Bron: Polygoon Journaal 1927

Bewegende beelden van Heerlen in 1927

Geluk zit in een klein hoekje. Waar Peter Finken opzoek was naar foto’s voor een reünie vond hij geheel tegen de verwachting in een unieke film met een mooi verhaal.

Bron: Polygoon Journaal 1927
Bron: Polygoon Journaal 1927

Voor een reünie was Peter Finken opzoek naar oude foto’s. Uiteindelijk kwam hij terecht bij de zus van een goede vriend; Juul Brouns. Na wat speurwerk in oude foto’s stond Peter op het punt om weer naar huis te gaan. Maar Mevrouw Brouns had nog “iets”. Een 16 mm film lag in de kelder en ze wou er graag van af in verband met brandveiligheid. De filmfolie die vroeger gebruikt werd is zeer brandbaar, vandaar. Eenmaal boven gekomen met de filmrol bleek het niet te gaan om 16mm maar om 35mm. Al glurend in de blik viel Peter de naam “Polygoon Journaal” op. Polygoon is bekend van de nieuwsberichten die vroeger – voordat ieder huishouden één of meer t.v.’s in huis had – nog in de bioscoop werden getoond.

Peter vertrok met de blik onder zijn armen opzoek naar een partij die hem kon helpen de film te bekijken en te digitaliseren. Diverse partijen hadden weinig interesse totdat hij aanklopte bij het Limburg Museum in Venlo. Nadat het museum contact had opgenomen met Beeld & Geluid in Hilversum wisten ze hem te vertellen dat het ging om een kopie van een origineel Polygoon-journaal uit 1927. Dat het om een kopie ging zou zeker kunnen kloppen.

De vader van Juul Brouns was koster bij de Pancratiuskerk. Omdat het gebruikelijk was dat dergelijke films toen der tijd werden afgespeeld in de Royal bioscoop, is het goed denkbaar dat de kerk om een kopie heeft gevraagd om deze ook elders te kunnen tonen.

De film
De film uit 1927 laat een optocht zien door o.a. de Geleenstraat. Hier herkennen we het oude Gemeente huis nog. Uiteindelijk stopt de optocht op het Tempsplein bij het Heilighart Beeld. Weet u meer over deze film, laat dan graag een reactie achter onder dit item.

Wij wensen u veel kijkplezier bij onderstaande film uit 1927, met grote dank aan Juul Brouns, Peter Fiken en het Limburg Museum.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

3 gedachten over “Bewegende beelden van Heerlen in 1927”

  1. Heel leuk, zulk materiaal. Duidelijk in beeld zijn mgr. Laurentius Schrijnen, bisschop van Roermond en P.P.J. Nicolaye, deken van Heerlen en pastoor van de Pancratiuskerk (te zien vanaf 11.30). Mogelijk is op 11.54 dokter Hustinx te zien. In elk geval op 12.46 mgr. Leo Driessen, geestelijk directeur van de Kleine Zusters van de H. Joseph en de Broeders van de H. Joseph (en 13.02 nog eens op de rug). De meisjesstoet vanaf 12.12 en later nog eens in beeld gaat vergezeld van 2 Kleine Zusters van de H. Joseph. Ook burgemeester Marcel van Grunsven is duidelijk te zien op 14.17 (gezeten naast mgr. Schrijnen en 2e van links op het erepodium weer Leo Driessen).

  2. leuk, vooral de afsluiting….hooiwagen…. maar bij het zien van dit filmpje….wat heeft de R.K. kerk toch een enorme invloed gehad hier in het zuiden…ben blij dat dat veranderd is.
    Sorry maar dat moet me van het hart.

  3. Wat een mooi bewegend filmpje,van uit de tijd 1927 ik was net 2jaar oud,mooi om te zien dat dit alle maal kon ,bij het hard werken van deze mensen en de te vreden heid ja in mijn tijd is ook noch hard gewerkt met Staats veiligheid , wat toen niet was wij waren ook tevreden . nou krijgen mensen geld uit de muur en zijn noch niet te vreden ,hoe moet dat verder ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.