Vorstelijk bezoek aan Bernardinuscollege

Op de dag na de bevrijding van Heerlen in 1944 bezocht Prins Bernhard zijn Amerikaanse vrienden die ingekwartierd waren in het Bernardinuscollege.

 • Door Martin van der Weerden

Terwijl kroonprinses Juliana met haar dochters ver weg van het oorlogsgeweld veilig in Canada verbleef, had het leven van prinsgemaal Bernhard een heel wat avontuurlijker verloop. Daar zijn boeken over volgeschreven. Ik wil hier alleen maar melding maken van zijn bezoek aan Heerlen en het Bernardinuscollege op 18 september 1944. Hij wilde er persoonlijk op toezien dat zijn Amerikaanse vrienden goed ondergebracht waren. De school was tijdelijk omgetoverd tot slaapplaats en kantine voor enkele honderden Amerikaanse soldaten. Het onderwijs kwam dat schooljaar pas laat op gang.

Dit bezoek van Bernhard is één van de bijzondere episoden uit het rijke verleden van de school waar aandacht aan geschonken wordt in een tentoonstelling die op woensdag 27 februari geopend wordt door deputé Hubert Mackus en wethouder Jordy Clemens. Beiden zijn dan op school in verband met de dakrenovatie die ook op die dag begint.

Met behulp van foto’s, oude schoolkranten en filmfragmenten wordt een beeld geschetst van de bouwkundige ontwikkeling en de gebruikers van het gebouw. Paters in het scheikundelokaal. De eerste meisjes op school. Echte beren in een voorstelling op school.

Veel is te danken aan de Paters Franciscanen die een vrijer en toleranter bewind voorstonden dan toen in de katholieke wereld gebruikelijk was. Kunstschilder Aad de Haas, bij de kerkleiding berucht vanwege zijn eigenzinnige kruiswegstatie in Wahlwiller, leverde de kleurrijke muurschildering in de centrale hal van de school. Een ode aan de spijbelaar. Je moet maar durven. De tentoonstelling is op werkdagen tussen 15.00 en 17.00 uur te bewonderen.

Martin

Martin is al jaren geschiedenisdocent aan het BernardinusCollege. Tevens is Martin actief binnen diverse historische organisaties en initiatieven als o.a. LGOG en 'Het Land van Herle'. Daarnaast is hij ook actief als bestuurder in het bibliotheekwezen.

One thought to “Vorstelijk bezoek aan Bernardinuscollege”

 1. Aardig verhaal.
  Vooral omdat we in 50 jaar geleden, in de zomer van 1970 in een restaurant op het strand van Daytone Beach in Florida een Amerikaan met dochter ontmoetten die graag wilde weten waar we vandaan kwamen.
  “Uit Nederland”,
  “Dacht ik al. Ben ik ook geweest, maar waar uit Nederland”?
  “Uit het zuiden, uit Limburg”
  “Ben ik ook geweest, maar waar uit Limburg ? ”
  “Uit de buurt van Heerlen”
  “Ben ik ook geweest. Op welke school zitten jullie ?”
  “Het Bernardinuscollege”
  “Ben ik ook geweest”
  Nadat we van verbazing bekomen waren, kregen we een boeiend verhaal te horen over zijn belevenissen. Dat zijn opdracht was steeds achter de Duitse linies te komen om informatie te verzamelen over troepenbewegingen van de Duitsers. En dat hij nog een hakenkruisvlag had die hij ’s nacht van het stadhuis van Luxemburg had gehaald”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.