Goed terecht gekomen: de reis van Sint Barbara

2005 was een belangrijk jaar voor het beeld van de H. Barbara, beschermvrouw van de Mijnwerkers. In de herfst van het najaar maakte het beeld namelijk haar tot noch toe laatste reis. Op vrijdag 7 oktober 2005 verhuisde het beeld naar het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen, achter de oude gebouwen van het CBS.

Dat is ondertussen alweer twaalf jaar geleden, maar de historie gaat nog een stuk verder terug. ’Het beeld komt oorspronkelijk van de OVS-ON III te Heerlerheide,’ weet Cor Dammer, zelf mijnwerker en hoofdseingever. ‘Het vormt één van de schaarse overblijfselen van de voormalige Oranje Nassau III mijn te Heerlerheide. Dit beeld had decennialang een vaste plek aan de zijgevel van het OVS-gebouw. Van daaruit is zij  37 jaar geleden mee verhuisd met de Werkplaats Particuliere Mijnen (WPM) van Heerlerheide naar de Beitel No. 15. Er werkten toen nog veel oud mijnwerkers op de werkplaats.’

Transport
Cor Dammer en Erik Bouwmans hebben destijds samen voor het transport gezorgd. ‘Ben Elzakkers nam de rol van de chauffeur en heeft gezorgd dat hij veilig op de plaats van bestemming kwam,’ weet Cor nog. ‘Mooi toch?’

Goed terecht gekomen
Het Barbarabeeld staat nu dus in het Nederlands Mijnmuseum Heerlen. Cor Dammer, zelf dus een echte ‘koempel’, nam de foto. Het voetstuk is door een onbekende oorzaak in de container beland.

Stiltekamer
In het museum staat het beeld eerder opgesteld bij het monument voor de als gevolg van oorlogshandelingen overleden ON-medewerkers, maar kreeg in 2013 een definitieve standplaats in de “stiltekamer ter herdenking van verongelukte mijnwerkers” in de uitbreiding in het CBS-gebouw.’ Een mooie en eervolle plek, vindt Cor.

Bekijk ‘m zelf!
In het museum is de Sint Barbara voor iedereen in volle glorie bewonderen. Benieuwd? Neem zeker een kijkje! Van dinsdag tot en met vrijdag van 10.30 uur tot 16.00 uur.

En op zaterdag en zondag is het museum geopend van 10.30 uur tot 14.00 uur.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

One thought to “Goed terecht gekomen: de reis van Sint Barbara”

  1. Mooi verhaal! Maar dit werpt een vraag bij mij op: op het Alberdingk Thijmplein op de Molenberg heeft tientallen jaren een Barbara-beeld gestaan. Het had de kleur groen.
    Op enig moment is het beeld verwijderd, naar ik mag aannemen door of vanwege de gemeente Heerlen. Wat er van Barbara ( ‘T Berpke) is geworden is voor mij een groot raadsel.
    Wie weet hier meer van of kan mij zeggen wie of wat ik kan benaderen? Hartelijkengrieten, Ton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.