Bron: Rijckheyt.nl | Mevrouw Swinkels in haar kruidenierswinkel.

De middenstand van de Molenberg

Mijn naam is Harrie Neeskens. Ik ben geboren in 1939 op de Molenberg, zo ook mijn vrouw Tiela van Ooijen in 1941. Rond 1965 hebben wij de Molenberg verlaten omdat ik te werk gesteld werd bij de Douane in Zeeuws-Vlaanderen.

Na het openstellen van de grenzen zijn wij in Amsterdam terecht gekomen en hebben wij beiden op Schiphol gewerkt. Ik bij de douane en mijn vrouw bij onze nationale trots de KLM. In 1997 deed zich de gelegenheid voor om teruggeplaatst te kunnen worden naar Heerlen, waar de dependance van douane Schiphol gevestigd is. Hier hebben wij als rechtgeaarde Limburgers dankbaar gebruik van gemaakt. Eindelijk weer thuis.

Bron: Rijckheyt.nl | Kruidenierswinkel annex stoffenzaak van Swinkels Michiels
Bron: Rijckheyt.nl | Kruidenierswinkel annex stoffenzaak van Swinkels Michiels

Bloeiende middenstand
Toen wij de Molenberg verlieten beschikte deze over een bloeiende middenstand. Komende van de richting Terwinselen was het eerste wat je zag, de groentezaak van Tom Kemp, later overgenomen door zijn zus Bep die er een antiek verkoop zaak van gemaakt heeft. Tom was niet de enige groenteboer op de Molenberg. Wat te denken van de gebroeders Lei en Jo Gijsberts, Hein Hamers, Jo Diederen, Piet Paasen allemaal jongens van de Molenberg die met paard en kar en later met een vrachtwagen hun waar deur aan deur verkochten. Ook hadden ze bij hun thuis en soort winkeltje.

Naast Tom Kemp zat Wiel Vonken met zijn zuivel en melk zaak. Losse melk werd met een litermaat bij de koper in een pannetje geschonken. Naderhand is dat allemaal flessenmelk geworden. Maar ook hij deed dat niet alleen. Ik herinner mij ook zijn broer Pierre Vonken, Toon Sieben, Nicola Erens en een mijnheer Graus en een Kuipers. Zij deden dat allen met paard en kar.

Bron: Rijckheyt.nl | Mevrouw Swinkels in haar kruidenierswinkel.
Bron: Rijckheyt.nl | Mevrouw Swinkels in haar kruidenierswinkel.

Mevrouw Swinkels
Tijdens de 2e wereld oorlog woonde mijn familie in de Guido Gezellestraat nummer 2 tegenover de kruidenierswinkel annex stoffenzaak van Swinkels – Michiels. De oude mevrouw Swinkels was in die tijd al weduwe. Regelmatig ging in die tijd het luchtalarm dat hield in dat de kans bestond dat er gebombardeerd zou kunnen worden. Daar de meesten mensen op de Molenberg over een kelder onder het huis beschikten was het de bedoeling dat je dan in de kelder ging zitten totdat je het alarmsein veilig kreeg.

Mevrouw Swinkels vond het prettiger dat er tijdens het alarm een man in huis was. Vandaar dat mijn ouders en mijn oudere broer in die oorlog periode heel wat uurtjes bij de familie Swinkels in de kelder hebben doorgebracht. Toen ik al wat ouder was 4e 5e klas van de broederschool en je af en toe al eens stiekem een sigaretje rookte ( en je die sigaret niet van je vader wou pikken ), kocht je dit sigaretje bij de magneet op de Kerkraderweg voor 5 cent. De twee dames die deze winkel runden vonden het toen al niet bezwaarlijk om aan de jeugd sigaretten te verkopen.

De middenstand van nu?
Van mijn vrouw die toentertijd in de Jacob v. Maerlantstraat woonde de straat waar grote gezinnen woonden het verhaal van de bakkers die dagelijks de broden kwamen brengen. En dan vooral de bestellingen die op zaterdag geleverd werden voor de zaterdag, zondag en maandagmorgen. Enorme hoeveelheden broden werden bij de mensen naar binnen gebracht. Zij herinnert zich ook noch goed dat als ze thuis een of feest hadden er bij slager Heuschen (Bilderdijkstraat) hele grote bestellingen gedaan werden en dat dit zoveel was dat zij dan van dhr. Heuschen een hele ham cadeau kregen die dan thuis op zolder te drogen gehangen werd.

Ik zal ontegenzeggelijk de een of de ander zijn vergeten maar dit is wat er in mijn geheugen tot op dit moment is blijven hangen. Al deze middenstanders konden hier goed hun boterham mee verdienen. Maar wat een verschil met het heden, waar de bewoners van de Molenberg het moeten doen met een kruidenierszaak, de LIDL en een groentezaak. Ik heb ook een bakker, een kapperszaak en een drankwinkel gezien en dan houd het wel zo’n beetje op. Wat is hier door de jaren heen misgegaan?

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

46 gedachten over “De middenstand van de Molenberg”

 1. Een indrukwekkende lijst middenstanders in het kader rechts van je tekst en in je ingezonden stuk
  Ik kan er nog wat aan toevoegen:

  Apotheek Hardy Joost van Vondelstraat, later Kerkraderweg.
  Begrafenisonderneming/timmerwerkplaats Boon
  In de Joost van Vondelstraat ook nog een ODB, Willems
  Drogisterij van der Mullen
  De Markthal (textiel) in de Joost van Vondelstraat
  Naast de Markthal was was een electrozaakje
  Radio/televisie/electro Vondenhoff, naderhand Jan Bitter..
  Op het A. Thijmplein was een hoedenwinkeltje van mevrouw Demarteau.
  Huishoudelijke artikelen en speelgoed Hillen-Jansen.
  Postkantoor annex handwerkzaak Kerkraderweg.

  1. Ik heb deze site nu net ontdekt, dankzij een boek dat ik nu lees over Heerlen. Maar ik wil even kwijt dat de meest intrigerende winkel in heel Heerlen “de Magneet” was. Ze hadden alles en hoe die mevrouw ook alles kon vinden in die wanorde. Maar je kwam altijd thuis met wat je nodig had. Kom daar nog maar eens om…

 2. In de Dr.Schaepmansstr.boekbinder Brokamp en loodgieter ketelflikker
  Jantje Tabak,en verfhandelaar Lemair ,brandstoffenhandel Servais.Ook een brandstoffenhandelaar Brand of Brands in de Guido Gezellestr.In joost van Vondelstr. een kleermaker namens Mes die arme man had een been af daarvoor een houte proteze ,hij had een heel klein vrouwtje die was hoogtsten 1.35m groot. Bakkerij Odekerken en Vondenhoff uit Terwinselen leverde ook brood aan huis .Bij Wiel Vonken stond ook zijn vrouw Jo(Swinkels) achter de toonbank .Voor dat Spar in de Joost van Vondelstr.was was er een fam. Bok als kruideniers in de zaak,en achterom had Pietje Snijders zijn brandstoffenhandel ,links ernaast was bakkerij Lemair.In de Henderik van Velderikstr hoek Dr Schaepmansstr. woonde ook een melk leverand namens Derks of Dirks.Groeten van J.Snieders.

  1. @ snieders

   Dag heer Snieders,
   Wat leuk dat de naam van boekbinder Brokamp ook voorkomt in uw lijstje.
   Ik heb hier nog een aantal boeken die ooit door hem zeer vakkundig zijn ingebonden; achterin gestempeld: Gerard Brokamp, boekbinder, Heerlen.
   Ik weet nog goed dat de fam. Brokamp in de Dr. Schaepmansstraat op nummer 37 woonden vlgs. mij naast de fam. Servais.
   Groeten, Peter.

   1. Hoi Peter ja wij woonden inderdaad daar maar niet direct naast Brokamp.
    Naast Brokamp woonden de fam. Basant en aan de andere kant de fam.Hensgens , later de fam. Willems.
    Wij woonden op nr. 33

    1. Dag dhr. Servais, beste Ton.

     Wat leuk dat u zich de familie van mijn vader (Willem Bassant) bog herinnert, Hij woonde met zijn ouders/broers & zussen in de Da Costastraat op huisnr. 11.
     Mijn vader is momenteel 89 jaar en de enige overblijvende van dit gezin.

     vriendelijke groet,
     Conny Hoofs-Bassant

    2. T.a.v. Ton Servais: Kunt u mij aangeven vanaf wanneer de fam Willems naast fam Brokamp dr Schaepmanstraat 37, zijn komen wonen? Is belangrijk i.v.m. opsporing familieleden. Mijn moeder was Therese Brokamp.

    1. Bij Gregoire kon je ook boeken lenen hij had ook een kleine bibliotheek. Familie Fijnaut waren onze fijne buren.Wij woonden van 1952 tot 1961 op 26 in de Karel van den Oeverstraat.

  2. Hoi, ik ben Peter Bok.
   Mijn vader Johannes Bok ( 1912 – 1983 ) is de zoon van Bok-van Uden die de kruideniers zaak hadden in de Joost van vondelstr.
   Onze familie is eind 1958 naar Australië gemigreerd – ik op leeftijd van 6 jaar. Ik had begrepen uit de verhalen van mijn vader dat het zijn vader was die de brandstoffenhandel beheerde – misschien was dat elders in de buurt!?

  1. Ja dat klopt Casper Haan was de eigenaar. Casper en annet waren vrienden van mijn ouders. Casper is vroeg gestorven, Annet bleef achter met 2 jonge kinderen Jo en Gerry. Later is Annet opnieuw getrouwd met Sjeng Ernes. Zij hebben boven de zaak gewoond en zijn later naar terwinselen verhuisd. Met de dochter van Boeb Huybrechts heb ik nog contact, wij zaten samen in de harmonie. Heb sinds kort ook contacht met Margo van Wersch haar ouders hadden een lampen winkel hoek Dr.Schaepmansplein Hendrik v. Veldekestraat.

  2. Klopt, taxibedrijf Ritzerfeld was gevestigd in de Genestetstraat. Sjef Ritzerfeld is mijn opa. De naam Ritzerfeld is helaas verkeerd gespeld, in plaats van V moet er een F staan.

 3. Leuk om in het rijtje rechts van Harrie’s artikel ook de naam tegen te komen van de Familie de Graaf in de Hendrik van Veldekestraat. Ik weet nog goed dat De Graaf senior (altijd met pijp in de mond) bij zware vorst de waterleiding in ons huis kwam ontdooien. Zo ook weer in januari 1963, toen het kwik was gezakt tot op 18º C. onder nul (Elfstedentocht met als winnaar Reinier Paping)! In de krant stond toen een cartoon van een dik ingepakte man met twee grote lege kolenkitten, die bij het NS-loket in Den Haag of Amsterdam een ‘retourtje Heerlen’ bestelt.
  Die oude mijnheer De Graaf richtte een tijdje de vlam van een soort lasapparaat op en rond de leidingen en langzaam kwamen de eerste waterdruppels weer tevoorschijn. Wat een contrast trouwens met de afgelopen dagen, toen in Midden-Limburg bijna 37º C. bóven 0 werd gemeten. Een verschil van maar liefst 55º……. Met ☼ -nige groet, Hans.

  1. Beste meneer Snieder. In mijn herinneringen
   was er ook een schoenmaker in de Joost v.d. vondel. Je moest dan de trap af..de kelder in. Deze schoenmaker was steeds correct. Ook naar ons toe als kinderen. De
   Magneet. Kerkraderweg. De truc met de automaat…wie weet.dat nog? Kapper Voncken tegenover de broederschool. Groet Hans.

   1. Hallo Hans, een schoenmaker in de kelder in die oude huizen in de Joost van vondelstraat dat kann niet zijn in deze kelders gingen hoogstens een aardappelkist met 100 kg.aardappels ,en 2 zakken kolen en 10 inmaakglazen ,dan was de kelder gerammeld vol.Dat kan hoogtens in Jerusalem tegenover geweest zijn,Jerusalem werd toen in het begin gezegd toen ze die witte huizen aan het bouwen waren,daar kan het geweest zijn ik geloof ook schoenmaker Bergmans is vanuit de Karl v.d. Oeverstr. naar die witte huizen verhuist is. Dat moet na 1951 geweest zijn,toen zijn die witte huizen gebouwd worden.Ja dat met die vrachtwagen (truc) met automaat weet ik niet wat u bedoeld.Kapper Vonken uit Nuht met gezel Jul Bidlot ja weet ik nog.Groeten van J.Snieders.

    1. Schoenmaker Bergmans was gevestigd in het souterain c.q kelder in een van de witte huizen in de Joost van Vondelstraat. Je moest door de voordeur en in de gang was een trap naar beneden.

   2. Het lukte niet vaak, maar…De truc met de cigarettenautomaat was om zonder inworp de linker lade met Lexington strak tegen de aanslag te trekken; vervolgens de lade ernaast met een ruk open te trekken terwijl je de linker lade weer terug liet veren. Resultaat: een pakje Camel of Roxy met een opgeplakt kwartje. Dat kwartje kon je dan binnen weer uigeven aan ‘sjnuuts’. Een cigaret uit eigen doos voor de Magneet zogezegd!

 4. Beste R Pelt Toen ik mijn plechtige communie deed kreeg ik van mijn ouders mijn eerste polshorloge die ik zelf mocht uitzoeken bij Zupanc.
  Die beste man zat toentertijd in de Hendrik van Veldeke straat met zijn handel in het voorkamertje tegen over het Alberdinck thijmplein. Die zelfde Zupanc heeft zich naderhand in de toen gebouwde winkel op de Kerkraderweg gevestigd. Wie mij naderhand ook nog ingevallen zijn, zijn de gebroeders Guus en Boebie Huybrechts glazeniers die vanuit de Guido Gezellestraat en Dr schaepmanplein hun zaakje runden.

  1. Ja die horlogemaker woonde inderdaad in de H.v.d Veldekestraat maar hij heette in eerste instantie Mechelen.
   Later is die verhuisd ergens op de Akerstraat .

 5. Hallo
  Wat een leuke herinnering aan vroeger.Ik was een heleboel kwijt, maar nu is alles weer terug.Namen en foto’s zijn goed herkenbaar.Jammer dat er niet meer fotos zijn.Geweldig het verhaal met de automaat van de Magneet ,ik kon dit ook heel goed! Zeg maar goeie oude tijd.

 6. Mijn vader had eerst een slagerij en daarna een kruideniers zaak op de Kerkraderweg 42 later verkocht aan Ben Heussen i.v.m met het overlijden van mijn vader en de emigratie van mij naar California. We hebben op de Molenberg gewoond vanaf 1930 tot 1956.

 7. Een aanvulling op het verhaal van Harrie Neeskens.
  Een zwager van Flip van de Boom, Jo Engelen, was eveneens broodbezorger bij de ODB.
  Bij de schoenmakers kan nog aangevuld worden Grondijs op de hoek van de Staringstraat en de Roemer Visserstraat.

 8. Mijn oudoom Louis van Birgelen (broer van mijn opa) had een supermarkt op de Joost Vondelstraat 25/27 tot 1987. Na sluiting van deze supermarkt zijn ze hier blijven wonen tot 1991. Was dit de Spar?

 9. Harrie, je vergat in je verhaal ‘kapsalon Liselotte’ te vermelden! Kapsalon Liselotte was gevestigd op de hoek van de Hendrik v. Veldekestraat en de Dr. Schaepmanstraat. Later verhuisd naar de Karel v.d. Oeverstraat.

 10. De Simpca garage.Friture Merkelbach,Cafe Paulissen.Verwijlen,Schiffers,Braam,Feller nu Hovens.Wat een zaken toen op de Molenberg.Harrie Neeskens vaak bij ons in het cafe nu vaak bij Jo mijn oudste broer. Groetjes Rudie.

 11. leuk om al die verhalen weer eens te lezen, dit alles heb ik ook allemaall
  mee gemaakt en beleefd, graag zou ik nog meer contacte willen
  krijgen ik weet ook heel veel van oude molenberg en van alle mulhepieken

  gr bert kater

 12. Ik wil nog een taxibedrijf melden. Taxibedrijf Rhoen uit de Zaterdagstraat. Het waren onze buren. Hadden twee wagens. Pa reed en een zoon.Ik kan me die grote Amerikaanse slee nog herinneren. Een grote Amerikaan met van die grote vleugels. De naam van de oudste zoon, die taxi reed is mij ontgaan. Kan het toch Ted zijn geweest?Wel herinner ik mij zoon Jan,die geloof ik met een meisje van Schiffers is getrouwd
  Het opstarten van de diesels kan ik me herinneren. We hebben wat afgevloekt, omdat zij de auto,s in de Zaterdagstraat parkeerden, waar wij sleeden

 13. In de Joost van Vondelstraat had je nog een opticiën (van der Mullen?), in de Bilderdijkstraat de kruidenierszaak van Eijgelshoven (als ik de naam goed geschreven heb) en tegenover de Broederschool lag nog een kapperszaak. Maar dat was in de jaren 60, ik weet niet of die er ook al in de jaren 50 waren.
  Leuk om te lezen dat de strijd tussen de schaespieken en molenpieken al bestond in de jaren 50.
  Groetjes, Jos.
  Bilderdijkstraat 12 (1962-1971).

 14. wat heerlijk die herineringen ook zelf trots mee gevochten met de molenpieken .denk wel dat er jammer genoeg een paar slachtoffers aan de andere kant zijn geweest via mijn ;flietch;, bedankt ondertussen voor die vroegere dromen .

 15. In de Karel van de Oeverstraat zat ook nog de Vivo van mijnheer en mevrouw Eggen.
  Wij woonden daar vroeger naast.

  Familienamen uit die tijd en straat die ik me nog herriner;
  Smeets, Fijnhout, Christiaans, Couvee, Sjutz maar dat zal ik wel verkeerd schrijven. Moeder des huizes herinner ik me als klein, twee dochters waarvan een Marga heette, Pa werkte op de Philps en had gitzwarte haren en zat ook bij de drumband.

  Dan nog Abbenhuis, ten Berge, Berendsen, een overbuurmeisje genaamd Elvira, Starmans waarvan ik mij zoon Frans , van mijn leeftijd, kan herrineren, toendertijd een behoorlijk goede voetballertje, de familie van Neer, Wim Frijns met zijn moeder en dhr. Heiligers.

  Een verhaaltje over mij uit die tijd. Zal rond 1966 geweest zijn dat ik als zesjarig jongetje met mijn vriendje Jopie Klok, die niet lang daarna naar Rotterdam is verhuisd, buiten ging spelen.
  We liepen naar de speeltuin aan de Kerkraderweg. Op het laatste moment bedachten we ons en liepen niet door de poort van de speeltuin, maar liepen naast de poort het smalle pad af richting Zusterbosje. Helemaal onderaan lag een boerderij. Ik geloof dat er brand was geweest, of het was gewoon vervallen. In ieder geval besloten Jopie en ik om het pand eens van binnen te bekijken. We duwden een deur open die op een kier stond en gingen naar binnen.
  Na een tijdje was onze nieuwsgierigheid bevredigd en gingen we naar buiten. Maar de deur, die op een kier stond was dicht gevallen en klemde vast in het kozijn. We kwamen er met geen mogelijkheid uit. We hebben daar toen enkele angstige uurtjes doorgebracht. Toen zag ik ineens het gezicht van mijn vader tegen een ruitje, en hij zag ons. Hij kreeg met een beetje kracht de deur wel open. Ik denk dat hij aan onze gezichten kon zien dat straf niet meer nodig was en wij ons lesje geleerd hadden.

 16. Geachte heer Snieders. Bijzonder leuk dat u dat nog weet. De betreffende melkboer heette inderdaad Hubert Derks.
  Dat hij eerst op de hoek van H. van Veldekestraat/ Dr. Schaepmanstraat gewoond heeft, wist ik niet. Bedankt hiervoor ! Later heeft hij wel nog in de Dr. Schaepmanstraat 23 gewoond. Hij was de oudste broer van mijn vader.

 17. Bij ons thuis, Postzegelhandel Fijnaut in de Karel v.d. oeverstraat.
  Mss niet bij iedereen bekend maar wel bij de toen groot aantal filatelisten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.