De geschiedenis van Limburg

Limburgers laten zich er soms op voorstaan dat ze niet thuis horen in Nederland. Het afwijkende landschap, de eigen cultuur en de speciale historie van het perifere gebied zouden hieraan ten grondslag liggen. De lezer van deze bundel van 25 artikelen van populair-wetenschappelijke aard, beginnend bij het geologisch fundament en eindigend bij de vervagende grenzen in het hedendaagse Europa, kan zich hierover wellicht zelf een oordeel vormen. Wat te denken van de extreme staatkundige versnippering of van de tot dusver sterk onderbelichte middeleeuwse Maashandel? Weinig gebieden van Nederland laten overeenkomstige historische ontwikkelingen zien. Maar is in de negentiende eeuw niet de ontwikkeling ingezet naar integratie in de Nederlandse samenleving?

De helft van de hoofdstukken handelt over de geschiedenis van Limburg in de negentiende en twintigste eeuw en biedt daarom aanknopingspunten om bij dit vraagstuk stil te staan. Het goed leesbare en rijk geïllustreerde boek (met afbeeldingen in kleur en zwart-wit) verdient een groot lezerspubliek dat dankzij registers op persoons- en plaatsnamen ook gemakkelijk zijn weg kan vinden in het werk.

Dr. N.J.P.M. Bos
Bron: Bol.com

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.