Bron: Privécollectie | Score-kaart

Werken als kegeljongen in het Kegelpaleis

De thuishaven van de Heerlense dameskegelclub “entre nous” van de HKB (Heerlense Kegele Bond) die in 1956 in Amsterdam landkampioen van Nederland werd, was in de vijftiger jaren in het Kegelpaleis, gelegen aan de Pancratiusstraat (toentertijd Emmastraat geheten) te Heerlen. Entre nous werd op 19 maart 1953 opgericht.

Bron: Privécollectie | Dameskegelclub Entre Nous van de HKB te Heerlen. Voorste rij vlnr: Dien van Dijk, Annie Driessen, Jopie Frankort, Nettie van Dijk, Fien van de Berg, Bertha Geurten Achterste rij vlnr: Corry Peters, Jet Bonke, trainer Wiel Houben, Eugenie Valk, Mieke Schijns, Fienie Janssen
Bron: Privécollectie | Dameskegelclub Entre Nous van de HKB te Heerlen. Voorste rij vlnr: Dien van Dijk, Annie Driessen, Jopie Frankort, Nettie van Dijk, Fien van de Berg, Bertha Geurten Achterste rij vlnr: Corry Peters, Jet Bonke, trainer Wiel Houben, Eugenie Valk, Mieke Schijns, Fienie Janssen

Mijn moeder Annie Driessen, inmiddels 87 jaar oud, was destijds lid van deze dameskegelclub entre nous. In tegenstelling tot de tegenwoordige kegelbanen waren de kegelbanen van het kegelpaleis in de vijftiger jaren niet geautomatiseerd. Hetgeen onder meer betekende dat er altijd kegeljongens gevraagd waren om na iedere worp de 9 kegels weer op hun plek te zetten en de kegelbal via een looprail terug naar het beginpunt van de baan te sturen. Klaar voor de volgende worp.

Ik heb in die jaren als 8-10 jarige vaak als kegeljongen dienst gedaan, vooral tijdens trainingen, die vele uren konden duren. Het was niet alleen leuk om te doen, maar ook nog lucratief, want na afloop gaven de kegelaars en kegelaarsters d’r kegeljong dan ieder een paar kwartjes of zelfs een briefje van een gulden, dus dat zag ik wel zitten. Zelf mocht ik tussendoor ook eens enkele ballen werpen. Dat waren voor mijn doen zware jongens, massieve ballen van zo’n pak weg 30 cm doorsnede met één duimgat voor het vasthouden van de bal. Tijdens de worp kon je dan mooi effect aan de bal geven om hem in het juiste “straatje” te krijgen.

Naast de normale clubcompetities vond er in het kegelpaleis jaarlijks tevens het zogenaamde konings- en koninginnekegelen van de HKB plaats, waarbij de beste mannelijke en vrouwelijke clubkegelaar bepaald werd. Navolgend plaatje is een kopie van een standenbriefje van het konninginnekegelen 1959/1960, waarop de individuele resultaten van de entre nous dames te zien zijn. Overigens, de kegelresultaten noemde men toen geen punten, maar men wierp een aantal “hout”.

Bron: Privécollectie | Score-kaart
Bron: Privécollectie | Score-kaart

 

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

3 gedachten over “Werken als kegeljongen in het Kegelpaleis”

 1. Beste Math en anderen van de kegelclub,
  Voor het televisieprogramma ” Onzichtbaar nederland” ben ik op zoek naar mensen van kegelclub “Entre nous”. Math Driessen is het mogelijk met u in contact te komen. Ik ben te bereiken op nummer 06-52474445
  Met vriendelijke groet,
  Mas van Putten

 2. Met de kermis in Heerlen speelde Karl Schriebl op maandag altijd in het kegelpaleis.
  Wij hebben het klaar gekregen dat hij in 2 uur tijd wel 20x zijn grootste hit speelde op zijn accordeon
  “Die Sneewälzer” succes verzekerd
  Maar na de tiende keer kregen wij een rondje van Toon Ries
  Ophouden zei hij dan.
  Fijne herinnering aan het eind van de 50tiger jaren

  1. Schriebl&Hupperts dat was “levende” muziek in de tijd dat mensen nog gezellig dansen,zingen en lachen!
   Mijn ouders vertelden dan over kermissen,feesten enz. En als die twee dan speelden op de knopaccordeon en de
   wiener harmonika dan was er “stimmung” in de tent! Tegenwoordig is die gezelligheid ver te zoeken,die is er niet
   meer. Dat is verleden tijd! Jammer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.