De verhalen van Susanne Gondrie-Belt

Dit jaar bestaat de Ambachtsschool aan het Burgemeester de Hesselleplein 100 jaar. Vanwege dit jubileum legde Susanne Gondrie-Belt haar herinneringen aan het plein en de omgeving vast.

Susanne heeft zelf niet aan het Hesselleplein gewoond, ze werd op 24 april 1954 geboren in de Smedestraat. Rond 1966 is zij met haar familie verhuisd naar de Hamerstraat. In 1973 is Susanne in Nijmegen gaan studeren waar ze haar toekomstige man heeft leren kennen. In 1977 zijn ze van Nijmegen verhuisd naar Best; daar wonen ze nog steeds.

Mevrouw Belt bij tuin van Dinger
Mevrouw Belt bij tuin van Dinger

Haar moeder heette Josephine Souren en haar vader Rudolf Belt. Haar moeder was geboren in het centrum van Heerlen, in de Akerstraat in dat mooie ronde hoekpand tegen de rotonde aan met dat kunstwerk. Haar grootvader had daar een slagerij.

Samen hebben ze in de Smedestraat en de Hamerstraat met z’n drieën gewoond; haar vader had daar een groothandel in textiel en kleinvakartikelen. Susanne was enig kind. Haar vader is gestorven in 1987, haar moeder in 2008.

De komende weken lezen we de herinneringen van Susanne die tot haar 19de in Heerlen woonde.
Eerder verschenen deze verhalen in boekvorm, in het boek over 100 jaar Burgemeester de Hesselleplein van Dhr. Teunissen. 

Wereld
Altijd zomer
De tuin van Dinger
De ambachtsschool
In de buurt
De verandering

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

2 gedachten over “De verhalen van Susanne Gondrie-Belt”

  1. Beste Susanne,
    Mooie herinneringen aan dit oude en ook voor mij bekende stukje Heerlen. Mijn oudtante, mevrouw Grootjans-van Loo, woonde in de Hamerstraat en mijn opa had er samen met zijn broer die ook in de Hamerstraat woonde een groentetuin, dichtbij de praktijk van longarts Appelman.
    Léon van Loo

  2. Met vreugde en herkenning trof ik de verhalen van mevrouw Susanne Gondrie-Belt aan. Ik ben geboren in 1941 en kwam zeer regelmatig bij mijn grootouders, die op Burgemeester De Hesselleplein 7 woonden. Heerlen is mij altijd heel vertrouwd en dierbaar geweest. Tot 1961 kwam ik er vaak. Daarna alleen nog maar heel incidenteel.
    Als ik het artikel over de tuinen van Dinger lees, zie ik mijn eigen beleving heel goed verwoord. Prachtig. Mevrouw Susanne Gondrie-Belt: heel hartelijk dank!
    Jan R.F.Heine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.