Ridder Hoen en zijn familie

Misschien herinner je het nog wel. De zomervakantie bezoekjes aan Kasteel Hoensbroek. Van de angst in de kerker tot aan de galg op het binnenplein; Kasteel Hoensbroek bracht altijd een belevenis met zich mee. De opening van een nieuwe tentoonstellingsruimte gaf mij de gelegenheid nog een keer een bezoek te brengen aan het kasteel.

De geschiedenis van de familie Hoen
De permanente tentoonstelling genaamd de ‘Hoenkamer’ laat de oorsprong zien van de familie Hoen. In de kamer, die in de 19e eeuw diende als woonkamer van de rentmeester, staat in het midden een grote goudgele boom die symbool staat voor de eeuwenoude stamboom. De geschiedenis van het kasteel begint bij ridder Herman Hoen, de eerste heer van Hoensbroeck, die rond 1375 begon met de bouw van het kasteel. Bijna zes eeuwen lang is het kasteel in handen geweest van de ridders, de rijksbaron, de rijksgraven en markiezen, totdat de Franse revolutie eind 18e eeuw ervoor zorgde dat de familie Hoen vluchtte naar Duitsland.

Hoenkamer
Foto: Bernice Israel | De Hoenkamer

Bewoners na de Franse revolutie
Graaf Lothar Frans bewoonde na deze tijd zo nu en dan nog het kasteel. Zijn broer bisschop Philip Damiaan van Roermond woonde, toen hij moest vluchten voor de Fransen, in een geheime kamer van het kasteel. Lothar Frans overleed als laatste heer van Hoensbroek. Daarna raakte het kasteel in verval. Geen bewoners meer en steeds meer muren storten in. Totdat in de 20e eeuw het kasteel werd gekocht door een Hoensbroekse pastoor genaamd Röselaers. Vanaf de jaren 1930 tot 1943 is het kasteel helemaal opgeknapt en sindsdien een van de grotere monumentale kastelen van Nederland.

De vragen zoals “Hoe zit het met de familie Hoen? Wat is er nu met hen gebeurd?” worden beantwoord in deze speciale Hoenkamer. De tentoonstelling geeft daarom ook een bijzondere historische betekenis aan het kasteel.

19328
Bron: Rijckheyt.nl | Foto van Kasteel Hoensbroek omstreeks 1930

Bernice Israel

Bernice volgt de studie Communicatie & Multimediadesign en raakte via haar stageperiode bij Made in Melon bekend met Heerlen Vertelt. Sindsdien helpt en schrijft Bernice regelmatig mee als webredacteur.

2 gedachten over “Ridder Hoen en zijn familie”

  1. Ridder Hoen heeft zijn oorsprong in het Hoenshuis of d,r Hoonses, een versterkte boerenhof gelegen aan de Putweg te Voerendaal. In het Hoenshuis
    zijn nu de kantoren en kantine van de Golfclub Voerendaal gevestigt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.