Harry Simons was een van de ‘De Zwarte Panters’

Jaarlijks herdenken wij tijdens Nationale Dodenherdenking op 4 mei de oorlogsslachtoffers.  Zo ook in Welten. Naast de hoofdingang van de Sint Martinuskerk worden hier alle mensen die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en alle oorlogssituaties daarna herdacht.

Er zijn veel wijkgenoten die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, echter zijn er ook slachtoffers gevallen in voormalig Nederlands-Indië. Eigenlijk is hier nauwelijks iets over bekend en dit was voor de Heemkundevereniging Welten-Benzenrade dan ook de reden om aandacht te schenken aan de slachtoffers van Nederlands-Indië.

Bron: Privécollectie | Harry Simons met zijn kameraden (middelste rij, uiters rechts)
Bron: Privécollectie | Harry Simons met zijn kameraden (middelste rij, uiters rechts)

Na de Duitse bezetting van Nederland in mei 1940 gooide Nederlands-Indië alles op defensie. Het door Duitsland bezette Nederland kon geen goede hulp meer bieden en hierdoor was Nederlands-Indië niet meer in de beste staat van verdediging.

Gezag herstellen
Nederland verklaarde Japan de oorlog op 8 december 1941. Het duurde niet lang en Japan had in drie maanden met minimale verliezen geheel Oost-Azië veroverd. De Nederlandse strijdkrachten gaven zich op 8 maart 1942 over. Nederlands-Indië werd geheel onder Japans militair bestuur geplaatst. Na het einde van de oorlog in 1945 was Nederland niet meteen bij machte troepen naar Indonesië te sturen om het koloniale gezag te herstellen.

Bron: Privécollectie
Bron: Privécollectie

Op 17 augustus 1945 riepen de Indonesische leiders Soekarno en Hatta het onafhankelijke Republiek Indonesië uit. De Nederlandse regering verzette zich er met kracht tegen. Er zijn in deze tijd ongeveer 125.000 Nederlandse militairen door de Nederlandse regering, verplicht, naar Nederlands-Indië uitgezonden. Een van deze militairen was Henricus Hubertus Gerardus Simons (roepnaam Harry), geboren op 20 februari 1927 in Welten.

Harry werd net als vele andere Limburgers soldaat bij het 5e Bataljon, 6e Regiment Infanterie (5-6 R.I), opgericht te Maastricht. Het Regiment had als bijnaam ‘De Zwarte Panters’. Ze vertrokken op 31 januari 1948 vanuit Maastricht naar havenstad Amsterdam waarna ze niet zonder gevaar per boot vertrokken naar Nederlands-Indië. Het werd een moeilijke opgave voor de militairen en van de 850 ‘Zwarte Panters’ komen er 40 om, waaronder Harry Simons.

De publicatie
Heemkundevereniging Welten-Benzenrade publiceerde in samenwerking met Heerlen Vertelt in oktober 2013 het verhaal over de dienstplichtige jongen Harry Simons uit Welten en zijn kameraden.

De publicatie is te koop via Heemkundevereniging Welten-Benzenrade. Klik hier voor meer informatie.

Bernice Israel

Bernice volgt de studie Communicatie & Multimediadesign en raakte via haar stageperiode bij Made in Melon bekend met Heerlen Vertelt. Sindsdien helpt en schrijft Bernice regelmatig mee als webredacteur.

One thought to “Harry Simons was een van de ‘De Zwarte Panters’”

  1. Die Jongens in Indië hebben er een hel gehad en aan overgehouden. Mijn vader toen 18 jaar moest voor zijn nummer naar Java (aankomst). Hij zat bij het 6-6 ri 425bi de Trekvogels. Gelukkig is hij thuis gekomen maar wel voor zijn leven lang verwond aan rechterbeen en ziel. Hij is door zijn verwonding (schot door zijn r knie) eerder naar huis gekomen en als een held in Simpelveld verwelkomt maar als een misdadiger door de staat behandeld tot voor een aantal jaren geleden het echte verhaal aan he licht kwam, het waren geen oorlog’ s misdadigers maar jeugdige mannen met angst en heimwee . Tot aan zijn dood en zelfs erna waren zijn strijdmakkers vrienden (ik ben nu nog bevriend met de enkele die er nog zijn) en hebben altijd contact gehouden. Ik heb nog nooit zo een hechte vriendschap gezien van een stel oprechte (helden) mannen die 2 en sommigen 3 oorlogen hebben meegemaakt. Deze mannen hebben bij mij een streepje voor en mateloos veel respect. Ik ben zeer gelukkig dat ik nooit zo een hel heb meegemaakt want ik was zeker van angst gestorven. Het waren geharde jongens die net als de jongens in wereldoorlog 2 hun jeugd hebben verloren en als volwassen mannen met een groot trauma terug kwamen. Mijn gebeden gaan ook uit naar hun!

    Uw verhaal is mooi geschreven en met veel aandacht gelezen. Groeten Alfons Goffin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.