Mijn herinneringen aan de Morgenster

“Mijn herinneringen aan de Morgenster gaan vooral naar Boer Lootje waar we vaak op de boerderij speelden of mochten helpen. Ook kon ik niet van de groene appeltjes afblijven die nog lang niet rijp waren en veldwachter Knols ons probeerde te pakken wat vaak niet lukte.”

imageDe kolonie Morgenster lag ten westen van de A79, aan de noordzijde van de spoorlijn Heerlen – Voerendaal en viel onder de gemeente Heerlen. Ook was er de boerderij de Morgenster, deze lag in de gemeente Voerendaal aan de overkant van de kolonie.

“Ik heb er van 1944 tot en met 1955 gewoond. Ik herinner me het slachten van de varkens, waar we dan met een ijzeren kom het bloed in mochten opvangen. Spelen nabij de brug (waar nu de Woonboulevard ligt) en dan zo lang mogelijk wachten tot de trein naar Heerlen voorbij kwam en dan wegwezen.”

“Schaatsen leren op oude Friese doorlopers, veel te groot natuurlijk,op een bevroren plas in de Winter waar nu het Valk Hotel ligt. Boodschappen doen kon bij ‘Mientje’, een kruideniers winkeltje in het Eikenderveld (tegenover Kinderspeelstad).”

“De potloodventer bij de Nationale Houthandel, je begreep dat het niet goed was maar echt bang was je niet wel vlug doorlopen naar school. Ook dat was een hele trip: 4 keer per dag van thuis tot de Maria Onbevlekt Ontvangen school in de Pater Beatusstraat. En zo is dit een kleine greep uit mijn herinneringen.”

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

2 gedachten over “Mijn herinneringen aan de Morgenster”

 1. Een mooi verhaal over een oud stukje Voerendaal. “de Morgenster” lag inderdaad precies op de toenmalige grens tussen Heerlen en Voerendaal. Nu ligt die grens bij Ten Eschen.
  Tussen ca. 1875 en 1921 pachtte de familie Vaessen de Morgenster van Baron de Loë (van Terwom) In 1900 startte mijn Grootvader in de opkamer (beste kamer in de boerderij) zijn winkeltje in Goud & Zilver en uurwerken. Vandaar vertrok hij in 1915 naar het centrum van Heerlen.
  In deze periode tussen 1900 en 1915 liet hij de schoolgaande jeugd vanuit de omliggende dorpen, die in Heerlen op school gingen, de reparaties mee nemen naar de stad Heerlen. Als dat goed was gelukt konden zij bij het terug lopen een klein zakcentje ophalen bij de Morgenster.
  In 1921 vertrok de familie Vaessen naar hoeve “Hoenshuis” (tegenwoordig de Golf) die zij in 1943 ruilde met de fam. Snijders die van Hoeve Tervieren afkwamen.
  Hoeve Tervieren is tot ca. 15 jaar geleden door de fam. Vaessen uitgebaat als boerderij.
  Steph Vaessen juwelier te Heerlen

  1. Misschien nog leuk te weten dat ik op dot moment bezig ben met de restauratie van een klok waarop de achterkant een stempel staat “Vaessen horlogemaker Voerendaal”.
   Op zich niets aparts ware het niet dat het een houten uurwerk betreft en dat aan het binnenwerk duidelijk te zien is dat dit gemaakt is door iemand die wel al het technisch inzicht had doch het ambacht nog moest verfijnen.
   Ik ga er dan ook van uit dat dit een van uw grootvaders, Stephanus Vaessen, eerste klokken, zo niet de allereerste is.
   Groet
   Harry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.