Heerlense Heroïne-epidemie

Op de kop af een jaar na het verschijnen van mijn boek De Antistad zond het VPRO-radioprogramma OVT op 18 juni 2017 de documentaire “Foute Vrienden” uit, over Harddrugs in Heerlen. Heerlen Vertelt en ondergetekende hielpen mee bij de totstandkoming van de documentaire, alsmede diverse (on)bekende Heerlenaren. Het is vanaf nu online te beluisteren.

Mijn onderzoek over de laagtijdagen van Heerlen – uitgebreid beschreven in het hoofdstuk ‘Het Donkere Zuiden’ van De Antistad- diende ter inspiratie voor de radiomakers. Zij werden met name getriggered door een van de bevindingen, namelijk de relatie tussen de Heerlense heroïne-epidemie en de AFCENT-basis in Brunssum. Hoe was het mogelijk dat Heerlen, tijdens de hoogtijdagen van de mijnbouw een trotse en welvarende stad, in de jaren ‘70 aan lager wal raakte en synoniem werd voor ‘harddrugs’?

Foto AFCENT basis (bron onbekend)

In mijn boek beschrijf ik de bizarre samenloop van omstandigheden die ertoe leidde dat Heerlen bevangen raakte door misschien wel de meest omvangrijke heroïne-epidemie in de Nederlandse geschiedenis. En hoe Heerlen in enkele jaren transformeert van trotse hoofdstad van de Nederlandse mijnstreek tot vermaarde heroïne-stad met internationale aantrekkingskracht. De rol van de in 1967 geopende AFCENT-basis in Brunssum is niet te onderschatten als oorzaak voor de ongekend snelle intrede van heroïne in de Oostelijke Mijnstreek.

De komende weken publiceer ik in samenwerking met Heerlen Vertelt fragmenten uit mijn boek De Antistad. De fragmenten zijn afkomstig uit het hoofdstuk ‘Het Donkere Zuiden’, dat verhaalt over de donkerste episode uit de jonge geschiedenis van Heerlen, door mij genoemd de Laagtijdagen. Als eerste is komende week het fragment “Operation Golden Flow” te lezen op Heerlen Vertelt. Stay tuned!

Tip: Het boek is hier te verkrijgen.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.