Dochter verzetsmensen in Benzenrade opnieuw onder de aandacht

Gedurende de Tweede Wereldoorlog verbleef de Joodse Henriëtte (Hennie) Neter uit Amsterdam, dochter van linkse verzetsmensen, als onderduikkind bij de familie Valkenburg in Benzenrade. Frank en vrij speelde ze met leeftijdgenootjes in de steegjes en weilanden van Benzenrade. Overal was Hennie van harte welkom. Bij iedere dorpeling was ze namelijk geliefd.

Door: Marcel Krutzen

In de nacht van 31 juli op 1 augustus 1944 sloeg onverwacht het noodlot toe: Hennie werd op haar onderduikadres door nazi-gezindten gearresteerd. Korte tijd verbleef Hennie in het politiebureau te Heerlen. Vervolgens werd ze naar Maastricht overgebracht. Vanuit het Huis van Bewaring werd ze naar het Drentse doorgangskamp Westerbork getransporteerd. Op 3 september 1944 werd Hennie vanuit kamp Westerbork naar het Poolse Auschwitz gedeporteerd. In vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau werd ze op 6 september 1944, op 13-jarige leeftijd, in een gaskamer vermoord.

Niet vergeten
Vele oudere Benzenradenaren zijn Henriëtte (Hennie) niet vergeten. Op 22 september 2016 werd er door de Heerlense Stichting Lodewijk Foijer in Benzenrade een Stolperstein gelegd ter nagedachtenis aan Hennie. Jammer genoeg waren Eddy Neter, de jongere broer van Hennie, en verdere familieleden niet bij deze ceremonie aanwezig.

Henriëtte Neter-bijeenkomst
Inmiddels heeft Heemkundevereniging Welten-Benzenrade (HWB) contact met Eddy en Flory Neter. Bij leden van HWB is de idee ontstaan om in Benzenrade, in aanwezigheid van Eddy en diens echtgenote, een Henriëtte Neter-bijeenkomst te organiseren. Inmiddels heeft dit idee vorm en inhoud gekregen.

Heemkundevereniging Welten-Benzenrade geeft overigens aan dat iedereen welkom is bij deze speciale herdenkingsbijeenkomst van Henriëtte Neter op zaterdag 25 november aanstaande vanaf 14.00 uur in en nabij de kapel in het buurtschap Benzenrade. Tijdens deze ceremonie zal er niet alleen gesproken en gemusiceerd worden. Ook zal er een onthulling, een meditatief moment en een boekpresentatie plaatsvinden. Tot slot zij even stilstaan bij de Stolperstein van Hennie.

 

Foto: Henriëtte Neter.
Foto: Collectie Joods Monument

 

 

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.