Bron: Sandra Israel | De expositieruimte

Terugblik stadswandeling Heerlen Vertelt

Op zondag 17 september 2013 trok gids Peter Crombach met zo’n 30 wandelaars door de straten van Heerlen. Van menig gebouw en straatje onthulde hij de geheimen. De wandeling, gehouden door Heerlen Vertelt, eindigde op de Etage 32 waar een mini-expositie gehouden werd genaamd ‘Blik op toen’.

Bron: Heerlen Vertelt | Wandeling Heerlen Vertelt
Bron: Heerlen Vertelt | Wandeling Heerlen Vertelt

In 1965 kondigde minister Joop den Uyl de sluiting van de Limburgse mijnen aan en een paar jaar later kwam de zware tegenslag voor Heerlen. Het is nu nauwelijks voor te stellen dat de Oostelijke Mijnstreek ooit leefde van deze industrie. Op het eerste gezicht zou je niet denken dat Heerlen historische panden te bieden heeft. Gebouwen, schachten, alles werd gesloopt en volgebouwd met huizen en fabrieken. Heerlen station heeft binnen 100 jaar drie transformaties ondergaan en de karakteristieke gebouwen op het Raadhuisplein, waar ooit de grotere winkelketen zoals HEMA en de V&D zaten, staan leeg.

Bron: Sandra Israel | De expositieruimte
Bron: Sandra Israel | De expositieruimte

Ondanks alle verschuivingen van het centrum liet Peter Crombach de fraaie gebouwen en vergane glorie van Heerlen zien en nam hij de deelnemers in gedachten mee naar roerige tijden. Hij bracht je van de Romeinse tijd, naar crisistijden na de mijnsluiting en terug naar het nu.

Bron: Sandra Israel | Aan de tafel met gids en dorpsdichter Peter Crombach
Bron: Sandra Israel | Aan de tafel met gids en dorpsdichter Peter Crombach

Oude panden worden de laatste tijd meer en meer gebruikt door nieuwe ondernemers (denk o.a. aan het voormalig CBS gebouw en het Betahuis). Door samenwerkingen worden er nieuwe plannen en ideeën uitgevoerd. Na jaren van verval en restauratie is het de tijd om de geschiedenis in bescherming te nemen (en te houden). De wandeling en de mini-expositie waren voor deze gedachte een goed uithangbord. Daarom was de samenkomst van jong en oud die samen herinneringen en verhalen deelden over de diverse betreffende locaties een groot succes.

Geschiedenis is bijzonder, en vooral in een stad als Heerlen. Bedankt voor uw komst en graag tot een volgende keer!

 

Bernice Israel

Bernice volgt de studie Communicatie & Multimediadesign en raakte via haar stageperiode bij Made in Melon bekend met Heerlen Vertelt. Sindsdien helpt en schrijft Bernice regelmatig mee als webredacteur.

One thought to “Terugblik stadswandeling Heerlen Vertelt”

  1. Mijn overgrootvader verkocht het Leienhoes aan de bruinkool<rond 19 16 het is beschreven bij notaris Beckers te Hoensbroek. maar nergen wordt zijn naam vermeld.Mijn vraag /hoe kan dat? mijn overgrootvader was Daniel Stevens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.