Bron: Rijckheyt.nl | Op de voorgrond de waterpomp nabij het huis De Gouden Klok (1903).

Terug in de tijd bij Geleenstraat 43

Wie een willekeurige langere periode afwezig is in Heerlen en dan terug komt moet zijn of haar ogen goed de kost geven. In sneltreinvaart veranderd er in Heerlen de laatste jaren van alles. De komst van het Maankwartier is niet te missen, maar ook in de binnenstad wisselen veel panden van eigenaar of bestemming. Zo is de afgelopen jaren de Oranje Nassaustraat weer nieuw leven in geblazen en sinds vinden er ook veel veranderingen plaats in de Geleenstraat.

Bron: Rijckheyt.nl | Op de voorgrond de waterpomp nabij het huis De Gouden Klok (1903).
Bron: Rijckheyt.nl | Op de voorgrond de waterpomp nabij het huis De Gouden Klok (1903).

Eerder hervonden we al de rijke geschiedenis van het pand liggend aan Geleenstraat 32, maar een ander voorbeeld is het in eerste instantie niet zo opvallende pand aan Geleenstraat 43. Op deze locatie vestigde zich door de jaren heen al veel winkeliers.

Van dorp naar stad
Aan de Geleenstraat lagen tot begin jaren 1900 nog tal van herenhuizen van bekende Heerlense families. En tot 1912 vond met hier zowel ’t raadhuis als de marechausseekazerne. In de groei van Heerlen van dorp naar stad moesten deze panden plaatsmaken voor nieuwbouw. Wie terug zoekt in de archieven komt in 1921 een bekendmaking tegen waarin Geleenstraat 43 benoemd is. Het gaat om een heropening van H. Albertz, Banketbakkerij. Het pand bevat naast een banketzaak en broodbakkerij ook een bovenhuis. Er is behalve een ingang via de Geleenstraat ook een ‘opvaart’ aan de Uilestraat.

In 1924 wordt er gevraagd om een “net dienstmeisje”. In 1925 kan men bij J. Albertz motorrijwielen en auto’s laten repareren, vanaf dit adres worden tevens 3 motoren en 1 auto te koop aangeboden voor een ‘spotprijs’. Het zal hier om familie gaan die tijdelijk reparatie diensten aanbood, want het blijft bij deze advertentie wat betreft garageaspiraties. Later dat jaar zal er opnieuw door H. Alberts gevraagd worden om een “Proper Diens Meisje”. Begin jaren ’20 wordt ook veelvuldige zit- en slaapkamers aangeboden op dit adres. Met het grote oppervlakte van dit pand over meerdere verdiepingen is dit niet geheel ondenkbaar. Het winkelhuis gaat op 10 januari 1928 in de openbare verkoop. (1) Waarna de familie Albertz ook niet meer genoemd is.

Vanaf begin jaren ’30 volgen diverse kleding gerelateerde zaken in het pand. Zo kan men volgens een advertentie uit 1935 bij ‘Expres’ de najaars- en winterkleding laten reinigen. In 1937 vinden we hier ‘Stomerij Trilectra’, een zaak waar naast het schoonmaken ook kleding gemaakt en vermaakt kan worden. Het blijft

In de jaren dat een 4 cijferige telefoonnummer nog voldeed (4707) was hier ook Fa.A.A. Botermans gevestigd. De winkel gespecialiseerd in verwarming van het huis adverteert veelvuldig in de jaren ’60 in regionale en landelijke kranten als “Onbetwist de oliestookspecialist”.

Bron:Krantenartikel Limburgs Dagblad 1976
Bron:Krantenartikel Limburgs Dagblad 1976

De enige stripwinkel van Zuid-Nederland
In 1976 opende Jo Hollands hier de eerste – tot dan toe – enige stripwinkel van Zuid-Nederland (3). Samen met Peter Halders opende Jo Hollanders de “cash en carry in ontroerend goed”. Later zou in de strip/boekenwinkel tevens een theehuis geopend worden. Op deze manier werd het een locatie om niet alleen te kopen, maar ook om elkaar te ontmoeten. Uit het interview met de reporter van het Limburgs Dagblad blijkt Jo Hollands het niet alleen voor de winst te openen, “Twintig procent van de winst die in de stripwinkel gemaakt wordt, wordt gebruikt voor een afkickcentrum voor drugverslaafden”.

Bron: Rijckheyt.nl | Geleenstraat. Panden met huisnummer 37 (grammofoonplatenzaak Roeks), 39 (Gewestelijk Arbeidsbureau), 41 (Chinees restaurant Po San) en 43 (Satisfaction Records).
Bron: Rijckheyt.nl | Geleenstraat. Panden met huisnummer 37 (grammofoonplatenzaak Roeks), 39 (Gewestelijk Arbeidsbureau), 41 (Chinees restaurant Po San) en 43 (Satisfaction Records).

Begin jaren ’80 vestigt muziekspeciaalzaak Satisfaction zich op nummer 43. Piccolo-advertenties verraden echter de aanwezigheid van Satisfaction al begin jaren ’70 in de Geleenstraat, maar dan gevestigd op nummer 47. Voor verkoop van muziek en tickets worden door Satisfaction geregeld advertenties in de kranten geplaatst. Eind jaren ’80/ begin jaren ’90 is het Dierenspeciaalzaak Knops die het pand bewoond, later zal dit Pets Place worden. Hierna staat het pand een tijd leeg. Waarmee ook een mindere tijd voor zowel de Geleenstraat als Heerlen begint. De bloeitijd van Heerlen uit de jaren dat de mijnbouw op zijn hoogtepunt was, staat in schril contrast met de grijze sluier die na de mijnsluiting over de stad ligt. Het duurt dan ook even voordat er nieuw leven in de straat komt.

Salon Bonbon Heerlen (2014)
Salon Bonbon Heerlen (2014)

Terug naar de jaren ’40 en ’50
De afgelopen jaren is de Geleenstraat weer positief in beeld. Met een vernieuwd stratenplan en verbetering van onderhoud en voorzieningen komen langzaam maar zeker de ondernemers weer terug naar de Geleenstraat. Een voorbeeld hiervan ligt op nummer 43. Tegen de wind van de huidige tijd in is het Salon Bonbon, die eind mei 2014 met een stenen winkel op deze locatie, start. Salon Bonbon was gestart als online boutique met kleding en (woon) accessoires met een knipoog naar de jaren 1940 en 1950 voor zowel dames, heren en kinderen. Nu brengt de winkel de tijd van weleer terug naar de Geleenstraat.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

5 gedachten over “Terug in de tijd bij Geleenstraat 43”

 1. Het oude Raadhuis in de Geleenstraat is in 1877 ontworpen door architect J.H.J. (Johannes) Kayser (1843-1917). Het raadhuis werd in 1941 gesloopt, terwijl van de Geleenstraat tot het Raadhuisplein een nieuw raadhuis naar een ontwerp van Frits Peutz verrees. Naast het nieuwe Raadhuis verrees in 1956-1958 het complex van Vroom en Dreesman, van Peutz en Edgar en Marcia Kober uit Los Angeles voor het interieur.

 2. Naast het oude Raadhuis stond het dubbele woonhuis van de familie Wimmers en Rijksveearts Johannes Josephus Winandus Urlings (1883-1970); Urlings werd in 1922 tot Rijksveearts benoemd. Op 4-6-1925 werd aan J. Urlings bouwvergunning verleend voor de bouw van een serre bij zijn woonhuis in de Geleenstraat.

  Op 3-1-1891 maakt notaris B.G.J.A. van Kessel testament op, waarbij partij zijn: Maria Hubertina Geertruida Wimmers, Joseph Hubert Wimmers, Hubert Pieter Joseph Hendrik Wimmers, Wilhelmina Hubertina Wimmers en Maria Hubertina Elisa Wimmers. In de Notariele archieven van Heerlen 1671-1925 komt de naam Wimmers relatief vaak voor.

  Maria Wilhelmina Hubertina Henrietta Wimmers, geb. Eijgelshoven, overleed op 28-7-1943 in de Geleenstraat 23 in Heerlen, oud 89 jaar, dochter van Winandus Domnicus Wimmers en Maria Theresia Barbara Stassen.

  Haar broer Martin Joseph Wimmers (1861-1934), gehuwd met Maria Hubertina van der Linden (1860-1932) werd op 28-8-1919 eigenaar van de pachthoeve “De Bongart” (De Nieuwe Bongard) in Wijnandsrade (http://www.vriendenvanwijnandsrade.nl/downloads/bulletin46.pdf).

  Op 9-8-1925 overleed hun zus Maria Hubertina Geertruid Wimmers in Heerlen, oud 76 jaar en ook geboren in Eijgelshoven.

  Op 26-5-1917 overleed hun zus Maria Hubertina Elisabetha Wimmers in Heerlen, oud 57 jaar, geb. Eijgelshoven.

  Op 11-10-1903 overleed hun broer Joseph Hubert Winand Wimmers in Heerlen, oud 58 jaar, geb. Eijgelshoven.

  In 1899 werd hun broer Hendrik Pieter Joseph Hubert (Pierre) Wimmers, geb. Eijgelshoven 25-4-1947, pastoor te Horn, benoemd tot pastoor-deken van Heerlen (Rotterdamsch Nieuwsblad 10-1-1899). Hij was pastoor-deken van de RK Parochie St. Pancratius.

  Foto: http://www.panoramio.com/photo/114816245

 3. Dag Hans, kun je mij laten weten hoe dat was met die broer in het gezin Wimmers. Hij zou pastoor-deken worden in de St.Pancratius Parochie in Heerlen volgens het Rotterdamsch Nieuwsblad van 10-1-1899, hadden die Rotterdammers daar toen al weet van ? Graag zou ik jou kennis van dat opmerkelijk feit willen delen. Groet.

 4. Hallo ik heb een windbuks gekregen van oudere mensen op de windbuks staat munitie de po Geleenstraat heerlen kan het nergens terug vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.