Memorabele intocht Sinterklaas in Heerlen

“Sinterklaas is veilig en wel uit Spanje in Nederland aangekomen” kopte het Limburgs Dagblad op 15 november 1962. Maar bij deze aankomst werd de Sint vergezeld door een stoet van olifanten, Arabieren en Pieterbasen. Het leverde een bijzondere intocht op.

Bron: Limburgs dagblad 15-11-1962 | Sinterklaas intocht 1962 op het Raadhuisplein te Heerlen
Bron: Limburgs dagblad 15-11-1962 | Sinterklaas intocht 1962 op het Raadhuisplein te Heerlen

Die woensdagmiddag (15 november 1962 red.) deed de goedheilig man zijn intocht te Heerlen. Zijn aankomst op het Stationsplein per trein, ging zoals ieder jaar met het nodige ceremoniëel gepaard. Duizenden kinderen hadden zich reeds lang voordat Sinterklaas vaste voet op Heerlense bodem had gezet, rond het Stationsplein verzameld. Zij verdrongen zich met hun oudere broertjes en zusjes. Maar ook voor vele ouderen was deze jaarlijkse aankomst een interessant evenement. De schimmel trappelden vol ongeduld op het Stationsemplacement. En vijf vóór twee precies was het dan zo ver en begroette een duizendkoppige menigte de goedheiligman, die vergezeld werd door een leger zwarte pieten.

Volgens Sinterklaas werd het wel hoog tijd dat hij voor Heerlen zijn staf zwarte pieten degelijk uitbreidde. „Alles groeit daar zo snel, ook de bevolking.” Een groep flinke olifanten liep mee. De dieren waren zelfs zo opgewonden van het feest dat ze bij het nabij gelegen Royal theater een grote menigte van het trottoir verdrongen. Muzikaal verzorgde de harmonie “Eendracht” uit Schandelen voor de Sinterklaasliedjes die door jong en oud werden meegezongen.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.