de Duitse bezetter besloot tot evacuatie. Ruim 30.000 mensen uit Roermond werden geëvacueerd naar het Noorden. Ongeveer 20.000 hiervan belandden in Friesland.

In twaalf interviews vertellen betrokkenen over hun persoonlijke ervaringen. Hoe verging de evacuatie en de reis naar Friesland? Hoe werd men opgevangen, welke rol speelde de verschillen in geloof en taal? Elk verhaal wordt ondersteund door 5 tot 10 persoonlijke foto’s en documenten uit die tijd. De verhalen worden voorafgegaan door twee inleidingen: eentje over de organisatie van de evacuatie in Limburg en eentje over de organisatie van de opvang in Friesland.

Het boek ’30.000 evacues – Limburg en Friesland verbonden door de oorlog’ is in kleur uitgevoerd. Het gebonden boek bevat 160 pagina’s. Naast tekst zijn een kleine 100 foto’s en documenten opgenomen.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

One thought to “Limburg en Friesland verbonden door de oorlog”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.