Herinneringen aan de Molenberg

‘Prachtig al die verhalen over de Molenberg. Alle herinneringen komen weer boven!’  Jacques Smits geniet zichtbaar van de verhalen op Heerlen Vertelt en besloot om zelf ook even de pen ter hand te nemen voor een aantal herinneringen.
Ik ben in 1947 geboren op de Kerkraderweg in een piepklein twee-onder-een-kap-huis met een gigantische tuin. Drie broers van mijn vader woonden ook op de Molenberg. Ik heb ook op de Broederschool gezeten en ik herinner me nog het neerstorten van de straaljager. Van 1960-1966 zat ik op het Bernardinuscollege.

 

Bron: Rijckheyt.nl | De Molenberg, foto gemaakt vanuit Gerard Bruningstraat

Trap
Achter ons huis lag het veld van VVH. Naast het veld lag een driehoekig gedeelte waarop wij vaak voetbalden. Om daar te komen moest je een betonnen trap af, maar die was een beetje mislukt. De hoogte van de treden wisselde nogal.

De kleedkamers van de voetballers waren inderdaad in de boerderij achter het veld. Daar heeft boer Lanckohr gewoond. Frans Lanckohr voetbalde ook. Maar in de tweede helft van de jaren vijftig is Lanckohr verhuisd naar de Corisberghoeve waar hij zijn bedrijf heeft voortgezet. Ik weet niet hoe lang, maar in 1968, ik was toen in militaire dienst, woonde hij er nog.

Op de tractor
Toen ik op de Broederschool was, ging ik in de vakantie steeds naar Lanckoh. Ik reed mee op de tractor en soms op het paard (Bella heette ze). Ik ging vooral mee met Hub Lanckohr die later (volgens mijn ouders) nog melkboer geworden is.

In 1973 ben ik naar het westen van Nederland verhuisd maar sinds mijn pensionering woon ik weer in Heerlen, niet ver van de Molenberg.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

One thought to “Herinneringen aan de Molenberg”

 1. Wat Jacques Smits doet is heel leuk! Reageren op een verhaal dat hier staat is natuurlijk hartstikke leuk maar hij schrijft zelf een weergave van zijn mening en hoe hij dingen ervaart.
  Dat is mooi, ook voor degene die het verhaaltje heeft geschreven.
  Persoonlijk vind ik het heel waardevol om andermans ervaring te lezen.
  Kom op,lezers, laat jullie uitdagen!
  Hartelijke groeten, Ton.
  Ik vind dat dit meer mensen zouden moeten doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.