Bron: Rijckheyt.nl | Zondagstraat Molenberg

[IN]Beeld: De Zondagstraat

Dankzij de mijnbouw staat de twintigste eeuw voor Heerlen in het teken van een explosieve groei. Rond 1900 heeft Heerlen 7000 inwoners maar in 1930 al 50.000 en daarmee is Heerlen uitgegroeid tot het industriële centrum van de oostelijke mijnstreek.

De stad wordt omringd door kolenmijnen en daarbij arbeiderswoningen in zogenaamde kolonies. In 1951 start de bouw van de Witte Wijk aan de noordzijde van De Molenberg. Een van de straten uit deze Witte Wijk is de Zondagstraat.

Bron: Rijckheyt.nl | Zondagstraat Molenberg
Bron: Rijckheyt.nl | Zondagstraat Molenberg
Bron: Privé collectie | Buiten spelen met jeugd uit de Witte Wijk
Bron: Privé collectie | Buiten spelen met jeugd uit de Witte Wijk


Bij de foto waar enkele jongens in een kuil staan te poseren heft John nog een kleine anekdote.

“We staan er alle 2 op. In die tijd dat we die kuilen groeven werd de Zondagstraat regelmatig door de publieke werken geveegd.

Meestal kwam dan een straatveger met zo’n grote lange bezem en een kar met twee van die vuilnisemmers op zijn dooie gemak de straat aanvegen. Omdat hij een verstandelijke beperking had noemden wij hem altijd Peperkoek. (Werkten toen ook al mensen met een handicap in het groen onderhoud?)
Flink stuk in de goot vegen, dan opscheppen in de emmer, dan weer de paardedrollen in zijn emmer en zo liep hij weer verder.

Meestal lied hij niets merken van onze kreten. Maar op een zekere dag pikte hij het niet meer en reed met zijn kar vol met vuil en stront naar onze in aanbouw zijnde ondergrondse hut en kiepte de hele inhoud in de ingang, terwijl er inzaten. Er heeft er een toen veel plezier gehad en hard gelachen. De meeste van ons hebben zich later wel anders gedragen naar mensen met een handicap.”

Bron: Privé collectie | Buiten spelen met jeugd uit de Witte Wijk. Molenberg voetbalelftal 1954
Bron: Privé collectie | Buiten spelen met jeugd uit de Witte Wijk. Molenberg voetbalelftal 1954
Bron: Privé collectie | Buiten spelen met jeugd uit de Witte Wijk. Molenberg voetbalelftal 1954. Molenberg voetbalelftal 1954
Bron: Privé collectie | Buiten spelen met jeugd uit de Witte Wijk. Molenberg voetbalelftal 1954. Molenberg voetbalelftal 1954

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

30 gedachten over “[IN]Beeld: De Zondagstraat”

 1. Hallo Wim en John. Net jullie leuke artikel gelezen!
  Van mijn lagere-schooltijd kan ik me herinneren dat één van de broertjes Muermans (of misschien wel allebei) bij mij op school heeft gezeten.
  Een andere jongen op die school was Frans Cupedo, ook uit het Witte Dorp.
  Als jullie het leuk vinden: in mijn artikel “de jaren 40 en 50 op het Dr. Schaepmanplein deel 2” staat een foto van zo’n straatveger van Publieke Werken.
  Groetjes. Ton.

 2. Hallo Ton.

  Ik heb nog een paar leuke foto’s gevonden.

  De eerste foto is van een toneelstuk uit 1955,
  de andere foto uit 1957 op de Brunssummerheide met Michel Hakewessel, hans Huiskens, Theo Jongen, Hein Hollanders, Ton? Molenaar en de broeder??? en Pastoor Corbij. De andere namen kan ik mij niet meer herinneren

  1. Hallo Wim,

   Prachtige foto’s zijn dat! Sommige gezichten staan me nog heel helder voor de geest, andere niet. Maar het is mooi om de wijk weer te zien zoals hij toen was. Het driehoekige kale speelveldje tussen Woensdagstraat en Zondagstraat bijvoorbeeld.
   En de foto’s die je nog gevonden hebt, kun je die niet ook op deze site zetten? Ik ben er heel benieuwd naar.
   Ik heb nog een paar foto’s van de Woensdagstraat, niet zo mooi als die van jou, maar ik zal ze erop zetten. Misschien schrijf ik er wel een stukje bij.

   Groetjes, Frans.

  2. Hallo meneer Wim,

   Ik kwam nu pas langs deze site en mijn vader heet Hans Huiskens. Hij woonde geloof ik in de Woensdagstraat. Ik weet geen nummer. Samen met Nol, Mieke, Marijke en Ton, mijn ooms en tantes. En natuurlijk.mijn opa en oma, Agnes en ik dacht Gerard. Ik begreep dat er meerdere foto’s beschikbaar waren,maar zag alleen die kiekjes van buitenspelende kinderen. Leuk als er meer is! Ik zal eens in de fotoalbums bij mn ouders kijken.
   Vriendelijke groeten, Julia Huiskens

 3. Hallo Wim, bedankt voor je leuke artikel. Ik kan mij “peperkoek” nog heel goed herinneren met zijn karretje. Had voor die tijd een veel te grote bril op, waardoor hij je indringend kon aankijken. Mijn broer Ton noemt de naam Cupedo. Weet nog dat zijn vader een rijschool had en dat hij zondags als suisse (ordebewaker) rondliep in de OLV-kerk.
  Overigens, wij hebben op diverse plekken op de Molenberg eveneens van die “leefkuilen” gegraven. Was een sport wie de mooiste had.

 4. Hallo Wim en john,

  Wat een leuk om even terug te gaan naar het witte dorp, waar ik ook ben opgegroeid.Ik heb zelf nog de laatste woningen zien bouwen. Ook dat kuilen graven komt mij heel goed voor mijn geest terug. Want wij bouwde zelfs ondergrondse hutten ,en die waren flink diep. Dat ging zolang goed tot er een hut inzakte ,en er zat een jongetje onder bedolven. Ik zie de moeder nog voor mij, rennend in paniek en om hulp roepend . Die is er gelukkig ook gekomen! Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Maar met het ondergrondse hutten graven was het helaas gedaan.

  Groetjes jan

 5. Hallo Wim en John,
  Op de foto’s staan een aantal jongens die ik nog met naam ken.
  Foto 1 ;wij graven gaten voor een hut op een veld in de Donderdagstraat,
  op de voorgrond links Louis Moonen rechts Rien Maas
  in het gat v.l.n.r.Hans Smeijsters en Wim Muermans,
  daarachter zittend v.l.n.r. 2 onbekenden en dan John Muermans
  en Wim Austen.
  Foto 3 veldje Woensdagstraat,
  bovenste rij v.l.n.r.Hein Hollanders,Hub Mengels,Wiel Engelen,
  Hans Smeijsters.
  middelste rij;Hans Koper,Louis Moonen,Rien Maas,Hans Huijskens,
  onderste rij; ? ,Martin Swakhoven, ? ,Arie .v.Rooyen.

  Groeten Rien

 6. Hoi Wim en John.
  ZO te zien bij het graven in de witte wijk zijn de jongelui bij kapper voncken
  geweest.Had laats met mijn zoon Frank er over die zij, hij kon maar een
  model en dat was het pot model. Door Jo Meessen ,laats getroffen bij de broederschool die mij er op attendeerde deze pagina ‘ns te bekijken . Ben in
  de Staringstraat opgegroeid tot ‘m 14de daarna na de Tollensstraat
  Ben van hier getrouwd en naar H Baan verhuisd. Dan naar Hrl Heide en via
  versa terug naar Tollensstraat. In mijn jeugd inde tollenssraat hadden we een eigen voetbal elftal .Gingen papier ophalen elke maand en van dat geld en contributie kochten we ballen, shirts oranje, en zwarte broek.
  Zwarte kous met oranje band Sjef Reul Mai Wolter en consorten
  Sjef zat op de OVS Wilemien verzorgde daar voor wedstrijden.
  Bij de broeders in Maastricht werd er gevoetbald ,maar dan nog eerst met de fiets er heen.Moe van het fietsen, voetballen,verliezen en nog met fluitend naar huis.Waar de vossenkuil heeft gestaan hadden we vroeger de kuilen dicht gegooid graszoden er over zodat we een trapveld hadden om er op te voetballen.

  Hopelijk iets bijgedragen in HRL Vertelt in mijn jeugd belevenis

  Theo Bours

  1. Hallo
   ik heb vroeger in de Vrijdagstraat gewoond en de naam Bours komt mij bekend voor. Heten jou broer Fred? Was een aardige jongen en zijn broer had een relatie met een juf. van de Huishoudschool waar ik toen op zat.

   Groetjes Ria Elders (Aelmans )

   1. Hallo Mia,
    Ik woonde vroeger in de Da-Costastr, en kende Fred Bours tamenlijk goed. Zijn vader was toendertijd filiaalleider in de COOP ik weet niet meer precies waar.
    Thuis noemde iedereen Fred de Witte, als enige met blonde haren
    voelde hij zich vaker het zwarte schaap thuis. Waneer er bij fam Bours iets vekeerd liep zei z’n vader steeds dat was de Witte, die is niet van mij. Ik denk hij geloofde het nog ook.

    Groetjes Rainer Lousberg.

 7. Het Patronaat op de Molenberg kan ik mij nog een beetje herinneren. Het was in de jaren 1956. Ik weet nog dat er films van de hond Rintintin werden gedraaid. Heel spannend voor die tijd.
  Ja aan die Fancy fair heb ik nog goede herinneringen aan, wij woonden tegenover de broederschool en wel in de Zondagstraat.
  Je kon toen voor een kwartje 3 ringen gooien over een puntige vierkant blokje. Wij zochten altijd naar een fles wijn(witte) van de Gruyter, en als je die dan gewonnen had gingen wij met z,n 4ren naar het aambos om de fles te ledigen.
  Na de fles kachel gemaakt te hebben weer terug naar de Fancy fair waar wij het statiegeld inruilde voor weer nieuwe ringen.
  Nadat iedereen een fles wijn op had gedronken gingen wij thuiswaards niet wetende dat wij een flink stuk in onze hakken hadden…. Al zwaaiend liepen wij langs het voetbalterrein van VVH waar de eerste al begon over te geven. Dit is ons dus alle 4 overkomen.
  Hierna heb ikzelf dus nooit meer wijn gedronken….

 8. Ben in mijn jeugdjaren opgegroeid op de molenberg mn in hendrik v veldekestr en heb jaren in de drumband gespeeld en deze mede helpen op te richten door te beginnen met de blikken drumband.onder de naam st.Laurentius. Vindt het ontzettend leuk dat onze jeugdherrineringen weer boven water komen. en noch verschillende personen waar we de jeugd mee
  hebben doorgebracht .Denkend aan deze fijne onbezorgde en muzikale jaren
  bij de drumband en niet te vergeten onze harmonie st bernadette , kan ik allen die mij noch kunnen herinneren een hartelijke groet toekomen en tot wederhoors gr JHL Smeets

 9. Om op peperkoek terug te komen.Zijn ouders hadden als je de spoorweg overging bij de Kloosterkoolhof in het eerste gedeelte aan de linker kant een klein kruideniers winkeltje .De leerlingen van de Henricus Mulo op de schaesbergerweg kwamen daar regelmatig, want je kon daar voor 5 cent een sigaret kopen.

 10. hallo buurtbewoners. Leuk om de verhalen te lezen. De meeste ken ik niet persoonlijk.. Alleen van gezicht en naam Ik ben geboren in 1960 . Dus een stuk jonger dan jullie. ik had wel en oudere broer ,Ton, en zus Rianne. Jullie schreven over peperkoek, die man herinner ik me wel, de engerd. terwijl ik in gedachte terug ga zie ik broeder padje lopen, van de broederschool naar de Don Sartoschool en terug. Eind jaren tachtig heb ik nog enkele jaren in het ouderlijk huis van Ton Swakhoven gewoond. Enfin, erg leuk die foto”s en verhalen.

 11. Ook wij woonden in de Zondagstraat in het begin van de zestiger jaren.
  Ik weet nog dat er veel kinderen woonden in die tijd waarvan ongeveer de helft van de jongens naar de Don Sartoschool ging en de andere helft naar de Broederschool. De meisjes naar de Mariaschool. Er werden allerlei spellen gespeeld zoals kastie (slagbal), spoorzoekertje door de vele paadjes, verstoppertje en pijlen of rozenbottels blazen door plastic etectriciteitsbuis. Een paar namen van buurtgenootjes ken ik nog: Wimpie, Hupie en Kareltje Mraz, Hupie Westdorp, Leon en Marietje Vonken, ene Ate, ene Riam, ene Bert, ene Harrie, Roosje Ritzen en Karin Wigman met haar gymclubje. Het was een leuke en spannende tijd daar, waar ik met plezier op terugkijk.
  Groeten aan allen uit die tijd.

 12. hallo allemaal ik ben Theo de Boer uit de oude wijk van de molenberg uit de
  bilderdijkstraat heb vroeger tegenover Sjef Reul gewoond, ben geboren op 3 februari 1948, heb ook op de don sartoschool gezeten bij O.A Kees de Jong,Gerrie Austen, Huub Van der Heijden, Frans Ritterbex, allen uit de woensdagstraat op dat veldje heb ik ook nog gevoetbalt Ton Eykhout woonde op de hoek woensdagstraat – Zondagstraat op nummer 1.
  zijn er jongens die kunnen vertellen waar Kees de Jong, Gerrie Austen,Huub van der Heijden,Frans Ritterbex, en Ton Eykhout wonen. Zou het heel leuk vinden omdat te weten.

 13. Ik vroeg me af of mijn oude dienstmaat van de vliegbasis Eindhoven, afkomstig van de Molenberg, nog aktief is in dit leven. Hein Hollanders is zijn naam en ik heb goede herinneringen aan hem toen wij op kamp Zeelst lagen. Wij, ik waren van de lichting 65-1 KLU Groeten Jos van Gent.

    1. hallo wim hoe gaat het met jou waar woon je op dit moment met mij gaat het goed alleen is mijn vrouw overleden dus ik ga alleen verder in dit leven ik woon nog altijd op de molenberg aan de joost van vondelstraat inmiddels al 40 jaar daar voor op de jacob van maerlantstraat en daarvoor op de dinsdagstraat nummer 5 ben nu 76 jaar maar ik wil graag 95 worden laat iets van je horen hoe is het met je broers john en benny .

 14. Foto 1: zittend nr 2 van links. foto 2 zittend voorste rij links: Alex Wanders, Dinsdagstraat 6.
  Ik heb meegedaan aan het graven van een hut op het open terrein van de Donderdagstraat, naast de Broederschool
  Hoe vaak hebben we niet gevoetbald op het veld van de Woensdagstraat. Ik zie mijn klasgenoten Hans Koper van de Dindagstraat en Martin Swakhoven van de “houten huizen”. Ergens moet Alex Haasdijk nog te zien zijn. Arie en de broertjes Muermans van de Zondagstraat.
  Peperkoek, wie kent hem niet?
  Voetballen op de Zondagstraat en dan door een agent gepakt worden wegens voetballen op de “openbare weg” en dan een middagje strafklas

 15. Ik ben op de Molenberg opgegroeid en speelde vroeger veel met Hans van Rooyen, woonde toen op Zondagstraat no 10, wie weet wat er van hem geworden is? Ben zelf toen ik 10 jaar was verhuisd van de Kerkraderweg naar Sittard waar mijn ouders vandaan kwamen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.