Topsport aan de Molenberg

Ton Hotterbeekx schreef leuke herinneringen aan de Molenberg. Mijn herinneringen zijn nog iets ouder. We kwamen in 1953, kort na de watersnoodramp, naar de Hofdijkstraat, in het huis waar eerder de familie Hol gewoond had.

Naast ons, op de hoek van de Hofdijkstraat en de Molenberglaan woonde de familie Krumm. Meer naar beneden, naast Malherbe (zie stuk van Ton Hotterbeekx), woonde de familie Mulders en daarnaast de familie Bloemen.

De Hofdijkstraat was in de winter, samen met de S-bocht, inderdaad een echte sleebaan. Je kon sleeën tot beneden aan de Caumermolen.

Bron: Privé collectie | Paul en Léon van Loo op de slee op de Hofdijkstraat, januari 1959
Bron: Privé collectie | Paul en Léon van Loo op de slee op de Hofdijkstraat, januari 1959

Bij de eerste sneeuw werden de wegen voor het verkeer afgezet en begon de pret. Auto’s waren er nauwelijks en voor paard en kar werd het sowieso dan te glad. Als het begon te dooien weken we nog een paar dagen uit naar de weide in het Aambos, waar de sneeuw langer bleef liggen. Ik heb er nog zoete herinneringen aan.

Voetballen
Het café van Verweijlen was toen nog van Hermans. Verder had je Hotel Wilhelmina met het café van de familie Paulissen en het café Berg en Dal van de familie Schiffers, mijn oom en tante. Dat was ook het clublokaal van de roemruchte Heerlense voetbalclub VVH’16, die in 1953 nog in de hoogste afdeling van de KNVB speelde. Het voetbalterrein lag op de plaats, waar nu Bos- en Dalpad liggen. Ervoor was nog een smalle grasstrook, waar we als kinderen veel op voetbalden.

Bron: Privé collectie | Het voetbalelftal van de Broederschool op 30 april 1955. Staande v.l.n.r. Scheidsrechter, broeder Nicetas, Jef van de Broek, Henk van Neer, May Boel, Leo Hundscheidt, Wim Ritzen. Zittend v.l.n.r. Gerard Hueber, John Keulartz, Piet Habets, Maurice Lanckohr, Jean Römkens, Léon van Loo
Bron: Privé collectie | Het voetbalelftal van de Broederschool op 30 april 1955. Staande v.l.n.r. Scheidsrechter, broeder Nicetas, Jef van de Broek, Henk van Neer, May Boel, Leo Hundscheidt, Wim Ritzen. Zittend v.l.n.r. Gerard Hueber, John Keulartz, Piet Habets, Maurice Lanckohr, Jean Römkens, Léon van Loo

We voetbalden ook op het stukje gras onder aan het houtenketenbosje, bij de S-bocht en op een stuk grond tussen de huizen in de buurt van de Karel van den Oeverstraat. In 1959 werd het voetbalveld van VVH verlegd naar een plaats achter de huizen van de Kerkraderweg. De kleedlokalen waren in de schuur van de boerderij van Lanckohr.

Bron: Privé collectie | Dit was het elftal van VVH’16, dat in juli 1960 de amateurbeker van Limburg veroverde. Staande v.l.n.r. Martin Jevcenack, Toon Vranken, Jan Walraven, Sjaak Selder, Frans Lanckohr, Sjaak van Loo, Paul Baltus. Zittend v.l.n.r. Léon van Loo, Karel Wolters, Jo Schiffers, Paul Moonen en Mattie Fieten
Bron: Privé collectie | Dit was het elftal van VVH’16, dat in juli 1960 de amateurbeker van Limburg veroverde. Staande v.l.n.r. Martin Jevcenack, Toon Vranken, Jan Walraven, Sjaak Selder, Frans Lanckohr, Sjaak van Loo, Paul Baltus. Zittend v.l.n.r. Léon van Loo, Karel Wolters, Jo Schiffers, Paul Moonen en Mattie Fieten

Nog later werd het stadion Kaldeborn gebouwd, helaas te laat om de plek te worden waar de profclub Rapid zou kunnen spelen. Die fuseerde met Roda Sport en bleef in Kerkrade. VVH was de belangrijkste voetbalclub van Heerlen en geleidelijk aan kwamen steeds meer jongens van de Molenberg er spelen: Toon Vranken, Sjaak Selder, de broertjes Lanckohr, van Loo en Schiffers, Jan Walraven, Jan Rhoen, Pierre Sieben, Max Hillen, Jean Aerts, de jongens van Wolters, Jean Nijst en ik zal zeker nog een paar vergeten. Toen VVH’16 in 1967 fuseerde met Vrusschemig en omgedoopt werd Heerlen Sport waren de hoogtijdagen voorbij.

Bron: Privé collectie | Op deze zelf in elkaar gezette fiets deed ik mee met de wielerrondjes
Bron: Privé collectie | Op deze zelf in elkaar gezette fiets deed ik mee met de wielerrondjes

Wielrennen
Naast voetballen deden we ook wielrennen. We maakten een rondje van Alphenstraat, Gerard Bruningsstraat, Kerkplein, S-bocht af, Hofdijkstraat op en weer de van Alphenstraat in en dat een keer of 20. Cor van Herck won altijd. Hij was ook wat ouder en is later nog een tijdje amateur-wielrenner geweest. Een enkele keer breidden we ronde uit en gingen via Molenberglaan en Franciscusweg de steile Oliemolenstraat omhoog. Omdat er nauwelijks verkeer was was het minder gevaarlijk als het nu lijkt.

Bron: Privé collectie | De sigarenzaak van Hueber met links de vitrine waar de uitslag werd opgehangen. Op de foto Arie Kirkels, Gerard en Antoon Hueber en Léon van Loo
Bron: Privé collectie | De sigarenzaak van Hueber met links de vitrine waar de uitslag werd opgehangen. Op de foto Arie Kirkels, Gerard en Antoon Hueber en Léon van Loo

Ten tijde van de Tour de France waren er twee plaatsen waar dagelijks de rituitslag werd opgehangen: kapper Vonken en sigarenmagazijn Hueber. Niet iedereen was in staat het radiocommentaar van Jan Cottaar te volgen en als jongens fietsten we van Vonken naar Hueber om te zien waar de uitslag als eerste ophing.

Als er een Nederlander gewonnen had, Wim van Est, Gerrit Voorting, Wout Wagtmans, Henk Faanhof, Jan Nolten waren de toen de bekendste, was het natuurlijk feest en fietsten we zelf ook weer onze ronde.

Ik denk nog vaak met plezier terug aan die goede oude Molenberg.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

35 gedachten over “Topsport aan de Molenberg”

 1. leuke herinneringen Ton. Het vroegere VVH 16 werd in mijn jeugd o.a. versterkt door Bep Groenendijk. Veel zondagmiddagen ging ik met mijn vader naar het voetballen kijken. We zaten dan op die oude houten tribunes. Ook op wielergebied hield Molenberg zijn naam hoog. De door jou genoemde wielrenners heb ik menigmaal in actie gezien tijdens de z.g. ” duivelsrit “. Het circuit besloeg de Groene boord, de “oliemolenberg ” ook wel ” der sjtiele berg ” genoemd; via Bos-en Dalpad richting Voskuilenweg en weer naar de Groene Boord.

 2. Ook ik heb vroeger genoten van het sleeen bij ons in de buur! Wij woonden bovenaan de S- bocht en hadden binnen ook nog eens een fantastische uitkijk erop!
  als je meer foto’ s hebt zie ik ze graag op deze website. Ik zal er ook een paar plaatsen

 3. HALLO DORPSGENOTEN en VVH-ers,

  Wat een ontzettend leuke site..Ik ben Mick Snijders en woonde in mijn jeugd op de Molenberg in de Potgieterstraat 24…later in de Nicolaas Beetstraat en daarna weer op de ouwe berg..Hendrik van Veldekestraat 75 rechts naast de drie muren van het het paadje bij Joke Volkerijk.en Politieman Beuten
  De eerste schreden met voetbalschoenen werden gedaan op de broederschool bij Broeder Desiderius en vooral bij meester Jan Vroomans.We gingen vaak kijken naar de meester,die opvallend gekromd over het veld liep..Wij hadden ook een voetbalblaadje “De voorzet””Hierin stonden de wedstrijdverslagen.Apetrots was je als je naam genoemd werd.Wij speelden in geel blauw.In 1963 wonnen wij met de broederschool de finale van het oranjetoernooi met 3-0 in het nieuwe Kaldenbornstadion. Het was de voorwedstrijdvan Allemania Aachen en Ajax.en de Nato-taptoe. De openingstreffer maakte ik als linksbuiten met een omhaal….Ik was’ dat “jungske mit dee umhoal.
  VVH’16 speelden nog op het terrein aan de Kerkraderweg…de ingang was naast nummer 150
  Ik was inmiddels lid geworden van VVH16 .B2-A2-A1-1e elftal.
  Mijn leidersbij VVH waren De heren Lenting,Schrijnemakers,van Heur en Jeninga en Van Neer

  Ik speelde 1 wedstrijd tegen Kolonia in het eerste elftal met Paul Moonen,Rinus van den Boomgaard, Dre Reijnders,Martin den Dooper,TonPolitiek e.a.

  Bijzonder was het feit dat bij Kolonia mijn neef Pierre Snijders ook in de basis stond.Mijn vader en mijn oom hebben gebroedelijk de wedstrijd uitgekeken
  wij verloren met 1-0.Wat ik ook nog weet was dat in dat weekend Nederland van Brazilie met 1-0 wondoor een doelpunt van Humpfrey Mijnals

  ik ben gaan studeren en studeerde in 1972 af als onderwijzer.Ik accepteerde een baan als onderwijzer in Capelle aan den IJssel.i
  Ik bleef actief en werd lid en voorzitter van Xerxes kampioen van Nederland in 1980

  Heerlen het ga je goed

  Mick(Herman)Snijders

  1. Ik heb met Martin Dooper en Dre Reinders en Boy Politiek, Rinus van de Boomgaard gevoetbald maar dat was na het grote VVH16, daarna jammer genoeg een stuk minder omdat mijn baas en het bestuur wilden fuseren waar Bekkerveld tegen stemde en terecht.VVH16 was een grote club met al vroeger grote namen en in wat nu de eredivisie is met Zeekaf,Zanetti,etc.Toen naast ons cafe met die houten tribunes veel toeschouwers en met de wijnfeesten bij ons Fortuna54,RapidJC.MVV een tournooi,wat heb ik genoten,en wat konden De Munck,van der Hart,Smeets Etc drinken en dan heb ik het niet over de vrouwen die ze wilden versieren!Met Wiel Smeets en Jef Mommerts( Rapidjc ) Peersman(Sittardia )heb ik nog samen op het eerste gespeeld met VVH16 wat heb ik nog veel van geleerd!!Ook met mijn neven Jack,Leon.en Paul van Loo en velen anderen zoals Driek van het Hoofd,LangohrEtc.Had VVH moeten blijven wat ook de bedoeling was met het stadion.Was weer een grote club geworden!!Jammer alles weg!

   1. Hallo Rudi ,
    Bij toeval ben ik op deze site terechtgekomen , mijn zoon attendeerde me.
    Ik kwam jouw verhaal tegen .De herinneringen gaan dan een beetje met je op de loop.
    Ik weet niet of mijn verhaal chronologisch helemaal klopt maar corrigeer me a.u.b.De vroegste herinnering aan VVH’16 gaat terug naar de tijd dat het voetbalterrein tegenover jullie café lag.
    Ik herinner me, de in mijn ogen gigantische houten tribune met daaronder/naast de kleedlokalen.Naast de villa van veehandelaar Leufkens lagen de entree hokjes ,die nog lang nadat de club vertrokken was hier hebben gestaan.
    Hierna is de club naar de Kerkraderweg verhuisd.De realisatie van dit terrein had letterlijk nogal wat voeten in de aarde.Om de duizenden kubieke meters grond af te voeren is een heel spoorwegnet aangelegd,waarop treintjes reden die de grond afvoerden richting kiezelkoel. Toen het terrein ,met een prachtige grasmat klaar was ,hebben supporters in eendrachtige samenwerking ,de entreehokjes en de trappen naar het lager gelegen terrein gerealiseerd.
    Omkleden gebeurde bij de fam.Lankohr in de stal tegenover het woonhuis.
    De openingswedstrijd was afgepakt vol met supporters.
    Ik denk dat jij toen nog niet op het eerste speelde. Een of twee seizoenen na de opening speelde VVH tegen Tiglieja uit Tegelen.
    Als supportertje van een jaar of acht kan ik me herinneren dat het er erg hard aan toe ging.Frans of Maurice Langohr zelfs van het veld gedragen werd.Ik denk dat het fatsoen van de VVH supporters toen ervoor gezorgd heeft dat deze wedstrijd niet in een veldslag ontaard is.
    Uitwestrijden ben ik vaak samen met mijn vader gaan bekijken.
    Redelijk vaak werd er een bus gecharterd die bij café Schiffers vertrok.
    Een van deze supporterstochten heeft ons zelfs naar Wittenhorst gebracht.De uitwedstrijden tegen SVN, Waubachse Boys ,Kolonia , Groene Ster ,Chevremont, KVC Oranje (met Angstgegner Langenhuizen) werden met de fiets bezocht.
    Wat had VVH een geweldige ploeg met spelers als Akku Mommertz , Wiel Smeets ,Keeper Toine Genders Later met Peerman, Pierre Vrouweraets ,Paul Moonen
    Toine Carlier.(die steevast na de conditietraing op appèl verscheen).
    Dre Reinders ,Rudi Schiffers.Karel Bauling.Driek van het Hoofd .Martin den Dooper ,Sjaak van Loo ,Frans en Maurice Langohr.
    Wat was dit een heerlijke tijd.Dinsdags en donderdags op jullie trainingsavond werd er altijd een flink partijtje gevoetbald aan de randen van het veld.Ruimte zat.Viel er niks te voetballen dan werden de ballen opgehaald die langs of over gingen.
    Trouwens ik denk dat de meeste voetbalclubjes tevreden zouden zijn als ze het aantal toeschouwers haalden die naar jullie training kwamen kijken.
    Als snotapen hingen we altijd tussen de oudere supporters om de laatste nieuwtjes mee te krijgen.Wat dat betreft een leuke anecdote jou betreffend.Ik kan me herinneren dat je op handen gedragen werd.Een zeer begaafde voetballer die het tot het ned. amateurelftal zou schoppen.De supporters vonden je echter wat licht ,wat frêle.In een van die “langs de lijn gesprekken”werd besloten dat er op de mijn gewichten gemaakt zouden worden zodat je daarmee kon trainen om meer body te krijgen.Ik zou het leuk vinden als je me hier eens over inlicht of ze dit werkelijk gedaan hebben.Het fanatisme van de VVH mensen kennende denk ik dat ze hier inderdaad mee aan de slag zijn gegaan.
    Na de fusie met Vrusschemig heb je nog samen met de zoon van voorziter Lempers het centrale verdedigingsduo gevormd.Top kwaliteit !Later is deze jongen Lempers ( ik ben zijn voornaam kwijt) naar FC Twente vertrokken.Is daar echter nooit echt doorgebroken.
    Terecht zeg je dat VVH ’16 alles in zich had om een grote club te blijven ,en verder door te groeien.Een fantastisch tweede ,,dat bij blessures van eerste elftal spelers
    . altijd voor aanvulling kon zorgen zonder dat de kwaliteit van het eerste in het geding kwam ,veel jeugd , een goede accomodatie. Waar ging het fout.Ik vraag me zelfs af ,of op professioneel vlak niet hetzelfde rampscenario in gang is gezet door het niet samenwerken van onze prof ploegen.
    Ja Rudi, ik sluit me aan bij je laatste melancholieke woorden ;Alles weg”.

    1. het vvh terrein lag schuin chter ons huis aan de kerkraderweg, 2 kleine hokjes voor de kaartverkoop waren er, de kaartverkoper rookte dikke sigaren waadoor het leek alsof de hojes in de fik stonden. ook zijn er nog eens hondenraces gehouden op het vvh terreinjammer dat vvh zo ten onder is gegaanmet de bouw van het kaaldeborn stdion had ieereen de verwachting dat vvh tot iets heel erg groots zou uitgroeien. We gingen nog wel vaak naar het grote stadion(daar stond een echte jukebox). wel is er ooit nog eens een taptoe geweest ik geloof ergens rond 1969. een leuke en onvergetelijke tijd

    2. Hallo Werner ik kom hier binnenkort op terug! Jo! Lempers was het die na Heerlen Sport naar HVC uit Amersfoort ging door Henny Hollink die daar trainer was!Hij heeft het niet gemaakt jammer!We waren samen bijna onpasseerbaar hij voorstopper ik libero!Je hoort van me:Rudie.

     1. Hallo Rudie. Ik ben op zoek naar Jo Lempers die als voorstopper bij Heracles heeft gespeeld. Weet jij meer over hem? Ik zou hem graag spreken over zijn tijd in Almelo.

    3. Hallo Werner ik kom er binnenkort op terug!In ieder geval was het Jo Lempers die door de trainer Henny Hollink naar HVC Amersfoort gehaald werd jammer dat hij het kon waarmaken!Mooi stukje in ieder geval van jou!Samen waren we een prachtig duo:Hij voorstopper ik libero.Rudie.

     1. Mijn vader Jo heeft maar 1 jaar bij Twente kunnen voetballen omdat hij geen vrijstelling kreeg van zijn militaire dienst.
      Daarna heeft hij 4 jaar bij Turnhout (BE) gevoetbalt om in ’76 bij Heracles Almelo te beginnen.
      Heeft daar tot 1980 gespeelt. In 1981 keerde hij terug naar het oude nest Heerlen Sport.
      Daar werd hij kampioen en zette daarna een punt achter zijn carriere.
      Dus om te zeggen dat hij het “niet gehaald” heeft..

      http://www.sportingheerlen.nl/upload/archive/heerlensport-interview-seizoen-1981-1982-jo-lempers.pdf

    4. Werner dat jij Tiglia nog weet uit Tegelen!Inderdaad keihard.Op veld bij stal Langohr!Daar speelde ik nog zaterdags op het A1 en zondags met het 2e.Met het tweede zijn we toen bij Chevremont kampioen geworden.Met Jan Walraven,Pierre Vrouwenraats,Max Hillen,Piet Claessen,Eddie Ritzen,Simons,Jacobs,Etc.Daar was toen Wiel Courver die voor mij kwam kijken!Later die week was hij bij ons in het cafe en daar zij hij dat ik alles in mij had om prof te worden.Hij was echt kapot van mij!Toen zei hij je moet sterker worden!Ik was heel snel maar toen inderdaad te frele!Mijn broer Jo zag het al voor zich.De mijnwerkers die bij ons kwamen hebben inderdaad halters gemaakt.Door iets aan een ruggewervel kon en mocht ik het niet!Dat was zo jammer voor mij.Iedereen was kapot!Daarna kwam ik op het 1ste in het stadion!Met de spelers die jezelf al aangaf!Weet je nog die wedstrijd van VVH16 en het Oud Limburgs eltal:4-0!Bij 50 jarig bestaan!Zij met Strolenberg,Wingen,Schaffrath,Smeets,Notermans,Belski Etc.Langenhuizen speelde toen bij Chevremont linksbuiten!Ik was rechtsback toen en speelde hem totaal van het veld!Daarna werd ik libero!Die rooie Langenhuizen was gek.Joep Hahn van SVN kwam toen. Die had of de voetbalschoenen vergeten, of wat anders!Altijd wat.Daarna kwam Knobel van MVV en Allemania Aken en kon ik een contract krijgen.Dat heb ik toen niet gedaan daar Krumbach van VVH 16 mij een pracht baan gaf.Dat was in die tijd meer als je met voetbal kreeg.De tijd met VVH 16 bij ons cafe vond ik zelf het mooist.Die tribunes,veel publiek!Daarna in ons cafe drinken.Met wijnfeesten hadden wij een tournooi met Fortuna 54 en Rapid JC etc.Cor van der Hart,Frans de Munck etc wat een voetballers maar ook vrouwenversierders!Prachige tijd!Daarna na de korte periode bij Langohr naar het stadion!Schitterend!Mooie tijd gehad met spelers zoals jij al aangafTrouwens mijn broer Jo is nu nog soms kwaad dat ik niet getekend heb bij MVV of Aken in de Tivolie!Die speelden nog Bundesliga.Wel heb ik nog wedstrijden met het Nederlands amateurelftal en het Limburgs elftal gespeeld!En nog diverse uitnodigingen voor andere wedstrijden.Ik heb nog alle uitnodigingen thuis in een album en de wedstrijden met het Nederlands Amateur Elftal!Ook de bronzen medaille die we wonnen in Belgie en het verslag van de wedstrijd om de derde plaats waar ik beiden goals maakte!En diverse dingen zoals het embleem van de oranje leeuw en lintjes en speldjes die je daarbij kreeg.Zo vergeet je het nooit!Maar om eerlijk te zijn:Ik was graag prof geworden.Maar het zij zo.VVH had de club van Limburg moeten worden er is niks meer van over!Dat is in en intens triest!Ik vergeet nog veel maar dan houdt het nooit meer op!PRACHTIGE TIJD om nooit te vergeten op de Molenberg.Nog een ding een jaar of tien geleden kwam ik met mijn vrouw Wiel Courver tegen!Weet je wat hij zei?Hey Rudie hij kon mij nog wat vond ik dat leuk.Wat hebben we nog veel gekletst toen.Hij wist nog alles over mij.Ik was een grote geworden zei hij..Het was leuk om te horen maar ik vond het ook weer een beetje erg omdat ik graag prof was geworden.Jo Lempers heb ik al verteld!Leuke familie trouwens.Een klein stukje van mijn voetbaltijd was dit. Groetjes Rudie.

    5. Hallo Werner, volgens mij heette die jongen Jeu Lempers (van Matthieu denk ik) het v.h. terrein aan de Kerkraderweg, schuin achter ons huis werd in de winter nog wel eens onder water gezet om te kunnen schaatsen bij strenge vorst

 4. Mooi om hier allemaal van die oude verhalen te lezen. Ik ben op zoek naar een of meerdere logo’s van vvh’16, Vrusschemig en de fusieclub Heerlen Sport, dit mogen best kopieen van speldjes e.d. zijn.
  Alvast bedankt.

 5. Ik weet nog goed met Rinus van de Boomgaard wat hebben wij vaak gelachen onder Fischer van RapidJC,zijn wij ons aan het omkleden voor een wedstrijd in het stadion is er telefoon voor hem.Helemaal bij de voordeur van het gebouw staat hij( eerlijk) poedelnaakt in de kleedkamer en loopt zonder ook maar iets aan door de hal waar veel de mensen stonden van de tegenpartij en van ons,en die keken allemaal,en dan zegt die met een stalen gezicht:Hebben julie zoiets nog nooit gezien?Wij hebben ons bezeikt en die mensen dat gezicht!Zoiets flikte hij en dan moest je nog voetballen.Wat een tijd toen!!

 6. Ze hebben het nu over matchfixchen,maar dat gebeurde toen al alleen anders.Ik kreeg bezoek van een zakenman die lid was van een club die bovenaan stond en die wisten dat ze het tegen ons moeilijk zouden krijgen!Wij kwamen er vaker en wij verstonden elkaar heel goed.Mijn vrouw pas getrouwd! was erbij.Hij gaf mij een giro enveloppe met geld erin en hij vroeg aan mij of ik ervoor kon zorgen dat zij wonnen,want ik was aanvoerder en laatste man.Mijn vrouw keek mij aan zo wat is dat?Ik zei toen(eerlijk)tegen hem:Dat doe ik niet want ik kan niet extra over de bal trappen of een eigen goal maken.Daarop zei hij dat ik eerlijk was maar tot mijn grote verbazing lag er de zondag voor de wedstrijd die enveloppe onder mijn deur.Ik heb toen tegen de trainer gezegt:Ik wil midvoor spelen en zei wat mij gebeurd was zonder namen te noemen!Ik maakte toen een goal maar we kregen er 3 tegen.Het jaar erop weer hetzelfde weer een enveloppe met behoorlijk geld zomaar onder mijn deur.Ik heb niets gezegd want niemand was bij mij thuis geweest,dus ik was gewoon laatste man en speelde volgens allen een geweldige wedstrijd,maar de keeper liet zo maar een eenvoudige bal door en wij verloren met 1-0.Wat er toen al gebeurde geloofd niemand!!!

 7. Ik weet nog goed dat ik toen ik ongeveer 16 jaar was dat wij tegen Huskense Boys moesten in Heerlerheide met het A1 van VVH16!Vreselijk als je daar moest voetballen!Eerst de koeien van het veld jagen en dan lag ook nog overal koeienstront!Emille Visschers kon heel goed keepen en voor die wedstrijd ik vergeet het nooit waren we aan het inschieten op hem!IHij was toen helemaal in het wit prachtig en ik speelde de bal voor me uit en zag niet dat die op die stront lag!Ik schoot de bal en hij ving hem,hij zat in dat prachtige wit totaal onder de stront!Wat was hij kapot en wij konden niet meer van het lachen maar dat gezicht van hemEn na de wedstrijd ook nog in een bakje met water wassen daar in de kou!Om nooit te vegeten!

 8. Ik snap niet dat nergens dat tournooi in Duitsland staat in Neuss meen ik bij Keulen!Emille Visschers,Henk Volbeda,Leon van Loo,Huub(Kuub)Dirks,Henk Bos,Sjef van de Broek,Herman Vegers,Harrie Koopman,Jan Rhoen,Leo Hueber,Jan Vrouwenraets,Herman Adams,Henk Duicks en ik zelf!Met Lenting als leider!Eerst in die tent daar.daar zijn we nog bijna verzopen want die lekte zo erg!Daarna in een soort pension met twee bedden opeen!Toen speelde we nog tegen Oostenrijk,Frankrijk etc. Met volkslied,met de Nederlandse vlag voor de wedstrijd over het veld!Handtekeningen uitdelen echt waar!Gezellig ontbijten op die lange tafels s,morgens als we uit de tent kwamen!Kregen we nog ruzie omdat mijn neef Leon wat had met een plaatselijk meisje en die waren daar zo kwaad dat ze s,avonds naar de tent kwamen!Dat was een leuke tiijd daar en allemaal zo onwaar met iedere keer het volkslied,met de Nederlandse vlag,handtekeningen uitdelen op die leeftijd je geloofde het gewoon niet!Ik heb er nog fotos van wat byzonder was dat!Hoe oud waren we toen?16,17,18,jaar?Meer niet!Het was echt Duits(Grundlich)!Geweldig!

 9. Het sleetje rijden vanaf de steile Hofdijkstraat en op de S-bocht kan ik me nog goed herinneren, begin jaren 60.
  De wei in het Aambos was meer voor familievermaak. Je hoefde daar niet echt te sturen, maar wel op tijd remmen.
  Als je dat niet op tijd deed en over het voetpaadje doorging werd het erg riskant. Via dat steile stuk kwam je verdomde gauw in de kuttelebeek terecht. Eraf springen was de enige mogelijkheid om te ontsnappen aan een nat pak. En dan maar je zijknatte sleetje uit de Caumer vissen.

 10. Hi Leon.
  What a great photo of the VVH team. I remebered it very well. The Van Loos were second cousins to us. I never missed watching a match. I was still playing for the VVH-B team (juniors) before I moved up to the A team and played with Rudi Schiffers and Emille Visschers etc, before I went to New Zealand in 1966 at the age of 18. I played top league here in NEw Zealand in the late sixties until I got married. Great time. Great memories of VVH when they played on the field opposite Schffers then in the new stadium (de kuip). Paul Moonen was my coach as a junior player. Nice guy and very dedicated to his players. I remembered Sjaak van Loo running along the wing, Paul Moonen tall in defence and Jo Schiffers in the goal. Later I played with Rudi andadmired him as a good player and captain of the A team. Brilliant times which I will never forget.

 11. @Werner Jo Lempers is inderdaad naar Twente gegaan.Hollink wilde hem bij HVC hebbenIk heb nog een verslag van de wedstrijd tegen HVC( eredivisie) tegen Heerlen Sport ontvangen.Dat stond in de krant daar.Een bladzijde vol.Wat een wedstrijd speelden we daar.1-1.Wij waren beter dan menig eredivisieclub stond er bij.Een een al lof.Ik lees het nog vaak.Ik wist dat hij het niet zou halen omdat hij technisch niet goed genoeg was.Samen waren wij een gouden koppel. Groejes Rudie.

 12. Wat een mooie verhalen allemaal over VVH ’16. Ik ben al heel lang op zoek naar info over het (roemruchte??) elftal waar mijn vader in gespeeld moet hebben. Gezien zijn geboortejaar (1920) moet dat denk ik ergens tussen 1938 en 1947 hebben gelegen. Volgens zijn zeggen zijn zij ooit kampioen geweest van …. en heeft hij nog in het limburgs elftal gespeeld. Medespelers bij VVH waren o.a. de heren Wingen en Zanetti. Iemand enige herinnering of idee?

 13. Hallo Hanja,
  Mijn vader Louis Hueber heeft in die tijd ook bij VVH16 gevoetbald.
  Ik ben in het bezit van het jubileumboek “Heerlensport 75 jaar jong” waarin 75 jaar voetbalhistorie van Heerlen beschreven wordt!
  Ik heb het elftal waarin jouw vader voetbalde gevonden en dit elftal is in het seizoen 1946/1947 kampioen geworden en VVH 16 promoveerde weer terug naar de tweede klasse KNVB door te winnen in de promotiewedstrijden van Heer en VTV Vaals. Er waren toen 4000 toeschouwers.
  Het elftal onder leiding van trainer Brink bestond uit:
  Harrie van der Linden, Alex Snijder, Hub Raaymaakers, Eed Meessen, Luigi Zanetti, Piet Lücker, jouw vader Jef Collombon, aanvoerder Funs van der Linden, Ed Reinders, Willy Wingen, en Hub Stollman.
  Hoop dat dit jouw vraag beantwoord en hopelijk zullen er meer reakties komen ?
  Groetjes, Frits Hueber

  1. Beste heer Hueber,

   indien van dat elftal een foto in het jubileumboek staat, zou het dan mogelijk zijn dat ik daar een kopie van kan ontvangen?
   Ik zou dat dat enorm op prijs stellen omdat wij bijna geen foto’s uit die tijd hebben.

   M.vr.grt.
   Hanja Collombon

 14. leuke herineringen. Ik denk er nu ik al zo oud ben nog wel eens aan terug. geboren en getogen op de meuleberg. sleetje rijden op de wei achter lankohr was gezellig. VVH 16 tegenover de broeder school was mijn jeugd domein. Zag liewe steiger nog in de goal van psv staan en de andere roemreike clubs.Liep altijd onder de houte tribunes te zoeken naar gevalen muntjes hahaha.De molenberg was inderdaad toendertijd een eigen enclave wat ver van heerlen lag en een eigen indentiteit bezat. Tegenwoordig niet meer en ik zag een tijd geleden dat de omgeving geheel volgebouwd was.Ik bewaar er zoete herinneringen aan,zelf aan de broederschools na al die akkefietjes die ik heb uitghaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.