Duizenden mensen verzamelden zich zondag 19 oktober 1924 op het Tempsplein. De onthulling van het Heilige Hartmonument stond voor die middag op het programma.
Om half 3 werd een stoet gevormd. De optocht werd gesloten door Z.D.H. den Bisschop van Roermond, Mgr. L Schrijnen, bijgestaan door zeereerw. heren Th. v.d. Marek, secretaris van het bisdom en Deken Nicolaye en Burgemeester Waszink. (1)
Na het openingswoord van de voorzitter van het comité, Heer Seelen, sneed de burgemeester de koorden door en werd het monument onthuld.
Het imposante voorbeeld van het “Rijke Roomse leven” en van het traditionalisme als kunstuiting en architectuur, werd eerder in 1922 in brons gemaakt door Toon Dupuis. Het voetstuk is ontworpen door de architect D. Roosenburg, die ook het hoofdkantoor van de Oranje-Nassau-mijnen in Heerlen gebouwd heeft. (2)
Rijksmonument
Het beeldhouwwerk is erkend als rijksmonument, vanwege de “ensemblewaarde wegens zijn centrale situering op het Tempsplein, een plein dat van bijzonder belang is voor het aanzien van dit deel van Heerlen. Het object is tenslotte van algemeen belang wegens de kunsthistorische zeldzaamheid als voorbeeld van een beeldhouwwerk uit het 1e kwart van deze eeuw, opgesteld in de openbare ruimte.” (3)
Tegenwoordig biedt het Tempsplein – met het prominent aanwezige Heilige Hartbeeld – een oase van rust aan de rand van het centrum van Heerlen. Omgeven door bloemen en bloesembomen “waakt” het beeld over de omgeving en kijkt het de stad “in”.
Als kind en nu nog, ik ben inmiddels 73 jaar, vind ik dat een prachtig beeld.
Vroeger zei men oneerbiedig dat is inne plies
Een politieagent die het verkeer regelt.