Bron: Roy Simons | Foto van bevrijdingsbordje

Een herinnering aan de bevrijding van Heerlen

Op 17 september 1944 kozen de Duitse soldaten het hazenpad, niet voordat ze wat schade hadden aangericht in Heerlen. Zo werd de elektriciteitscentrale van de Oranje Nassau Mijn 1 opgeblazen, het station in brand gestoken en de wissels van het spoor vernietigd.

Heerlen werd op 17 september bevrijd door de Amerikaanse 30e Infanteriedivisie (genaamd Old Hickory) met ondersteuning van enkele pantsereenheden van de US 2nd Armored Division. Na meer dan vier jaar in oorlog was Heerlen weer vrij.

Bron: Roy Simons | Foto van bevrijdingsbordje
Bron: Roy Simons | Foto van bevrijdingsbordje

Dit aardewerk bordje is gemaakt ter gelegenheid van deze bevrijding. Het is vervaardigd door de Koninklijke Mosa in Maastricht en is naar alle waarschijnlijkheid geproduceerd in de periode 1944-1945. Het bordje heeft een diameter van 17cm en is 2cm dik. Op het bevrijdingsbordje staat centraal het Amerikaanse symbool van de vrijheid. Namelijk een afbeelding van de ‘American Bald Eagle’ en een schildje met de stars and stripes. De adelaar heeft een bandrol in zijn klauwen met de tekst “17 sept *Heerlen* 1944”. Bovenaan het bordje staat de tekst te lezen “Bevrijding U.S.A.”

Typisch aan Heerlen in deze tijd waren toch wel de mijnschachten van de Oranje Nassau Mijn 1. Vele Heerlense mannen verdiende in deze tijd hun brood door te werken op het mijnbedrijf. Daarom heeft de Mosa besloten om links en rechts van de adelaar gebouwen van het mijnbedrijf naar voren te laten komen. Links van de adelaar zijn de koeltorens en de watertoren te zien en recht de oude mijnschachten.

De Mosa heeft nog een aantal van deze bevrijdingsbordjes gemaakt voor andere steden die bevrijd waren o.a. Maastricht en Breda. Ook hebben zij een centraal bordje geproduceerd voor de bevrijding van Nederland.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

4 gedachten over “Een herinnering aan de bevrijding van Heerlen”

 1. Dat bordje heb ik van mijn Benno gekregen. Wat ik lang niet wist is dat mijn vader hoofd beveiliging was tijdens de oorlog van de Oranje Nassau 1. Hij had ook daardoor het beheer over de keuken en het voedselmagazijn. Want de mijnwerkers kregen ook in natura uitbetaald. Nee, daar krijgen wij echt niets van. Mijn vader kreeg aan het einde van de oorlog te horen dat de Duitsers opdracht hadden gegeven de mijnen onder water te zetten. Hij heeft dat weten te voorkomen door de persoon die de opdracht cq bevel kreeg te gezeggen wat dat voor gevolgen zou hebben voor de mijnstreek en die heeft dat toen maar niet gedaan.

 2. zie het bordje ter ere van de bevrijding gemaakt,zelf heb ik nog een dollar ,,geschonken aan mijn opa die in de Keek (Heerlerheide) woonde.op deze dollar staan 6 amerikaanse namen van Amerikanen die gestationeerd waren in Heerlerheide .
  Mijn opa bewaarde deze dollar altijd in zijn beurs als dank dat de Amerikanen/Canadezen/Britten hun leven hadden gewaagd om ons uit de handen en vrij te maken van de Duitsers ,hij zei als deze mensen er niet geweest waren waren wij nu allen Duitsers geweest .
  Heb deze Dollar nog en zou hem graag Geven aan 1 van deze mensen
  die op de Dollar staan weet sinds vandaag omdat er weer veel aandacht voor de bevrijding is dat het gaat om de 30 ste infanterie divisie old hickory gaat.
  wie weet kan iemand mij helpen.
  gr Silvio Meys /kleinzoon Alexander von Mallek

 3. Goed bewaren allemaal! We organiseren binnenkort een mooi project waarbij al jullie voorwerpen centraal kunnen staan. Houd de website goed in de gaten eind deze maand! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.