Met grote belangstelling

Zaterdagmiddag 22 juni 1929 was het geweldig druk in de Emmastraat in Heerlen. Het Kegelpaleis op nummer 7 werd die middag officieel geopend. Bijna alle Heerlense kegelaars en vertegenwoordigers van verschillende bij de N.K.B. aangesloten bonden waren aanwezig.

In de aanwezigheid van o.a. Mr. Onland (voorzitter H.K.B.), Burgemeester van Grunsven en de voorzitter van den Nederlandse Kegelbond, Dhr. Spaan werd de locatie met vier splinternieuwe banen geopend. Voor het 2de Nationale concours, dat die avond ook geopend zou worden, hadden reeds 80 clubs zich ingeschreven, om een beeld te geven van de populariteit van de kegelsport in die tijd. Het was de eer aan burgemeester van Grunsven om de eerste bal te gooien.

Bron: Limburgs Dagblad | Burgemeester van Grunsven van Heerlen verricht de officiele opening van de nieuwe banen in het Kegelpaleis te Heerlen (1929).
Bron: Limburgs Dagblad | Burgemeester van Grunsven van Heerlen verricht de officiele opening van de nieuwe banen in het Kegelpaleis te Heerlen (1929).

Het Kegelpaleis werd gebouwd door aannemer Foekert onder leiding van architect Stocks. Het interieur, de banen, werd verzorgd door de firma Collignon te Rotterdam.

Oorlogstijd
Ten tijden van de oorlogsjaren valt een artikel in de kranten op over “Herrie na nazi-bijeenkomst” (1).

Vanavond vergaderden alhier in het Kegelpaleis diverse. Duitse organisaties. De zaal was vol nazi-vlaggen, op het podium het portret van Hitler. De Duitse consul te Heerlen, dr. Gördes, hield een rede. (…) De in den „Krieg” en ook in den laatsten tijd gevallenen werden staande herdacht. Verder was er zang en muziek.

Intussen hadden zich voor en in de omgeving van het Kegelpaleis een vrij grote groep communisten en anderen verzameld. Enige malen ging de politie tot verspreiding van het publiek over. Alle straten in de gehele omgeving werden afgezet. Iedereen werd tot doorlopen aangemaand. Toen de vergadering geëindigd was, werd het evenwel steeds drukker. Behalve de gemeentepolitie was de gehele brigade marechaussee en militaire politie gerequireerd. Zo brutaal als de nazi’s ’s avonds naar de vergadering toegingen, zoo benauwd kwamen ze toen te voorschijn. Regelmatig werden zij door groepen uit het publiek gevolgd, waarbij de politie herhaaldelijk handelend optrad. Er zijn vooral door de marechaussee rake klappen uitgedeeld.

Heropening
Na een flinke vernieuwing werd in oktober 1955 het Kegelpaleis heropend. Met name de komst van een café-gedeelte in het Kegelpaleis kon rekenen op een warm welkom. Eerder was het voor de kegelaars namelijk niet heel ideaal om na het kegelen lang in het paleis te blijven. Nu was het mogelijk om onder het genot van een biertje na te praten over de gespeelde wedstrijd. Niet alleen werd het kegelpaleis nu gebruikt om te kegelen. Ook bood het pand ruimte om feestavonden en bijvoorbeeld kampioenshows voor duiven te organiseren.

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.