Bron: Rijckheyt.nl | Vroedvrouwenschool. Ontworpen door architect Jan Stuyt. Boven de ingang een reliëf voorstellende een vroedvrouw die het kind aan de moeder geeft..

Doopbewijzen van de Vroedvrouwenschool

Het leven kent vele fases. Van kindertijd tot volwassen worden. En ergens na dat volwassen worden, gaan mensen vaak terug kijken. Hoe ouder, hoe vaker (en verder) we terug (kunnen) kijken. Veel moeders die in de oude Vroedvrouwenschool bevallen zijn, zijn op zoek naar doopbewijzen. Wij ontvingen een tip van Diaken Wiel Keijmis (St. Josephparochie Heerlerbaan) als hulp om doopbewijzen op te sporen in de zoektocht naar het verleden.

Bron: Rijckheyt.nl | Vroedvrouwenschool. Ontworpen door architect Jan Stuyt. Boven de ingang een reliëf voorstellende een vroedvrouw die het kind aan de moeder geeft..
Bron: Rijckheyt.nl | Vroedvrouwenschool. Ontworpen door architect Jan Stuyt. Boven de ingang een reliëf voorstellende een vroedvrouw die het kind aan de moeder geeft..

Een doopbewijs is een officieel uitreksel uit het doopregister, waar precies op staat wat uw kerkelijke status is: gedoopt, gevormd, gehuwd of gewijd. Ook staan uw doopnamen, de namen van uw ouders, peter en meter erop.

Aanvragen Doopbewijzen en bijschrijvingen in doopboeken van de niet meer bestaande Vroedvrouwenschool te Heerlerbaan – Heerlen zijn naar de volgen locaties gegaan:

  • Vroedvrouwenschool Heerlen, daarna Kerkrade, nu Maastricht:
    Vroedvrouwenschool Maastricht
    Universiteitssingel 60,
    Postbus 1256,
    6201 BG Maastricht
    Telefoon 043 – 3885400
  • Doopboeken vóór 26 december 1959:
    Sociaal Hystorisch Centrum Limburg
    Sint Pieterstraat 7
    6211 JM Maastricht
    Telefoon 043 – 3284191
  • Doopboeken vanaf 26 november 1959 tot 1 juni 1998 (= datum sluiting Vroedvrouwenschool Kerkrade):
    Parochie H. Lambertus
    Kerkplein 8
    6461 EG Kerkrade
    Telefoon 045 – 5452238

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

5 gedachten over “Doopbewijzen van de Vroedvrouwenschool”

    1. Het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg beheert de doopboeken tot en met 25 november 1959 van de Vroedvrouwenschool. Voor het aanvragen van een doopbewijs dient u een schriftelijk verzoek, vergezeld van een kopie van uw identiteitsbewijs, te richten aan het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg, St. Pieterstraat 7, 6211 JM Maastricht. De kosten voor het aanvragen van een doopbewijs bedragen (conform landelijke tarieven) € 8,15 excl. verzendkosten.

  1. Ik ben dan wel in 1945 fysiek in de Vroedvrouwenschool geboren, maar in overdrachtelijke zin ben ik in een bureaulade van de politiek geboren. Met de oogjes en de oortjes al heel vroeg gericht op alles wat er in de samenleving gebeurde. Het is heel apart om het leven te leven met zoveel antennes op het hoofd. Ik ben pas een, als ik een ben met de wereld. Ik ben pas een als ik de scherven herken en kan bouwen. Niet aan een bouwwerk dat tot aan de hemel moet reiken, zoals de toren van Babel.
    Ik heb de gebreken van het leven lief, meer dan de gebreken van de hemelbestormers die uiteindelijk voor nog meer verdriet zorgen.

    http://www.panoramio.com/photo/114816790

    http://www.panoramio.com/photo/114816786

  2. Ik zou graag willen weten of er iets is an een geboorteakte van mijn broertje geboren 15.06.1972 in de oude vroedvrouwenschool ik weet dat die daar geboren is zou me enorm helpen dit te achterhalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.