Bewegende beelden van Heerlen in 1922

Soms komen we juweeltjes tegen op internet die wij niemand willen onthouden. Zo werden wij getipt door Sander Dragstra op deze bijzondere documentaire over de gemeente Heerlen en omgeving, gemaakt in 1922.

Het bevolkingsaantal van Heerlen is de laatste tien jaar verdrievoudigd als gevolg van de komst van de mijnindustrie, zo wordt aan het begin van deze documentaire meegedeeld. De film vervolgt met een panoramisch beeld van Heerlen en omgeving: in het landelijke Zuid-Limburg zijn verschillende kolenmijnen te zien.

Heerlen wordt vastgelegd als een drukke, dynamische stad waarin het moderne leven snel opgang maakt. Toch wordt het traditionele karakter niet vergeten: de Romaanse kerk, een begrafenisstoet en pittoreske doorkijkjes in het oude centrum. Ook het schilderachtige platteland van Zuid-Limburg krijgt ruime aandacht.

Wij wensen u veel kijkplezier!

U kan de film via de volgende link bezoeken en bekijken:
http://www.filminnederland.nl/film/heerlen

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

8 gedachten over “Bewegende beelden van Heerlen in 1922”

 1. Ook voor iemand die is geboren in 1945 (in de Vroedvrouwenschool….) en het oeroude Coriovallum al weer bijna 40 jaar geleden heeft verruild voor het nóg oudere Noviomagus (Nijmegen), is het bekijken van deze prachtige oude beelden zeer de moeite waard geweest!

 2. Leuke filmbeelden. Dat zijn beelden die je ook in een bejaardenhuis kunt draaien voor ouderen, zioals mijn 92-jarige schoonmoeder die zich nog heel veel van Heerlen in die tijd kan herinneren. Dus de vraag is of je dat materiaal kunt downloaden. Zo technisch ben ik niet……….

  1. Erg eenvoudig is het helaas niet, zonder extra zaken te installeren.
   Op de Mac :

   – Safari browser openen
   https://www.eyefilm.nl/collectie/filmgeschiedenis/film/heerlen intikken en enter drukken
   – In het topmenu Windows/Activity kiezen (Venster / Activiteit)
   – Klik op driehoekje om youtube onderdelen te tonen
   – Dubbelklik op link waarin staat googlevideo.com/videoplayback

   Het videobestand Heerlen360p .mp4 wordt gedownload naar uw downloadfolder

   en misschien werkt dat op een PC ook nog:
   https://discussions.apple.com/thread/4153861?start=15&tstart=0

 3. ik ben van 1935.ik me nog veel plekken herinneren.in de jaren 40/50 ben ik veel door Heerlen en omgeving gelopen.van meezenbroek,molenberg welten en terworm,de Hessenberg(nu Hekenberg) was ons speelterren.

 4. Heel leuke film. Heb de link vanavond aan mijn vader doorgestuurd. Die is van 1917 en mijn moeder uit 1921. Ze zullen er vast nog wat zaken van herinneren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.