Op excursie in de O.N. II

Voor de eerste keer op excursie met de OVS

Een hoge baas met een witte helm op stond al klaar toen wij uit de schachtkooi stapte en begroete ons met de woorden “Gluck auf”. De rondleiding kon beginnen.

Na de ondergrondse excursie het staatsieportret van de OVS'ers van de O.N. 2 1963
Na de ondergrondse excursie het staatsieportret van de OVS’ers van de O.N. 2 1963

In het kader van “Het jaar van de Mijnen” vertelt Huub Kusters over diverse herinneringen die hij heeft aan de OVS (oude mijnwerkersopleiding).

Inmiddels hadden wij onze lamp al op onze helm gestoken en we waren er klaar voor. Elke keer als de grote baas ons iets uitlegde scheen de hele groep hem met zijn lamp in het gezicht. Het was voor ons de eerste keer dat wij een lamp op onze pet hadden. Wij hadden dan ook geen enkel idee waarom hij kwaad werd. Toen ook nog enkele jongens begonnen te lachen ging hij helemaal over de rooie. Wij konden alles heel goed en duidelijk zien, want hij stond letterlijk en figuurlijk vol in de schijnwerpers. Hij schreeuwde dat wij de lampen moesten uitmaken. Ja toen was het wel heel donker en stil zo diep onder de grond. En stil waren wij ook. Dé grote baas had er schijnbaar geen zin meer in om ons rond te leiden en liep voorop richting Schacht. In zijn kielzog volgde wij hem en schenen hem met onze lampen op zijn rug hier kon hij toch zeker geen probleem mee hebben.

Over de OVS
Een OVS’er werd opgeleid om uiteindelijk deel te gaan nemen aan het productieproces ondergronds. De excursie was dan ook bedoeld om je te laten kennismaken hoe het is om te werken in de mijn. Tijdens zo’n excursie kwamen wij alleen maar op plaatsen waar het veilig en stofvrij was. Een pijler, wat ook wel het front werd genoemd, kwamen wij niet tijdens de excursie, hetgeen wel de bedoeling was na de opleiding.

De leerlingen van de zesde klas van de Michaelschool gelegen op het Eikske brachten een bezoekje aan de mijn ON II. Links op de foto meester Goes leraar van de OVS. De foto is gemaakt aan de voet van de Schacht.
De leerlingen van de zesde klas van de Michaelschool gelegen op het Eikske brachten een bezoekje aan de mijn ON II. Links op de foto meester Goes leraar van de OVS. De foto is gemaakt aan de voet van de Schacht.

Er waren wel wat jongens die afhaakten na de excursie en kozen voor een ander beroep. Vanaf de leeftijd van 14 jaar kon je kiezen om naar de OVS ( Ondergrondse Vak School ) te gaan, de opleiding duurde zo’n 3 jaar. Op de leeftijd van 17,5 jaar ging je één dag per week ondergronds werken als hulpsleper, en met 18 jaar ging je voor vast elke dag ondergronds, er werd dan een programma afgewerkt om uiteindelijk het houwersdiploma te behalen.

De volgorde was te beginnen als  hulpsleper, sleper, hulphouwer, houwer. Na deze dit traject voltooid te hebben ging je op examen voor het houwersdiploma, dan was je allrounder en overal inzetbaar, een alleskunner.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.