Bron: Wiel Vogt | Carbon 6

De tweede periode van Carbon 6

In het kader van de rubriek “Herbestemming” bezochten wij Carbon 6. In 2012 werd het startschot gegeven om het immense gebouw nieuwe invulling te geven. Zo biedt het gebouw nu plaats aan o.a. de belastingdienst, diverse ondernemers en Wozl (Werkvoorzieningschap Oostelijk Zuid-Limburg). Eind 2013 kwam hier nog een groep nieuwe bewoners bij.

Vanwege de (mogelijke) komst van het Schinkelkwartier in het centrum van Heerlen waren 20 zelfstandige creatieven, die zich in de Schinkelstraat samen hadden gepakt (www.sdertien.nl), op zoek naar een nieuwe werkruimte. In Carbon 6 (het voormalige CBS-kantoor) vonden zij een nieuw onderkomen.

Bron: Mark Handels | Uitzicht van een van de kantoren in Carbon 6
Bron: Mark Handels | Uitzicht van een van de kantoren in Carbon 6

Nieuwe bewoners
Wij spraken een van de nieuwe bewoners, Mark Handels van SubMedia. Sinds september 2013 brengt hij samen met zijn collega’s weer leven in vier van de talrijke gangen in het gebouw. “Met ieder eigen kamers wordt er wel gewerkt met een open deur”. Met goede medewerking van de eigenaar kon waar mogelijk een eigen draai gegeven worden aan de kamers waar voorheen per kamertje 2 medewerkers van het CBS werkte. De kleurloze kamertjes werden in no-time verbouwd tot kleurrijke en unieke werkplekken. Waar een muur kon worden doorgebroken werd dat gedaan. Waar schilderingen de grijze stoffige ruimtes kon opfleuren kon dit ook.

Bron: Wiel Vogt | Carbon 6
Bron: Wiel Vogt | Carbon 6

Nieuwe industrie, zelfde locatie
Op de vraag of deze werkplek eigenlijk niet (te) ver van het centrum ligt om succesvol te kunnen worden reageert Mark vrij resoluut: “We moeten ophouden wat het centrum van Heerlen is”. Met de komst van het Maankwartier slaat Mark hier de spijker op zijn kop. Wanneer het Maankwartier zijn opening zal beleven zal het centrum van de stad meer opschuiven naar het stationsgebied. Tenminste dat is de verwachting. Terug kijkend in de geschiedenisboeken zien we parallel met 100 jaar geleden. De groei van het centrum van Heerlen begon ook op dit terrein, met de komst van de Oranje Nassau I mijn.  En wat is nu mooier om na het “mijntijdperk” dat Heerlen op de kaart heeft gezet, op diezelfde grond een nieuwe industrie te laten bloeien die Heerlen opnieuw op de kaart kan zetten: de creatieve industrie.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.