Bron: Limburgsemijnen.nl | Sint Barbarabeeld Hoek Laurentiusplein-Tenelenweg Voerendaal

Het Voerendaal van vroeger..

Net als Heerlen heeft ook Voerendaal zijn historisch verhaal, een verhaal waar veel mensen zichzelf in herkennen maar ook dingen in herkennen die eigenlijk regionaal gelijk zijn zoals die venters als bakker, slager, melkboer, loemeleboer en scharesliep en ga zo maar door.

De ene Mijnwerkers Kolonie was natuurlijk de andere niet, ze hadden zo hun eigen karakter en mensen die er woonden bepaalden dit, maar vele dingen die er gebeurden waren eender als in andere woonwijken, de saamhorigheid, openheid maar ook sociale controle, de open deuren (nu ondenkbaar),  iedereen die iedereen kon en waardeerde en respecteerde. Mensen die van elkaar afhankelijk waren Boven – en Ondergonds, de buurtwinkeltjes, waar je kon poffen, waren eender in de vele mijnwerkersbuurten, de cafe’s,  de mooie tuintjes voor en achter de huizen, de paadjes ertussen bestrooit met kolengruis,  de groene toegangspoortjes, de duiventillen  etc. etc.

Bron: Limburgsemijnen.nl | Sint Barbarabeeld Hoek Laurentiusplein-Tenelenweg Voerendaal
Bron: Limburgsemijnen.nl | Sint Barbarabeeld Hoek Laurentiusplein-Tenelenweg Voerendaal

Het leven in en rondom de mijn
Iedere Mijnwerkers  Kolonie had zijn eigen gezicht qua  bouwstijl maar leken toch veel op elkaar, het centrale pleintje met Barbarabeeld (de patrones van o.a. de mijnwerkers en brandweer). De grootte van de woningen was gekoppeld aan de functie die je had op de mijn, de Mijnpolitie die alles in de gaten hielden, de dokter die meestal in het slachtseizoen, langskwam om poolshoogte te nemen over de gezondheid van de mensen in de hoop om een en ander van het vers geslachte varken te bemachtigen. Pastoor die regelmatig de gezinnen bezocht om te vertellen niet te rommelen, maar dat het tijd werd voor weer een nieuwe telg in de toch al vaak kinderrijke families. Ook kreeg je alleen werk op de Mijnen als je een briefje van goed Kerkelijk gedrag kon vertonen van de pastoor.

Vergane glorie
En natuurlijk was de kaalslacht van oude gebouwen, net als in Heerlen de gewoonste zaak van de wereld, zoals hoeve Tenelen, boederij Lipperts de Smidse, De gevangenis aan Gen Schpekhuier, het nonnenklooster annex meisjesschool waar een tijdje het Gemeentehuis in was gevestigd, Huize Dautzenberg en Huize Penders, Het “Patronaat “..

Gelukkig zijn ook veel gebouwen gespaard gebleven zoals de vijf kastelen, het Hoenshuis, de Pastorie en andere gebouwen.

Bron: Voerendaal.nl / FoToL | Binnenplaats Hoenshuis Voerendaal
Bron: Voerendaal.nl / FoToL | Binnenplaats Hoenshuis Voerendaal

Mijn jeugd was er  mooi, Spelen in het Harenbuschke, de Kalkovens aan d’r Kick ziene berg, d’r baneberg, de kassemat langs het spoor en de wei van Lipperts. Je kon er mooi  in het hoge gras spelen. Een mooie tijd, net als de jeugdigen in wat voor ons de stad Heerlen was, ook beslist beleefd hebben.

Wat zijn uw herinneringen aan Voerendaal?

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

63 gedachten over “Het Voerendaal van vroeger..”

 1. Ik heb tot mijn 12e (1966) ook in Voerendaal gewoond, en tot mijn 18e kwam ik er nog wekelijks. De meeste gebouwen en plaatsen die je noemt heb ik goed gekend, al heb ik nooit geweten dat dat gebouwtje met die kleine raampjes een gevangenis was. Speciaal wil ik nog de oude jongensschool aan de Hogeweg noemen. En mij viel altijd op dat vrijwel iedereen bij mij in de straat een moestuin had, speciaal herinner ik me de bonenstokken en de kroeësjele van mijn oma. Wij zwierven veel in de omgeving: bij kasteel Haeren, de vliegerwei bij Puth, het moeras aan de Parkstraat (tegenover mijn huis). Met de familie van mijn vriendje ver wandelen, naar de kalkovens, Winthagen en Benzenrade. En af en toe op de fiets naar Valkenburg, twee flinke bulten over.
  De Kolonie (Laurentiusstraat) vond ik een beetje een duister en eng buurtje. Ik was er vorig jaar nog, en het is nu fantastisch opgeknapt.

  Als iemand nog foto’s van Voerendaal heeft van ruwweg 1950 tot 1975 zou ik het tof vinden als ik die zou mogen bekijken!

  1. Hoi Bert

   Ik kan me jou niet herrinneren wel Hub, Anita, Marcel, Jo Smeets uit de Borenburgstraat. Ben jij een zoon van meester Smeets uit de Parkstraat?
   Ik heb nog een boek van Voerendaal vroeger, waar veel fotos in staan.
   Ja ik weet nog goed dat in het moeras de kleine vijver werd aangelegd, de ratten in het beekje er naartoe, de VOJERAGE ( het Voerendaals jeugd raads gebouw) waar we in het weekeind ons vertier zochten met de disco. Het is de bedoeling om nog meer Voerendaalse herrinnering van vroeger hiet te publiseren dus….. als je wil help mij….

   1. foto’s uit de vojerage of uberhaupt foto;s van het vakantiwerkgebeuren wat zij georganiseerd hebben zou ik ook heel graag willen zien groet anita lovenich,laurentiuspein

    1. Ik heb gehoord / gelezen dat men op zoek is naar mensen die in de vojerage kwamen. Er zou zelfs iets gepland zijn om een reunie te organiseren.
     Gerty Vliegen uit Voerendaal zou hier meer over weten.
     Weet iemand van jullie een boek uit te halen over Voerendaal ?

     1. Hoi Wil van Egdom,

      Ook ik kan me jouw en hub goed herinneren, jullie woonden naast de familie Arts.
      Wat het boek over Voerendaal betreft : Voerendaal vroeger uitgegeven in 1982 : kan je denk ik, nog steeds kopen bij drukkerij Fober aan de Jeustraat of drukkerij Schrijen – Lippertz aan de Heerlenerweg.

      m.v.g Peter Heiligers

   2. Hallo Peter

    je spreekt over meester Smeets uit de Parkstraat. Ik heb biologieles en gymnastiekles gehad op het Bernardinuscollege in Heerlen van Leraar Smeets uit de Parkstraat in Voerendaal (in de periode van 1960). Is dat misschien de vader of opa van meester Smeets?

    1. Jazeker, Peter Heiligers en Huub Lindelauf, dat was mijn vader! We woonden tot 1966 op Parkstraat 12, daarna zijn we naar Welten verhuisd. Ik heb hem zelf ook 4 jaar lang als leraar gym gehad op Bernardinus. Dat was wel handig, want dan vroeg ik ’s morgens altijd wat voor les we kregen, en als dat bijvoorbeeld volleybal was spanden we meteen bij het begin van de les het net al uit, dat scheelde zeker 5 minuten extra sporten.
     Mijn vader is overleden in februari 1976, hij was toen 65.

   3. Beste Peter,
    Ik ben een zoon van gymleraar Smeets van de Parkstraat 12. Een ‘meester’ Smeets (dwz. op de lagere school) ken ik niet, maar wellicht bedoel je toch mijn vader – er woonden zoveel Smeetsen in Voerendaal, en allemaal geen familie…
    Nog iets dat me is bijgebleven: de jaarlijkse processie, volgens mij meestal rond Pasen. Als kind was ik onder de indruk van de priester met de monstrans onder dat baldakijn, en vooral ook van de bielemennekes voorop, met hun vervaarlijke bijlen en leren voorschoot.

   4. peter my kun je misschien ook wel jo schaeks uit de panhuisstraat myn moeder is vele fotos van vroeger kwyt als je het boek eens een avond zou kunnen missen zo dat zy zich wat oude herrinnering kan op doen dat zal fyn zyn

 2. mijn directe voorvader bouwde in voerendaal de hoeve lindelauff rond 1550.
  zijn vader was een -vermoedelijk- zeeman uit het gebied wat we nu kennen als denemarken en had zich rond 1500 gevestigd in noord-holland. ik schrijf dit op, omdat de meeste lindelauf(f)jes denken dat de familie van oorsprong uit duitsland komt, dat klopt dus niet. overigens werd toen de naam gespeld als lyndenlouff of lindloff (deze naam kom je tegenwoordig nog steeds tegen in denemarken), hier in limburg kreeg de naam een ‘duits’ tintje, lindelauff.

 3. Ik woon zelf al vele jaren in Voerendaal en wel in de oude mijnwerkers die dit jaar 100 jaar worden, Tenelenweg Laurentiusstraat en Vincentiusstraat maar helaas wil de woningstichting Voerendaal deze winingen slopen tot groot ongenoegen van de bewoners.

  1. Hoi Joep, heb zelf jaren op de tenelenweg gewoond voordat mijn ouders besloten naar Valkenburg te verhuizen.Volgens mij was jij in die tijd bevriend met mijn broer Hub en ik met Loekie.
   Wat de woningen betreft-het willen slopen- daar heb ik over gelezen.
   Zou zonde zijn.
   In Treebeek hebben ze dit soort woningen / wijken behouden. Er worden nu zelfs rondleidingen gehouden en verteld men alle bijzonderheden uit die tijd en over de woningen.
   Zou een stomme zet zijn van de woningvereniging en ik hoop dat ze van gedachten veranderen.Ben blij met het verzet hiertegen !!!!

 4. Ja Joep, het is ongehoord dat deze voor ons zo belangrijke wijk afgebroken gaat worden, daar waar wij onze zorgeloze jeugd hebben beleefd.
  Ik hoop dat de bewoners in verweer gaan komen voor de plannen van de woningvereniging, zodat de woningen bewaard blijven ondanks dat deze woningen volgens de woningvereniging niet meer bij deze tijd passen.

  groetjes Peter Heiligers

  1. Onze ome Jo en tante ciska Hollanders woonden aan de Tenelenweg 33. Het was er altijd gezellig en gemoedelijk, zoals bij al mijn moeders broers en zussen in Heerlen e.o. Ik zou het zeker jammer vinden als er zo’n stukje Limburgs erfgoed verloren zou gaan. Ook voor toekomstige generaties.
   Een brabander met een limburgs hart, die vele Limburgse dialecten wel kan verstaan maar niet spreken. Denk met weemoed terug aan de vervlogen tijd.

 5. van 1956 tot 1963 op de laagereschool op de hoogeweg, daarna ambachtschool in heerlen, ik woonde: tenelenweg 62, mijn vader (sjeng) een koelpiet en duivefokker, leeft heelaas niet meer.
  Met de neederlandze taal heb ik een beetje probleeme, ik woon sinds 1973 in deutschland in de buurt van bielefeld. Zuid-limburg interesseert me natuurlijk altijd noch. Mijn herinneringen gaan naar de tenelenweg en omgeving: het laurentiusplein was ons voetbalveld en tegenover het st. barbara standbeel was het boschje om cowboy en boef te spelen. Ook aan de kalkoven met zijn 6 boompjes waaren we vaak. Ik vind het mooi, dat er hier op deze website is, waar men in herinneringen duiken kan.
  groete va jan

 6. Hoi Jan Notten,

  Ik kan me jouw nog herinneren al was je een paar jaartjes ouder dan ik, je vader Sjeng en je moeder, je zus Maria kan ik me nu nog goed voor de geest halen. Wij woonden in de Panhuisstraat 31 en achterom kwam je op het pleintje waar groenteboer Eusen zijn winkel had en daarnaast Albert Tempelman die een timmerwerkplaats had, daarnaast melkboer Hoenjet. vandaaruit door het “peadje ” met rechts ervan de familie Jo Bego en links ook een Familie Notten ( ik denk dat dat familie was van jou ). Op de Tenelenweg kwam je dan uit waar jullie rechts woonden en tegenover jullie der Johan Evers met zijn bouwwinkel, verder herinner ik me nog der Kai Hoenjet van discotheek “Pascal ” met friture, en dan had je ook nog Jo Wijers met zijn fietsenwinkel en bezinepomp, Sigarenzaak Widdershoven, met daarnaast in de houten keet Hans Vereggen met zijn groentewinkeltje ( waar je het lekkerste snoep kreeg ) en bakkerij Vonken annex de Vivo.

  Zo tot zover weer onze gezamelijke herinneringen aan de ons zo geliefde : colonie “. Hoop nog van je te horen…….

  Met vriendelijke groet
  Peter Heiligers

  1. Hoi Peter, heb lang gewacht op een reaktie, dacht al dat niemand mij meer kent. Dat klopt alles wat je schrijft. Pascal was de eerste dico in mijn leven. bij Kai Hoenjet kon je noch voor 5 Cent een ijs kopen.
   Als je veel jonger bent als ik dan heb ik noch een verrassing parat. Ik geloof het was mijn moeder en jou moeder die een vriendschap hadden.
   Bij jullie hebben wie kinderen sondags namiddag vaak tv gekeken , Fiuri rintintin en lassi. Jij hebt toch noch oudere broers? die in mijn leeftijd zijn? Aan een naam geloof ik me te herinneren. Lou heiligers? Noch een paar woorden over me zelf, ben inmiddels 63 jaar oud en will weer graag naar Limburg terug komen. Ik heb me ingeschreven bij “Thuis in Limburg” Maar weinig reaktie gekregen. Tot schrijfs, hoi. Jan

   1. Hoi Jan,

    Ikzelf ben 57 jaar en inderdaad Lou is de oudste hij is 64 jaar en dan nog Hub die nu 60 is en een nakomertjes Leon van 48 jaar oud. Het Marie ( je moeder dus ) en het Tiny ( mijn moeder ) waren inderdaad bevriend. Van dat TV kijken klopt ook helemaal, want wij hadden bijna als eerste een Philips toestel met zo,n klein schermpje verborgen in een TV kast.
    Je ziet dat de wereld toch klein is met zo,n media als computers en internet.
    Ik hoop dat het je lukt terug te keren naar Limburg, zodat een echte Limburgse ziel niet verloren gaat….

    Groetjes Peter

 7. De St. Joseph school….

  Aan de Hoogeweg te Voerendaal lag jongensschool St Joseph, een statig gebouw met twee verdiepingen.
  De hoofdingang was indrukwekkend door het enorme trappenhuis , dat eind jaren 60 ten prooi viel aan mijnschade. Aan beide zijden kon je de speelplaats bereiken waar ook de Gymzaal lag.
  Mijn schoolse jaren op deze school werden bepaald door de Meesters en Juffen die er lesgaven.

  Het Hoofd der school was Meester Vleugels
  1. Mijn eerste jaar had ik Meester Houben, een klein maar vinnig mannetje, door wie ik mijn eerste klappen kreeg toebedeeld,( Harde muilpeer ).
  2. Het tweede jaar kwam ik in de klas bij Juffrouw Buurma een nog jonge heel lieve juffrouw waar ik in die tijd smoorverliefd op was.
  3.Het derde leerjaar moesten wij gebukt gaan onder de nukken van Meester Poel ( of van der Poel ) een, zoals ze nu zeggen, gestreste man die de schriften na een minder goed proefwerk door de klas heen slingerde en vuurrood van woede riep “jullie luie varkens”.
  4.Na het derde jaar kregen we Meester Zwanevleugel, een lange magere man woonachtig in Meerssen, die jong als hij was een lieve begrijpende meester was, niet zo autoritair als al die andere Meesters.
  5. Meester Ramaekers een man van stand die heel streng was en iets tegen de arbeidersklasse had ( naar mijn idee dan ). hij controleerde elke morgen of je het kerkbezoek niet had overgeslagen, waardoor je godsdienstpunt enorm naar beneden gehaald werd, wat resulteerde in zittenblijven van mijn kant.
  6. Na het dubbele jaar kwam ik weer bij Meester Zwanevleugel in de klas en was voor mij de rust weergekeerd. Aan het eind van het schooljaar werd gevraagd wat je wilde worden en ik zei “bakker”, dat kon toen alleen op de L.T.S. te Heerlen. Ik moest toen toelatingsexamen doen in Heerlen, anders moest ik maar automonteur of timmerman worden op de L.T.S. van Hoensbroek, wat ik gelukkig haalde.

  De beschrijving van de Meesters en juffen is mijn puur persoonlijke ervaring, maar ik wil niets kwaads of kwetsend t.o.v. deze personen doen, gezien de tijdsgeest van toen.

  Tot zover mijn lagere schooltijd door gebracht op de Jongensschool St Joseph te Voerendaal

  Groetjes Peter heiligers

  1. Hallo Peter,

   wat leuk om dit allemaal te “lezen”. Ju zult mij ongetwijfeld nog kennen. Een aantal jaren hebben we bij elkaar in de klas gezeten en ons ouderlijk huis stond / staat in de Pannesjtraaot.

   Veel van jouw meesters en juffen heb ik ook gehad / gekend. Daarnaast komen bij mij namen boven als meester (Albert) Smeets, juffrouw Hamers, meester Kronen, meester (Piet) Knops, die ik later weer tegen kwam op Mavo Sint Henricus.

   Groet uit Limbricht,
   Herman.

  1. Hoi Joep,jammer genoeg moet ik je mededelen dat Hupie vorig jaar, twee weken na zijn verjaardag, is overleden.
   Van mijn familie, gezin, leeft niemand meer.
   Vindt het ook heel leuk die dingen te lezen over Voerendaal. Allemaal herkenbaar inclusief de mensen.Was een heerlijke tijd.Je ziet de beelden zo voor je.Ergens wordt je er ook een beetje weemoedig van. Je zou zo graag nog eens terug willen naar toen.Maar ja.
   Hoop dat het goed met jullie gaat.

   Hartelijke groetjes,
   Wil

   1. Hallo Wil

    Mijn naam is Jan Kraker en mijn moeder heette Jeanne van Egdom en heeft ook in Heerlen gewoond. Haar vader heette Johan van Egdom en werkte als smid in de kolenmijn. Als dit je bekend voor komt dan heb je nog heel wat familie. Ook ben ik met een stamboom van de familie van Egdom bezig en dus geïnteresseerd in wie je bent en wie je ouders zijn.
    Hopelijk wil je reageren en kunnen iets voor elkaar betekenen.

    Gr. Jan Kraker

    1. Hallo Jan, wat ik weet is dat alle van Egdoms familie van elkaar zijn.
     Een neef van mij is ook de stamboom van familie van Egdom aan het uitzoeken.
     Mijn moeder was Els Moonen geboren in Voerendaal en mijn vader heette Rijk van Egdom.Hij heeft als kind in Heerlen-Meezenbroek gewoond.Een zus van hem woont nog steeds in het oudershuis.Na het huwelijk met mijn moeder is hij in Voerendaal gaan wonen.

 8. Hallo voerendalers, leuk al die bekende namen met hun verhalen te lezen. Jullie kennen ongetwijfeld de meesters De Poel, Ramaekers Sjeng etc. Wie kent nog Felix Paulissen, Leo rijx en Henk dumont? Heerlijk om die oude herinneringen op te halen.

 9. Maar Wil dat vind ik erg voor je, met mij gaat het wel mag althans niet klagen ik wordt ouder maar ja.
  vind het wel leuk op deze manier contact met je te hebben.,
  ja die oude tijd van vroeger met broer Arents en John Arents en de broer van mij Loek Smeets in de Tenelenweg bij die boog tussen de twee huizen van Sjeng Notten en Tijsen in.
  ja het waren mooie tijden, maar de tijd van nu is ook mooi ik heb een klein dochter en ben apen trots ja opa Joep.
  En dan nog even terug komen op Paul Leunissen Leo Rijx en Henk Dumont ken ik ook, met Leo Rijx nog veel in de Kunderberg gespeeld.

  Groet Joep.

  1. Hoi Joep, ja broer Arents en Johny. Het zusje Mariët en de andere zussen die naar Australië verhuisd zijn. Nooit meer iets over gehoord. Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren toen hun vader Gerrit overleden is.Hoe gaat het eigenlijk met Loeki. Hopelijk goed.

 10. Hoi Paul,

  Ikzelf kende Henk Dumont wel maar Leo Rijx niet, wel zijn broer Chris Rijx die is nu Makelaar en woont op de Kaalheider steenweg in Kerkrade.
  Zo zie je maar weer dat een verhaal over “Voerendaal vroeger” veel herinneringen oproepen, ik hoop dat met dit verhaal nog meer mensen uit Voerendaal hun herinneringen willen delen.

  Groetjes Peter

 11. Veel bekende verhalen over Voerendaal. De St. Jozefschool, meester Houben, meester De Poel, Miel Ramakers en de meester met het stemfluitje meester Feron. Deze laatste stond altijd in de kerk de maat te slaan op kerkliederen die door de schooljeugd werden gezongen.
  Bert Smeets is me heel erg bekend. Peter Heiligers is me minder bekend maar wel de naam Heiligers in de Panhuisstraat.
  Enkele mij nog bekende namen uit de Panhuisstraat: Gerard Dokter, Jo Beckers, Jeuke Cloos, Jo en Sjef Simons, Piet Prevo, Jo Stijfs, Jo Consten en de recentelijk overleden Fer Klinkenberg a.k.a. Grote Fer want je had ook nog Fer Klinkenberg en dat was dus Kleine Fer. De moeder van Grote Fer woont nog steeds in de Panhuisstraat 45.
  Ik ben in 1959 verhuist van de Panhuisstraat naar de Lindeweg in Kunder maar kwam nog regelmatig in de Panhuisstraat bij mijn neef Jan Moonen.
  Wie kent niet (met alle respect) gekke Frans of “Frenske de piep oet”.
  Of de bladenman Hub Klinkenberg met zijn aangepaste fiets. Wie is er niet ter wereld gebracht met behulp van Maria Franssen de vroedvrouw?
  Als ik zie hoeveel reacties van mensen uit “Voelender” hier terecht komen, vraag ik me af of Voerendaal (en Kunrade) niet zelf een website verdienen. Met verhalen en foto’s van vroeger.
  Het inspireert me wel en ik sta open voor suggesties.

  1. Beste Wim,

   Het lijkt er op dat jij mij beter kent dat ik jou, want jouw naam laat bij mij niet meer dan een vage indruk achter. Ik ken de naam Reubsaet, maar kan me niemand concreet herinneren die zo heette. Kun je wat meer vertellen over hoe je mij kent?
   De Panhuisstraat is voor mij onlosmakelijk verbonden met Siem van Dinter (of Dinther), al weet ik niet zeker of hij daar echt woonde. Laatst las ik bij toeval in het online magazine van de gemeente Voerendaal dat ene Siem van Dinter een prijs had gekregen – is dat dezelfde Siem?
   Ja, en dan gekke Frans! Voor mij toen de meest markante Voerendaler, naast pastoor Loo, met zijn kleine oogjes, zijn Twentse accent en zijn markante loopje, alsof hij continu voorover aan het vallen was. Als we hem tegenkwamen, riepen we (mijn vriendje Jan de Koning uit de Wolfsestraat en ik) altijd volgens een stilzwijgend ritueel “Frans, ik was net nog op het klimrek” en dan riep hij, met zijn vinger zwaaiend “Nee mag niet, nee mag niet!”. Hij vond het namelijk een gevaarlijk ding en hij had wel een punt: er lagen gewoon stoeptegels onder…

   1. Hoi Bert,
    We hebben samen in dezelfde klas gezeten op de Sint Jozefschool.
    Een tijdlang zijn we met elkaar opgetrokken, maar dat zal hooguit een jaar zijn geweest. Ik meen ook nog een keer bij je thuis in de Parkstraat te zijn geweest.
    Siem van Dinther heb ik ook nog gekend en woonde inderdaad in de Panhuisstraat, bleek veel later nog een neef te zijn van mijn zwager. Of het dezelfde Siem van Dinther is die die prijs heeft gewonnen weet ik niet.
    Wat gekke Frans betreft en zijn Twentse accent, Frans Buijink was de oom van onze buurvrouw Mia de Esch-Pieters. Hij heeft mij een keer te grazen gehad toen ik en mijn neef Jan Moonen hem voor de gek probeerde te houden, ben toen letterlijk over de knie gegaan 😉

    1. Beste Wim,

     Na jouw antwoord en het bekijken van jouw (erg mooie!) website, met name een foto van jou uit 1965, pijnig ik mijn geheugen om jou te plaatsen :-). Weet je nog in welke klas we samen zaten? En waar woonde je toen?

     Verder wil ik ook graag af en toe bijdragen aan jouw website in wording (ik noem hem alvast ‘Voerendaal vertelt’). Ik heb op Heerlen vertelt een tijd geleden mijn impressies verwoord toen ik na 35 jaar weer eens een paar dagen in Heerlen was – ik heb toen (en ook de jaren erna) ook in Voerendaal rondgezworven en zou daar wel wat over kunnen schrijven. Hoop van je te horen.

     1. Hallo Bert,

      In welke klas we samen zaten weet ik niet meer, hoewel….
      Piet Knops was onderwijzer in de 4e klas en voor de kerst had hij een toneelstukje in elkaar gezet dat opgevoerd werd in het patronaat. Ik had een rol in dat stukje en mogelijk dat jij daar ook in gespeeld hebt. Verder speelde daar ook nog Ans Hoenjet in als huishoudster van de pastoor.
      Misschien dat dit je kan helpen om je geheugen op te frissen.

      Wat betreft de website daar wil ik graag mee verder. In hoofdlijnen heb ik deze al klaar maar ik zou natuurlijk graag
      wat meer inhoud aan deze website willen geven. Bijvoorbeeld ondersteuning door de gemeente Voerendaal, bekendheid in het plaatselijke blaadje en natuurlijk enkele vaste schrijvers.

      Ik wacht nog op een berichtje van Peter Heiligers als je me via mijn website een berichtje stuurt kunnen we nadere afspraken maken.

    2. Wim, ik ben dezelfde Siem van Dinther uit de Panhuisstraat en heb de Burgemeester Strous Cultuurprijs 2013 gewonnen. Mijn moeder woont nog steeds in de Panhuisstraat en jouw zwager Wim Peters, was een neef van mijn moeder! Zijn moeder was een zus van mijn Oma.

     1. Beste Siem,
      Als het goed is ben jij een broer van John.
      Met John ben ik vaker opgetrokken. Op de foto van de e.h. communie in 1958 staan we naast elkaar.

      In navolging van deze voor Heerlen geweldige website, hebben Peter Heiligers en ik een nieuwe website gelanceerd: http://www.voerendaalvertelt.nl
      Daar kun je ook de foto bekijken naast vele andere foto’s en verhalen.
      Vertel het voort!!!

 12. Hoi Wim Reubsaet,

  Ik kam me jou ook nog herinneren van de Panhuisstraat.
  Al die namen van jongens uit onze straat ken ik allemaal nog, Chef Simons is resentelijk ook overleden.

  Jo Beckers is een neef van mij met Hub, Caspar, Karin en Beate.
  Kleine Fer Klinkenberg had een zus Marlies.
  Verder had je er Otto Hahn, Johnny Schins, zijn neef Egit Schins, Emiel, Servee, Jo en jan Hoenjet, Math Crutzen, Hay Pluimen, Mijn broers Lou en hub en ga zo maar door….

  Maar Wim, ik vindt dat Voerendaal en Kunrade ook een website verdient, maar ik weet te weinig hiervan om zoiets op te zetten.
  Wel wil ik mij hiervoor inzetten en hoop een aantal mensen te vinden mij hierbij te helpen.

  1. Hallo Peter,
   Nu je je broer Lou noemt, die naam komt me heel bekend voor.
   Ja Sjef Simons is inderdaad al overleden. Ik heb de inventarisatie gedaan van de begraafplaatsen in Voerendaal voor de website graftombe.nl en kwam daar zijn graf tegen. Ik woon zelf al ruim 38 jaar niet meer in Voerendaal maar voel die band wel nog altijd. Op die begraafplaats ben ik veel graven van bekende aangetroffen. Frans Hermkes die al in 1963 is overleden maar ook zijn jongere zus Elly Hermkes die met Jean Crutsen was getrouwd van café Crutsen op de Hogeweg. Agnes Klinkenberg ons buurmeisje van vroeger en heel recentelijk is haar broer Fer Klinkenberg overleden.
   Als hobby maak ik af en toe websites en onderhoud die dan ook dus ik kan een website bouwen van gelijke strekking als Heerlen Vertelt, sterker nog ik ben daar eigenlijk al mee begonnen maar hij staat nog niet online.
   Verhalen zijn wel belangrijk want daar draait het allemaal om. Ik kan moeilijk alleen maar mijn verhaal vertellen.
   Via mijn website http://www.reubsaet.net kun je mijn contactgegevens vinden.

 13. Hoi Wim,

  He dat is leuk om te horen, je mag dit verhaal en de reacties best gebruiken.
  Verder staan hier nog twee verhalen van mij t.w.

  1. Het kalkrijke land
  2. cowboys en indianen op de kalkovens.

  Verder zou ik graag mijn medewerking aan deze site willen verlenen, dus lijkt je dat iets, kan je me een mailtje sturen, al vast bedankt…..

  Groetjes Peter.

 14. Hallo Jan Notten heb je goed gekend en jij mij ook, heb vroeger naast Kai Hoenjet gewoond in de Tenelenweg 72 heb met je broer Jo in de bouw gewerkt. ik wist dat je naar Duitsland verhuisd was maar het is leuk om nog iets van je te horen.

  Groet Joep Smeets.

 15. Daag Voelender,

  Even een berichtje uit het verre Zeeland, waar ik sinds 1980 woon.
  Geboren en getogen ben ik in Voerendaal en heb tot mijn 19e in de Keerberg gewoond en wel in het gedeelte dat bij Kunrade hoort.
  Sinds 1973 woon ik niet meer in Voerendaal, maar het is niet weg uit mijn gedachten, dus ik ben blij dat er op deze website ook aandacht is voor Voerendaal.
  Ik heb nog gevoetbald met bv. Jo Consten in de jeugd van Voerendaal.
  We hadden een fantastisch B1-elftal rond 1970. Zo schakelden wij bv. Roda JC uit in de beker!
  In de Keerberg ging ik vooral om met de jongens van Packbier, Harrie Sijben, Paul Cremers, Marcel Lenoire en Joop Meessen.
  Ja, de Vojerage (Voerendaals Jeugdraadsgebouw), de eerste amoureuze avontuurtjes, dancing Pascal, allemaal meegemaakt!

  1. Jo ik heb nog een aantal jaren vanaf 2004 tot 2011 in het Milleveld 57 gewoond en mijn bovenbuurvrouw was jouw moeder! Jo Consten is tegenwoordig voorzitter van RKVV Voerendaal en Harrie Sijben woont bij mij een paar deuren verderop, op de Heerlerweg! Hij is sinds 2013 met pensioen, na 40 dienstjaren bij de gemeente Voerendaal!

   1. Ja Siem, toen mijn moeder op het Milleveld woonde, heb ik je ooit nog eens kort gesproken. Mijn moeder is overigens in oktober 2013 overleden, bijna 90 jaar oud.
    Doe iedereen de groeten in Voerendaal!

 16. Ik zie dat een aantal mensen iets over mij geschreven heeft. Ik heb vanaf 1957 tot 1976 in de Panhuisstraat 80( eerste huis aan de linkerkant vanaf de Tenelenweg) gewoond! Tegenwoordig woon ik in Kunder op de Heerlerweg. Mijn moeder woont nog steeds in de Panhuisstraat met haar 2e man Ger Leclair. Mijn vader was vroeger broodbezorger bij de Gebr. Cloodt aan de Tenelenweg. Hij is in 1964 overleden. Volgens mijn informatie heeft Peter Heiligers nog bij bakkerij Cloodt gewerkt. Ik heb in 2013 de Burgemeester Strous cultuurprijs ontvangen! Momenteel zit ik ook in de gemeenteraad van Voerendaal en ben President van CV De Naate. Wordt vervolgd!

 17. Wie o wie heeft er verhalen over de familie. Leunissen van de Keerberg20… Mijn opa was daar melkboer en ik zou graag verhalen lezen over deze grote familie?
  Overigens, ik ben ook nog op zoek naar oude foto’s van Op Weg….de voormalige kleuterschool aan het Raadhuisplein!

  1. Hallo Volker.
   Ik heb deze week pas je ingezonden stukje gelezen en wil bij deze er een reactie op geven.

   In de jaren 60 had ik veel fam wonen in voerendaal,waaronder ook de melkboer Louis Leunissen keerberg 20. Ik heb bij mijn broer en zussen geinformeert hoe een en ander in elkaar zat met onze fam destijds.
   De vrouw van Louis ,Berta dus, en dochter van mijn tante Bertha,de zus van mijn moeder was een nichtje van ons.
   Van oma sanders heb je natuurlijk ook wel wat over gehoort,op haar negentigste was ze nog fan van de voetbalclub van voerendaal.Toen tijdens een wedstrijd iemand haar kleinzoon te hard onderuithaalde liep ze met de paraplu het veld op.Dat heeft destijds nog in de krant gestaan met foto .Dat was dus mijn oma.

   Ik kan op deze site natuurlijk niet te veel preve zaken in de openbaarheid brengen.

   Hopende dat je wat van deze informatie kan gebruiken naar je zoektocht uit het veleden.

   Groetjes Huub.

 18. Hallo Allemaal,

  Die oude tijd van vroeger.. Wie kent de ”leuke” caffe’s van de jaren 1965 / 1985 nog uit onze regio waar je nog eens met het vrouwtje ”naar boven” kon? Zoals Las vegas / dolce vita / pasha brunssum casseritero treebeek, gitana guitana valkenburg, mona lisa sittard / maaseik, lucky strike heerlen, daar waar de meisjes zijn en de piccolo ’s vloeiden haha. Reunie gevraagd: jaqueline hertog, john steenbeek, inge schrama, annie hoed, karin daniels, inge spronck, magriet zeevaart, klara clara bank baneria

 19. Hallo iedereen
  Ik zoek Fotos van de tenelenweg. Tussen ons huis en dat van fam. tijsen was vroeger de zogenaamde “Boag”. Heeft daarvan noch iemand Fotos?

 20. Hallo beste Voerendaalers,
  Ik heb in de jaren 60 gelogeerd in een caffe / pension tegenover de kerk, mijn vraag bestaat het pand nog, zou dit graag willen weten, wie weet daar nog iets meer van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.