Miljoenenbrand op ‘de Kissel’

Het is maandagmiddag, 24 september 1973. Omdat ik die dag een kort lesprogramma heb op de Sociale Academie in Sittard, waar ik dan de opleiding tot maatschappelijk werker volg, spreek ik ’s middags af om naar mijn huidige vrouw en toenmalige vriendin in Schaesberg te gaan. Maar ik kon niet vermoeden wat zich die middag aan de Kissel zou afspelen…

Het moet ergens tussen 14.00 en 15.00 uur zijn geweest toen ik wilde vertrekken vanaf de Dinsdagstraat op de Molenberg. Al buitenkomende schrok ik van een gigantische rookontwikkeling uit de richting van de Don Sarto school; mijn voormalige basisschool ( toen nog lagere school). Dan toch maar even omrijden via de Voskuilenweg en de Nicolaas Beetsstraat naar het Eikske in Schaesberg met mijn blauwe VW Kever.

Magazijnbeheerder Antoon Toussaint (midden) verlaat met in de gauwigheid weggeriste kledingstukken zijn woonhuis | Bron: LD
Magazijnbeheerder Antoon Toussaint (midden) verlaat met in de gauwigheid weggeriste kledingstukken zijn woonhuis | Bron: LD
Brandweerlieden trachten het aangrenzende houtmagazijn van aannemer van Zandvoort voor overslaand vuur te behoeden
Brandweerlieden trachten het aangrenzende houtmagazijn van aannemer van Zandvoort voor overslaand vuur te behoeden.

Vanuit de toegestroomde menigte klonken al snel geruchten dat de brand woedde in het magazijn van Käller Schunck aan de Kissel. De vlammen torenden hoog de lucht in en de rookontwikkeling was groot. De brand werd gevoed door het houten meubilair en de schuimrubber matrassen die er opgeslagen waren. Rond 15.00 uur werd de brand kritiek en werd onder andere de nabijgelegen ijsfabriek van La Veneziana bedreigd.

Later werd duidelijk dat de schade van de brand de 1,5 miljoen gulden overtrof. Een voor die tijd gigantisch bedrag! Gelukkig waren er geen slachtoffers en zelfs de vogels uit een aangrenzende voliere werden gered door een oud Limburgs Dagblad fotograaf (zie foto). De brand werd veroorzaakt door laswerkzaamheden aan de cv installatie van Käller Schunck.

Vogels werden uit een aangrenzende voliere gered door oud Limburgs Dagblad fotograaf Frans Welters | Bron: LD
Vogels werden uit een aangrenzende voliere gered door oud Limburgs Dagblad fotograaf Frans Welters | Bron: LD
De restanten van wat eens een meubelmagazijn was.
De restanten van wat eens een meubelmagazijn was.

Die middag arriveerde ik – een uur later dan afgesproken – op het Eikske. Uiteraard had ik nog geen mobiele telefoon om mijn vertraging te melden. Maar ongerust zal mijn vriendin niet geweest zijn. Net als velen anderen had ook mijn vriendin vanaf het Eikske de rookontwikkeling gezien en kon niet anders concluderen dan dat ik poolshoogte was gaan nemen.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

4 gedachten over “Miljoenenbrand op ‘de Kissel’”

 1. Hoi Jo,
  Een dag om nooit te vergeten! Maar het jaartal klopt volgens mij niet.
  In 1975 ben ik met mijn gezin verhuisd van de Vossekuil naar ons huidige adres. Toen we hier woonden brak de brand aan de Kissel uit. Dat moet dus ná 1975 zijn geweest. Ik weet dat nog zo goed omdat we bij Käller Schunck een nieuw bankstel hadden besteld, waarop een levertijd van twee maanden was. Na die twee maanden konden we op een bepaalde zaterdag het bankstel komen bekijken. We kregen een telefoontje van de zaak.
  Vrijdagmiddag zaten we buiten en roken een brandlucht; ook dreven er roetdeeltjes in de lucht. Ik ging kijken waar dat vandaan kwam. En ja hoor, het magazijn stond in de fik! We hoopten dat ons bamkstel inmiddels in de zaak in heerlen zou staan…
  Zaterdagmorgen ging de telefoon: bankstel was verbrand. Weer 6 weken gewacht op een nieuw!
  Groetjes.Ton.

 2. Beste Ton,
  Ik ben in het bezit van de originele kranten van deze gebeurtenis. (LD)
  Ik heb het jaartal nogmaals gecheckt.
  Er staat 1973 boven aan de pagina.
  Groetjes,
  Jo

 3. Hoi Jo,
  Dan is er misschien twee keer brand geweest.
  Ook onze toenmalige buren weten nog dat er in of ná 1975 een brand in het magazijn is geweest.
  Groeten,Ton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.