Bron: HeerlenVertelt.nl | Opgraving 15 mei 2014

Romeinse weg in Heerlen blootgelegd

Bij graafwerkzaamheden op de kruising van de Ruys de Beerenbroucklaan met de Bekkerweg in Heerlen is afgelopen week (12 mei 2014 red.) de Romeinse weg van Coriovallum (Heerlen) naar Aquis Granni (Aken) blootgelegd.

Bron: HeerlenVertelt.nl | Opgraving 15 mei 2014
Bron: HeerlenVertelt.nl | Opgraving 15 mei 2014

Het is voor het eerst dat deze weg archeologisch is aangetoond. Doordat aan het begin van de 20e eeuw in deze buurt al veel graven zijn gevonden, werd verondersteld dat de weg hier ergens moest liggen.

De Romeinse hoofdweg is in Zuid-Limburg op slechts enkele plaatsen daadwerkelijk blootgelegd: bij Voerendaal, Rimburg en Maastricht. Op al die locaties gaat het om de Romeinse weg ‘Via Belgica’ die van Keulen via Zuid-Limburg naar Boulogne-Sur-Mer liep. Nu is echter een andere weg opgegraven, namelijk de weg van Aken naar Xanten. Coriovallum dankte haar bestaan aan de kruising van deze twee wegen. Wethouder cultureel erfgoed Jordy Clemens vindt het geweldig nieuws: ‘Dit is een bijzondere vondst. Hiermee wordt eens temeer het belang van Heerlen bevestigd als knooppunt in de Romeinse wereld.’

Tweerichtingsverkeer
Door de eerdere opgravingen weten archeologen hoe zo’n weg eruit zag in dit deel van het Romeinse rijk. Het gaat om een verhard lensvormig pakket van kiezels en leem, van 7 a 8 meter breed. In het midden was de weg ongeveer 50 tot 75 cm dik en aan weerszijden liep hij af. Dit zorgde ervoor dat regenwater van de weg afliep. Hij werd vaak gerepareerd, dit is te zien aan de vele verschillende lagen waaruit het wegpakket bestaat. Bijzonder is dat er nog karresporen te zien zijn, 2x 2 sporen. De Romeinse weg was dus duidelijk tweerichtingsverkeer.

Bron: Archeonet.be
Bron: Archeonet.be

Wegwerkzaamheden
De weg werd ontdekt bij de vervangingswerkzaamheden van het riool aan de Ruys de Beerenbroucklaan. Regioarcheoloog Hilde Vanneste had aangegeven dat hierbij mogelijk sporen uit het verleden konden worden aangetroffen, vandaar dat deze werkzaamheden werden begeleid door een archeoloog. Maandagavond (12 mei 2014) zag de archeoloog van het Limburgse bedrijf RAAP-zuid uit Weert een grindpakket in een van de wanden van een diepe put. Het bleek om de Romeinse weg te gaan.

Bron: HeerlenVertelt.nl | Karen Jeneson geeft uitleg bij opgraving 15 mei 2014
Bron: HeerlenVertelt.nl | Karen Jeneson geeft uitleg bij opgraving 15 mei 2014

Veilig bewaard
De archeologen krijgen even de tijd om de ontdekking in kaart te brengen. Vrijdag zal de put weer worden dichtgemaakt. De weg zal veilig onder het wegdek bewaard blijven. De ontdekking heeft geen gevolgen voor de verdere werkzaamheden en planning.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.