Sinaasappelopstand in Heerlen

Op 14 en 15 februari 1941 was in het hele land in de kranten te lezen dat Heerlen was beboet met 100.000 gulden “wegens ongedisciplineerd optreden van de bevolking”. Verder werd vermeld dat er een anti-Duitse demonstratie in Heerlen was gehouden, maar wat was er precies gebeurd?

Draagspeld met Oranje-appeltje | Bron: Museum Rotterdam, CC-BY-SA

Ter viering van de derde verjaardag van Prinses Beatrix op 31 januari 1941, hadden zo’n 400 scholieren van de Middelbare Technische School in Heerlen zich verzameld. Die scholieren droegen sinaasappels en zakjes die met oranje lintjes versierd waren. Zij begonnen door de straten van Heerlen te lopen en steeds meer mensen sloten zich bij hen aan. De lokale leider van de NSDAP werd omringd en beledigd. De politie greep pas in nadat de burgemeester daar opdracht toe had gegeven. Daarna werd de marechaussee uit Maastricht gestuurd om de zaak weer rustig te krijgen.

Twee studenten werden direct gearresteerd, beiden waren scholieren van de MTS Heerlen. Eén van hen was de zoon van de burgemeester van Kerkrade, Willem Cornelis Hubertus Habets. Verder werd politiecommissaris Offermans ontslagen, de MTS werd 2 maanden gesloten en Heerlen kreeg een boete van 100.000 gulden die door burgers betaald moest worden. Deze gebeurtenis kwam bekend te staan als de Sinaasappelopstand.

Dit verhaal verscheen eerder op, en dankzij, de Kaart van Verzet en Netwerk Oorlogsbronnen
Neem snel een kijkje!

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

One thought to “Sinaasappelopstand in Heerlen”

  1. Mijn vader, die in de Oranje Nassaustraat woonde, vertelde mij dat bij het protest mensen in de O N straat sinaasappels in de lucht gooiden. Dit betekende: oranje boven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.