Bron: Rijckheyt.nl | H.Hartbeeld. Links de Ned. Hervormde kerk.

De onthulling van het Heilige Hartbeeld

Duizenden mensen verzamelden zich zondag 19 oktober 1924 op het Tempsplein. De onthulling van het Heilige Hartmonument stond voor die middag op het programma.

Bron: Rijckheyt.nl | H.Hartbeeld. Links de Ned. Hervormde kerk.
Bron: Rijckheyt.nl | H.Hartbeeld. Links de Ned. Hervormde kerk.

Om half 3 werd een stoet gevormd. De optocht werd gesloten door Z.D.H. den Bisschop van Roermond, Mgr. L Schrijnen, bijgestaan door zeereerw. heren Th. v.d. Marek, secretaris van het bisdom en Deken Nicolaye en Burgemeester Waszink. (1)

Na het openingswoord van de voorzitter van het comité, Heer Seelen, sneed de burgemeester de koorden door en werd het monument onthuld.

Bron: Rijckheyt.nl | H.Hartbeeld in het atelier van beeldhouwer Ton Dupuis in Den Haag.
Bron: Rijckheyt.nl | H.Hartbeeld in het atelier van beeldhouwer Ton Dupuis in Den Haag.

Het imposante voorbeeld van het “Rijke Roomse leven” en van het traditionalisme als kunstuiting en architectuur, werd eerder in 1922 in brons gemaakt door Toon Dupuis. Het voetstuk is ontworpen door de architect D. Roosenburg, die ook het hoofdkantoor van de Oranje-Nassau-mijnen in Heerlen gebouwd heeft. (2)

Rijksmonument
Het beeldhouwwerk is erkend als rijksmonument, vanwege de “ensemblewaarde wegens zijn centrale situering op het Tempsplein, een plein dat van bijzonder belang is voor het aanzien van dit deel van Heerlen. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de kunsthistorische zeldzaamheid als voorbeeld van een beeldhouwwerk uit het 1e kwart van deze eeuw, opgesteld in de openbare ruimte.” (3)

Tegenwoordig biedt het Tempsplein – met het prominent aanwezige Heilige Hartbeeld – een oase van rust aan de rand van het centrum van Heerlen. Omgeven door bloemen en bloesembomen “waakt” het beeld over de omgeving en kijkt het de stad “in”.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

One thought to “De onthulling van het Heilige Hartbeeld”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.