‘Zeeslagen’ op de poel in Schandelen

Het ziet er voor velen misschien niet uit, maar de vijver op de foto is nu de huidige LTM vijver in Schandelen. Toen ik nog een broekie was, heette dit stukje water gewoon ‘de poel’. Ik heb daar een geweldige jeugd gehad.

 • door Rob Heuperman

Het stikte er destijds van de kikkers, salamanders en stekelbaarsjes. Dit was in mijn jeugd ons speelterrein: de oude steenfabriek en de poel. De poel is ontstaan doordat er de klei uitgegraven werd voor het maken van bakstenen.

Zeeslagen
We hebben van oude bielzen vlotten gebouwd en op de poel complete zeeslagen gevoerd. Menig keer eervol ten onder gegaan toen bleek dat we de bielzen niet sterk genoeg aan elkaar hadden vastgemaakt. Je kleren drogend bij een kampvuurtje moest voorkomen dat je kletsnat thuis kwam en straf kreeg, niet wetende dat je een uur in de wind naar de rook stonk. We hebben op dat terrein de nodige hutten (bovengronds complete dorpen en ondergronds) gebouwd.

Op volle toeren
Met de meest simpele dingen zoals een schop, hamer en spijkers van je vader en heel veel planken (van de steenfabriek), waren wij als kinderen van de buurt Schandelen op dat terrein samen in de weer. We beleefden avonturen en onze fantasie en vindingrijkheid draaiden op volle toeren.

Beelden van vroeger
Nu is de steenfabriek een woonwijk geworden en de poel een wandelpark. Maar elke keer als ik langs ‘de poel’ loop, komen die beelden van vroeger weer naar boven. Een mooie jeugd!

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

7 gedachten over “‘Zeeslagen’ op de poel in Schandelen”

 1. Wat hebben we daar veel kikkervisjes gevangen. Vaak met mijn jongere broertje maar ook met vriendinnetjes en buurmeisje. Daar sprong voor het eerst een kikker op onze handen. Emmers vol namen we mee naar huis, Meezenbroek, en daar werden ze bestudeerd.

 2. Ook ik als Molenbergse knuppeltje heb daar met vriendjes vaak stekelbaaarsjes gevangen.
  Die namen we dan mee naar huis, maar wat moest je er eigenlijk mee he? We deden ze in de regenton, kon je ze twee dagen zien zwemmen maar dan was de lol er wel vanaf.
  Als pa met de gieter regenwater ging halen uit die ton en de groenteplantjes in de tuin water ging geven dan raakte de gieter verstopt. Zaten de stekelbaarsjes erin!

  1. Hoi Ton
   toevallig las ik je stukje over de poel van de steenfabriek in Schandelen. Veel herinneringen komen bij mij op. Zoals de kikkervisjes die wij daar steeds gevangen hebben, de winters die ijskoud waren in de jaren 50. Ook dat ik daar door het ijs gezakt ben.(Mijn ouders wisten het al voordat ik thuis was!). Het treintje van de steenfabriek, dat met zijn wagentjes de leem ophaalde en waarin wij steeds klommen Ik woonde toen aan de Grasbroekerweg en zodoende was het hele Pannesjop ons speelterrein . In de buurt van de poel lag onze lagere school (alleen jongensschool- zo was dat in die tijd!) de Heilig Hartschool.
   s Àvonds speelden wij met onze zaklantarens in de steenfabriek Beckers-Kooten. Heerlijk! En geen computer zoals tegenwoordig! Heb jij overigens een broer gehad (Jaques ) ? Zo ja, dan was hij mijn collega! Gr. Jo Gerards

 3. ook ik heb herinneringen aan de “zeeslagen” op de poel.
  behalve jij en ik waren ook o.a. je broer Peter en Jaco van den Heuvel en Karel Koobs van de partij.
  zijn geweldige herinneringen uit die tijd.
  het zal wel door de leeftijd komen dat ik ze nu lees en opzoek.
  groetjes

 4. Ik ken mij in het verhaal terug.
  Ook salamanders en koelkop gevangen. In mijn tijd werd er door de steenfabriek gebaggerd en liep de kant schuin af. Gleed je uit was er een probleem. Het gebouw dat men ziet is de remise van de busonderneming LTM (Limbugsche Tramweg Maatschappij. Wij zeiden altijd Lieveling tot Morgen.

  1. Rond welk jaar was dat? zijn er misschien mensen die nog foto’s hebben waar de steenfabriek op staat?
   Mijn grootvader was directeur van steenfabriek Beckers Kooten en ik probeer foto’s en info te verkrijgen. Het gehele archief is helaas verloren gegaan.

   1. mr smeets de steenfabriek was voor ons jeugd vlak na de bevryding een geliefd speelterein in die tyd lagen er goederen opgeslagen van het us leger oa wapens en lunchpaketten slechts bewaakt door een soldaat en tegen een geldelykevergoeding konden wy lunchpaketten kopen de inhoud bestond uit oa blikken voedsel sigaretten chocolaad enz het waren nood randsoenen voor het leger verder in toenmalige ltm remise waar de trams stonden was een opslagplaats van oa kapotte tanks jeeps enz er lagen vooral veel duitse geweren en ook kogels dus we hadden allemaal wel een geweer en in de wei van de steenfabriek werd er mee geschoten en gespeeld het mag een wonder heten dat er geen ongelukken zyn gebeurd maar jeugd van 14 en 15 jaar ziet niet altyd het gevaar al met al een aparte tyd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.