Bewegende beelden van het langste brood op transport

In de coöperatieve bakkerij Heerlen werd op 3 maart 1969 een brood van 26,5 meter gemaakt. Hiermee werd een nieuw wereldrecord gevestigd.

Het deeg werd in een lange vorm gelegd. Na het rijzen werd de vorm in een 18 meter lange oven geduwd, waar het aan de andere kant gebakken uitkwam. Op een trailer werd het brood van 110 kilo (!) vervolgens onder politiebegeleiding naar de horecavakbeurs in Valkenburg vervoerd, om daar op een vakbeurs in de Eurohal te worden verkocht. De opbrengst ging naar goede doelen.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

2 gedachten over “Bewegende beelden van het langste brood op transport”

 1. De betreffende bakkerij stond op de hoek Voskuilenweg/Crutserveldweg. Hier was ook de bakkersschool gevestigd. De producten die de leerlingbakkers hadden gemaakt, limburgse vlaaien, broodjes, koekjes en gebakjes werden ’s middags tegen een heel schappelijk prijsje verkocht. Daartoe was aan de zijkant van het gebouw een verkooppunt gecreëerd. In het gebouw werd een dependance van het pensioenfonds ABP gevestigd, hier heb ik ook nog een tijdje gewerkt. Toen de bakkerij werd opgedoekt was de bakkkerij-inventaris natuurlijk overbodig. Het gebouw werd opgekocht door de oud-molenberger en ex-VVH-voetballer Bep Groenendijk. Tot de inventaris behoorde o.a. een enorme eiken tafel waarop het deeg werd voorbereid.
  Samen met een collega ging ik eens een kijkje nemen beneden en liep daar Dhr. Groenendijk tegen het lijf.
  Op de vraag of we die enorme tafel konden kopen antwoordde hij: ” als jullie voor vervoer zorgen kun je dat ding gratis meenemen”.
  Mijn collega, een boerenzoon, heeft na werktijd met een tractor met platte wagen de tafel opgehaald en mee naar huis genomen…

  1. Ook was er later de Slagers Vak School SVO gevestigt nadat het slachthuis verdwenen was, heb er zelf de slagersopleiding gevolgt van 1977 tot 1983
   Groetjes Peter Heiligers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.